Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Espressokoneen valinnasta  (Luettu 18855 kertaa)

akisan

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 6
Espressokoneen valinnasta
« : Lokakuu 25, 2016, 12:53:24 ip »

Hyvän entry-level koneen hankinnasta löytyy monta keskustelua niin täältä kuin muiltakin forumeilta, ja niitä on tullutkin aikalailla kahlattua. Haluaisin kuitenkin vielä kysyä onko ihmisillä suositella Silvian sijaan jotain toista konetta, joka on yhtä laadukas (pitkä-ikäinen) ja menee samaan, noin 400€ hintaluokkaan? Ja onko Silvia oikeasti niin vanhanaikainen ja hankalakäyttöinen ettei sitä kannata enää ostaa? Olisi tietysti mukavaa että tyttöystäväkin jaksaisi innostua aiheesta edes hieman.

Brevillen koneet eivät kiinnosta –puhtaasti esteettisistä syistä– kuten myöskään kalliimmat koneet. Ymmärrän toki että hx-kone helpottaisi maitovaahtoista arkeani, mutta budjetti ei yksinkertaisesti anna myöten. Tarkoitus olisi lähinnä päästä mutteripannusta eteenpäin, enkä ole suunnitellut ostelevani yli 20€/kg papuja muuta kuin silloin tällöin. Kahveja –capuccinoja, macchiatoja ja espressoja– tulisi keiteltyä n. 30 kuppia viikossa.

Olin ajatellut paketille (kone+mylly) korkeintaan 600 euron hintalappua. Löyhästi tähän luokkaan löysin pari komboa:

i) Silvia V5 + Nemox Lux Doserless Grinder, 479£/538€ +p&p

https://www.coffeeitalia.co.uk/proddetail.php?prod=Rancilio_Silvia_New_Mod._V3_Coffee_Grinder_Isomac

ii) Silvia V5 + Eureka Doserless Grinder, 609£/684€ +p&p

http://www.myespresso.co.uk/product/rancilio-silvia-eureka-non-doser-grindermachine/

Olen ymmärtänyt että Silvia on hyvin nirso jauhatuksen suhteen, ja Eurekan mylly on varmasti Nemoxia parempi ja hiljaisempi, lisäksi ajastusmahdollisuus olisi aika iso plussa. Nemoxin modailu hienomman jäljen aikaansaamiseksi ei myöskään juuri kiinnosta. Tämä 150€ hintaero on itselleni tässä vaiheessa aika merkittävä, ja olisin siis kiinnostunut kuulemaan muutaman mielipiteen teidän kokeneempien harrastajien mielestä? Onko toinen näistä komboista selkeästi järkevämpi, vai pitäsikö tässä vaiheessa laittaa jäitä hattuun ja odotella kunnes on rahaa ostaa esim. Bezzera BZ10?

Kiitokset vinkeistä ja mielipiteistä jo ennakkoon!
Kirjattu

opheinonen

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 265
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #1 : Lokakuu 25, 2016, 13:21:03 ip »

Minusta paras vaihtoehto on "jäitä hattuun". Tuolla asenteella saat varmasti rahat kasaan parempaan laitteistoon. Mielestäni ajastin ei ole myllylle tärkeä ominaisuus, vaan osta hyvä tarkkuusvaaka.
1) myllyksi Pharos
2) vaa'aksi esim Hario vst-2000
3) keittimeksi ? (Tähän saat varmasti hyviä kommentteja muilta).
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

akisan

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 6
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #2 : Lokakuu 25, 2016, 14:55:00 ip »

Vaaka löytyy jo. Lähinnä ajattelin ajastimesta olevan hyöytyä, jotta voisi aluksi punnita pavut ja sen perusteella säätää about sopivan ajan/määrän/karkeuden, per papulaatu. Näen jo ennalta miten tilanne jossa koetan selittää tyttöystävälleni tarkkuusvaa'an käytön välttämättömyyttä kahvinkeitossa päättyy. Samasta syystä olen ajatellut sähkölaitteita, että saisi nappia painamalla edes oikean määrän kahvia. Olisi mukava myös kuulla lyhyitä perusteluja argumenteille. Kiitos.
Kirjattu

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1563
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #3 : Lokakuu 25, 2016, 16:08:55 ip »

Ajastin myllyssä ei ehkä ole ihan niin yksinkertainen asia kuin heti luulisi. Papusäiliössä olevien papujen määrä (lue: paino) vaikuttaa siihen paljonko missäkin ajassa mylly jauhaa. Sitä ei oikein voi vakioida täysin luotettavasti. Tietysti, jos aina huolehtii siitä, että papusäiliö on koko ajan täynnä, niin sitten voi päästä jossain määrin luotettavalle tasolle, kunhan ei vaihda pavuista toiseen kesken kaiken. Ikääntyessäänkin ne pirulaiset vaatinevat säätöjen tarkastusta mielellään päivittäin.

Itse joskus kokeilin ja totesin nopeasti ajastimen turhaksi, paitsi kun sen säätää ihan lyhyelle, jolloin sillä voi tehdä pienen pieniä korjauksia annosteluun. Tarkkuusvaa'an käyttö on huomattavasti helpompaa ja yksinkertaisempaa ja johtaa parempaan lopputulokseen.

400€:n hintaluokassa ei tule mieleen muita vaihtoehtoja Silvialle kuin La Pavonin Europiccola, mutta se voi ehkä olla tyttöystävälle liikaa, kuten myös sinänsä erinomainen Pharos-käsimylly... Pavonien sielunelämää onkin jo foorumilla käsitelty kiitettävästi. Sitten, jos säästäisi muutaman satkun lisää, niin... no siitähän täällä tosiaan onkin jo keskusteluja ennestään.

Todettakoon, että vaikka Silvia on tekniikaltaan mitä on, niin kyllä sillä alkuun pääsee. Siinä vain on omat jipponsa, miten sen kanssa opetellaan elämään. Niin on kyllä muissakin espressolaitteissa, mutta rahalla saa helppoutta siihen opetteluun. Ei Silvia mitenkään mahdoton siis ole, ja jos kyllästyy lämpösurffailuun, niin ainahan siihen asentaa/asennuttaa PIDin. Sittenhän se tosin on jo lähes Oscar II:n hintainen, ellei enemmänkin.

Itse vaihdoin aikoinaan mutterikeittimestä Silviaa vastaavaan keittimeen ja ihan tyytyväisenä elelin sen kanssa seitsemän vuotta. Silloinen myllyni oli tuota linkkaamaasi Nemoxia vastaava Isomac, joka tosin vaati helpon (ihan oikeasti helpon, eli stoppariruuvin poisto) modauksen jauhaakseen riittävän hienoa jauhatusta. En tiedä onko Nemoxissa vastaavaa stoppariruuvia.

Myllyksi voisi harkita myös Bezzeran BB005:ttä, joka on kerännyt kehuja hinta/laatusuhteestaan kupissa. Elektrosilla ei ole pahan hintainen. Spekseiltään se on Nemoxeja, Ascaso i-Minejä, Isomaceja sun muita parempi.

Coffeeitalia on kyllä melko edullinen kauppa, mutta ainakin joitain vuosia sitten sitä kritisoitiin brittifoorumeilla reklamaatiotapauksien hoitamisesta. Itse jättäisin tilaamatta sieltä, vaikka kyllä kai monet ovat ongelmittakin laitteensa sieltä saaneet.

Sitten, jos ottaa huomioon että tarkoitus on pääasiassa käyttää halpoja papuja, niin olettaisin että kyse on melko tummista paahdoista, kenties robustapainotteisia? Ne ovat usein hyvin anteeksiantavia pienille uuttovirheille, joten voi olla, että elämä Silvian kanssa sujuu kohtuullisen helposti jo heti alkuun. Jos/kun maku muuttuu vähän vaaleampipaahtoisten espressojen suuntaan, niin sitten voi joskus alkaa harkita laitteiden päivittämistä. Näinhän se varmaan monilla on mennytkin...? Ainakin itselläni, jos ei muilla.

Jos BZ10 on vaihtoehto, niin eipä sitä asiaa sitten miettiä tarvitse. Onhan se eri tason keitin kuin Silvia. Mutta jos haluaa laitteet heti, niin...

« Viimeksi muokattu: Lokakuu 25, 2016, 22:01:34 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2232
 • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #4 : Lokakuu 25, 2016, 16:34:23 ip »


Ja onko Silvia oikeasti niin vanhanaikainen ja hankalakäyttöinen ettei sitä kannata enää ostaa?

Kuka pitää lämpötilasurffausta hankalana ja kuka ei. Eli sanoisin, että kyllä se vähän hankala on vaikkapa Oscar 2:seen verrattuna. Ja tiedän, joo että menee kovasti yli budjetin.

Lainaus
Olen ymmärtänyt että Silvia on hyvin nirso jauhatuksen suhteen

Kyllä olen samaa mieltä ylempänä olevan näkemyksen kanssa, että ajastin on espressossa ongelmallinen. Sekä ihan tilavuudella naputuksen jälkeen, että vaa'alla pääsee parempaan.

Yleisesti voisin sanoa, että keskimäärin alunprinkin vähemmän innostuneiden tyttöystävien (ja vähemmän innostuneiden kaikkien siinä sivussa) innostaminen espresson tekoon on kyllä aikamoista unelmointia. Noin tilastollisesti siis. Espresson teko, nyt vaan on säätämistä. Vaikka se toinen siinä säätäisi sitä myllyä ja kaikkea, niin silti siihen liittyy paljon. Toki kuten aiemmin todettiin, niin tummapaahtoisia jos lähtee hakemaan ja etenkin maitopohjaisina, niin kyllä Silviaa voi ilman lämpösurffaistakin vetää. Etenkin jos ei ole laatuvaateet ihan niin korkealla. Kyllä kuitenkin painesihtisotkut voittaa, vaikka laatu vauihteleekin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2574
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #5 : Lokakuu 25, 2016, 18:48:36 ip »

Jos pitää kiinni budjetista, niin se Silvia varmaan kannattaa aluksi ostaa.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1563
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #6 : Lokakuu 25, 2016, 22:07:01 ip »

Jos pitää kiinni budjetista, niin se Silvia varmaan kannattaa aluksi ostaa.

Eipä samalla rahalla paljon vaihtoehtoja ole ja on syytä muistaa, että sillä saa ihan aitoa standardien mukaista espressoa (eikä mitään "painekahvamukaessoa") eikä kyseessä ole mikään thermoblock-viritelmä, vaan kunnon boilerikone. Muutenkin, siihen myllyyn kannattaa satsata kunnolla.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2086
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #7 : Lokakuu 25, 2016, 22:54:51 ip »

Jos maitokahveja menee paljon, niin Silvian kanssa saattaa mennä hermot.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akisan

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 6
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #8 : Lokakuu 26, 2016, 10:39:39 ap »

Hhmmm. Hajonta mielipiteissä oli sen verran laajaa, niinkuin aina rakkaiden asioiden parissa, että olen ihan yhtä hämmentynyt kun eilenkin. Yleensä kun jostain innostuu, on tapana viettää pari päivää asiaa tutkiessa ja sitten singahtaa kaupoille herätäkseen seuraavana päivänä joko ostokrapulassa tai ylitsevuotavassa onnellisuuden tilassa. Nyt taidan valita harkinnan ja keitellä vielä hetken pannukahveja –joiden vähäinenkin viehätys on muuten tässä prosessissa hävinnyt– pitäen tilannetta silmällä. Josko budjetti kohenisi tai hyväkuntoinen demokone tms nousisi pintaan. Tuntuu että vaikka neljän capuccinon vääntäminen Silvialla on lämpösurffailuineen jo jonkinlainen projekti. Kaikkeen toki tottuu, ja kaikesta voi oppia nauttimaan, mutta mielestäni +500 euron hankinnoista pitäisi lähinnä tulla erittäin hyvä mieli. Kiitos vielä kaikille mielipiteistä ja vinkeistä.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2232
 • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #9 : Lokakuu 26, 2016, 13:46:06 ip »


Hhmmm. Hajonta mielipiteissä oli sen verran laajaa, niinkuin aina rakkaiden asioiden parissa, että olen ihan yhtä hämmentynyt kun eilenkin.

Minkä mielipiteiden hajonta on laaja? Minusta mielipiteet näyttäisivät olevan aika yllättävänkin samansuuntaisia?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1563
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #10 : Lokakuu 26, 2016, 18:14:57 ip »

Minusta mielipiteet näyttäisivät olevan aika yllättävänkin samansuuntaisia?

Jep, kukaanhan tässä ei ole varauksetta Silviaa suositellut. Lähinnä todetaan, että jos budjetti ei veny, niin sitten Silvia (mitäs vaihtoehtojakaan on?).

Jos maitokahvi näyttelee isoa roolia käytön suhteen, niin mainittakoon, että itse vaahdottelin vanhalla Isomacillani kaksi cappua kerrallaan (Silviassa on muistaakseni pikkaisen pienempi boileri, mutta kai sekin siihen taipuu). Sen jälkeen saa sitten vähän odotella, jos meinaa lisää cappuja tehdä. Lämpötilasurffausta joutuu toki tekemään espressoja uuttaessakin, ei se ole pelkästään maidonvaahdotukseen liittyvä asia. Silvian termostaatin "deadband" on muistaakseni kutakuinkin 10C, joka on espresson uutossa valtava ero. Siksi pitää opetella Silvian oikut ennen kuin sillä alkaa saada toistuvasti hyviä shotteja. PID auttaa tehokkaasti deadbandin minimoimiseen.

Mutta ei kai tänä päivänä, jos maitokahvi on pääosassa, kukaan varsinaisesti suosittele singleboilereita...
Oscar 2 on sitten se seuraava askel.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2232
 • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #11 : Lokakuu 26, 2016, 19:10:58 ip »


Lämpötilasurffausta joutuu toki tekemään espressoja uuttaessakin, ei se ole pelkästään maidonvaahdotukseen liittyvä asia. Silvian termostaatin "deadband" on muistaakseni kutakuinkin 10C, joka on espresson uutossa valtava ero. Siksi pitää opetella Silvian oikut ennen kuin sillä alkaa saada toistuvasti hyviä shotteja.

Joo siis itse tarkoitin nimenomaan uuttoa. Toki voihan sitä sokkonakin vetää, mutta kyllä makuheittoja silloin tulee. Se on sitten ihan omasta mielestä kiinni kuinka paljon niitä kestää ja haittaako jos tyttöystävä ei jaksa surffata ja itse jaksaa. Edelleen toteasisin, että ainakin silloin saa oikeaa aspressoa eikä painesihtikamaa. Ja ainakin silloin on mahdollisuus alkaa lämpötilasurffata, jos se kiinnostaa. Toisin kuin thermoblokeissa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1598
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #12 : Lokakuu 26, 2016, 19:57:49 ip »

Onko jollain viime käden tietoa, paljon maksaa PID setti jos itse asentaa?

Kyllä Silvialla parit cappuccinot ja Lattet kerralla vääntää, ei mahdoton ollenkaan. Surffailu voi taas jakaa mieltymyksiä (itse en siihen lähtisi).
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2232
 • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #13 : Lokakuu 26, 2016, 20:08:15 ip »

Onko jollain viime käden tietoa, paljon maksaa PID setti jos itse asentaa?

Aito Auberin versio olis https://www.homecoffeemachines.ie/ tuolla maksoi 262 euroa posteineen. eBaystä jenkeistä 185 euroa + alv ois nyt.

Joku tommonen epämääränen halpa löyty eBaystä myös:
http://www.ebay.com/itm/Rancilio-Silvia-Espresso-Coffee-Machine-Brewing-Accesories-PID-Controller-SSR-/121083196371?hash=item1c311ef3d3:g:amYAAOxyoA1RUMuh

En kyllä jaksa tutustua onko siinä joku sika säkissä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1563
Vs: Espressokoneen valinnasta
« Vastaus #14 : Lokakuu 26, 2016, 20:59:49 ip »

Kyllä Silvialla parit cappuccinot ja Lattet kerralla vääntää, ei mahdoton ollenkaan. Surffailu voi taas jakaa mieltymyksiä (itse en siihen lähtisi).

En minäkään lähtisi lämpösurffailemaan enää... mutta täytyy myöntää, ettei se aikoinaan paljon haitannut.
Ekan vuoden aikana en varmaan edes tiennyt koko surffailusta. Vasta myöhemmin, kun tajusin ruveta ihmettelemään sitä, kun shottien maku heittelee, niin lueskelin aiheesta ja tutustuin surffailuun. Toki silloin alkuun makutaipumuksetkin olivat tummempien italopaahtojen suuntaan. Meni sinä varmaan lähes vuosi ennen kuin uskaltauduin tilaamaan Häsältä single origineja. Ei se tummilla paahdoilla aina ole niin nökönnuukaa. Palanut pyöränkumi maistuu samalta, oli se vähän yli- tai aliuuttunut.

Kahden hengen kahvinjuonti-kolhoosissa Silvia ei suinkaan ole mikään mahdottomuus, mutta harkitseminen on aina viisasta.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E