Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: IMS sihdit  (Luettu 27657 kertaa)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #75 : Elokuu 27, 2016, 13:32:55 ip »

Eipä siinä oikein mitään voi tehdä, että uuttoajan kasvaessa pidemmäksi, alkaa kanavointia väistämättä ilmetä vaikka miten tasoittaisi. Onko tämä "point of diminishing returns" sitten 35 sekunnin vai 40 sekunnin kohdalla, riippuu vähän koneesta mutta sellainen väistämättä on. Tähän olen päätynyt haastamalla konventioita kevyesti yli 100 000 espresson ja useamman kilpailun jälkeen, joissa on kyllä käyty läpi kaikki mahdolliset uuttoajat  :).
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #76 : Elokuu 27, 2016, 13:47:14 ip »

Enpä minäkään sille mitään voi, että toisinaan ne pidemmät uutot maistuvat käsittämättömän hyviltä. Ehkä se pitää vaan osata..? ;)

Mutta kuten aiemmin totesin, uuttoon vaikuttaa moni asia. En tiedä esim. millä myllyillä olet kikkaillut. Ehkä esim. jollain EK:lla pitkiin uuttoihin ei ole tarvetta, mutta ainakin omalla keskikokoisella lattaterämyllylläni pitkät uutot toisinaan yksinkertaisesti vaan toimivat. Pharoksen kanssa en ole kokenut niin tarpeelliseksi.

Eräskin takavuosien SM-barista muuten kertoi joskus ihmetelleensä, että mitä hittoa, kun aasialaiset baristat valuttelivat vaaleista paahdoista suurin piirtein minuutin uuttoja, mutta sitten kun maistoi, olikin ihmeissään kun maku oli ehkä parasta koskaan... tjsp.

Eihän se oppiminen lopu, vaikka olisi kuinka monta sataa tuhatta uuttoa takana. Oppiminen loppuu sitten, kun ei enää hyväksy uusia asioita.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #77 : Elokuu 27, 2016, 14:51:07 ip »


Siis jos distribuutio on kunnossa... Herkästihän se uutto voi lähteä kanavoimaan, mikäli ei ole huolellinen. En nyt mene reilusta minuutista mitään vannomaan, mutta +45s on ainakin vielä ihan mahdollinen ja toimiva. Testaamallahan se selviää.

Varmasti testaamalla selviää. Kerro miten pitkä onnistui Pharoksella ja Rocketilla jos satut kokeilemaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #78 : Elokuu 27, 2016, 15:13:32 ip »

Enpä minäkään sille mitään voi, että toisinaan ne pidemmät uutot maistuvat käsittämättömän hyviltä. Ehkä se pitää vaan osata..? ;)
Jos kerrot vielä vähän tarkemmin minkälaisista uuttoajoista nyt on kyse. Periaatteessa pitkä uuttoaika voi aiheuttaa samalla kaksi asiaa: korkeampi uuttuminen ja matalampi konsentraatio. Ehkä nämä yhdistettynä tekevät kahvista hyvän makuisen? Tietämättä miten pitkistä uuttoajoista on kyse, voisi uuttoajan sopivalla haarukoinnilla päästä samanlaiseen konsentraatioon suuremmalla uuttumisella.

Lainaus
Mutta kuten aiemmin totesin, uuttoon vaikuttaa moni asia. En tiedä esim. millä myllyillä olet kikkaillut. Ehkä esim. jollain EK:lla pitkiin uuttoihin ei ole tarvetta, mutta ainakin omalla keskikokoisella lattaterämyllylläni pitkät uutot toisinaan yksinkertaisesti vaan toimivat. Pharoksen kanssa en ole kokenut niin tarpeelliseksi.

En tiedä onko sillä mitään olennaista merkitystä mutta leijonanosa kokemuksistani on vuosien 2009-2012 trendimyllyillä eli mazzerit, k30 ja super caimano. EK43:sta on vähiten kokemuksia. Kahvissa monet asiat noudattavat tuollaista oikealle vinoa käyrää.


Tuohon kuvitteelliseen käyrään voisi vaikka sijoittaa x-akselille ajan ja y-akselille uuttumisen. Uuttumisessa saavutetaan korkein piste jossain 30-40 sekunnin välissä, jonka jälkeen uuttuminen alkaa ennemmin tai myöhemmin laskea olipa kyseessä minun tai kenen tahansa tekemä kahvi. Vaaleat kahvit ovat imo parhaimmillaan (ja ilmeisesti Jari olit tätä mieltä) saavutettaessa  piste, jossa ollaan irrotettu riittävästi makeutta tasapainottamaan hapokkuutta.

Usein tuo piste sijaitsee myös käyrän huipussa eli n. 30-40 sekunnin uuton kohdalla. Kun tästä pisteestä mennään yli, alkaa ilmetä samantyylisiä ilmiöitä kuin jos kahvi olisi vain aliuuttunut, eli hapokkuus/terävyys alkaa kasvaa suhteessa muuhun makuun. Tietenkään kaikkien kahvien - ja erityisesti espressojen- suhteen ei kannata irrottaa kaikkea mahdollista. Uuttoajan suurella venyttämisellä ei kuitenkaan ole juuri merkitystä ja jos kahvia haluaa "rauhoittaa". Pitkillä uutoilla alkaa kahvi koostua enimmäkseen "first flush"-selluloosasta, jostain hapokkaasta sekä vedestä, joka virtaa tukkeutuneen kakun läpi.

Vanha less is more-sanonta sopii siis oikein hyvin tähän. Itse retkutan iänikuisella expobarillani 35-40 pitusia espressoja. Hieman äkäisemmällä La Marzoccolla vastaava käännekohta tulee vähän aikaisemmin vastaan. 

Lainaus
Eräskin takavuosien SM-barista muuten kertoi joskus ihmetelleensä, että mitä hittoa, kun aasialaiset baristat valuttelivat vaaleista paahdoista suurin piirtein minuutin uuttoja, mutta sitten kun maistoi, olikin ihmeissään kun maku oli ehkä parasta koskaan... tjsp.


Kenestä takavuosien tyypistä mahtaa olla kyse? Yllättävät asiat saattavat olla ihan hyvän makuisia ainakin vaihteluna. Toinen suhteellisen hyvin tuntemani eläkkeellä oleva entinen sm-barista on mm. pitänyt kovasti Paul Bassetin superristretoista. Vaaditaan kuitenkin "tietynlainen" ihminen muodostamaan poikkeuksesta sääntö :)

Lainaus
Eihän se oppiminen lopu, vaikka olisi kuinka monta sataa tuhatta uuttoa takana. Oppiminen loppuu sitten, kun ei enää hyväksy uusia asioita.
Oikein hyvin sanottu! Sähän voisit Jari lukea tuon vaikka itsellesi ääneen ja ajatuksella:) Itse taidan käynnistää espressokoneen keskustelun innoittamana.  8)
« Viimeksi muokattu: Elokuu 27, 2016, 15:21:01 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #79 : Elokuu 28, 2016, 01:41:38 ap »

Kenestä takavuosien tyypistä mahtaa olla kyse?

No, olisin varmaan suoraan kertonut nimen, jos pitäisin hyvänä käyttäytymisenä jakaa julkisesti kahden henkilön välisiä yksityisiä keskusteluja. Jos välttämättä haluat tietää nimen, niin voin seuraavan kerran tavatessamme kysyä luvan nimen antamiseen privaattiviestillä. Muu olisi mielestäni erittäin moukkamaista.

Oikein hyvin sanottu! Sähän voisit Jari lukea tuon vaikka itsellesi ääneen ja ajatuksella:) Itse taidan käynnistää espressokoneen keskustelun innoittamana.  8)

Nytkö aletaan opettaa tahi saarnaamaan mietelauseen kehittäjälle mietielausetta? Joona, olet menettänyt otteen... ;)

Arvostan suuresti tietotaitoasi, mutta toistuvasti joudun pettymään keskustelujen antiin, kun taas vedät parin viestin jälkeen asiat henkilökohtaiselle tasolle. Eivät aikuiset toimi siten, ellei taustalla ole suuria ongelmia. Sinulla eittämättä olisi paljon annettavaa, jos pystyisit henkisesti nousemaan vähän korkeammalle.

Tiedän kyllä, että on ihmisiä joiden huulet liikkuvat samalla kun he lukevat. Ehkä se auttaa, ehkä ei. Itselleni tekstin ääneen lukeminen ei tuo lisäarvoa. Tämä on muutenkin sellainen asia, jonka omakohtaisesta käytöstä suosittelisin julkisuudessa hiljaisuutta.

Pitkistä uuttoajoista saataisiin varmasti aikaan hedelmällinen keskustelu, jos siihen osallistuttaisiin avoimin mielin ilman henkilökohtaisia "nokkeluuksia". Sitä odotellessa en ikävä kyllä voi kuin ohjata asiasta kiinnostuneet harrastajat ulkomaisten foorumeiden puoleen... siellä aiheesta on pystytty käymään asiallista keskustelua.

Olenhan toki itsekin herkästi provosoituva tyyppi, mutta tämän päiväisen sienireissun jälkeen on vaikea olla enää kiukkuinen. Sen tähden ehkä en enää jaksa lämmetä Joonan höpöttelyistä... Tämä oli täydellinen sienipäivä! (ei en kerää kärpässieniä, ainoastaan ruokasieniä)
Hyvä yritys Joona, mutta väärä ajankohta. ;D

Ihanaa päivää ja yötä ja kaikkea sen sellaista ja siltä väliltä!!!
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #80 : Elokuu 28, 2016, 10:01:30 ap »

Meillä taitaa Jari molemmilla olla vähän samankaltaista herkkyyttä asioille. Toivottavasti sienisaaliisi on ollut runsas ja pahoittelen, jos olen saanut sinut hermostumaan. Tarkoitukseni ei ollut provosoida viestilläni tai ainakaan mennä henkilökohtaisuuksiin. Uskon kirjoittajien sietävän pientä piikittelyä mutta henkilökohtaisuuksiin ei tavoitteeni ole sortua. Sen sijaan kun pohditaan minun psykologista rakennettani, alkaa siinä olla hieman turhan henkilökohtainen maku ja todella vahvistaa, että asiapitoiselle keskustelulle on esteitä.

Keskustelu täällä vaikuttaisi muutenkin noudattavan toistuvaa kaavaa. On olemassa hämmästyttävän paljon asioita, joita on jo pohdittu, täällä tai muualla. Tämän tiedon käyttäminen ja sen tosiasian hyväksyminen, että "pyörä on jo keksitty" vaikuttaa aina tuovan kitkerän sävyn keskusteluihin.

Itse jään tänne henkiseen kuoppaani lepäilemään suurien ongelmieni kanssa. Tjenare :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #81 : Elokuu 28, 2016, 10:53:57 ap »

Kiitos vastauksesta Joona.

Jätetään kahvittelijoiden psykologisten rakenteiden pohtiminen suosiolla psykologien foorumeille.
Jatketaan asiallisissa merkeissä, niin kenenkään ei tarvitse laittaa popcorneja mikroon... ;)

Sienisaalis oli ihan ok puolentoista tunnin rehkimiseksi.

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #82 : Elokuu 28, 2016, 12:10:23 ip »

Oma saaliini oli kahden tunnin rehkimisestä 4,1kg sientä. Vaimo kielsi nyt menemästä metsään...

mutta mitä opimiseen tulee, pelkkä opettelemattomuus ei auta: silloinkin syntyy tietoa, ja varsinkin suoritusrutiinia.
Hyvin tärkeä aspekti kaiken tekemisessä.

Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #83 : Elokuu 29, 2016, 06:57:36 ap »


Keskustelu täällä vaikuttaisi muutenkin noudattavan toistuvaa kaavaa. On olemassa hämmästyttävän paljon asioita, joita on jo pohdittu, täällä tai muualla. Tämän tiedon käyttäminen ja sen tosiasian hyväksyminen, että "pyörä on jo keksitty" vaikuttaa aina tuovan kitkerän sävyn keskusteluihin.

Olemassaolevan tiedon käyttäminen vs. konvention rikkominen

Melko loputon taistelu. Kuten pitääkin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini