Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kuinka tehdä vastike-espressoa?  (Luettu 30310 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #30 : Kesäkuu 02, 2016, 13:21:29 ip »

Molemmilla kerroilla tampatessa pöly pöllysi.

Eli purujen kevyt kostuttaminen ennen tamppausta voisi auttaa vähentämään pölyä, vrt. pre-infusion :)
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #31 : Kesäkuu 02, 2016, 13:42:02 ip »

Pikaisella googlettamisella näyttäisi, että kuivassa herneessä on n. 1,6% rasvaa, kun taasen (paahdetusta) kahvista sitä on 15%. Selittää paljon pölyämistä.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #32 : Kesäkuu 02, 2016, 14:16:15 ip »

Samaa ajattelin. Pohdiskelin myös voisiko rasvaa lisätä, esimerkiksi voita.

Rasvapuolelta odottelen etenkin pähkinäkokeilujen tuloksia.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #33 : Kesäkuu 02, 2016, 15:00:56 ip »

Eli purujen kevyt kostuttaminen ennen tamppausta voisi auttaa vähentämään pölyä, vrt. pre-infusion

Empä usko että on järkevää, kun varsin pientä se pöllyäminen kuitenkin. Ei vaikuttanut sen kakun tamppaukseen kuitenkaan mitenkään estävästi.

Pikaisella googlettamisella näyttäisi, että kuivassa herneessä on n. 1,6% rasvaa, kun taasen (paahdetusta) kahvista sitä on 15%. Selittää paljon pölyämistä.

Kyllä ja muutenkin sitä kakun rakennetta. Herneellä sentään syntyi kakku toisin kuin "red espressolla", eli Roobois pensaan juurella, jossa ei ole yhtään rasvaa. Sillä kun olisi kääntänyt tamppauksen jälkeen  kahvan ympäri, niin purut olisivat valuneet pois. Herneellä muodostui kakku.

Samaa ajattelin. Pohdiskelin myös voisiko rasvaa lisätä, esimerkiksi voita.

Voisihan ne tietysti rasvata kevyesti ennen paahtoa. Voin sijaan tekisi kyllä mieli käyttää jotain miedomman makuista, kuten esim. rypsiä.

Lainaus
Rasvapuolelta odottelen etenkin pähkinäkokeilujen tuloksia.

Pähkinää ja mantelia ajattelinkin itsekkin todennäköisenä onnistujana. Kokeilen silti nämä kotimaiset vaihtoehdot ensin. Tuskin ihan heti lähden seikkailemaan öljyjenkään kanssa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #34 : Kesäkuu 02, 2016, 15:57:07 ip »

Pikaisella googlettamisella näyttäisi, että kuivassa herneessä on n. 1,6% rasvaa, kun taasen (paahdetusta) kahvista sitä on 15%. Selittää paljon pölyämistä.

Paahtaminen pudotti herneen painoa vähän samaan tapan kuin kahvinkin. Viljoissa on kuivattuna (eli vastannee kuivaa hernettä ja paahtamatonta kahvipapua vesimäärltään) noin 5% rasvaa wikipedian mukaan. Eli soveltuisivat siinämielessä paremmin kuin herneet. Saas nähdä. Teen vielä yhden satsin herneitä ja sitten siirryn ohraan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #35 : Kesäkuu 06, 2016, 14:04:42 ip »

Eli vastiketta saattaisi saada muistakin luumarjoista, joita on mm. oliivit, taatelit, kirsikka yms. Eri marjojen siemenistä voisi kokeilla lähteä prosessia eteenpäin viemään. Prosessointia voisi jäljitellä Aloittamani Topicin pohjalta, jossa kerron tuosta kahvin posessoinnista kotikonstein.

Punnitsin juuri yhden satunnaisen kirsikan suhteen siihen koko kirsikan painoon. Minun pitäisi ostaa 1 kilo kirsikoita saadakseni noin 6g siemeniä.

Tietääkö kukaan mistä saisi 20 kiloa kirsikoita todella halvalla ja onko kenelläkään mitää hyvää reseptiä kirsikoille ;D

[EDIT:]

Pilkkuvirhe. 60g siemeniä yhdestä kilosta. Täytää varmaan jossain vaiheessa ostaa pari kiloa ja kokeilla.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 06, 2016, 14:10:10 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #36 : Kesäkuu 06, 2016, 21:57:06 ip »

Lainaus käyttäjältä: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia
onko kenelläkään mitää hyvää reseptiä kirsikoille

Kirsikoita lasipurkkiin, sekaan sokeria maun mukaan, ja päälle viinaa. Annetaan hautua kannen alla jokunen viikko tai kuukausi. Siiviloidään ja pullotetaan. Lopputulos on likööri. Varmasti parempaa kuin kirsikkaespresso. Toisaalta kirsikkafanina saattaisi espressokin olla hyvää, jos siinä on kirsikan makua....

Tarkempia likööriohjeita on netti pullollaan.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #37 : Kesäkuu 06, 2016, 22:37:22 ip »


Tarkempia likööriohjeita on netti pullollaan.

Joo olen tehnyt kyllä kirsikkalikööriä. Käytin halpaa Brandyä ja pirtua. En nyt niitä reseptejä silleen tarviikkaan kun tajusin laskujeni suhteettoman mittasuhdevirheen, kun kaksi kiloa kirsikoita on paljon paljon helpompi tuhlata kuin kaksikymmentä.

Lainaus
Toisaalta kirsikkafanina saattaisi espressokin olla hyvää, jos siinä on kirsikan makua....

Ei se kahvimarjakaan kahvilta maistu. Myös tuo hernekahvi oli käsittämättömän vähän herneisen makuinen.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #38 : Kesäkuu 08, 2016, 12:43:24 ip »

Vähän pelkäilinkin, että tuo distribuutio voisi olla ongelma. Aloitin jo heti selvästi espressoa karkammalla porlexin säädöissä. Kone tukossa. Tein ihan selkeää suodatinjauhatusta, niin kone edelleen tukossa. Jälkimmäisellä kerralla kakku kastui kokonaan ja pari tippaa tuli läpi, että oikeilla jäljillä ollaan.

Molemmilla kerroilla tampatessa pöly pöllysi. Kakun rakenne oli jossain määrin tampattava, mutta kiinteämpi kuin kahvin. Jälkimmäisellä kerralla seassa oli jo isoakin palasta. Kakku kuitenkin muodostui ja se näköjään piti painetta ihan hyvin. Käytin 20g hernettä niinkuin kahviakin ja sillä määrällä kori tuli ehkä noin puolilleen verrattuna kahviin.

Koetta on nyt jatkettu. Normaalisti käytän samassa VST filtterissä 20g kahvia. Nyt lopulta säädettyäni karheuden jonnekkin isokoisen suodattimen tienoille ja puolitettuani annoksen 10g ja jättämällä tamppaamatta, niin sain hernepsson valutettua hitaasti normaalia vauhtia. Cremaa ei tullut minkäänlaista ja maku oli vahvempaa suodatinversiota hernekahvista. Mitään espressomaisuutta kahvissa ei ollut. Selvästi se jauhatuskarheuden säätäminen ei lopulta kamalasti vaikuttanut siihen läpivirtaumaan. Eiköhän sieltä tule aina niin suuri määrä sitä pölyä, että hernettä pitäisi jauhaa jollain kokonaan toisella menetelmällä kuin kahvimyllyllä, jos meinaa saada espresson kaltaista juomaa tuosta.

Ainoa koe, joka herneellä tulee enää mieleen on tosiaan paahtaa sitä hernettä rasvan kanssa. Ehkä jossain vaiheessa kokeilen vielä senkin. Esikasteluun vedellä en oikein usko, kun tyo pöly on se blokkaaja kuitenkin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #39 : Kesäkuu 13, 2016, 11:31:20 ap »

Nyt oli vuorossa ohra. Pöllysi ja oli samaan tapaan ilmeisesti rasvatonta kuin hernekkin. Tein aeropressit ja maku oli ennakoivasti tuplapitkällä uutolla ja peruskahvia vähän vahvempana hyvinkin vetinen, puuttui bodya ja maku liian makea. Ihan hirveää, enkä usko että tämä antaa suhteessa herneeseen oikein mitään edes millekkään blendille, kun mitään terää ei tästäkään löytynyt. Tämä muistuttaa marttojen kahvia jo vähän enemmän kuin hernekahvi. Lähinnä pahassa.

Saatoin paahtaa ehkä liian vaaleaksi. Pitää yrittää jos vähän polttelis vielä, mutta aika laihat on odotukset siitäkin. Espressoksi en viitsi edes yrittää, kun näkee tuosta rakenteesta jo, että käy samoin kuin herneellä.

Onkohan mikään noista viljoista rasvaisempaa? Meinaan varmaan jättää muutkin suoraan väliin, kun olen jo muutenkin aika varma että niiden makukaan ei oikein miellytä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #40 : Kesäkuu 14, 2016, 07:05:54 ap »

Kaura on perusviljoista ihan selvästi rasvaisin, finelin mukaan reilu 7% rasvaa verrattuna vehnän, rukiin ja ohran n. 2%

Olueeseen paahdettu ohra antaa usein kahvimaisia vivahteita. Toki täysin eri juttu. Kovin tummaksi on ohra paahdettu olutta varten, liki mustaa se on.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #41 : Kesäkuu 14, 2016, 07:17:17 ap »

Kaura on perusviljoista ihan selvästi rasvaisin, finelin mukaan reilu 7% rasvaa verrattuna vehnän, rukiin ja ohran n. 2%

Kiitos. Pitää se testata sitä sitten vielä. Ruista voisin kokeilla mielenkiinnosta ihan aeropressinä, mutta sekänä tuskin taipuu espressoon.

Lainaus
Olueeseen paahdettu ohra antaa usein kahvimaisia vivahteita. Toki täysin eri juttu. Kovin tummaksi on ohra paahdettu olutta varten, liki mustaa se on.

Joo. Veikkaisin tämän kokeilun pohjalta, että tämä "kahvimainen vivahde" lienee ihan paahdon maku ;D
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #42 : Kesäkuu 14, 2016, 08:02:38 ap »

Joo. Veikkaisin tämän kokeilun pohjalta, että tämä "kahvimainen vivahde" lienee ihan paahdon maku ;D

Kyllä ja ei. Hyvinkin kahvisia oluita on olemassa (siis ilman lisättyä kahvia), toisaalta kun paahdetun ohran osuus maltaista on lopulta pieni, korkeintaan joitain prosentteja, niin kuinka helposti sitä voi sanoa, että paahdettu ohra antaa siitä kahvin mausta muuta kuin sen paahdon. Oluissa käytetty paahdettu ohra ei saa olla niin karrelle poltettua, että siitä tulisi hiiltyneitä makuja, se ei käy.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #43 : Kesäkuu 14, 2016, 08:18:56 ap »

niin kuinka helposti sitä voi sanoa, että paahdettu ohra antaa siitä kahvin mausta muuta kuin sen paahdon.

Tarkoitin, että epäilen sen antavan juurikin sen. Toki voin olla väärässäkin. Ehkä pitää vielä satsi paahtaa tuota ohraa tummemaksi vielä. Mutta siis kahvin vivahteita saa lopulta näköjään vähän kaikesta. Tuo tekemäni hernekahvi sisälsi hämmästyttävän paljon kahvimaisia komponentteja. Lähinnö se kokonaisfiilis oli hämästyttävän paljon sinnepäin. Se maun "terä" ja kitkeryyspuoli puuttui siis aivan totaalisesti ja kokonaan vaikka olisi kuinka yliuuttanut, mutta toisaalta oluessa taas sitä puolta löytyy oluesta ihan luontaisestikkin.

Onko muuten suositella jotain mahdollisimman kahvimaista olutta, jossa ei ole kahvia seassa?

Lainaus
Oluissa käytetty paahdettu ohra ei saa olla niin karrelle poltettua, että siitä tulisi hiiltyneitä makuja, se ei käy.

Joo siis siinä ei toki ole järkeä. Eikä se minulle sitä kahvimaista makua edes tuo se hiiltynyt maku. Ainakin se Lidlin supertumma jota joskus "vähän" arvostelin tällä foorumilla alkoi olla jo hyvin epäkahvimaista.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #44 : Kesäkuu 14, 2016, 09:11:09 ap »

Tarkoitin, että epäilen sen antavan juurikin sen. Toki voin olla väärässäkin.

Olen siis itse harrastanut myös oluenvalmistusta, joka tosin nyt on harrastuksena vähän tauolla. Oma mutu on se, että kahvisuus vaatii sen paahdetun ohran tai jonkun oikein tumman maltaan, muuten sitä ei tule. Kuitenkin se kahvisuus on minusta hyvin erillään paahteisuudesta, jota paahdettu ohra tuo olueeseen myös. Itse en pidä sitä paahteisuutta, mitä paahdetusta ohrasta tulee olueeseen ollenkaan kahvin tyylisenä makuna. Joku voi olla eri mieltä.

Onko muuten suositella jotain mahdollisimman kahvimaista olutta, jossa ei ole kahvia seassa?

Mulla ei ole, kun en pidä moisesta kirjaa ja keskityn niin oluessa kuin kahvissakin kokonaisuuteen. Stouteja ja porttereita maistelemaan.
Kirjattu