Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali  (Luettu 39241 kertaa)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #45 : Marraskuu 26, 2016, 22:55:23 ip »

Parempi tosiaan näin.

Kyllä.

Ja tämän foorumin osto/myynti -palstaa kannattaa seurata. Varsinkin, jos myyjä on foorumilla pidempään viihtynyt kaffiharrastaja, niin voidaan hyvin olettaa, että laitteista on myös pidetty huolta.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

infr

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
    • Blogi
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #46 : Joulukuu 12, 2016, 18:20:56 ip »

Ja tämän foorumin osto/myynti -palstaa kannattaa seurata. Varsinkin, jos myyjä on foorumilla pidempään viihtynyt kaffiharrastaja, niin voidaan hyvin olettaa, että laitteista on myös pidetty huolta.

Ja jos ostetaan laatukone käytettynä niin sen hinta ei tipu juuri ollenkaan ajan myötä.

Mitä Silvia rikkoutumiseen tulee niin ei se ole viellä kolmeen vuoteen poksahtanut, toisaalta en ole sitä ilman vettä lämmitellyt.
Kirjattu
ECM Mechanika IV Profi + Rancilio Classe 7 2gr compact tall + Anfim SCODY II, Hario Syphon

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #47 : Joulukuu 13, 2016, 01:11:48 ap »

Delonghilla on itse asiassa ainakin ollut myös pieniä boilerikoneita, jollainen minullakin oli aikoinaan. Painestetun kopan sai modattua vapaasti virtaavaksi, jolloin tuosta irtosi silloin tällöin aika makeita shotteja, kirjaimellisestikin. Hirveä säätäminen siinä silti oli lämpösurffailun kanssa ja päädyin antamaan koneen eteenpäin. Nykyään käytän manuaalisia menetelmiä, mikä on tässäkin ehkä oleellisin lopputulema.

Tuota vanhaa ec155-konetta ei taideta enää suomeen tuoda, mutta jossain uudemmissa saattaa olla samat sisuskalut edelleen, jos spekseistä löytyy "stainless steel boiler" eikä "thermoblock". Kyseiseen aikanaan modaajien suosimaan laitteeseen on laitettu ainakin 15g sihtejä vetäviä nakukahvoja sekä Silvian höyrytyspillejä ja olikohan joku sankari tuohon väkertänyt PIDinkin. YouTubesta ja ulkomaiden foorumeilta löytyy aineistoa jos kiinnostaa. Pelkkään paineistuksen poistoon riitti puukko ja ruuvari ja silläkin sai jo esimakua oikeasta espressosta.

Alkuperäisessä postauksessa mainittuihin koneisiin en itsekään sekaantuisi, mutta halvalla voi löytää käyttökelpoista jos on aikaa ja kärsivällisyyttä. Tuota Delonghin peruspakettia on laitettu ties mihin kuoriin aikanaan. Jollain merkillä tuota on myyty jopa Lidlissä..  ::)

Edit: Löysin videon, tuo "tampperikin" on ollut alkujaan kiinni koneessa ;D: https://www.youtube.com/watch?v=8BmcvzveWHQ
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 13, 2016, 01:28:37 ap kirjoittanut Cirya »
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #48 : Joulukuu 13, 2016, 12:18:15 ip »

Ja jos ostetaan laatukone käytettynä niin sen hinta ei tipu juuri ollenkaan ajan myötä.

Totta, se 35% tippuu kun uusi kuskataan kotiin, mutta seuraavissa vaiheissa ei juuri mutosta tapahdu.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

hhyvari

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #49 : Joulukuu 14, 2016, 18:46:40 ip »

Mitäpä väki on mieltä täysin manuaalisesta koneesta mallia Espresso Forge http://espressoforge.com

Käsikäyttöisen kahvimyllyn (Pharos) innoittamana myös varmatoiminen espressokone kiinnostaisi.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #50 : Joulukuu 14, 2016, 20:33:05 ip »

Mitäpä väki on mieltä täysin manuaalisesta koneesta mallia Espresso Forge http://espressoforge.com

Tuntematon oli ennestään.

Heräävät seuraavat kysymykset:

1) Lämpötilan toistettavuus/stabiilius.
2) Paineen säädön maksimi/toistettavuus

Lämpötilan varmaan saa kohtalaisen toistettavaksi. Tasaisuuskin lienee riittävä, jos koneen lämmittää. Varmaan termostaatillinen vedenkeitin olisi käytännössä tuon kaveriksi melko hyvä. Kuinka helposti paineen saa 6 tai 8 baariin niin siitä en heti löytänyt tietoja. Vaikea myös arvailla kuinka toistettavasti sen paineen voi aidosti tuottaa.

Plussaa 58mm standardista basketista. VST/IMS filsun saa sopimaan.

EDIT:

Oli siellä infoa tuosta painovoimasta ja paineesta:
http://espressoforge.com/device-specifications/

Tuon pohjalta arvaisin, että tuo toiminee. Vaatinee kuitenkin säätöä päästä toistettaviin tuloksiin.

Sen voisi vielä mainita, että tuossahan on pakollinen esi-uutto.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 14, 2016, 20:58:15 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #51 : Joulukuu 14, 2016, 21:17:43 ip »

Mitäpä väki on mieltä täysin manuaalisesta koneesta mallia Espresso Forge http://espressoforge.com

Minen ole itse siitä kovin paljon mitään mieltä, mutta muistin että HB:ssä siitä on kyllä runsaasti luettavaa, esim:
http://www.home-barista.com/espresso-machines/espressoforge-v1-review-t37758.html
http://www.home-barista.com/espresso-machines/espressoforge-first-impressions-t35885.html

« Viimeksi muokattu: Joulukuu 14, 2016, 21:37:32 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #52 : Joulukuu 14, 2016, 22:19:08 ip »

Minen ole itse siitä kovin paljon mitään mieltä

Samanmielinen. Arvailuksi menee.

Sen verran aiempaan arvionii vielä, että näköjään hyvin pieni tuo vesisäiliö. Käytännössä taitaapi enemmän ristrettoja tehdä vain kun purut imevät ison osan vedestä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #53 : Joulukuu 15, 2016, 07:22:01 ap »

Laskeskelin, että posteineen ja suomen arvonlisäveroineen noin 500 euron laite noiden käytännössä pakollisten lisäosien kanssa. Näkisin hieman hintavaksi ja siihen hintaan jää kyllä hylllyyn. Ihmiselle, joka pitää vain espressosta ja juo aivan jatkuvasti kahvia oloissa, joissa ei ole sähköä mutta on tulta niin saattaa olla ehdottoman järkevä valinta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

hhyvari

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #54 : Joulukuu 15, 2016, 10:42:20 ap »

Kiitos kommenteista, paljon oli aiheesta keskusteltu HB:ssa. Samat ongelmat liittyen lämpötilan stabiilisuuteen olivat esillä. Mielenkiintoinen kommentti koski makua: heidän mielestään kahvi maistui hyvältä, vaikka teoriassa näin ei pitäis olla, koska veden lämpötila ei välttämättä ole riittävä.
Laitteen houkuttelevia puolia olivat mielestäni nopeus (veden lämmitystä ei tarvi odotella tuntikaupalla), sekä puhdistuksen helppous. Ongelmiakin on, ja hinta nousee korkeaksi, kuten todettiinkin ed. viestissä.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #55 : Joulukuu 15, 2016, 17:11:58 ip »

Lainaus käyttäjältä: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia
Laskeskelin, että posteineen ja suomen arvonlisäveroineen noin 500 euron laite noiden käytännössä pakollisten lisäosien kanssa. Näkisin hieman hintavaksi ja siihen hintaan jää kyllä hylllyyn. Ihmiselle, joka pitää vain espressosta ja juo aivan jatkuvasti kahvia oloissa, joissa ei ole sähköä mutta on tulta niin saattaa olla ehdottoman järkevä valinta.

Tätä on pakko kompata. Meinasin itse kirjoittaa saman ajatuksen eilen. Hintaa en kyllä laskeskellut. Mutta tuohon hintaan saa jo ihan hyvän, varsinkin käytetyn ja jopa uuden, boilerikeittimen, niin mikäs mieli tuossa. Ainoa käyttö olisi tuo jatkuva sähkötön espresson tarve.

Itse keittäisin tulen varassa ollessa ibrikillä, joka ei maksa kuin muutaman euron....

Ja ei ne kaikki keittimet tuntikausia lämpene. Pavoni alle 10 minuutin.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #56 : Joulukuu 15, 2016, 17:17:01 ip »


Itse keittäisin tulen varassa ollessa ibrikillä, joka ei maksa kuin muutaman euron....

En ikinä luovu omastani. Mahtava ja täysin kaikesta muusta poikkeava tapa keittää herkullista kahvia. Nykyinen retkeilyn ykkösvalintani.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #57 : Joulukuu 15, 2016, 18:35:38 ip »

Ja ei ne kaikki keittimet tuntikausia lämpene. Pavoni alle 10 minuutin.

Varsinkaan joku open boiler -ratkaisu: Arrarex Caravel, La Peppina, Gaggia Gilda, Brunella, Conti Comocafe... mitä kaikkia niitä nyt onkaan? Modernimpi laite on Strietman CT-1, joka on toki vähän hinnakkaampi ratkaisu (>1500€), kuin vintage-koneet.

Vintage-markkinoita voi ihmetellä vaikka Italian ebaysta, tai luotettavasta: http://www.francescoceccarelli.eu/onsale_eng.htm (eiväthän läheskään nuo kaikki tietenkään avoimella boilerilla ole).

Omassa Caravelissani harvemmin lämmitän veden (sillä täysi boilerillinen kestää lämmittää n. 7-8min). Nopeampaa on kaataa vaikka vedenkeittimellä kuumennettu vesi boileriin ja vetäistä shotti samantien kuppiin, kun kahvit on jauhettu ja filtteri preparoitu kondikseen valmiiksi. Kun taimaus on kunnossa, niin lämmötkin pysyvät aika lailla vakiona.

Vintage-keittimen hintakin jää halutessa aika kivasti alle EspressoForgen ja kahvi on sikahyvän makuista. Maitoahan open-boilereilla ei vaahdotella, mutta ei se onnistuisi Forgellakaan.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #58 : Joulukuu 15, 2016, 20:49:37 ip »

Lainaus käyttäjältä: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia
En ikinä luovu omastani. Mahtava ja täysin kaikesta muusta poikkeava tapa keittää herkullista kahvia. Nykyinen retkeilyn ykkösvalintani.

Juurikin näin. On todennäköistä, että en olisi hankkinut Pavonia tai espressokeitintä ylipäätään, jos olisin saanut kotiin järkevän kaasukeittimen. En siis tarkoita liettä vaan erillistä keitintä. Ibrikillä olisin keitellyt järjestään.

Mutta sitten itse aiheeseen, täälläkin on Pavonin vivuista kirjoiteltu hankalana ensimmäiseksi espressokeittimeksi. Minulla on parikin kaveria, joilla se on ollut ensimmäinen keitin. Olen siis ehdottomasti manuaalin kannalla, eikä Pavoniakaan kannata liikaa pelolla lähestyä. Kyllä se on täysin opittava keitin. Tietenkin on oltava se taju, mitä espresso on.

Ja editoidaan vielä sen verran, että hyvä on, jos joku näyttää miten homma toimii. Mutta onhan noita keittimiä aika monella, joten aika monelta paikkakunnalta neuvoja löytyy tämänkin foorumin kautta - luulisin.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Pavlos

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #59 : Joulukuu 26, 2016, 19:57:00 ip »

Hei, kovin tutulle tuo keskustelun ja ajatusten kulku vaikuttaa, aikanaan kun opin hyvät espressot kahviloista löytämään, tuli kiinnostus että kotona vaihtaisin määrän ( paljon suodatinkahvia ) laatuun, siis espressokonetta hankkimaan. Lueskelin tältä foorumilta ja paljon muualtakin mitä tarjolla mitä maksaa? itsellä pudjetti keitin ja mylly noin 500, ensin ostin halvan Delonghi painekahvakoneen, Krupsin myllyn, kyllä niillä kahvia sai, espressoa hain en ollut laatuun tyytyväinen, em setti oli edullinen, jonka sain myytyä eteenpäin hyvään kotiin.
Haaveena keitin joka on pitkäikäinen, siis huollettavissa mahdollisesti itse tai ainakin kotimaassa, kun tarve pääsääntöisesti yhdelle juojalle käytetty La Pavoni tuli mieleen, on kuulema vaikea ja monimutkainen yms no sitähän se on jos haluaa napin painalluksella nopeasti.
Onneksi on aiheeseen perehtyneitä ihmisiä, sain neuvoja "lähitukena" siis kädestä pitäen, uskalsin ostaa lähes uuden käytetyn La Pavonin, sille kaveriksi käytetyn Ranchilio myllyn.
Ensimmäinen pari viikkoa meni kahvin osalta opettelussa, saattoi välillä saada ihan kelvollista espressoa, välillä sen sai viemäri. Kun mietin perusasioita saamieni neuvojen sekä lisää kysyen, alkoi homma onnistua, nyt muutaman kuukauden jälkeen joskus onnistuu niinkin että on ajatus millaisen shotin haluan ja lopputulos on hyvin kähellä sitä.
Minäkään en uskonut sitä vanhaa lainalaisuutta että hyvää ja halpaa tuotetta ei valitettavasti samaan pakettiin saa. Nykyisin kahvittelu on hetki jolloin kiire loppuu, jos ei lopu sitten ei kahviakaan laiteta. Kahvi on joko espressoa, mokkaa mutteripannulla tai ns Turkkilaista kahvia, aniharvoin suodatinkahvia.         
Kirjattu