Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Arkisen kahvinjuonnin seuraava askelma  (Luettu 3714 kertaa)

tervapata

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Arkisen kahvinjuonnin seuraava askelma
« : Tammikuu 15, 2020, 08:35:11 ap »

Moi kaikille,

Esittäytymispalstaa ei täällä näytä olevan niin laitan muutaman rivin tänne.

Aikanaan tuli tilattua useinkin hasbeanilta ja nyt pitkästä aikaa aloin taas silmäillä aiheeseen liittyviä sivuja ja verkkokauppoja. (on muuten 10 vuodessa näköjään hinnat lähteneet aivan lapasesta kahvimaailmassa). Kahvia menee tasaisesti 2 muumimukillista joka aamu, muuten ei tule juotua käytännössä lainkaan. Useamman vuoden ollaan kotona käytetty pelkästään pressopannua ja tummia tai hyvin tummia markettikahveja. Löfsbergejä ja Nordquisteja pääasiassa.

Nyt hankittiin heräteostoksena kahvimylly ja ensimmäiset kokeilut on tehty. Wilfan wscg-2:lla joutui aika lailla hakemaan sopivaa karkeutta, "french press" -asetuksilla tulee aivan liian rajua kamaa. Vasta aeropress -asteikolta alkoi löytyä mielestäni sopiva, kaupan kahvia vastaava karkeus. Lieneekö sitten wilfan ominaisuus tuo.

Tilasin kokeeksi kolme parempaa papua https://www.turunkahvipaahtimo.fi/product/273/loppuvuoden-kolme-kovinta-kahvia ja näistä on pari pannullista valmistettu jo. Epähuomiossa valitsin pelkkiä vaaleita paahtoja ja vaikka ovatkin olevinaan erinomaisen hyviä ja eksklusiivisia, vaatii näköjään melkoisesti totuttelua tummapaahtoon tottumisen jälkeen. Kippasinkin ekat pavut takaisin pussiin myllyn säiliöstä ja taidan hakea tummaa markettipapua siksi aikaa että saan tuntuman myllyn ja presson yhteistoimintaan.

Mistäs ja mitä parempaa tummaa papua sitten seuraavaksi? Inkapaahtimoa tuossa jo katselin...

Kirjattu

PetteriSeppänen

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: Arkisen kahvinjuonnin seuraava askelma
« Vastaus #1 : Tammikuu 15, 2020, 18:53:47 ip »

Tuon wilfan ongelma pressopannun kanssa on jauhetun kahvin valtava kokohajonta. Pannuun tulee aivan pientä mujua ja karkeampaa pääosin jos valitsee french press asetuksen.
Itse olen pressopannun kanssa ajanut vaan rohkeasti filter asetuksella ja jättänyt viimeiset tipat pannuun, tällä tapaa kuppiin päätyy vähemmän kiinteätä juotavaa. Tuo pienen pieni muju taitaa aiheuttaa vähän kitkeryyttä kahviin eli ei kannata kovin pitkään seisottaa kahvia tekeytymässä.

Kaupan jauhatuksiin verrattuna eroa siis on. Nähdäkseni wilfan mylly toimii parhaiten suodatinkahvin kaverina kun käytetään suodatinpusseja.

Pressopannujakin saa sellaisina, että mäntä suodattaa mujut pois, mutta samalla saattaa menettää herkulliset öljyt.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Arkisen kahvinjuonnin seuraava askelma
« Vastaus #2 : Tammikuu 15, 2020, 20:13:08 ip »

Edullinen laitepuolen edistysaskel on hankkia AeroPress (n. 30 euroa). Toki keskeisin kahvin makuun vaikuttava tekijä on valmistuksessa käytetty kahvipapu, mutta siitä on niin monta erilaista mielipidettä - kunhan on papu tarpeeksi tuoretta :)
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..