Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Tuorepaahtoa  (Luettu 28648 kertaa)

ile.

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 29
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #30 : Tammikuu 18, 2016, 16:04:06 ip »

Ok.

Tarkoitus on välttää "liian tummaa", eli se ns. suodatinpaahto saattaisi olla parempi valinta.

Täällä he olivat selittäneet noita eroja hieman:

Lainaus
Ollaan paahdettu itse espressoa hieman pidemmällä paahtoprofiililla verrattuna suodatinkahviin. Pidemmällä paahdolla on myös vaikutusta kahvin uuttamiseen. Espresso ja perinteiset espresson valmistuksen käsitteet ovat kovaa vauhtia muuttumassa. Vanhoja sääntöjä ja niiden tarpeellisuutta kyseenalaistetaan yhä enemmän ja monet näkevätkin espresson vain yhtenä kahvin uuttomenetelmänä esim. suodatinkahvilaitteiden rinnalla.

Mekin paahdamme omat espressomme huomattavasti hellävaraisemmin (ns. vaaleapaahtoisemmin) kuin ennen. Haluamma juuri näin tehdä oikeutta raakakahvin ominaisuuksille.

Kyselin näistä tarkemmin, mutta ei ole tullut vielä vastausta.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #31 : Tammikuu 18, 2016, 16:09:00 ip »


Tarkoitus on välttää "liian tummaa", eli se ns. suodatinpaahto saattaisi olla parempi valinta.

Ehkä, mutta toisaalta kuten tuolla mainitsivatkin, niin espressoon käyttivät pidempää paahtoprofiilia (eli lyhempään profiiliin verrattuna sama tummuus, mutta pidemmäkkä ajalla pienemmällä lämmöllä). Se profiili mikä on hyvä suodattimelle ei välttämättä ole paras espressolle. Toisaalta voihan se joskus ollakkin.

Oon kyllä iha hyviä espressoja tehny suodatinpaahdoista.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 18, 2016, 16:24:00 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #32 : Tammikuu 18, 2016, 16:28:22 ip »

Pidempi paahto tarkoittaa (tai tarkoitti kun vielä pahdoin tkp:llä :P) myös korkeampa pudotuslämpötilaa ja kokonaisuudessaan pidempää profiilia. Pelkän ajan selkeä venyttäminen johtaa usein siihen, että kahvin lämpötilan nousussa esiintyy taukoja, joka puolestaan aiheuttaa baked-makuvirheen.

Sitten tuohon kysymykseen noista paahtoasteista.. Ihmiset ovat usein sangen kiinnostuneita noista paahtoväreistä mutta profiilista, agtron-numerosta tai mistään mitä silmällä voi nähdä, ei voi päätellä makua koska raakakahvit ovat niin pirun erilaisia. Toisin sanoen hyvä kahvi on aina pljon muutakin kuin pelkkä paahto. Tämä tuntuu unohtuvan herkästi sekä tummien kahvien että Nordic roastia mehustavien parissa. Tästä syystä on vain syytä luottaa pahtajan hyvään makuun ja tehdä "espressosta" espressoa ja "suodattimesta" suodatinta.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 18, 2016, 16:35:33 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

ile.

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 29
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #33 : Tammikuu 18, 2016, 17:07:23 ip »

Kiitoksia vastauksista.

Ehkäpä siis pari espressoa ja yksi suodatin, niin pääsee vertailemaan.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #34 : Tammikuu 19, 2016, 08:10:18 ap »

Pidempi paahto tarkoittaa (tai tarkoitti kun vielä pahdoin tkp:llä :P) myös korkeampa pudotuslämpötilaa ja kokonaisuudessaan pidempää profiilia. Pelkän ajan selkeä venyttäminen johtaa usein siihen, että kahvin lämpötilan nousussa esiintyy taukoja, joka puolestaan aiheuttaa baked-makuvirheen.

Näistä paahdon profiloinnin jutuista on muuten aina kiinnostavaa kuulla.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #35 : Tammikuu 19, 2016, 16:48:55 ip »

Muistelisin et täällä on jossain juttua filtteri ja espressopaahtojen eroista.
Itse samaa tietoa kaivelin, kyselin ja päätäni vaivasin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

ile.

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 29
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #36 : Tammikuu 19, 2016, 17:13:58 ip »

Muistelisin et täällä on jossain juttua filtteri ja espressopaahtojen eroista.
Itse samaa tietoa kaivelin, kyselin ja päätäni vaivasin.

Täältä löytyi yksi ketju:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2349.0

Täytyy lukaista, kiitos vinkistä.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #37 : Tammikuu 19, 2016, 18:23:22 ip »

Heartista (Heart Coffee Roaster) vuonna 12 s-postitse sain aiheesta enemmän, olin just ollut siellä ja jutellut tästä. Sit kun poimin viestistä oleellisimman niin:
"Espresso should not really be any different from filter roast, but that does not mean that we don't have espresso profiles. Our approach to espresso is to tame it down and to make sure that it's not too sharp or bright. We don't like roasty flavors, so we don't just roast it darker. It's a longer roast with a different curve compared to our filter roasts. Hope this helps."

Kyllä houkuttelisi opetella ihan oikeasti paahtamaan kunnon probatilla, olla kuin papu, zen.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #38 : Tammikuu 19, 2016, 21:24:47 ip »

"Espresso should not really be any different from filter roast, but that does not mean that we don't have espresso profiles.


Koska zen mainittu, on tässä mielestäni aika vahva Kōanin sävy :P
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #39 : Tammikuu 21, 2016, 16:56:25 ip »

Täytyy kuitenkin käydä paikalla, heti kun ehtii...

Eilen ehdin. Paikkahan oli varsin viehättävä ja rauhallinen (yrittäjän kannalta ehkä turhankin rauhallinen, mutta ihan näin asiakkaan kannalta erittäin miellyttävä).

Ostin mukaan pussillisen natural-etiopialaista ja join paikanpäällä pour-overina pestyä etiopialaista. Vaikken erityisesti suodatinkahvin ystävä olekaan (essoa ei ollut tarjolla), niin hyvää se kyllä oli. Papuja pääsen testaamaan kotona vasta vähän myöhemmin. Nyt on vielä puoli pussillista Obscuran mainiota brassia (Dona Nenem) jäljellä.

En voinut olla kuulematta vanhemman (tai siis itseäni vanhemman) rouvashenkilön kommenttia hinnoista. 14,90€/250g. "Tosi kallista." Tiskin takaa kuului hieno vastaus: "niin, me käytämme vain todella hyviä papuja". Siihen rouva toteamaan, että "enpä minä halvasta kahvista tykkääkään". Osti kuitenkin sitten ilmeisesti teetä. ;D
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #40 : Tammikuu 21, 2016, 21:30:47 ip »

60e/kg! Ha, kiva nähdä, mitä kahvi maksaa, jos joskus alkaa noususuhdanne!
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #41 : Tammikuu 22, 2016, 06:18:37 ap »

60e/kg! Ha, kiva nähdä, mitä kahvi maksaa, jos joskus alkaa noususuhdanne!

noususuhdanne on jo alkanut. ja nousee vielä lisää, kun Kallen maailmanvalloitus tuosta lähtee...


p.s.14,50
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #42 : Tammikuu 22, 2016, 12:54:25 ip »

60e/kg!

Yhden tuplaespressokupposen hinnaksi silti jää alle euro. Itse keskittyisin enemmän valittamaan muiden nautintoaineiden yksikköhinnan kalleudesta.  ;D

Kahvi kun on nautintoaine, niin en ainakaan itse pysty nauttimaan halvoista kahveista. Toki odotan ja toivon poikkeusta edelliseen, mutta laiha on toivo. :-\
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #43 : Tammikuu 22, 2016, 13:00:04 ip »

Yhden tuplaespressokupposen hinnaksi silti jää alle euro. Itse keskittyisin enemmän valittamaan muiden nautintoaineiden yksikköhinnan kalleudesta.

Nespresson kalliimmat kapselit on on 62,5 eur/kilo. Siihenkin voi verrata. Tasan euron tuplaespresso.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Tuorepaahtoa
« Vastaus #44 : Heinäkuu 01, 2016, 18:18:45 ip »

Käväisin Lohjalla ja päätin tukea paikallista paahtimoa. Tuen kohteeksi valikoitui tällä kertaa itselleni uusi tuttavuus Lohjan paahtimo.
Kahvilassa oli mainio palvelu ja sain myös ilmaisen maistiaisen essopavusta. Ei tarvinnut ostaa sikaa säkissä. Ei se esso mitenkään elämää suurempi kokemus ollut, mutta ei ihan pöllökään (varsinkin kun ottaa huomiooon, että seassa on myös hitunen robustaa, mikä näkynee myös hinnassa).

Maidon kanssa sen saa jopa ihan hyvin toimimaan, kunhan pienensi annostusta tuntuvasti totutusta. Essona jotain jää kyllä uupumaan ja robusta jättää suuhun nescafemaisen jälkimaun...

Papuja katsellessa pisti kyllä silmään, että aika epätasaiselta paahto näyttää:
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 01, 2016, 18:23:28 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E