Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Kuinka tehdä vastike-espressoa?  (Luettu 30309 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« : Huhtikuu 25, 2016, 12:19:33 ip »

Tämän vuoden kahvimessuilla Lotat tarjosivat pula-ajan kahvin vastiketta. Eli täysin kahvia sisältämätön kahvia korvaava juoma, jota juotiin sota-aikana, kun kahvia ei ulkomailta juuri saanut. Juomalla oli joitain kahvimaisiakin piirteitä, mutta lähinnä se oli tietysti oma juomansa.

Tästä heräsi itselläni henkiin pitkä-aikainen tavoitteeni opetella tekemään vastike-espressoa.

Miksi? Ajatushan on ihan absurdi jo lähtökohdiltaan? Juuri siksi!

Sen tavoiteen jaan lähinnä kahteen eri tavoitteeseen:

1) Kuinka siitä saisi mahdollisimman kahvin makuista
2) Kuinka siitä saisi mahdollisimman hyvän makuista.

Molemmat tavoitteet otan omana haasteenaan.

Ajatuksia, apuja tai muita ideoita projektin toteuttamiseksi?

Pitäisi kai aloittaa hankkimalla ja kokeilemalla eri korvaavia raaka-aineita, niiden paahtamista ja niiden mahdollista soveltuvuutta espressoon. Espressouuttohan ei välttämättä toimi kaikilla aineilla ja jauhtatuksilla toisin perinteinen suomalainen pannu-uutto, jossa ei tarvitse huolehtia sopivista läpivirtauksista.

Lopuksi varmaan jonkunlainen hyvän blendauksen kehittäminen. Blendauksen ongelma on myös, että jos eri korvaavat aineet vaativat selvästi erilaisen optimijauhatuksen espressossa toimiakseen, niin blendauksessa voi tulla uusia ongelmia.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #1 : Huhtikuu 25, 2016, 12:52:13 ip »

Aika paljon tietoa eri korvikekahvien käytöksestä, paahamisesta yms..
http://www.henriettes-herb.com/eclectic/pula-puutteet/luku-7.html

Kotiliesilehdessä ollut resepti:
http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/pula-ajan-kahvin-korvike

Lottamuseon tarjoama vastike sisältää paahdettua ohraa, ruista ja sikurijuurta:
http://yle.fi/uutiset/kahvifestivaalien_kulinaristit_kokeilivat_viljasta_paahdettua_kahvinkorviketta/8832419

Asiaa sikurista korvikkeena:
http://tamarindheaven.blogspot.fi/2010/12/kahvin-korvikkeita.html

Kahvinkorvike

4 - 5 keskikokoista perunaa
ruisjauhoja
vettä
Perunat kuoritaan ja keitetään pehmeiksi. Osa keitinvedestä kaadetaan pois. Perunat survotaan soseeksi, jonka annetaan jäähtyä. Survokseen sekoitetaan ruisjauhoja niin paljon, että tulee piirakkataikinan tapainen seos. Leivotaan pikkusormen paksuisia pätkiä, jotka paloitellaan pieniksi pavuiksi. Ne kuivataan uunipellillä miedossa uuninlämmössä ja paahdetaan vaaleanruskeiksi. Käytetään kuten kahvia. Kahvinkorvikkeen valmistus neuvottiin sota-aikana keittokurssilla.

- Pirkko Sallinen-Gimpl: Karjalainen keittokirja, 2000
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #2 : Huhtikuu 25, 2016, 13:03:02 ip »

Noh, paahtaisin jotain jyviä kuten korvikkeissa, mutta lisäisin mukaan hieman paahdettua tai kuivattua mustikkaa. Jos vaikka tulisi Harrar-tyylinen korvikexpresso.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #3 : Huhtikuu 25, 2016, 13:07:49 ip »


lisäisin mukaan hieman paahdettua tai kuivattua mustikkaa. Jos vaikka tulisi Harrar-tyylinen korvikexpresso.

Tuo alkaa olla jo melko kunnianhimoinen tavoite, jos lähdetään Harraria hakemaan korvikkeelta ;D

Mutta siis hyvä idea, vaikka menee jo siten maustamisen puolelle, että jos saisi edes tuota perus rakennetta ensin yhtään sinnepäin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #4 : Huhtikuu 26, 2016, 17:38:56 ip »

Perunaa, punajuurta, hernettä saa helposti kaupasta, mutta mistä saisi sokerinjuurta tai sikurinjuurta? Entäs mistä saisi helposti kononaista vehnää, ohraa tai ruista?

Tammenterhoja ja voikukanjuurta ei kai auta kui keräillä itse.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #5 : Huhtikuu 27, 2016, 13:32:05 ip »

Entäs mistä saisi helposti kononaista vehnää, ohraa tai ruista?

Kokonaiset, vehnä, ohra ja ruis löydetty: http://www.raakatori.fi/tuotteet/viljat-jauhot/

Sokerijuurekasta tai sikurijuurekasta ei taas kumppaakaan löydy millään googlauksella. Eikö kukaan ole koskaan nähnyt niitä myynnissä missään?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #6 : Huhtikuu 27, 2016, 13:56:34 ip »

Sokerijuurekasta tai sikurijuurekasta ei taas kumppaakaan löydy millään googlauksella. Eikö kukaan ole koskaan nähnyt niitä myynnissä missään?

En muista koskaan nähneeni - ja mä muistan pitkälle...  ;)

Takavuosina oli juttua siitä, kuinka sokerijuurikkaan viljely Suomessa oli vähentynyt lähes nollaan, joten ei siitä taida kuluttajille riittää, ellei tilanne ole dramaattisesti parantunut. Vaihtoehdoksi jäänee viljellä itse. Toki lotta kertoi festareilla, että myös punajuurta on käytetty korvikkeessa.

Sikurin juurta saattaa joistain luontaistuotekaupoista löytyä, mutta todennäköisesti lähinnä kuivattuna. Sikuria viljellään käsittääkseni Suomessa (salaattisikuria), jos lähimarketin sikuripussista (tms) katsoo tuottajan ja ottaa yhteyttä kasvimaalle, niin sieltä saattaa onnistua juuren hakeminen. Muuten taitavat mennä kompostiin...
Sikuri kasvaa myös luonnonvaraisena Suomessa. Sitä löytää helpoiten sieltä, missä se kasvaa. Salaattisikuri ja sikuri ovat sukulaiskasveja. En osaa sanoa minkälaisen vivahde-eron ne tuottavat korvikekahviin.

Eikös muuten Intiassa sikuria vieläkin tykätä lisätä kahvin sekaan?

Eihän se korvike suoranaisesti pahaa ollut, ihan mielenkiintoinen kokeilu. Maistui vähän pikakahvilta. Todella laihalta pikakahvilta.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #7 : Huhtikuu 27, 2016, 14:01:56 ip »


Takavuosina oli juttua siitä, kuinka sokerijuurikkaan viljely Suomessa oli vähentynyt lähes nollaan, joten ei siitä taida kuluttajille riittää, ellei tilanne ole dramaattisesti parantunut.

Muistelisin, että puolittui kun jotain tukijuttuja muutettiin. Muistaakseni menee kaikki sokerin valmistukseen ja juurikasta tuodaan tämän lisäksi merkittäviä määriä ulkomailta että edes kotimainen sokeri saadaan tehtyä.

Lainaus
Eikös muuten Intiassa sikuria vieläkin tykätä lisätä kahvin sekaan?

Kyllä. Katsoo kahvin kilohintoja intilaisesta näkökulmasta ja tietää intialaisen robustan laadun, niin en ihmettele.

Lainaus
Eihän se korvike suoranaisesti pahaa ollut, ihan mielenkiintoinen kokeilu. Maistui vähän pikakahvilta. Todella laihalta pikakahvilta.

No joo.. Ennenkaikkea se maistui hyvin makealta. Siksi tuo sikuri saattaisi olla aika tärkeä osa tuota juttua. Kaikenlainen terä ja kitketyys vähän muutenkin puuttui, mitä taas "pikarobustassa" on senkin edestä, joten en kyllä pikakahviin osaa verrata siinäkään mielessä edes etäisesti. Ehkä kevyesti sokeroituun pikakahviin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #8 : Huhtikuu 27, 2016, 14:12:37 ip »

Tätähän voisi lähteä myös purkamaan siten, että miettii mikä maistuu suurinpiirtein samalta kuin kahvimarjan sisällä oleva siemen (lue: papu)?
Itse en ole koskaan niitä tuoreena (enkä edes prosessoituna ennen paahtoa) maistanut, mutta jos joku osaa kertoa, niin ehkä tutuista ruoka-aineista voi löytyä jotain vastaavaa? Kyllä noita kahvipensaita Suomessakin kasvaa kodeissa ja kasvihuoneissa...

Erilaisia siemeniä, papuja, viljaa (etenkin ohraa, esim. Kaffan cold brew maistui mielestäni melko maltaiselta ja jopa vähän mämmimäiseltä - silleen ihan hyvällä tavalla) ja miksei myös herneitä voi kuivattuna paahtaa eri tummuuksiin ja kokeilla, miltä ne maistuvat uutettuna.
Maississakin voi olla aavistuksen kahvimainen vivahde, mutta ei kannata säikähtää jos raksut ovat tavanomaista voimakkaammat.  ;D

Jos makeutta kaipaa eikä sokerijuurikasta löydy, niin ehkä sitten paahdettua sokeria...?

Helpointa lienee jos ottaa lähtökohdaksi eteläitalialaisen paahdon, niin siinähän on melko sama mitä paahtaa, kunhan paahtaa tarpeeksi tummaksi. :P

Itse kuitenkin jätän korvikekokeilujen käytännön toteutukset suosiolla muille. ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #9 : Huhtikuu 27, 2016, 14:14:37 ip »

Ennenkaikkea se maistui hyvin makealta. Siksi tuo sikuri saattaisi olla aika tärkeä osa tuota juttua. Kaikenlainen terä ja kitketyys vähän muutenkin puuttui, mitä taas "pikarobustassa" on senkin edestä, joten en kyllä pikakahviin osaa verrata siinäkään mielessä edes etäisesti. Ehkä kevyesti sokeroituun pikakahviin.

Voipi hyvinkin olla, muistikuvani pikakahvista ovat 90-luvulta. :)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #10 : Huhtikuu 27, 2016, 14:25:30 ip »


Tätähän voisi lähteä myös purkamaan siten, että miettii mikä maistuu suurinpiirtein samalta kuin kahvimarjan sisällä oleva siemen (lue: papu)?

Ehkä. Ehkä ei. Kuivattu kahvipapu ja tuoreesta kahvipavusta valmistettu "kahvi" maistuu ihan ruoholta. Samoin jos kahvin paahto jää vajaaksi pavun sisältä, niin se ruohomainen maku iskee aika voimakkaasti läpi peittäien kaiken muun.

Olisi kyllä kiintisaa päästä maistamaan kuivaamatonta kahvipapua.

Lainaus
Erilaisia siemeniä, papuja, viljaa (etenkin ohraa, esim. Kaffan cold brew maistui mielestäni melko maltaiselta ja jopa vähän mämmimäiseltä - silleen ihan hyvällä tavalla) ja miksei myös herneitä voi kuivattuna paahtaa eri tummuuksiin ja kokeilla, miltä ne maistuvat uutettuna.

Kyllä. Pähkinät saattaisivat myös olla melkoisesti oikeaan suuntaan, vaikka ne tosin sotivatkin sitä alkuperäistä "sota-ajan korviketta" vastaan. Lähden nyt toistaiseksi noista kotimaisista ensin.

Lainaus
Jos makeutta kaipaa eikä sokerijuurikasta löydy, niin ehkä sitten paahdettua sokeria...?

Siis päinvastoin, makeutta oli marttojen kahvissa ainakin reilusti liikaa. Ennemminkin sitä pitäisi yrittää saada vähemmän makeaksi koko tuotosta siitä viljaversiosta. Toisaalta en tiedä paljonko sitäkin on aiheuttanut sikuri jota siinä oli.

Lainaus
Helpointa lienee jos ottaa lähtökohdaksi eteläitalialaisen paahdon, niin siinähän on melko sama mitä paahtaa, kunhan paahtaa tarpeeksi tummaksi. :P

Joo. Täytyy katsoa. Ihanne olisi tietysti kokeilla josko ennen tuhkan makua joumasta saattaisi mitenkään erehtyä. Lidlin "Extra-dark"-pavun makuun pääsee toki riittävän lähelle ihan vaikka jos käy vaarin uurnalla.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

elias s

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 156
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #11 : Huhtikuu 27, 2016, 15:37:48 ip »

Toivottavasti kukaan ei nyt loukkaannu mutta mitä järkeä tässä projektissa on. Yritetään saada jotain etäisesti espressoa muistuttavaa, Ja kuitenkin tiedostetaan se että lopputulos on hyvin todennäköisesti aivan kauheaa anteeksi jos sanon näin paskaa. Kokeilun halun ymärrän. Muuta pointtia en. Olenko jo sitten niin hifisti että sanon tällaisille espresson ja kahvin jäljitteliöille ei kiitos. Esim pikakahvin parantamisen ymmärrän. Mutta ainakin itselleni jäi tuo sinun projektisi pointti hieman epäselväksi. Etkai tätä nyt sentään laadukkaan espressomasiinan läpi meinaa ajaa.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #12 : Huhtikuu 27, 2016, 15:50:34 ip »

Toivottavasti kukaan ei nyt loukkaannu

En todellakaan. Kuten jo alussa tosin, niin koko projekti on ihan absurdi. Puhtaasta kiinnostuksesta asioihin. Juuri siksi, että idea on niin älytön, niin siksi se on kiinnostava.

Lainaus
mutta mitä järkeä tässä projektissa on.

Ei mitään. Ei kerrassaan mitään.

Lainaus
Yritetään saada jotain etäisesti espressoa muistuttavaa, Ja kuitenkin tiedostetaan se että lopputulos on hyvin todennäköisesti aivan kauheaa anteeksi jos sanon näin paskaa.

On myös hyvin kiintoisaa millä lailla se on kauhee ja paskaa. Jos se on kauheaa ja paskaa.

Lainaus
Kokeilun halun ymärrän.

Juuri siitä tässä on kysymys. Ei mistään muusta. Mahdollisesti auttaa ymmärtämään itse prosessia ja noita aineita ylipäänsä paremmin. Tai sitten ei. Sehän kokeilussa on se kiintoisa osio, että vasta kokeilemalla tietää.


Lainaus
Olenko jo sitten niin hifisti että sanon tällaisille espresson ja kahvin jäljitteliöille ei kiitos.

Minä taas olen varmaan niin hifisti, että tämä on kiintoisa projekti. Yrittää hifistellä tämä edes jossain määrin pitkälle, jos helposti mahdollista. Mitenkään tämä ei ole pois kahvilta itseltään, koska onhan se nyt päivän selvää että ei tämä sitä korvaa. Täysin erilinen ja rinnakkainen (hifistely) projekti.

Lainaus
Esim pikakahvin parantamisen ymmärrän. Mutta ainakin itselleni jäi tuo sinun projektisi pointti hieman epäselväksi.

Pikakahvi on totaalisen eri asia. Se on korvaava tuote. Tämä on täysin eri juoma. Vaikka ajatuksena on myös tuotteiden erojen hakeminen aloitusviestin ykkösvaihtoehdon mukaan, niin siinäkin se kiintoisin pointti on lopulta sen eron hakeminen kahviin. Tämän hetken arvioni mukaan se jäänee todella isoksi, mutta testithän sen osoittavat. Siksi tämä onkin niin kiintoisaa, kun en oikeasti tiedä miten iso se ero on.

Lainaus
Etkai tätä nyt sentään laadukkaan espressomasiinan läpi meinaa ajaa.

Tottakai. Pahinta mitä voi tapahtua on, että kone menee "tukkoon", eikä jaksa puskea vettä kakun läpi. Siitähän se kone ei hajoa. Sihti nyt teoriassa voisi tukkeutua myös niin, että sitä ei saa enää puhtaaksi, mutta sitä epäilen kyllä kovasti.

Sen sijaan tuohon parempaan kahvimyllyyn ei näitä meinaa tunkea, vaan tuolla muutaman kympin käsiporleksilla mennään. Mitään myllyä en tahdo tällä projektilla vahingoittaa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

elias s

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 156
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #13 : Huhtikuu 27, 2016, 16:06:38 ip »

Ok nyt projektin syyt tulivat selviksi. Jollain tavalla sinäänsä aika mielenkiintoinen kokeilu. Jään ainakin seuraamaan mitä tästä tulee.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kuinka tehdä vastike-espressoa?
« Vastaus #14 : Huhtikuu 27, 2016, 16:13:08 ip »

Kokeilu on hyvästä. Ei tuossa taida muuta riskiä olla kuin se että lopputuloksesta tulee juomakelvotonta. Jos taas toisin käy niin hyvä sitten.

Voinhan kahvinkeittimillä tehdä muutakin (ruokaa, moccamaster).
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..