Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen  (Luettu 10520 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #15 : Helmikuu 14, 2017, 20:05:14 ip »

Onko ihan poissuljettua, että keittäisi kattilassa pannukahvia... säästyisi ylimääräiseltä keittovälineeltä kokonaan.

Itse tein tätä joskus paljonkin, mutta kyllä sellainen tiheä keittiösihti (kahvi maailmassa todella epätiheä, sellainen pressofiltterin suuntainen) on kätevä lisä siihen. Tai itse en ainakaan saa perus kattilalla puruja suodattumaan niin hyvin kahvipannulla. Tiheän keittiösihvilän kanssa onnistuu helposti, että osa jää kattilan pohjalle ja osa jää sihtiin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #16 : Helmikuu 14, 2017, 20:09:24 ip »

Uutossa jää aina sama määrä vettä puruihin? Ellei sitä vettä ole niikuin todella vähän.

Niin lopulta se tulos on sama lisäsikö sen koko veden ennen vai osan vasta jälkeen?

Puruihin jää sama määrä nestettä, mutta kyseinen neste on tässä tapauksessa tuplavahvaa kahvia, ja siihen uuttuneet aineet pois kupista.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #17 : Helmikuu 14, 2017, 20:45:31 ip »

Puruihin jää sama määrä nestettä, mutta kyseinen neste on tässä tapauksessa tuplavahvaa kahvia, ja siihen uuttuneet aineet pois kupista.

Aivan. Kyllä näin toki juu. Suodatinkahvi tai suodatinkahvi tuplavahvana ei hirveän kovia eroja pääse vielä syntymään, mutta joo. Kyllä tuolla muutaman gramman vettä saa aikaan joo. Kiitos.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #18 : Helmikuu 14, 2017, 21:03:20 ip »

Viime vuonna aeropress kisoissa kolmanneksi tullut Hugo Sousa Rocco, teki kuvan mukaisella reseptillä.
Lopussa lisäsi kuumaa vettä päälle.
Ja huom. Porlex ;)

Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #19 : Helmikuu 15, 2017, 10:58:04 ap »

Kiitoksia hyvistä ehdotuksista!

Hedelmäisten makujen ystävänä vähän jo ruksasin yli kaikki immersiomenetelmät. Pannu- ja pressokahvit ainakin ovat liian mutaisia. Pannukahvia juodaan tunturissa ja pressokahvia Pariisissa, tai ei välttämättä silloinkaan. :)

AeroPress on jo omaankin makuun passeli, mutta tiukan paikan tullen vähän työläs, ainakin käännettynä kuten tykkään tehdä. Toki Clever olisi ehkä vaihtoehto, vedellä jatkettuna.

Eva Solo kävi kyllä minullakin mielessä. Kuinka puhdasta makumaailmaa se tuottaa? Onko lähempänä pressoa vai Aeropressia?

Vedellä jatkaminen vaatinee immersiomenetelmän. Toki voisihan sitä kokeilla suodatinkahvin jatkamista vedellä. Normaalisti teen suodatinkahvin Kalita Wavella, joka on kyllä paras laite omaan makuun, mutta tekee vain puolisen litraa kerrallaan korkeintaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #20 : Helmikuu 15, 2017, 12:26:10 ip »

Jos Moccamaster on tippalukotonta mallia, eli suodatinpidike menee suoraan kannun päälle, siinähän olisi sellaisenaan sopivan kokoinen pour-over-väline. Tai sitten Clever sopivan kannun päälle. Jos tykkää suodatinmenetelmän mausta niin pitää aukon koko ajan auki ja kaataa vettä sitä mukaa kun mahtuu.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #21 : Helmikuu 15, 2017, 14:25:00 ip »


Vedellä jatkaminen vaatinee immersiomenetelmän. Toki voisihan sitä kokeilla suodatinkahvin jatkamista vedellä.

Voi hyvin tietysti. Ainoa ongelma on, että resepti menee uusiksi. Dripin skaalaaminen on ymmärtääkseni melko haastavaa, kun uuttoaikaa on välillä toisella määrällä vaikea arvailla.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #22 : Helmikuu 15, 2017, 16:56:05 ip »

Ehkä tässä tapauksessa, jos halutaan pitää kahvi mahdollisimman mujuttomana, se alunperinkin mietitty Chemex olisi ihan pätevä vaihtoehto?
Tai V60 ehkä? Kyllähän kaikki varmasti toimivat, jos pitää annostuksen vakiona eikä tee joka kerta eri määriä.

Cleveriltä ei taida löytyä kovin suurille määrille optimoitua apparaattia? Mutta kai senkin voisi saada toimimaan. Helppokäyttöinen se ainakin on.

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #23 : Helmikuu 15, 2017, 17:03:01 ip »

Kyllähän kaikki varmasti toimivat, jos pitää annostuksen vakiona eikä tee joka kerta eri määriä.

Jäikö minulta nyt jotain tajumatta? Eikös koko ongelma ollut nimenomaan, että satunnaisesti täytyy tehdä suuria määriä? Jos normaali annostus on yhdelle tai kahdelle henkilölle kuppi ja vieraita tulee vaikka kuusi henkilö, niin kahteen kuppiin totuuneena pitää tehdä itsensä mukaanlukien 4 kertaa kahvia ja saa yhden santsikupin?

Sitten on vähän ikävää tehdä kerralla 7 ihmisen kahvit ja vetää uutot perseelleen? Eikä sitä skaalausosaamistakaan oikein saa muuten kuin kokeilemalla, mikä on vähän ikävää noin isoilla määrillä?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #24 : Helmikuu 15, 2017, 17:22:38 ip »

Jäikö minulta nyt jotain tajumatta? Eikös koko ongelma ollut nimenomaan, että satunnaisesti täytyy tehdä suuria määriä? Jos normaali annostus on yhdelle tai kahdelle henkilölle kuppi ja vieraita tulee vaikka kuusi henkilö, niin kahteen kuppiin totuuneena pitää tehdä itsensä mukaanlukien 4 kertaa kahvia ja saa yhden santsikupin?

Sitten on vähän ikävää tehdä kerralla 7 ihmisen kahvit ja vetää uutot perseelleen? Eikä sitä skaalausosaamistakaan oikein saa muuten kuin kokeilemalla, mikä on vähän ikävää noin isoilla määrillä?


 
  Tähän asti sitä tarkoitusta varten on nurkassa jemmattu Moccamasteria, mutta vähän se on turhake. Mietin, että jos sen korvaisi jollain isolla
  pour over -keittimellä. Chemexilta sellainen löytyisi, muuten taitaa olla tarjonta heikkoa?

  Iso määrä tässä ei siis tarkoita sen kummempaa kuin tavallisen kahvinkeittimen täyttä latausta.
 

Chemexiltähän löytyy juuri sellainen Moccamasterin korvike.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Cmmts

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #25 : Helmikuu 15, 2017, 21:22:33 ip »

Sitten on vähän ikävää tehdä kerralla 7 ihmisen kahvit ja vetää uutot perseelleen? Eikä sitä skaalausosaamistakaan oikein saa muuten kuin kokeilemalla, mikä on vähän ikävää noin isoilla määrillä?

En kyllä osaa nähdä nyt tässä tämänkaltaista dramatiikkaa. Ei tämä ole kuitenkaan kuin kahvia, elämässä on suurempiakin asioita. Ja tavalliset vieraat ovat oikeasti tyytyväisiä, kunhan saavat jotain muuta kuin pikakahvia.
Kirjattu
NS Oscar + Vac + OPV / NS Grinta / Hario Mini / Aerobie Aeropress

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #26 : Helmikuu 16, 2017, 12:12:24 ip »

Chemex tuli minulle mieleen erityisesti siksi, että se on tavallaan iso versio Kalita Wave karahvista, jota normaalisti käytän. Tähän asti olen tehnyt normiannokseen verrattuna 2- ja 3-kolminkertaisia satseja tarpeen mukaan ja ne sujuvat vielä hyvin. Mylly punnitsee annoksen, keitin säätää veden lämmön ja Harion vaaka hoitaa ajastuksen ja veden annostelun. Uuttosuhde on siis vakio ja ajankin saa pysymään samana jos vähän keskittyy.

Kolminkertaisella annoksella varsinkin alkaa kuitenkin bloom olemaan ongelma. Olen koittanut sitä hanskata pidemmällä esiuutolla, mutta ei se ihan kauheasti auta. Isolla Chemexillä se voisi olla melkoista pörinää ja ei kai sille kauheasti mitään voi, kun taustalla on lähinnä geometriset totuudet. Kahviloissa kai joskus jauhetaan puruja etukäteen tuulettumaan, mutta se menee jo liian paljon etukäteissuunnittelua vaativaksi.

Mutta toisaalta, samat ongelma tietysti on Moccamasterillakin. Silloin ne vaan on kannen takana piilossa. :) Irtosuodatin olisi kuitenkin karahvia fiksumpi, koska se kuitenkin pääasiassa seisoisi kaapissa, eikä käytössä. Kalitalla riittävän isoja ei ole, valitettavasti, joten seuraava vaihtoehto olisi varmaan V60 03. Se on kuitenkin vain 1-6 kupille, eli vähän niukka vielä. Tavallinen suodatin ei oikein innosta, en ole sillä saanut koskaan kauhean hyvää jälkeä, mutta tietysti vika voi olla tekijässäkin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Satunnaisten suurten määrien valmistaminen
« Vastaus #27 : Helmikuu 16, 2017, 12:26:05 ip »

En kyllä osaa nähdä nyt tässä tämänkaltaista dramatiikkaa. Ei tämä ole kuitenkaan kuin kahvia, elämässä on suurempiakin asioita. Ja tavalliset vieraat ovat oikeasti tyytyväisiä, kunhan saavat jotain muuta kuin pikakahvia.

Ei siinä ole dramatiikkaa jos siitä ei sellaista tahdo tehdä. Minä en ainakaan ole dramatiikkaa kenenkään elämään tekemässä, mutta kun näitä nyt pohditaan, niin lähinnä mietin, että mikä tässä oli se alkueräinen ongelma.

Itse käytän immersiota ja skaalaan jälkikäteen vedellä, niin täysin vailla dramatiikkaa voi helposti tehdä hyvillä resepteillä enemmän kahvia.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini