Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Tuorepaahtoa  (Luettu 28536 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #45 : Heinäkuu 01, 2016, 21:35:34 ip »


Papuja katsellessa pisti kyllä silmään, että aika epätasaiselta paahto näyttää:

En ole päässyt noin lahjakkaaseen suoritukseen epätasaisuudessa edes paistinpannulla. Aika mielenkiintoista, että on pieni määrä sekä palaneita, että pieni määrä raakoja seassa. Sekaisesti epätasainen tulos tai pelkkä pieni määrä palaneita olisi kai normaalimpaa?

Lainaus
Maidon kanssa sen saa jopa ihan hyvin toimimaan, kunhan pienensi annostusta tuntuvasti totutusta.

Onko tähän "pienensi anniostusta", kahvipiireissä joku universaali tapa tulkita tätä. Saman verran nestettä kuppiin, mutta vähemmän kahvipapua?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #46 : Heinäkuu 01, 2016, 21:41:21 ip »

Mun veikkaus on yksinkertainen: että kahvit on sekoitettu vasta paahtojen jälkeen.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #47 : Heinäkuu 01, 2016, 22:59:28 ip »

Onko tähän "pienensi anniostusta", kahvipiireissä joku universaali tapa tulkita tätä. Saman verran nestettä kuppiin, mutta vähemmän kahvipapua?

Itse lähinnä 18g:n koppaan lataan 15g, jauhan vähän karkeammalle kuin esim. afrikkalaiset yms.
Nesteen määrä vähän pidempänä (suhteessa jauheeseen) kuin normipavuillani. En tämän kanssa aina (enää) vaivaudu punnitsemaan lopputulosta, vaan väijyn blondausta. Se tuntuu toimivan... cappuna toki.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #48 : Heinäkuu 01, 2016, 23:01:46 ip »

Mun veikkaus on yksinkertainen: että kahvit on sekoitettu vasta paahtojen jälkeen.

Voi olla, mietin samaa, mutta ken tietää...
Onhan siinä kyllä melkoinen ero paahtumisessa. :)
Pre-blend -paahto selittäisi sen toki.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #49 : Heinäkuu 01, 2016, 23:18:05 ip »

Raakapavun laadustahan noi vaaleat pavut kertovat eivätkä paahdon epätasaisuudesta. Tollaset vaaleaksi jäävät pavut ovat ihan perussettiä esim. natural-käsitellyissä kahveissa ja maistuvat sangen happamilta.

edit: ja nyt oikeen kun kaivelee muistia, niin tollaset vaaleaksi jäävät pavut ovat yleensä ns. floater/quaker-defektistä kärsiviä, eikä niitä specialty graden kahvissa sais ihan kauheasti olla. Yleensä nuo ovat raakana poimittuja marjoja ja/tai pesu-/fermentointivaiheessa kelluvia papuja. Sen takia naturaleissa on varmaan tota defektiä enemmän kun marjan kypsyys on vähän vaihtelevampi kuin pestyissä.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 02, 2016, 00:16:04 ap kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #50 : Heinäkuu 02, 2016, 00:22:36 ap »

Joo, mitään ihmeempää hapokkuutta/saati happamuutta ei ole havaittavissa, mutta ehkä kuitenkin enemmän kuin odotin (eli en siis mitään)). Enemmänkin tämä toimii kuten joku ns. Comfort blendi. Mulla oli kaikki asetukset itäisen Afrikan papujen mukaan ja niin oli toki makupalettikin.
Siksi sain säätää parin shotin verran kunnes alkoi toimia.

Eihän tämä mikään huippupapu ole, mutta ehkä se balanssi löytyy siitä, että on haettu oikea suhde ali- ja ylikehittyneiden papujen suhteen?

Jos joku haluaa vaihtaa loput laadukkaaseen so:hon, niin vaihdan heti. Joona?  ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #51 : Heinäkuu 02, 2016, 20:33:11 ip »

Kokeilin italialaisen illallisen päälle tuota lohjalaista vielä kerran essona. Tällä kertaa 15g->30g, 30s. Ei se pahaa ole, jos en siitä biisiäkään alkaisi säveltää...
Löytyy siitä jo vähän hapokkuutta ja nescafemainen/robustainen jälkimakukin jäi pois.
Ostaisinko tätä toiste? En tiedä, mutta hinta oli tuorepaahdoksi ihan ok 13€/0,5kg.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #52 : Heinäkuu 02, 2016, 20:41:43 ip »

Pari kertaa Lohjan Paahtimon kahvia ostanut ja jäänyt vähän semmoinen nääh nääh -fiilis. Maultaan ei mitään kummempaa, eli hätävarana ihan menee kyllä. Itselleni sattui tosin pussi jossa oli pari viikkoa vanhat paahtotarrat, mutta tavara sisällä oli kyllä selkeästi vanhaa. Eli vanha kunnon turkkilainen kusetus kävi Suomessa, vanhentuneet tarrat pois ja tilalle uudet  ;D.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2