Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali  (Luettu 39110 kertaa)

opheinonen

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 265
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #15 : Marraskuu 21, 2016, 10:07:39 ap »


Kallista kahvia? Kyllä vain, 0,60€ / kuppi on suhteellisen tyyristä. Mutta kahvi on aina "tuoretta" ja tasalaatuista. Minulla nespresso vain täydentää muita kahvilaitteitani, joten kustannuksetkin jäävät siedettäviksi. Paljon kahvia juoville ei ehkä hyvä valinta ainoaksi laitteeksi?
Oletko katsonut hintoja ulkomaisista nettikaupoista?
TKP:N Burtukaana:lla  (10€/250g) kappun hinnaksi tulee 0,59€ + maito 0,15€. Tähän hintatasoon myös nimimerkki Tolski tulisi ajanmyötä  päätymään, vaikka aloittaisikin halpispavuilla.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

vippe0

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 32
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #16 : Marraskuu 21, 2016, 12:56:08 ip »

Noh... kiitokset näistä ympäripyöreistä vastauksista. En kyllä kauheasti saanut mitään näistä irti muuta kuin sen, että köyhät kyykkyyn. Googletin tuon Pavonin espresskoneen niin en kyllä tuollaista putkenpätkähärveliä halua keittiööni. Pitää siinä keittimessä jotain muotoilua olla. Tarkoitukseni ei siis ole tehdä pelkkää espressoa, vaan myös Cappuccinoa, Lattea yms.

Taidan katsella ensi perjantaina näitä kahta jos sattuisi olemaan tarjouksessa:

Sage by Heston Blumenthal the Duo Temperature Pro Coffee Machine
Sage by Heston Blumenthal the Smart Grinder Pro

Kiitos vain, mutta minulla on jo hyvä suodatinkahvikeitin  8)

Itse kanssa pähkäilin kauan mitä laitteita hommaan ekaksi, toki kapselikeitin ollut muutaman vuoden mutta vähän parempaa kahvia halusin.
Hommasin sitten hulluiltapäiviltä noita vastaavat laitteet:
Stollar BCG820 kahvimylly
Stollar BES840 Espresso maker

Keitin ollut jonkun viikon käytössä, myllyn sain vasta viime torstaina joten kaupan valmista "espressoa" tuli juotua sen aikaa kun keittimen mukana tulee sihdit molempia varten.

En siis voi hirveästi kertoa käyttökokemuksia kun myllyn vasta sain, eikä aikaisempaa kokemusta näistä keittimistä ole. Paljon parempaa kuitenkin saanut aikaiseksi kuin kapseleilla vaikka vielä mennään ihan halppispavauilla myllyn sisäänajon ajan (ja opettelun).

Tuolla siis on tarkoitus opetella espressojen ja maitokahvien teko, sitten jos innostus jää päälle niin kalliimpaa laitetta.
Kirjattu

Tolski

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 22
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #17 : Marraskuu 21, 2016, 13:46:54 ip »

Kiitokset sinulle vippe0, jotta täälä olisi edes yksi henkilö, joka ajattelee vähän samalla tavalla.


Googlailin vähän ja tuossa voisi olla vielä viimeisiä halpis boilerikoneita: http://www.kitchentime.fi/fi/p/classic-espressokone
Jos tahtoo halpistella lisää, niin Pure, Color tai Evolution malleja saattaa myös saada vielä. Niistä puuttuu 3-tie venttiili, joten kahvikakut jäävät märiksi.


Perehdyin vähän enemmän viikonloppuna noihin Gaggia Classic keittimiin. Ovat kuulemma ennen olleet ihan huippu laitteita hintatasoonsa nähden. Philipsin ostettua firman, tuli keittimeen ohuemmat pellit ja kaikenlaisia muita muutoksia, jotka kuulemma pilasivat sen aivan täysin. Taisi olla vuodesta 2009-tähän päivään keittimet, joita ei kannata enää ostaa. Perehdyin sitte enemmän tämmöseen Rancilio Silva keittimeen. Tässäkin se huono puoli, että voi kuulemma polttaa boilerin hajalle, jos laitetta käyttää väärin, joten ehkä mielummin ostan juuri tuollaisia thermoblockkia käyttäviä laitteita. Kyllä jos lueskelee noita Breville/Gastroback/Stollar keittimiä niin saa sellaisen kuvan, että eteenpäin on menty tekniikassa thermoblokkienki osalta, joten sellaisen taidan itselleni valita. Kyseiset keittimet kuitenkin komeilevat lähes jokaisen top 10 parhaat keittimet listauksessa (under 1000$) tai top 2016 espresso machines listalla. En usko, että aivan kaikki näiden keittimien käyttäjät huvikseen ylistäisivät tätä keitinmerkkiä  :)
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2232
 • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #18 : Marraskuu 21, 2016, 14:48:26 ip »


Tässäkin se huono puoli, että voi kuulemma polttaa boilerin hajalle, jos laitetta käyttää väärin

Itse en ole ikinä kuullut? Saa kai aika pahasti käyttää väärin? Näkisin kyllä melko olemattomana ongelmana. Joku Silvian omitaja voi ehkä valottaa?

Lainaus
Kyllä jos lueskelee noita Breville/Gastroback/Stollar keittimiä niin saa sellaisen kuvan, että eteenpäin on menty tekniikassa thermoblokkienki osalta, joten sellaisen taidan itselleni valita.

Ainakin se Stollarin Dual Boiler on todettu hyväksi koneeksi. Siitä Infuserista ei oikein vielä ole vakuutta tullut onko aidosti stabiili. Varmasti toimiva keitin jos on. Sitä on täälläkin joskus pohdiskeltu, mutta kukaan ei ole aidosti mitaanut, että onko lämpötilastabiili vai mennäänkö markkinointimiesten ehdoilla.

Lainaus
Kyseiset keittimet kuitenkin komeilevat lähes jokaisen top 10 parhaat keittimet listauksessa (under 1000$) tai top 2016 espresso machines listalla. En usko, että aivan kaikki näiden keittimien käyttäjät huvikseen ylistäisivät tätä keitinmerkkiä

Itse taas en anna käytännössä juurikaan arvoa noille arvioille. Kamalasti perttiperuspertti "ovat tyytyväisiä" omiin DeLongeihinsa, kunnes ne sitten aikanaan jäävät pölyttymään hyllylle, koska ei se kuitenkaan innosta se tekeminen. Ja syy miksi tekeminen ei innosta on se, että keitin on niin epätasalaatuinen.

Tällä yritän siis sanoa, että hyvinkin vaikkapa tuo Infuser saattaa olla riittävän lämpötilastabiili, mutta hyvinkin saattaa olla olematta. Noista arvioista sitä on ainnakin todella paha päätellä. Oikeastaan riittäisi, kun joku mittaisi tuleeko se vesi sieltä kerrasta kertaan samanlämpöisenä. Siihen luottaisin enemmän kuin tuhansiin perttiperuspertti arvioihin.

Mutta osta ihmeessä ja hanki vaikka lämpömittari. Olisi hyvä, jos olisi tuollainen edullisempi helppo keitin jota voisi suositella.

En sitten tiedä silti siitä hinnasta. 330 euroa. Stollarit ovat kuitenkin melko korjauskelvottomia huhujen mukaan tuon takuun jälkeen. 3 vuodeksi saa koneen tarjouksesta 330 eurolla ja Oscar 2 on 700 euroa. Oscar 2 kestää isältä pojalle kun sitä huoltaa ja jälleenmyytiarvo on ihan muuta kuin Stollarilla.

Ja vaikka tuo Infuser olisikin suhteellisen lämpötilastabiili, niin pesee tuo Oscari sen viimeistään maindonvaahdotuksessa, jossa on potkua aivan erilailla ja sen voi tehdä vaikka samaan aikaan kun uuttaa. Puhumattakaan Oscarista, josta tiedetään, että lämpötilat ja paineet pitävät taatusti läpi uuton. 58mm kahva, joka pitää lämmöt paremmin ja on todettu paremmaksi uuttoon. Lisäksi Oscariin saa VST sihdin, jota suosittelen kyllä lämpimästi.

Valintoja valintoja. Onhan tuo Stollari niin eri hintaluokassa, että ymmärrän hyvin jos siihen päätyy ihan rationaalisestikkin. Mikään ei estä vaihtamasta myöhemmin parempaan jos innostusta riittää. Toivottavasti on niin stabiili kuitenkin, että ei tapa sitä innostusta.

Saaahan tuo Infuserin kuitenkin toimimaan ilman painesihtiä?

Kiitokset sinulle vippe0, jotta täälä olisi edes yksi henkilö, joka ajattelee vähän samalla tavalla.

En minä lopulta edes ajattele niin eritavalla. Edullinen ja toimiva on hyvä asia. Jos sellainen löytyy, niin sehän on vain hyvä asia.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 21, 2016, 15:00:26 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1598
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #19 : Marraskuu 21, 2016, 15:08:16 ip »... jotta täälä olisi edes yksi henkilö, joka ajattelee vähän samalla tavalla.
Niin.
Itse aloitin OBH:n thermoblockilla, nyt sitä en suosittele kenellekään ensikoneeksi.
Seuraava oli Silvia ja olikin jo iso askel eteenpäin.

Eiköhän kaikki täällä hyvää hyvyyttään neuvo.

Top kymppi listoista en tiedä, ei ole tullut katseltua. Mut Silvian boilerit ei ainakaan tällä foorumilla ole koskaan poksahdelleet.
Paitsi jos meinaa ylikuumenemissuoja nappia siinä boilerin päällä, se on itsellä kerran pompannut ylös, piti avara kansi ja painaa se takaisin alas.

Toivottavasti löytyy kone jonka kanssa jaksaa väsäillä espressoja ja opetella maidon vaahdotusta (sekin oma juttunsa, vaikka olis keitin kovinkin kallis).
Laita ihmeessä tänne sit käyttökokemuksia uudesta koneesta, kiva kuulla aina miten on lähtenyt käyntiin nämä hommat.

Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2232
 • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #20 : Marraskuu 21, 2016, 15:17:33 ip »


Itse aloitin OBH:n thermoblockilla, nyt sitä en suosittele kenellekään ensikoneeksi

Itsekkin aloitin thermoblockilla ja yhden vähän kalliimman DeLongin thermoblockin todennut tutulla käyttökelvottomaksi.

Mutta siis ihan oikeasti olen tosityytyväinen, jos Stollar on saanut jollain kikalla Thermoblokin toimimaan. Silti minusta pidemmän päälle kallis kone, koska niihin ei saa kunnolla varaosia ja jos kyllästyy, niin jälleenmyyntiarvo on heikohko. Kukin tietysti itse pohtii. Kyllä tuplahinta on tietysti investointina sen verran paljon suurempi, että olisi tuollaisella koneella toki paikkansa, jos toimii hyvin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tolski

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 22
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #21 : Marraskuu 21, 2016, 15:18:59 ip »

Tuossa olisi Silviasta tuommonen "review" jossa kerrotaan poksahtelusta tai ainakin siitä miten sitä kuuluisi käyttää ja miten se ei menisi rikki

https://www.youtube.com/watch?v=A2xZv-JToB4
Kirjattu

vippe0

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 32
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #22 : Marraskuu 21, 2016, 15:33:10 ip »


Saaahan tuo Infuserin kuitenkin toimimaan ilman painesihtiä?

En minä lopulta edes ajattele niin eritavalla. Edullinen ja toimiva on hyvä asia. Jos sellainen löytyy, niin sehän on vain hyvä asia.

Eli ostamassani koneessa Stollar BES840 Espresso maker tulee kaikki neljä sihtiä mukana, paineistetut ja paineistamattomat (yhden ja kahden shotin) näitä sitten vaihdetaan.
Ekana käytin paineistettuja kun oli kaupan valmista jauhetta käytössä, nyt omalla myllyllä jauhanut itse ja käytän paineistamattomia.

Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2232
 • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #23 : Marraskuu 21, 2016, 15:37:38 ip »

Tuossa olisi Silviasta tuommonen "review" jossa kerrotaan poksahtelusta tai ainakin siitä miten sitä kuuluisi käyttää ja miten se ei menisi rikki

https://www.youtube.com/watch?v=A2xZv-JToB4

En nyt ole aivan varma pääsinkö kärryille, mutta siis jos vaahdottaa pokettomat määrät maitoa putkeen, niin jossain vaiheessa boileri pääsee niin tyhjäksi että lämpöelementit jäävät ilmaan? Missä vaiheessa se alkaa taas täyttää tankkia? Shottejatehdessä se ainakin täyttää koneen automaattisesti, mutta vaahdottaessa ei?

No tokihan se kone jossain vaiheessa hajoaa, jos lämpöelementit pääsevät sitä boileria tyhjänä lämmittämään. Ei kyllä pitäisi olla mikään ihan nopea juttu, mutta ilman muuta toki teoriassa mahdollista. Etenkin, jos jättää vaahdotuslämpötilat päälle.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 21, 2016, 15:47:40 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2574
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #24 : Marraskuu 21, 2016, 19:49:16 ip »

Joo, saa munkin Astorian poksahtamaan kun laittaa vastuksen päälle tyhjänä. Huono värkki!

Hyvä, jos saamme laitekantaan kirjoa, mutta kuten halpapään laitteilla usein käy: niistä ei sen koomin juuri kuule, vaikka noita Stollareitakin lie Suomessa kymmeniä.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

tirofaux

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1524
 • Kahviharrastaja
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #25 : Marraskuu 21, 2016, 21:41:20 ip »

En nyt ole aivan varma pääsinkö kärryille, mutta siis jos vaahdottaa pokettomat määrät maitoa putkeen, niin jossain vaiheessa boileri pääsee niin tyhjäksi että lämpöelementit jäävät ilmaan? Missä vaiheessa se alkaa taas täyttää tankkia? Shottejatehdessä se ainakin täyttää koneen automaattisesti, mutta vaahdottaessa ei?

Silviassa on pumppu jolla boileria täytetään. Se kannttaa laittaa hetkeksi päälle vaahdotuksen jälkeen. Käyttöohje ei mainitse tätä.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

vippe0

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 32
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #26 : Marraskuu 21, 2016, 21:42:55 ip »

Joo, saa munkin Astorian poksahtamaan kun laittaa vastuksen päälle tyhjänä. Huono värkki!

Hyvä, jos saamme laitekantaan kirjoa, mutta kuten halpapään laitteilla usein käy: niistä ei sen koomin juuri kuule, vaikka noita Stollareitakin lie Suomessa kymmeniä.

Ehkä saatan kirjoittaa tuosta jotain, mutta ongelmana on se että mulla ei ole mitään vertailukohtaa hommaan.

Onko jollain kokeneemmalla ideoita miten voisin tuon veden lämpötilan mitata riittävän luotettavasti?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2232
 • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #27 : Marraskuu 22, 2016, 14:06:13 ip »


Onko jollain kokeneemmalla ideoita miten voisin tuon veden lämpötilan mitata riittävän luotettavasti?

Lämpömittari täysin toisinnettaviin olosuhteisiin. Oikeastaan sama miten sen laittaa kunhan se on tasan samaan tapaan ja yhtä suuren vesimäärän kanssa kosketuksissa joka kerta. Sitten toistoa, että kuinka paljon lämpötila heittelee heti ensinkertaa käynnistyksestä (verrattuna muihin ensikäynnistyksiin) ja sitten muutenkin käyttäessä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

John Galt

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #28 : Marraskuu 24, 2016, 07:46:27 ap »

Noh... kiitokset näistä ympäripyöreistä vastauksista. En kyllä kauheasti saanut mitään näistä irti muuta kuin sen, että köyhät kyykkyyn.

Kannattaa muistaa, että täällä on vuosikausia tai jopa vuosikymmeniä kahvia harrastaneita ihmisiä, joten kriteerit ja standardit hyvälle kahville on aivan eri sfääreissä kuin aloittelijoilla. Se on vain monessakin harrastuksessa kylmä fakta, että halvalla ei hyvää laatua saa. Se ei myöskään tarkoita sitä, että halvemmalla saisi ainoastaan paskaa. Esimerkiksi omasta mielestäni hyviä, kestäviä nahkakenkiä ei saa alle 500 eurolla, mutta parin sadan budjettikengät ei silti ole huonot. Kyse on aina siitä, mihin sitä vertaa.

Piti lopettaa stalkkailu ja tehdä vihdoin nimimerkki. Muistutat Tolski paljon minua kahviharrastuksen alussa, koitin etsiä halpoja vaihtoehtoja ja löysinkin. Harmi vaan, että nyt on menos 3 vuosi kahviharrastuksessa ja joka vuosi olen ostanut uuden koneen. Kahden markettikoneen jälkeen vihdoin "nöyrryin" ja jouluksi on tarkoitus hankkia Oscar 2. Ensimmäinen koneeni oli DeLonghi, jota on muuten paljon käytettynä pilkkahinnalla, jos haluat todellisen budjettivaihtoehdon. Sillä sai huonoa espressoa, mutta maitokahvit oli ihan kelvollisia.
Kirjattu

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1564
Vs: Ensimmäistä Espressokonetta hankkimassa eli automaatti vai manuaali
« Vastaus #29 : Marraskuu 24, 2016, 11:50:10 ap »

Täytynee minunkin taas kerran todeta, että myös aloitin tietämättömänä thermoblock-keittimellä eikä siitä ole mitään hyvää sanottavaa. Melkein loppui koko harrastus siihen. Onhan niissä toki eroja, mutta aika vähän on saatavilla tietoa siitä, mitkä ne konkrettiset erot kahvin kannalta ovat.

Ei kai se tietenkään tunnu kivalta, jos on miettinyt keittimet valmiiksi ja täällä kerrotaan, että ne eivät olekaan kovin hyviä ja kannattaa ehkä jättää ne kauppaan ja alkaa katsoa kalliimpia laitteita.

Eikä siinä mitään, jos joku haluaa pitää päänsä ja kokeilla itse, mutta tähänkin viestiin on jo muutama kertonut vinkkinä alkuperäiselle postaajalle, että itse on aloittanut thermoblockilla eikä voi sellaista suositella.

Sehän on on sitten itsestä kiinni, kuunteleeko kokeneempien neuvoja vai ei. Keittimen vaihto on kyllä usein edessä ennemmin tai myöhemmin. Thermoblockilla todennäköisesti paljon ennemmin kuin kunnon keittimellä...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E