Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?  (Luettu 17954 kertaa)

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #15 : Toukokuu 02, 2016, 10:14:42 ap »

Jospa malesialaisten mielestä "hyvä" kahvi ei ole ole maultaan sellaista, mistä me käytämme  sanaa "hyvää kahvia".
Different countries, different manners. ???
Tosiaan, aika lailla palanutta kumia ja hiiltä muistuttivat kupposet, ihan joka hotellin aamupaloilla kuin viidakon jokiristeilyn kelluvassa kahvilassa.
Suosivat siellä indonesialaista papua, siellä kun ollaan, enkä usko tuorepaahtoa tapahtuvan. Eli se mistä saa runnottua tätä "kahvia", sitä tarjotaan.

Huomasin olleeni välillä montakin päivää ilman kahvia, jos jostain sai pikakahvia oli se plussaa.

Pitäisi hommata aeropressiin menevä mylly, niin tulisi sitä roudattua.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #16 : Toukokuu 02, 2016, 19:04:51 ip »

Vanhempani ottivat Moccamasterin mukaansa viikon lomareissulle Kanariansaarille. : :-\ En tiedä, ovatko Espanjan tullimiehet vieläkään toipuneet asiasta.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #17 : Toukokuu 02, 2016, 19:16:05 ip »

Pitäisi hommata aeropressiin menevä mylly, niin tulisi sitä roudattua.

Havaitsin että minulle riitti se että hotellihuoneesta löytyi vedenkeitin. Matkalaukkuun tällöin Aeropress ja matkatermos. Paikan päällä sitten kahvilasta pussillinen tuoreehkoa papua jauhettuna. En ole tainnut koskaan juoda lomamatkalla yhtä paljon kahvia.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #18 : Toukokuu 02, 2016, 19:38:18 ip »

Havaitsin että minulle riitti se että hotellihuoneesta löytyi vedenkeitin. Matkalaukkuun tällöin Aeropress ja matkatermos. Paikan päällä sitten kahvilasta pussillinen tuoreehkoa papua jauhettuna.

Käyhään se noinkin, mutta Porlex mini painaa vain neljänneskilon ja mahtuu aeropressin sisään.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #19 : Toukokuu 02, 2016, 19:51:47 ip »

Vanhempani ottivat Moccamasterin mukaansa viikon lomareissulle Kanariansaarille. : :-\ En tiedä, ovatko Espanjan tullimiehet vieläkään toipuneet asiasta.
[emoji4] en olekkaan tälläisestä vielä kuullut. Taisin vähän naurahtaa ääneenkin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #20 : Toukokuu 02, 2016, 21:00:47 ip »

Vanhempani ottivat Moccamasterin mukaansa viikon lomareissulle Kanariansaarille.

Arvostan asennetta. :o ;D

Aeropress on toki vähän pienempi ja kevyempi - jopa Porlexin kanssa...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #21 : Toukokuu 02, 2016, 22:04:53 ip »

Vanhempani ottivat Moccamasterin mukaansa viikon lomareissulle Kanariansaarille. : :-\ En tiedä, ovatko Espanjan tullimiehet vieläkään toipuneet asiasta.

Ja Reissumiestä ja Juhla Mokkaa...?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #22 : Toukokuu 02, 2016, 22:13:40 ip »

Itse suosittelen vakoilua  8)

Kaupungilla kierrellessä voi tutkia mainostetaanko ikkunoissa pienpaahtimoita.

Toiseksi. Kavilan ulkopuolella voi kurkkia ikkunasta millaista keitintä tiskin takaa löytyy. Voi naamioida toiminnan siihen, että kurkkii onko kahvilassa tilaa. Tyhjään kahvilaan ei kannata mennä. Jos ei ole asiakkaita, ei paikalla ole mitään hyvää tarjolla - niin kapitalismin pelisäännöt toimivat.

Kolmanneksi. Ennen tiskille tilausta tekemään menoa voi kierrellä pöytien keskellä ja kurkkia  :o onko asiakkaiden kupeissa hyvä crema, tai hienot latteartit, tai onko pöydillä pienissä pressokannuissa singleoriginia uuttumassa ajastinten kanssa. Tämän voi naamioida vapaan pöydän hakemiseksi.

Tässä vaiheessa voi vielä paeta paikalta. :'( ja vuodattaa muutaman kyyneleen heikon tason vuoksi ja kun ei saa kahvijanoa tyydytetyksi.

Tai sitten voi mennä tiskille ja paljastaa epäilyksensä kysyen: Osaatteks te käyttää noita laitteita?  :-X

Pohjimmiltaan olen sitä mieltä, että elämässä pitää ottaa riskejä ja reissussa ei aina saa hyvää kahvia. Jos hyvä osuu kohdalle, kannattaa sinne mennä uudestaan. Toki edellä esitettyjä havaintoja voi tehdä  ;D
Ainakin, jos minä huomaan jonkun tiskillä saavan ylipitkän espresson, ja olen seuraavana vuorossa, en sittenkään tilaa sitä espressoa.  >:(

Ravintoloita kierrellessä vilkaisen aina onko paikallista väkeä syömässä. Se on usein tae hyvästä ruoasta. Mutta miksi yrittää tunnistaa kahvila. Eikös meillä ole suu kysyä. Kyllä minä olen saattanut kysyä jossain puodissa hyvää kahvilaa tai ruokapaikkaa - ainakin ulkomailla. Joissain paikoissa, kuten Istanbulissa neuvoja saa kysymättäkin, mutta niihin ei kyllä voi aina luottaa.  ???
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #23 : Toukokuu 03, 2016, 07:57:29 ap »


Kavilan ulkopuolella voi kurkkia ikkunasta millaista keitintä tiskin takaa löytyy.

Tässä on se ongelma, että se ei kerro kahvin laadusta paljoakaan. Tietysti jos se on joku kauhea automaatti niin ei toki ole toivoakaan.

Lainaus
Voi naamioida toiminnan siihen, että kurkkii onko kahvilassa tilaa. Tyhjään kahvilaan ei kannata mennä. Jos ei ole asiakkaita, ei paikalla ole mitään hyvää tarjolla - niin kapitalismin pelisäännöt toimivat.

Kapitalismin pelisäännöt toimivat, mutta juuri kahvin kohdalla ne eivät toimi yhtään koska ihmisiä ei kiinnosta miten pahaa se kahvi on, koska he ovat opeteleet juomaan pahaa kahvia kofeiinin takia. Ihmisiä kiinnostaa ilmapiiri ja leivosvalikoima. Mahdollisesti mukavia rupatteleva baarimikko.

Lainaus
Kolmanneksi. Ennen tiskille tilausta tekemään menoa voi kierrellä pöytien keskellä ja kurkkia  :o onko asiakkaiden kupeissa hyvä crema, tai hienot latteartit, tai onko pöydillä pienissä pressokannuissa singleoriginia uuttumassa ajastinten kanssa. Tämän voi naamioida vapaan pöydän hakemiseksi.

Jos siellä on myynnissä erilaisia single-origineja, niin se on toki hyvä merkki. Nuo muut eivät valitettavasti kerro juurikaan, koska kyllä sen hyvän creman pahamakuiseen espressoon saa apinakin tehtyä. Itseasiassa sehän tuntuu monissa kahviloiss olevan se ainoa asia johon ne "baristat" pyrkivät. Samoin latteart on tosiaa asia joka monesti on sen kahvin makua tärkeämpää.

Lainaus
Tai sitten voi mennä tiskille ja paljastaa epäilyksensä kysyen: Osaatteks te käyttää noita laitteita?

Ja barista vastaa, että "No, I think I am really poor at it. Really sorry, but our coffee tastes like wateris burnt galosh." jos se heidän kahvinsa on pahaa?

Lainaus
Pohjimmiltaan olen sitä mieltä, että elämässä pitää ottaa riskejä ja reissussa ei aina saa hyvää kahvia.

Pakkohan sitä on ottaa riskejä ja etenkin ruuan suhteen, mutta kahvin suhteen ei ole pakko jos menee ihan lottovoiton todennäköisyyksiin se kelvollisen kupin osuma. Kyllähän sitä voi riskin ottaa jos mitkään ulkoiset merkit ovat yhtään kohdallaan.

Lainaus
Ainakin, jos minä huomaan jonkun tiskillä saavan ylipitkän espresson, ja olen seuraavana vuorossa, en sittenkään tilaa sitä espressoa.

Tätä tulee kyllä katseltua jos mahdollista.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #24 : Toukokuu 20, 2016, 20:40:23 ip »

Ainakin se hyvä kahvila pitäisi ensin määritellä. Että mikä tekee kahvilasta hyvän. Se voi olla vaikka maisema välimerelle,  kiva kuppikilinä, ruma barista, kalju asiakas tms, muta vielä tämä on itselle täysi mysteeri. Kiva, mukava tai nätti olisikin helpompia, kun se hyvä.
Tässä tuli käytyä taasen "tsatsa"-kahvilassa, ja kun musta kassaneiti halusi tulpahinnan espressosta, kahvila ehkä muuttui huonoksi. Eikä syynä ollut kassaneidin ihonväri.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #25 : Toukokuu 20, 2016, 20:58:17 ip »

Ainakin se hyvä kahvila pitäisi ensin määritellä.

Tämä on toki totta ja aloitusviestissä se määriteltiinkin: "Jos haluan hyvää espressoa kahvilassa"

Yritetäänkö seuraavaksi määritellä hyvä espresso? ;D
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #26 : Toukokuu 20, 2016, 21:00:50 ip »

Tämä on toki totta ja aloitusviestissä se määriteltiinkin: "Jos haluan hyvää espressoa kahvilassa"

Haha, tulipa taas luettua!

Yritetäänkö seuraavaksi määritellä hyvä espresso? ;D


Joo, tehdään se! Vaikka niin, että se vastaa sitä, mitä tehtiin, kun nimi keksittiin? ;-D
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #27 : Toukokuu 28, 2017, 13:28:50 ip »

Miten tunnistaa hyvän kahvilan?

Pauligin kulmassa oli jännä tuttavuus kahvinvalmistukseen, joka saattaisi järkyttää satunnaista turistia. Tilasin itselleni tupla espresson ja seuralainen otti capuccinon.

Capu valutettiin tuplana, mutta toinen puoli shotista viemäriin. Espressoa tehdessä barista punnitsi jauheen ja heitti purut roskiin. Sääti myllyä, jauhoi uudet, punnitsi ja teki niistä tuplan.

Hienosti tuli sama määrä hävikkipurua kuin mitä itse kahvien tekemiseen meni. Vaalea afrikkalainen espresso oli kyllä kohdillaan. Capusta en mene sanomaan mitään muuten, kuin että oli kuulemma hyvää.

En sitten tiedä onko tämä vastaus tuohon kysymykseen, johon olin vastaavinani?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini