Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Masiinan valinta  (Luettu 20710 kertaa)

Jhmm

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #30 : Heinäkuu 08, 2016, 17:41:11 ip »

Kävin pavonin nettisivuilla ja näin, että sillä merkillä on myös niitä pump machineja, miten se nyt suomennetaankaan.

Onko kenelläkään näistä kokemuksia?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #31 : Heinäkuu 08, 2016, 21:28:45 ip »

Kävin pavonin nettisivuilla ja näin, että sillä merkillä on myös niitä pump machineja, miten se nyt suomennetaankaan.

Onko kenelläkään näistä kokemuksia?

Ei ole kokemusta, mutta äkkipäältä näyttivät painefilttereisiltä. Myös kahvan koko vaikutti ainakin kuvissa pieneltä. Vaikea sanoa onko boilereitakaan, kun pikaisesti katsiottuna tieto oli aika kortilla.

SUomentaisin puoliauttomaattinen. Varmaan Pavoni tekee tuola termillä eron vipukoneisiin vain, että niissä on pumppu.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1534
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #32 : Heinäkuu 08, 2016, 21:43:13 ip »

Kävin pavonin nettisivuilla ja näin, että sillä merkillä on myös niitä pump machineja, miten se nyt suomennetaankaan.

Onko kenelläkään näistä kokemuksia?

Suomentaisin, jotta "pumppumasiinoita". ;)

Ei ole kokemusta näistä koneista, mutta ainakin Dolce Espresso DESPID näyttäisi olevan tekniikaltaan hyvin samankaltainen yksiboilerikeitin kuin Silvia, mutta varusteltuna valmiiksi PIDillä. Samaan hintaan kuin karvalakki-Silvia. Keittimestä on myös paineistetulla filtterillä/kahvalla varustettu malli. Sitä kannattaa vältellä kuin ruttoa.

En kuitenkaan itse laittaisi sitä silti Oscar 2:n edelle, joka on HX-keitin.
Jos terminologia (yksiboileri/HX) ei avaudu, niin kannattaa katsoa HB:n sivuilta sarja videoita, joista voi olla paljon apua aloittelevalle espresso-harrastajalle:
http://www.home-barista.com/newbie-introduction-to-espresso.html

La Pavonin sivuilla on muuten jännä "semi professional machines" -osasto. Näin Rocket-käyttäjän näkökulmasta melko tutun näköisiä keittimiä Pavoneiksi brändättynä.

Nyt Oskukin voinee hankkia Rocketin valmistaman keittimen, jolla on riittävän katu-uskottava nimi. ;D

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #33 : Heinäkuu 08, 2016, 21:47:06 ip »


Ei ole kokemusta näistä koneista, mutta ainakin Dolce Espresso DESPID näyttäisi olevan tekniikaltaan hyvin samankaltainen yksiboilerikeitin kuin Silvia, mutta varusteltuna valmiiksi PIDillä.

Onko tuo filtteri 58mm? Mainaan, että pienempi on tietysti vähän hankala esim. VST/IMS sihtien kanssa.

Lainaus
En kuitenkaan itse laittaisi sitä silti Oscar 2:n edelle, joka on HX-keitin.

Lähinnä maidon vaahdotuksessa? Jos sitä tekee harvoin, niin tilanne on toki vähän eri.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1534
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #34 : Heinäkuu 08, 2016, 22:08:13 ip »

Saattaa hyvinkin olla 58mm. Sen verran laite muistuttaa ulkoisesti vanhaa Isomaciani. Saattaahan se olla, ettei ole. Pavonilla varmaan tietäisivät...

Oscarin ja pidatun pikkukeittimen erona on muutakin kuin PID. Lämpötilastabiiliuteen olennaisesti vaikuttaa termaalinen massa. Esim. oman (nykyisen) keittimeni pelkkä gruppo painaa puolet tästä koko ko. Pavonista. Pidihän huolehtii lämpötilasta boilerissa, mutta ei sen pidemmälle...
Onhan niissä tietty muutakin eroa. Rajoittimet, Sirai (jos haluaa) jne.


Lisäksi toki maidonvaahdotuksessakin on eroja. ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2503
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #35 : Heinäkuu 09, 2016, 01:51:55 ap »

La Pavonin sivuilla on muuten jännä "semi professional machines" -osasto. Näin Rocket-käyttäjän näkökulmasta melko tutun näköisiä keittimiä Pavoneiksi brändättynä.

Nyt Oskukin voinee hankkia Rocketin valmistaman keittimen, jolla on riittävän katu-uskottava nimi. ;D

Heh, joo, koitetaan saada jollain keinolla keittimen huonoin puoli piiloon ;-)
Tekeeko Pavoni itse enää mitään? Isomac keittimiä liuta myös.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jhmm

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #36 : Heinäkuu 09, 2016, 10:11:16 ap »

Kiitos paljon kaikista laitesuosituksista jne. Mutta onko täällä forumilla jossain lueteltuna ominaisuuksia mitkä ovat hyviä/huonoja ja mitä kannattaa ottaa huomioon.

En tosiaankaan tiedä yhtään mitään näistä koneista, joten helpottaisi edes tietää, miksi kaikki suosittelevat esim. oscaria.

Sama juttu myllyissä. Haluaisin tietää erilaisista ominaisuuksista, jotta osaan katsoa laitteita itse ja oppisinkin niistä jotain  :D
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2503
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #37 : Heinäkuu 09, 2016, 11:15:05 ap »

Ei niistä oikein ymmärrä ennenkuin on käyttänyt aikansa. Jo pelkästään massa; ei sitä osaa näyttöä tuiojottamalla päätellä paljonko kahvilaitteen pitää painaa jottei se vempuloi pitkin pöytää kun laittaa kahvan kiinni. Tai kuinka iso boilerin pitää olla että höyrytys on luonnikasta. Tai miltä höyrytyskraanan/kahvan pitäisi tuntua tassussa. Ja iso osa on mielipidejuttuja, joku voi sanoa Silviasta että oon ihan tyytyväinen ollut kuusi vuotta, mutta saattaa myös sanoa että vaihdoin parempaan 5 vuotta liian myöhään ;-) Ihminen nimittäin on sopeutuvainen ja pitää silloista tilannettaan aina vakiona. Toisaalta olen myös huomannut itsessääni että entisiä kamojakin glorifioi, kunnes joutuu niiden kanssa uudestaan tekemisiin ja huomaa että ei haluaisikaan palata entiseen.

Helppoa olisi jos olisi 5 suositeltua konetta vierekäin, niitä joku esittelisi ja pääisisi hypistelemään. Tosin siinä voisi infotulva olla liiallinen.

Oskaria, sekä I että tätä II mallia suositellaan hinta/laatusuhteen takia. Kumpikin on  hieman mielipiteitäjakava ulkonäöltään, mutta ns järkiostos. Oskarin viereen kun tinttaa toisen samanhintaisen niin jo habitusero on laite/lelu. Oscarin historia on tietääkseni niinkin omituinen, että tehdas halusi pr lahjan, jota voisi lahjoittaa. Ja tällöin päätettiin tehdä pieni laite. Firmahan on  kahvilakonefirma eikä tehnyt mitään koteihin. Näin tuli ilmoille yksinkertainen, jopa hieman karsittu miniversio kahvilakoneesta, siis sisäisesti, ulkoisestihan ykköversio vaikuttaa joltain Kenwoodin vatkaimelta.

Jos katsoo http://www.elektros.it/fi/en/ -kaupan sivuja, niin Oskarihan taitaa olla halvin kaikista, mitä edes myyvät.
Siinä on kunnon boileri, eli höyrytystehoa, ammattilaitteen kahva, ja lämpövakautta johon ei pikkulaitteella päästä.
Tuolla ei myöskään päästä hintatasoon: http://casabarista.com/espresso-machines/
Eikä Rimpezzassa myöskään

Tässä on aika monta kertaa tullut sanottua että nämä laitteet ovat kalliita, mutta: halpoja verrattuna kahviin -kahvi tässä se on, mihin kaikkien rahat menevät. Ja se kannattaa huomioida. Toki halvempaa kuin hörppiä kahviloissa 5 kahvia päivässä, mutta silti. 30-50e/kg on paljon rahaa pavuista, eikä kilolla kauaa heilu.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 09, 2016, 12:00:43 ip kirjoittanut OskuK »
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #38 : Heinäkuu 09, 2016, 14:21:42 ip »


Oscarin ja pidatun pikkukeittimen erona on muutakin kuin PID. Lämpötilastabiiliuteen olennaisesti vaikuttaa termaalinen massa.

Joo. Ilman muuta putoava lämpötila vaikuttaa makuun eritavoin kuin tasainen lämpötila. PID:in kanssa pääsee kuitenkin aina samaan lopputulokseen.

Onkohan kukaan koskaan tehnyt vertailevaa kokeilua lievästi putoavan lämpötilan kanssa (tuskin se nyt kamalasti silviassakaan putoaa uuton aikana, jos kahva on kuuma) verrattuna tasaisen lämpötilaan erilaisilla pavuilla. Melko haastava operaatio kuitenkin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #39 : Heinäkuu 09, 2016, 14:28:36 ip »

Kiitos paljon kaikista laitesuosituksista jne. Mutta onko täällä forumilla jossain lueteltuna ominaisuuksia mitkä ovat hyviä/huonoja ja mitä kannattaa ottaa huomioon.

Oikeastaan espressokone on vain tapa lämmittää vettä ja painaa sitä paineella kahviin. Lopulta siis se juttu ovat se lämpötila ja paine sen uuton aikana. Lisäksi sitten ne höyrytysominaisuudet, koko, käytettävyys, ulkonäkö yms.. Tietysti sen paineen ja lämpötilan säätöön vaikuttavat seikat (esim. PID)

Noihin liittyykin sitten jo melkoisesti asiaa. Niiden lisäksi vaikuttaa vielä merkittävästi se sihti, jossa se kahvi on. Eniten vaikuttaa toki se itse kahvi, jotta ei totuutta unohdettaisi.

Lainaus
En tosiaankaan tiedä yhtään mitään näistä koneista, joten helpottaisi edes tietää, miksi kaikki suosittelevat esim. oscaria.

Ei tuohon oikein ole oikotietä, kuin lukea ja selata ihan poskettomasti tätä foorumia ja se Jari:n heittämä linkki oli myös todella hyvä.

Lainaus
Sama juttu myllyissä. Haluaisin tietää erilaisista ominaisuuksista, jotta osaan katsoa laitteita itse ja oppisinkin niistä jotain

Myllyssä oleellisin on se millainen partikkelijakauma sillä jauhetulla kahvilla on.

Tuosta esimerkkikuvasta voi katsoa muutaman myllyn eroja, niin saa käsitystä:


Erikokoiset partikkelity uuttuvat eritavoin ja espressossa tukkivat virtausta eri tavoin ja sitäkautta vaikuttavat makuun.

Myllyssä liäsksi sitten kuinka kätevä se säätö on ja sen sellaista.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #40 : Heinäkuu 09, 2016, 14:33:24 ip »


Tässä on aika monta kertaa tullut sanottua että nämä laitteet ovat kalliita, mutta: halpoja verrattuna kahviin -kahvi tässä se on, mihin kaikkien rahat menevät. Ja se kannattaa huomioida.

Jos tekee kaksi tuplashottia päivässä (20g+20g), niin se tekee noin 15 kiloa kahvia vuodessa. 40 euroa kilo kahvilla se tekee 600 euroa vuodessa. Jos Oscarin eliniäksi laskee vaikka 10 vuotta, jonka jälkeenkin sillä on vielä jälleenmyyntiarvoa, niin ei se kauheasti siinä 6000 euron kahvien hinnoissa tunnu se kone tai etenkään hintaero halvempaan ja vähemmän kestävään koneeseen.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

andrimus

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 129
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #41 : Heinäkuu 09, 2016, 18:17:32 ip »

Tieto lisää tuskaa ,näissäkin asioissa.
Mitä enemmän luet näistä masinoista, sen kalliinpaan päädyt 8).
Eli johonkin se aloittelijan on ryhdyttävä. Ennen se tosiaan oli silvia ja nykyään Oskari 2.
Omasta mielestäni tuo on kamalan näköinen muovinen möykky, mutta sisuskalut on samankaltaiset kuin monin verroin kalliinmissa. Saahan sen aina piilotettua.
Täytyy vaan uskaltaa sukeltaa jossain kohtaan. Sen valinnan saa kuitenkin päivitettyä parempaan ja joku on aina kiinnostunut ostamaan vanhan härpättimesi.

Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1593
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #42 : Heinäkuu 09, 2016, 19:32:45 ip »

Off topic.
Koska saamme uuden Oscarin ja Silvian seuraajan? Jonkun joka löytyy pian kaikkien aloittelijoiden keittiöistä, hinta jättää varaa vielä hyvään ja halpaan myllyyn.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

andrimus

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 129
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #43 : Heinäkuu 09, 2016, 20:35:23 ip »

Eiköhän kysymys pitäis kuulua .ketä tekee kunnon mylly ja kone yhdistelmän , joka on halpa ja ilman kompromisseja ;D
Se on seuraava drendi ja osaa saa ottaa.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 631
Vs: Masiinan valinta
« Vastaus #44 : Heinäkuu 09, 2016, 20:40:07 ip »

Nespresso 😏
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*