Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?  (Luettu 5089 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper

Socratic Coffee on testannut pienten partikkelien vaikutusta espresson uuttoon:
http://socraticcoffee.com/2016/06/exploring-the-impact-of-particles-on-espresso-extraction/

Kun alle 177 micronin partikkelit suodatettiin pois kahvijauheesta, niin "Impact on TDS: Uniformity of particles did have a significant effect. Smaller particles led to less TDS."

Eli käytännössä TDS oli suurempi kun pienet partikkelit oli suodatettu pois.

Pitäsikö tässä nyt itsekkin alkaa filtteröimään kahvinpuruja?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
« Vastaus #1 : Kesäkuu 08, 2016, 11:04:37 ap »

Huomaa myös uuttoaika pienempien partikkelien kohdalla. Ihan päässä tästä pystyy jo laskemaan spearmanin rhon arvoksi tasan yksi :)

Vanha nyrkkisääntöhän on, että n. 35 sekunnin uuttumisen kohdalla saavutetaan "point of diminishing returns" ja EY % alkaa laskea.

Kirjattu
"We sales specialty coffee"

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
« Vastaus #2 : Kesäkuu 08, 2016, 12:00:29 ip »

Huomaa myös uuttoaika pienempien partikkelien kohdalla. Ihan päässä tästä pystyy jo laskemaan spearmanin rhon arvoksi tasan yksi

Ainakin noi mun tämänpäiväset herne-espresson uuttokokeet osoittivat tätä samaa. Täytyykin kirjoitella niistä tonne korvike-espresso ketjuun.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
« Vastaus #3 : Kesäkuu 08, 2016, 12:39:48 ip »

sähän voisit vaikka kysyä niistä herneistä tuolta socratic coffeen tyypeiltä.

Metodologisesti toi on nopeasti silmäiltynä ihan hyvää tavaraa mutta ekologinen validiteetti pistää silmääni: kuka oikeasti tekee sadan sekunnin espressoja.

Kirjattu
"We sales specialty coffee"

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
« Vastaus #4 : Kesäkuu 08, 2016, 12:45:32 ip »

sähän voisit vaikka kysyä niistä herneistä tuolta socratic coffeen tyypeiltä.

En ny ihan hokannu mitähän mun pitäs niiltä kysyä? ;D

Mutta enköhän mä joo jatka tota korvike/vastike juttuani ihan keskenäni. Enempi sellanen kuriositeetti kuitenki.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
« Vastaus #5 : Kesäkuu 08, 2016, 12:57:17 ip »

Kun alle 177 micronin partikkelit suodatettiin pois kahvijauheesta, niin "Impact on TDS: Uniformity of particles did have a significant effect. Smaller particles led to less TDS."

Eli käytännössä TDS oli suurempi kun pienet partikkelit oli suodatettu pois.

Ei mikään suodattu näyte tuottanut merkitsevästi suurempaa TDS:ä kuin suodattamaton kontrollinäyte.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
« Vastaus #6 : Kesäkuu 08, 2016, 13:04:57 ip »

Ei mikään suodattu näyte tuottanut merkitsevästi suurempaa TDS:ä kuin suodattamaton kontrollinäyte.

Katoppas katoppas. Niimpäs pääsi käymään. Eli suodatetuista se missä oli pienempiä partikkeleita tuotti pienemmän TDS:n.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Pitäsikö nyt alkaa filtteröimään kahvinpuruja espressoon?
« Vastaus #7 : Kesäkuu 08, 2016, 14:54:20 ip »

En ny ihan hokannu mitähän mun pitäs niiltä kysyä? ;D

Kyllä noi varmasti kysymyksen keksivät. Konsultoit vaan. :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"