Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: IMS sihdit  (Luettu 27529 kertaa)

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #45 : Helmikuu 13, 2016, 00:26:57 ap »

Ihan koneistajan maalaisjärjellä näitä pähkäilen, enkä ole mikään insinööri, joten voin toki olla väärillä jäljilläkin.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #46 : Helmikuu 13, 2016, 01:14:32 ap »

Ihan koneistajan maalaisjärjellä näitä pähkäilen, enkä ole mikään insinööri, joten voin toki olla väärillä jäljilläkin.

Kyllähän tuo jokseenkin selkeältä ajatusmallilta vaikuttaa. Olen siis samaa mieltä. Se tosin on epäselvää, mikä paine oikeasti on paras espresson uuttamiseen. Italialaiset ovat määritelleet 9 baria, mutta niiden kahvi onkin jotain ihan muuta kuin mitä itse kotona juon. Omasta keittimestä tiputin joskus puolisen baria, kun se nyt tuntui silloin toimivan paremmin. ;) Siihen se on jäänytkin asiaa sen enempää problematisoimatta.

Monet tuntuvat pitävän kovasti vipumasiinoiden tuottamasta espressosta. Siinä hommassa paineet taitavat olla aika lailla alhaisemmat (kuin 9 bar) ja niinpä suuressa maailmassa jotkut paineprofiloitavia koneita hankkineet ovatkin ymmärtääkseni pyrkineet jäljittelemään vipukoneiden uuttoprofiilia... Makuasioiden äärellä kun ollaan, niin absoluuttinen totuus on melko hankala määritellä.  ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #47 : Helmikuu 13, 2016, 01:22:03 ap »

Painettahan säädetään pumpusta ja gicleuritkin sijaitsee ennen kakkua, joten en tiedä miksi sen pitäisi vaikuttaa kahviin kohdistuvaan paineeseen.

Jos virtaus on pienempi, niin kai se painekin muuttuu? Siis jos virtaukseen tässä yhteydessä vaikutetaan suihkusihdillä, joka on se viimeinen vaikuttava tekijä ennen kakkua.

Mitäs jos laittaa käden keittiöhanan alle ja kokeilee säätää eri virtausnopeuksia? Tuntuuko eroa?
Paine putkistossa pysynee kuitenkin kutakuinkin samana, mutta...?
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #48 : Helmikuu 13, 2016, 03:48:39 ap »

Brasilia valmisti, ennen konkurssiaan siis, isohkoa ammattilaiskeitintä, jonka uuttopaine oli profiloitu, muistaakseni ainakin, 14 bariin. Ideana oli matkia juuri isojen vipukoneiden tuottamaa paineprofiilia, joten...hieman poikkeaa tuolla aiemmin kirjoitetusta ja juuri toiseen suuntaan?

Kone oli Brasilia Opus Sublima

http://www.wccrltd.co.uk/documents/Opus-sublima-brochure.pdf

Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #49 : Helmikuu 13, 2016, 09:13:53 ap »

Kyllä tuossa näköjään kerrotaan että tuote vähentäisi veden virtausta.

http://www.melbacoffee.com.au/ims-competition-shower-screen-e61-200-im

Ehkä se kahvikakku on kuitenkin loppujen lopuksi niin tiivis että kun paineet lopulta kohoaa, suihkusihdin mahdollinen virtausta rajoittava ominaisuus ei vaikutakaan lopulliseen paineeseen kun paine tasoittuu suihkusihdin molemmilla puolilla samaksi. Rajoittaahan kahvikakku virtausta vielä enemmän.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #50 : Helmikuu 13, 2016, 10:07:49 ap »

Jos virtaus on pienempi, niin kai se painekin muuttuu? Siis jos virtaukseen tässä yhteydessä vaikutetaan suihkusihdillä, joka on se viimeinen vaikuttava tekijä ennen kakkua.

Mitäs jos laittaa käden keittiöhanan alle ja kokeilee säätää eri virtausnopeuksia? Tuntuuko eroa?
Paine putkistossa pysynee kuitenkin kutakuinkin samana, mutta...?

Espressokoneissahan paine säädetään niin, että tietyn rajan (esim. nyt tuo 9 baria) ylittyessä "tasataan" paine. Toisin sanoen säädetty paine asettaa "ylärajan" uuttopaineelle. Virtausnopeus ei suoranaisesti vaikuta espresson paineeseen vaan ainoastaan aikaan, joka sen rakentumiseen kuluu. Kun paine on rakentunut, virtaa kahvi yleensä melko tasaisella vauhdilla.

Rajoitttimet sijaitsevat yleisesti juuri ennen "groupheadia" joten niiden vaihtaminen on aika invasiivinen operaatio. Suihkusihdit taas asentuvat suhteellisen näppärästi mutta rakenteellisesti hyvin lähelle rajoittimia. Koska uuttopaine säädetään muualta, en näe syytä miksi suihkusihdin pitäisi lähtökohdiltaan muuttaa painetta kontra rajoittimet. Jos näin ei kuitenkaan ole, vastaa rajoitus tod. näk. enemmän sitä, että käytetyn kahvin määrä olisi suurempi joka myös on ihan tervetullut muutos olettaen että liian lyhyet shottiajat ovat ongelmina.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #51 : Helmikuu 13, 2016, 10:11:48 ap »

Kyllä tuossa näköjään kerrotaan että tuote vähentäisi veden virtausta.

http://www.melbacoffee.com.au/ims-competition-shower-screen-e61-200-im

Ehkä se kahvikakku on kuitenkin loppujen lopuksi niin tiivis että kun paineet lopulta kohoaa, suihkusihdin mahdollinen virtausta rajoittava ominaisuus ei vaikutakaan lopulliseen paineeseen kun paine tasoittuu suihkusihdin molemmilla puolilla samaksi. Rajoittaahan kahvikakku virtausta vielä enemmän.

You gots it :) Virtaus ilman kahviahan on joka tapauksessa aina moninkertainen verrattuna virtaukseen kahvin kanssa. Hitaammat viertausnopeudet kasvattavat paineenrakennukseen kuluvaa aikaa, joka puolestaan kasvattaa kokonaisuuttoaikaa ja tasoittaa kaikenlaisia virheitä alussa.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #52 : Helmikuu 13, 2016, 11:37:03 ap »

Espressokoneissahan paine säädetään niin, että tietyn rajan (esim. nyt tuo 9 baria) ylittyessä "tasataan" paine. Toisin sanoen säädetty paine asettaa "ylärajan" uuttopaineelle. Virtausnopeus ei suoranaisesti vaikuta espresson paineeseen vaan ainoastaan aikaan, joka sen rakentumiseen kuluu. Kun paine on rakentunut, virtaa kahvi yleensä melko tasaisella vauhdilla.

Rajoitttimet sijaitsevat yleisesti juuri ennen "groupheadia" joten niiden vaihtaminen on aika invasiivinen operaatio. Suihkusihdit taas asentuvat suhteellisen näppärästi mutta rakenteellisesti hyvin lähelle rajoittimia. Koska uuttopaine säädetään muualta, en näe syytä miksi suihkusihdin pitäisi lähtökohdiltaan muuttaa painetta kontra rajoittimet. Jos näin ei kuitenkaan ole, vastaa rajoitus tod. näk. enemmän sitä, että käytetyn kahvin määrä olisi suurempi joka myös on ihan tervetullut muutos olettaen että liian lyhyet shottiajat ovat ongelmina.

Niinjoo, totta. Ylipaineventtiilihän siinä puree kiinni ja viimeistään hoitaa paineen pysyttelemisen oikeissa rajoissa. Enpä tullut ajatelleksi... ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #53 : Helmikuu 13, 2016, 11:41:09 ap »

Toi on vähän tollanen kompa, josta tais 2009 olla täällä viimeksi juttua :)

Voi toki hyvin olla, että painetta pitää säätää johonkin suuntaan sekä rajoittimen että sihdin vaihtamisen jälkeen.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #54 : Helmikuu 13, 2016, 12:00:04 ip »

Brasilia valmisti, ennen konkurssiaan siis, isohkoa ammattilaiskeitintä, jonka uuttopaine oli profiloitu, muistaakseni ainakin, 14 bariin. Ideana oli matkia juuri isojen vipukoneiden tuottamaa paineprofiilia, joten...hieman poikkeaa tuolla aiemmin kirjoitetusta ja juuri toiseen suuntaan?

Viittasin lähinnä kotikoneiden suuntaan. Sitä en kyllä tiedä, onko kukaan koskaan jälkikäteen pyrkinyt jäljittelemään juuri tuon Brasilian keittimen uuttoprofiilia profiloitavilla keittimillä. ;)

Noin 10v sitten Dan Kehn kirjuutteli HB:ssä:
"I haven't tried it on a pump machine, but have pull lots of "low brew pressure" on home spring lever machines (Elektra Microcasa a Leva, Ponte Vecchio Lusso). Their starting pressure of ~6 bar and they finish at around 4 bar. They pull a good shot. I wish that I had the gear to do programmable pressure profiles, e.g., 9 bar flat versus 6 bar flat versus 9 bar declining to 6 bar versus 6 bar declining to 4 bar."
http://www.home-barista.com/tips/lower-pressure-brewing-t5679.html
Sieltä linkkejä Schecterin, Scacen, Schulmannin ja muiden pohdintoihin aiheesta, jos jotakuta kiinostaa syventyä paineprofiloinnin saloihin...

Allaoleva on jonkun muun (timo888) tekstiä HB:stä:
"Domestic spring levers produce about 5-7 bars of pressure, and trail off to 3-4 bars as the spring expands. Domestic manual levers produce anywhere from 1 to 9+ bars of pressure, depending upon how gently or hard you pull on the lever. E.g. you might preinfuse at 2 bar and then pull "for real" for the rest of the shot -- 6 to 9 bars."
http://www.home-barista.com/espresso-machines/low-brew-pressure-mild-lever-t9315.html
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

stlaine

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #55 : Helmikuu 13, 2016, 15:47:47 ip »

Kyllä se weissaus tosiaan tuntuu auttavan asiaa, tähän asti on pärjännyt ilman niin kynnys oli suuri  ;)

Mutta 20g annos toimii kuitenkin lähes täydelliseti kun taas 18g kanavoi. Alexin vakiokori tosiaan toimii todella hyvin weissaamattakin ja karkeammalla jauhatuksella, imsällä vastaavalla karkeudella tulee jo 10s valmista.
Kirjattu

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #56 : Helmikuu 13, 2016, 19:02:34 ip »

Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #57 : Helmikuu 13, 2016, 19:24:13 ip »

Jos rst-sihti näyttää säännöllisen puhdistuksen kanssa tuolta, on käytössä väärät puhdistusaineet.
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #58 : Helmikuu 13, 2016, 21:51:05 ip »

En ole kyllä itse liottanut suihkusihtiä muuta kuin silloin kun muutenkin pesen koneen perusteellisemmin.
Tuossa instagramin säikeessä ohjeistettiin että pitäisi olla kaksi sihtiä joista toinen aina likoamassa.
Onko muillakin täällä tuollainen käytäntö? Jos on niin on kyllä itsellä ollut iso aukko koneenhoitoruutiineissa. Sihdit ei onneksi ole kalliita joten nyt pääsee testaamaan maistaako eroa uuden ja puhtaan vs vanhan sekä ehkä paskasen välillä?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #59 : Helmikuu 14, 2016, 10:14:24 ap »

Sihdit ei onneksi ole kalliita joten nyt pääsee testaamaan maistaako eroa uuden ja puhtaan vs vanhan sekä ehkä paskasen välillä?

Laske läpi vesi likaisella suihkusidillä ja puhtaalla. Vertaa niitä. Tulee eliminoitua turhat muuttujat.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini