Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Budapestin kahvilakulttuuri  (Luettu 7607 kertaa)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Budapestin kahvilakulttuuri
« : Toukokuu 29, 2017, 22:38:49 ip »

Kuukauden päästä matka tuonne ajan kanssa. On aikaa etsiä hyviä kahvejakin. Tuntuu nettiartikkeleiden perusteella, että aika paljon löytyy Mikropaahtimoita trendikkäine kahviloineen.

Onko kellä omaa kokemusta näistä uusista erikoiskahviloista?

Ja millaista on kahvi kaupungin klassikkokahviloissa?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Budapestin kahvilakulttuuri
« Vastaus #1 : Heinäkuu 03, 2017, 08:16:32 ap »

No, eipä tullut tähän vastauksia, mutta huomenna lento ja kirjoittelen sitten raporttia. Tällainen nettijuttu löytyi.

https://welovebudapest.com/cafes.and.restaurants.1/a.huge.roundup.of.budapest.s.speciality.coffee.shops

Kulttuuritarjonnan lisäksi olisi tarkoitus noita kiertää katsastamassa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

vissymies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 135
Vs: Budapestin kahvilakulttuuri
« Vastaus #2 : Heinäkuu 03, 2017, 10:59:01 ap »

Siskon poika, joka on vasta kahvinjuontiuransa alussa, mutta jonka makuun kyllä jonkin verran ainakin luotan tykkäsi Budapestissä sellaisen paikan kahvista, jonka nimi oli Coffee & more. Sen paikan cappucino näytti ainakin kuvassa ihan asialliselta.
Kirjattu
Bezzera BZ07, OE Pharos, Mazzer MiniE, Aeropress, Hario Skerton, Hario Mini-Slim+, Wilfa WSCG-2 (Isomac Giada, Minimoka 203)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Budapestin kahvilakulttuuri
« Vastaus #3 : Heinäkuu 03, 2017, 17:14:29 ip »

Eipä itselläni ole kokemusta, mutta Espresso Embassyn nimi jäi mieleen, kun Rao kehui sitä taannoin. Tosin Scott taisi pääasiassa markkinoida omaa luentoaan/koulutussettiään, mutta silti...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

JarzaS

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Budapestin kahvilakulttuuri
« Vastaus #4 : Heinäkuu 03, 2017, 17:59:23 ip »

Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Budapestin kahvilakulttuuri
« Vastaus #5 : Heinäkuu 05, 2017, 05:41:27 ap »

No niin. Täällä ollaan ja sopivasti yöllä heräilen, kuten keski-ikäisen kuuluu. Pieni raportti siis.

Eilen tuli katsastettua yksi kahvila tuosta linkittämästäni artikkelista: Mantra coffee minibar.

Todellakin minibar. Asiakkaile tilaa arviolta alle 9 m2. Ei pöytiä vaan pystybaari.
Italialaisen Gardellin kahveja oli tarjolla ja sehän oli hieno asia. Nuori barista ( uskallan sanoa tyttö) mittasi niin kahvin kuin valmiin espresson mikrovaaalla ja kaikki tapahtui oikein valmistuksessa.

Maistelin siis Etiopian Ambellaa espressona, kun barista sitä suositteli. Hyväähän se oli. Hyvin vaalea espresso, jossa hieman happamuutta ja paljon hedelmäisyyttä. Hintaan 470 huf noin 1,60€.

Gardellin kahveja olisi voinut ostaa mukaan ja kursseja tarjolla kolme heinäkuun aikana. Kahvia saisi myös aeropressillä yms valmistettuna. Tarjolla myös laadukasta teetä.

Lupaava alku kahvilakierrokselle.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 07, 2017, 06:36:35 ap kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Budapestin kahvilakulttuuri
« Vastaus #6 : Heinäkuu 06, 2017, 00:07:21 ap »

Tänään oli vuorossa My Little Melbourne samalta listalta. Hmm... pieni paikka tämäkin, mutta kadulla pöytiä tarjolla. Espressoa (mitäänsanomaton) 500 huf noin 1,7 € ja coldbrew burundilaisilla pavuilla tuli maisteltua.

Coldbrew oli oikein hyvää jäiden kanssa. Tiputuksessa oli kaksi laitetta koko ajan, mutta tarjolla eilen uutettua 1200 huf 4 € hintaan.

Tiputettu kylmääuutto oli rasvaton ja selvästi raikkaampi kuin uittamalla uutettu, jota olen itse pressokannussa valmistanut. Hieman hapan ja tosi virkistävä sekä hedelmäinen. Sweet and sour...

Laitehan on sellainen, että yläsäiliöstä vesi tipottain valuu kahvipurujen läpi alasäiliöön. Eli kosketusaika kahvin kanssa ei ole kovin pitkä.

Espressopavussa ei vikaa. Valmistus oli heikko...taustalla hyviä makuja, mutta laiha shotti.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 07, 2017, 06:42:51 ap kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Budapestin kahvilakulttuuri
« Vastaus #7 : Heinäkuu 07, 2017, 06:54:08 ap »

Eilen poikkesin Cirkusz kahvilassa, joka paahtaa omat kahvinsa. Tämä oli isompi paikka, mutta parhaita espressoja ikinä.

Tarjolla oli kahta papua tansanialaista ja Costa Ricaa. Molempia tummana ja vaaleana. Otin vaalean Costa Rican.

Crema kiilteli kuin peili. Hyvin tuore paahto siis. Maku sitruksinen, hieman hapan, mutta todella tasapainoinen. Hedelmäinen. Espresso 400 ja doppio 650 ( noin 1,30 ja 2,17 €).
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Budapestin kahvilakulttuuri
« Vastaus #8 : Heinäkuu 09, 2017, 00:49:02 ap »

Jaahas, jatkanpa tätä kirjoittelua yksin, jos joku on tänne päin tulossa, niin joku käsitys uudemmista kahviloista.

Tänään (täkäläistä aikaa ajatellen) osui matkan varrelle yksi Madal coffee co.n kahviloista. Tarjolla espressopohjaisia juomia, käsin uutettua ja aeropressiä. Omaa blendiä tai vaihtuvaa single originia, joka oli etiopialaista.

Espresso 420 huf 1,40€ noin. Oikein hyvä kahvi. Aika tyypillinen vaalea etiopian papu. Oli sellaiselta alueelta, josta en ole kuullut ennen, mutta ei jäänyt nimi mieleen. Osasivat huonosti englantia. Pienehkö mutta viihtyisä paikka. Myös pientä makeaa ja mehuja sekä teetä.

Edit... luulen että papu oli guraferda alalajiketta, kun katselin etiopialaisia kahvialueita ja niiden arabica lajikkeita.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 09, 2017, 11:36:41 ap kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Budapestin kahvilakulttuuri
« Vastaus #9 : Heinäkuu 09, 2017, 19:09:13 ip »

Tänään ei matkan varrelle osunut ns. Gourmetkahviloita, mutta muutama klassinen. Espresso niissä (mm. Central Kavehaz vuodelta 1887) aika lailla italilaistyyppinen. Kaikkialla muuallakin minusta vähintään italialaista tasoa. Aina parempaa kuin Pariisissa tai Madridissa yleensä on ollut. Niin ja leivokset ovat hyviä ja edullisia.

Coffee & moren ohi on tullut muutaman kerran käveltyä, mutta määrätietoisesti olen ohi kävellyt. Se ei välttämättä tee paikalle oikeutta, mutta ei tee mieli jäädä Vaci Utcan äärelle istumaan. Vilkkaimpana turistikatuna sen paikkojen melutaso ei houkuttele... nuorille turisteille suunnattu minun näkökulmastani.

On toki noissa käymissäni uuden aallon kahviloissakin pääasiassa nuorekas ilme, mutta enemmän henkii paikallisen kahviväen läsnäoloa. Turisti toki olen, mutta joo....
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Budapestin kahvilakulttuuri
« Vastaus #10 : Heinäkuu 12, 2017, 09:05:46 ap »

Vielä muutama paikka testattu ja sitten loppusana.

Budabest baristas tuli käytyä eilen. Pienehkö paikka. Tanskalaisen Coffee Collectiven papuja. Espresso 490 huf ja Doppio 650. Doppio siis noin 2,17 €. Bolivialaista papua, jossa hyvin sanoisinko mallasmainen maku. Tätä lähti pussi mukaan, koska paahtopäivä tosi lähellä. Itse asiassa en muualla edes katsonut asiaa, kun en ostanut. Olisi laadun puolesta toki voinut.

Törmäsin myös Cafe Frei nimiseen kansainväliseen ketjuun. Sisälle sai se, että tarjolla oli 73 erilaista kahvijuomaa ja tuli ikävä ibrik-kahvia. Vaimo otti ristreton, jota kehui kovin. Kardemummainen beduiinikahvin nimellä myyty oli myös hyvä ja selvästi raikas tuore maku. Näitä paikkoja on siis pitkin Eurooppaa. Hintaa en muita, mutta 1,5 - 2€ tietämillä kahvista riippuen.

Sitten samaan aikaan positiivinen ja kyseenalainen Gerbeaud, joka on käsite itsessään. Siellä sai kahta eri papua: heidän omaa blendiään tai hieman sitäkin kalliimpaa sinkkua. Maistoimme doppiot sitä vieläkin kalliimpaa. Erittäin hyvä espresso. Afrikkaan päin oli maku. Kuulemma aina vaihtelee. Hyvin oli valmistettu, mutta hinta oli 1690 huf eli noin 5,56€. Huikea hinta ja voi kysyä onko täällä pakko käydä, jos muualta samantasoisen saa jopa alle kolmasosahinnalla. Mikä paino on maineella ja kalliilla leivoksilla... Itse halusin tietää kahvin tason. Tavallinen espressokaan ei ollut paljoa halvempi, noin 4 €.

Monia uuden aallon kahviloita jäi testaamatta. Niitä on kaupungissa enemmän kuin linkittämässäni artikkelissa. Valikoima sisälsi usein espressopohjaiset, käsin uutetun ja aeropressillä valmistetun. Useissa tarjolla oli coldbrew myös. Vain yhdessä käymistäni espresso oli heikkoon päin. Eli onnistumisprosentti oli hyvä. Kaikissa taisi olla papua myynnissä ja useimmat järjestivät baristakursseja.

Sanoisin, että kaupunki on "kotibaristalle" mielenkiintoinen. Miltei väkisin muiden kohteiden suunnalla on laadukkaita uusia pikkukahviloita. Tuo linkittämäni artikkeli on hyvä lähtökohta merkata niitä kartalle. Itse vilkaisin sitten museossa tms. onko lähellä mielenkiintoista kahvilaa. Varsinaista pettymystä en kokenut. Yksi espresso oli sitä, mutta saman paikan kylmäuutto korjasi sen.

Jos ei jaksa systemaattisesti näitä etukäteen tutkia ja ylösmerkata, hyviä tunnusmerkkejä ovat: kahvilan terassilla 20 - 35 vuotiata asiakkaita, ikkunassa baristakurssin tai Coffee Collectiven tai muun hyvän paahtimon mainos - maininta handroasted coffee. Ikkunassa myynnissä aeropressejä tai Harion värkkejä, hyllyssä papupusseja....kahville siis.

Ps. Sellainen fiilis, että joku uuden aallon kahvila jäi merkkaamatta testistä huolimatta....
Edit. korjasin tiedon Coffee Collectivesta. Lisäksi ainakin Sentzendressä oli pikkukahvilla, jossa luki Hand roasted coffees ja todella hyvä espresso, nimi ei jäänyt mieleen, paikkoja siis löytyy, kun katselee. Kun seuraavan kerran menen Budapestiin tilailen muuta kuin espressoa. Nyt halusin jonkin vertailukohdan ja join siksi kaikkialla espressoa, paitsi siis Cafe freissa, joka viekotteli arabialaisella kahvillaan, ja joka ei ollut pienyritys.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 12, 2017, 12:30:19 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini