Ja sinänsä hauska, Suomessa syön harvoin pitsaa, koska se on pahaa. Eli sitä ählämien tuottamaa pitsaa. Italiassa kun olen tottunut saamaan kunnon pizzaa, ei oikein muu enää kelpaa. Pizzasnobiksi voisin kyllä itseäni kutsua 
Missä päin asustelet? Oletko käynyt Pizzariumissa levypitsaa maistamassa? Se on kyllä ihan huippua.
Ei se Pitsa ihan huippua kaikkialla Italiassakaan ole. Pahinta pitsaa eläissäni olen saanut Firenzessä, kun erehdyin lähellä Duomoa sitä ostamaan. Parasta pitsaa koskaan olen taas syönyt täällä Joensuussa useamman kerran ystäväni kotona. Heillä on kesällä pihalla käytössä puu-uuni pitsaa varten. Siinä perheessä ei syödä pitsaa talvisin. Pitsa-kausi alkaa vapun tienoilla ja loppuu lokakuussa.
Se alkaa lähennellä Pitsasnobismia, mutta tämä on pelkästään hyvässä mielessä sanottu. Jos on mahdollisuus tehdä huippua, miksi tyytyä vähempään? En minäkään tee tahallaan huonoa ruokaa, vaikka joskus tulee hutejakin, se taas ei tarkoita, että tekisi aina kalliisti tai monimutkaisesti.
Mutta kyllä Suomessa saa useimmiten kotona parempaa pitsaa kuin pitseriassa. Sanotaan, että ei sähköuunissa pysty kunnon pitsaa paistamaan, mutta kyllä se onnistuu. Tavan uunissa uuni täysille ja kunnon esikuumennus. Pitsa pitää sitten paistaa joko pitsakiven tai paljaan pellin päällä.
Uudemmissa kiertoilmauuneissa saattaa olla pitsatoiminto. Tässä toiminnossa on alavastus ja grillivastus käytössä ja kiertoilma päällä. Itselläni on aika hyviä kokemuksia. Mutta mikään ei tietenkään voita aidon puu-uunin tuomaa lämpöä ja makua.
No aika kauas on edetty Jouluateria aiheesta.... Onpa muuten yllätys, että 80-luvulla on päiväkodissa harrastettu vielä pakkosyöttöä. Oma päiväkotikokemukseni, on 60-70 lukujen taitteesta. Päiväkodista en muista pakottamista, mutta sairaalassa pakottivat leikkauksen jälkeen minut syömään viisivuotiaana pinaattivelliä. Enpä ole siihen sen jälkeen koskenut. Leikkauksen jälkeinen pahoinvointi, koti-ikävä (vanhemmat ei saaneet olla sairaalassa siihen aikaan kuin hetken katsomassa) ja äkäinen hoitoapulainen, joka hakkasi nyrkkiä pöytään, oli kokonaisuutena riittävä. Ei maistu pinaattivelli.
Vaan mitenkä saataisiin Migu2lle aitoja piirakoita? Käytkä Ilosaarirockissa? Joensuun torilla Marttakahviosta saa hyviä piirakoita. Torimyyjillä on myös mainiot piirakat evääksi festarialueelle....myös laktoosittomia löytyy, jos on sellainen vaiva...
Olen töissä ollessa haastellut noiden aitojen karjalaismuorien muistoja perinneleivonnaisista. Eri kylillä Karjalassa oli erilaisia perinteitä. Joillakin alueilla piirakoiden päälle laitettiin vain munavoita tai niitä topattiin voisulaan. Joillakin alueilla piirakan päälle ladottiin sitten kaikkea, mitä talosta löytyi: paistia, kalaa, munavoita, hapankurkkuja jne...
Tämän tapaeron vuoksi minulla ja vaimolla on erilainen lähestymistapa piirakoihin. Hän edustaa ensimmäistä perinnettä ja minä olen oppinut jälkimmäiseen tapaan. Saan aina moittivan katseen, kun ladon herkkua herkun päälle.
Sitten voisi mainita sultsinat, nuo karjalaiset Fajitakset. Sultsina on siis karjalanpiirakan kuori, joka paistetaan kuumalla levyllä, voidellaan toiselta puolen voisulalla. Väliin laitetaan täytettä. Kuori taitellaan samaan tapaan kuin texmex letut ja nautitaan. Täytteenä on joissakin kylissä ollut riisivelli, toisissa mannapuuro ja kolmansissa perunavelli. Voisulasta rasvaiset sormet on sitten pyyhitty joko käspaikkaan, partaan tai hiuksiin.... Niitä kun syö ja lappoo samalla paistia sekaan, niin "vot".