Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?  (Luettu 12428 kertaa)

sulantoblog

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« : Huhtikuu 30, 2016, 17:53:40 ip »

Tämä on ensimmäinen postaukseni tänne ja aloitan käytännönläheisellä aiheella:
Jos haluan hyvää espressoa kahvilassa esim. matkoilla tai muuten vaan oudossa paikassa, niin kuinka valitsen kahvilan?

Etukäteen voin tietenkin netissä yrittää etsiä, mutta se saattaa johtaa siihen, että reitti pitää suunnitella kahvin mukaan, eikä valinta välttämättä silti ole oikea.
Usein käytännössä ensin tulee kahvin himo ja sitten etsitään kahvila jostain siitä läheltä. Aina ei tietenkään ole valinnanvaraa muulla tasolla kuin kahvi tai ei kahvia, mutta varsinkin isoissa kaupungeissa yleensä on valinnavaraa. Mistä voin yrittää tunnistaa hyvän kahvilan, jossa saan maistuvan ja hyvin tehdyn espresson?

En esitä tätä otsa rypyssä, vaan enemmänkin viihteellisenä keskustelun aiheena. Täällä on muuten mukavan tasokasta keskustelua verrattuna joihinkin muiden harrasteiden aiheita käsitteleviin keskustelupalstoihin.


 
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2208
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #1 : Huhtikuu 30, 2016, 18:00:35 ip »


Jos haluan hyvää espressoa kahvilassa esim. matkoilla tai muuten vaan oudossa paikassa, niin kuinka valitsen kahvilan?

Oman paahtimon omistaminen on tilastollisesti hyvä merkki. Pienpaahtimoiden käyttö ja ennekaikkea tuoreen kahvin käyttö on ovat merkkejä hyvyydestä.

Kyllähän nuo valitettavasti melkein pitää tietää. Jos kahvilassa on erilaista chemexiä ja aeropressiä myynnissä niin se on hyvä merkki. Samoin listaus mitä kahvia on saatavilla, kun laatuja on erilaisia ja eri mantereilta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1358
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #2 : Huhtikuu 30, 2016, 18:43:04 ip »

Vähän tylsä vastaus, mutta itse kyllä tsekkaan etukäteen kahvifoorumeilta ja googlesta suositukset ja nimenomaan teen mutkia reittiin hyvien kahviloiden/paahtimoiden vuoksi.

Nyrkkisääntönä kansainvälisistä ketjukahviloista kannattaa pysytellä kaukana. Yksittäisten kahviloiden kanssa on sitten ihan tsägästä kiinni, jos hakuammunnalla sattuu osumaan hyvään kahvilaan... Toki ennen tilausta kannattaa katsoa, ettei tarjolla ole jotain Lavazzaa, Segafredoa tmv.

E: Itse pitäisin PM+VK:n vinkkien lisäksi positiivisuutta herättävänä seikkana sitä, että tarjolla on perusblendien sijaan single origin -kahveja. Etenkin hyväksi tiedettyjä SO-kahveja (esim. Nordic Approachin kahveja tai Cup of Excellence -voittajia tms.) - mutta nekin sitten pitäisi ennalta tuntea. ;)
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 30, 2016, 21:53:02 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

andrimus

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 127
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #3 : Toukokuu 01, 2016, 00:19:21 ap »

Samaa mieltä edellisen kanssa ,jos lavatzaa hyllyssä unohda. Niissä pienpaahtimoissa voi mennä kanssa vipuun . Poltettua potaskaa välillä löytyy sielläkin.
Nimimerkillä :just 6500 km  amerikoitten keskellä ja 2 hyvää essoa🙈
Kirjattu

sulantoblog

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #4 : Toukokuu 01, 2016, 07:55:12 ap »

Tulihan sitä jo tässäkin. Pitää varmaan selvitellä etukäteen mahdollisuuksien mukaan seuraavalle matkalle.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1358
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #5 : Toukokuu 01, 2016, 13:39:31 ip »

Ihan joka paikastahan ei tietenkään hyvää kahvilaa löydy vaikka kuinka etsisi. Isojen kaupunkien ulkopuolella homma voi mennä jo aika mutkikkaaksi. Siksi matkatavaroiden sekaan voi pakata vaikka aeropressin, pikku myllyn ja hyviä tuoreita papuja. Tai sitten vaan tyytyy siihen, mitä on tarjolla... ja todennäköisesti pettyy. ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1490
    • Nonsensopedia
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #6 : Toukokuu 01, 2016, 14:04:03 ip »

Ihan joka paikastahan ei tietenkään hyvää kahvilaa löydy vaikka kuinka etsisi. Isojen kaupunkien ulkopuolella homma voi mennä jo aika mutkikkaaksi. Siksi matkatavaroiden sekaan voi pakata vaikka aeropressin, pikku myllyn ja hyviä tuoreita papuja. Tai sitten vaan tyytyy siihen, mitä on tarjolla... ja todennäköisesti pettyy. ;)
Mä niin komppaan tätä. Viime Malesian reissusta ei jäänyt kovin hyvä maku.
Yksi mikä olis, ni Sudden Coffeeta matkalle mukaan ;)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

sulantoblog

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #7 : Toukokuu 01, 2016, 16:15:17 ip »

Joo, kuten tuossa alussa jo totesinkin, että joskus pitää vaan valita, että ottaako kahvin vai ei.

Ehkä seuraavalle (ainakin pitkälle) reissulle pitää mahduttaa tuollainen aeropress ja oma mylly mukaan.
Kirjattu

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 252
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #8 : Toukokuu 01, 2016, 19:51:50 ip »

Mä niin komppaan tätä. Viime Malesian reissusta ei jäänyt kovin hyvä maku.
Miksi Malesiasta pitäisi saada "hyvää" kahvia?
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1358
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #9 : Toukokuu 01, 2016, 23:11:45 ip »

Miksi Malesiasta pitäisi saada "hyvää" kahvia?

Nyt en kyllä ihan tajua kysymystä.... ;)

Miksi missään (ihan vaikkapa Suomessa) pitäisi nauttia mitään muuta kuin hyvää kahvia?
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 252
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #10 : Toukokuu 02, 2016, 07:35:32 ap »

Nyt en kyllä ihan tajua kysymystä.... ;)
Jospa malesialaisten mielestä "hyvä" kahvi ei ole ole maultaan sellaista, mistä me käytämme  sanaa "hyvää kahvia".
Different countries, different manners. ???
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2208
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #11 : Toukokuu 02, 2016, 07:36:01 ap »

Joo, kuten tuossa alussa jo totesinkin, että joskus pitää vaan valita, että ottaako kahvin vai ei.

Helppo. Jos valittavana on pahaa kahvia tai ei ollenkaan kahvia, niin: http://www.apteekkituotteet.fi/A-Pharma-Kofeiinitabletti-100-tabl

Oma kahvinjuonti on vielä niin vähäistä, että olen sitten kokonaan juomatta, mutta pahan kahvin juomista en kyllä ymmärrä. Pahaa ja kalliimpaa kuin nuo tabletit.

Yleensä noissa maissa on muitakin herkkuja kuin kahvi, niin hakee makunautinnot niistä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

elias s

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 119
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #12 : Toukokuu 02, 2016, 07:54:18 ap »

Helppo. Jos valittavana on pahaa kahvia tai ei ollenkaan kahvia, niin: http://www.apteekkituotteet.fi/A-Pharma-Kofeiinitabletti-100-tabl

Oma kahvinjuonti on vielä niin vähäistä, että olen sitten kokonaan juomatta, mutta pahan kahvin juomista en kyllä ymmärrä. Pahaa ja kalliimpaa kuin nuo tabletit.

Yleensä noissa maissa on muitakin herkkuja kuin kahvi, niin hakee makunautinnot niistä.
Juuri näin. Jos tarjolla on vain pahaa kahvia nii jätän itsekkin juomatta. Itse panostan niillä vähäisilllä kahvi määrillä mitä juon. niin laatuun. Olen jo niin hifisti että useimmissa paikoissa kieltäydyn kahvista kokonaan. Koska se on sitä perus keittimellä valmistettua juhlamokkaa joka ei oikein espresson, ja kunnon käsinsuodatetun kahvin jälkeen nappaa. Juon sitten vaikka teetä. Jokuhan joskus sanoi että kahvihifismin huonopuoli on se että muualla kuin himassa, ja laatukahvimestoissa saatu kahvi alkaa maistua huonolle.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1358
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #13 : Toukokuu 02, 2016, 09:08:26 ap »

Jospa malesialaisten mielestä "hyvä" kahvi ei ole ole maultaan sellaista, mistä me käytämme  sanaa "hyvää kahvia".
Different countries, different manners. ???

Tuohan on toki hyvinkin mahdollista. Niinpä palaankin muutaman viestin verran taaksepäin ja tyydyn toteamaan:
matkatavaroiden sekaan voi pakata vaikka aeropressin, pikku myllyn ja hyviä tuoreita papuja.

Eihän sen hyvän kahvin saaminen sentään mitään kvanttigravitaatioteoriaa vastaa vaikeusasteeltaan. ;D

Toki joskus kun naivina ummikkona vielä matkustelin ilman aeropressiä, myllyä ja papuja, niin saatoin siirtyä tilapäisesti teen lipittälijäksi, jos hyvää kahvia ei ollut mahdollista löytää. Eipä silti että se teekään aina mitään huippulaatua olisi, mutta siihen en sentään ole muodostanut yhtä puritaanista suhtautumista. ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2208
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten tunnistaa hyvän kahvilan?
« Vastaus #14 : Toukokuu 02, 2016, 09:13:59 ap »


Eipä silti että se teekään aina mitään huippulaatua olisi, mutta siihen en sentään ole muodostanut yhtä puritaanista suhtautumista.

Jos kahvilassa on liptonin teepussi ja kuuma vesi, niin siitäkin saa ihan oman säätönsä. Ensin esiuutetaan sitä teepussia ihan pieni hetki kuumassa vedessä ja kaadetaan tuotos pois. Sitten varsinainen uutto, joka jätetään vähän turhan lyhyeksi. Näin saadaan neutraali lämmin juoma, jonka maku ei ihastuta eikä vihastuta.

Tuoremehu on myös hyvä. Espajassa varsinkin tuorepuristettua saa kahviloista laajalti.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini