Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: IMS sihdit  (Luettu 27678 kertaa)

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #60 : Helmikuu 14, 2016, 14:01:05 ip »

Tuli liotettua sihtiä yön yli ja tehtyä tuossa muutama shotti. Ihan kuin olisi hieman pehmeämpiä shotteja tullut.  :o

Mutta tää on niin vahvasti placebo tulos että ei mitään voi päätellä. Vasta sitten kun pystyy vaihtamaan peräkkäisillä shoteilla sihtiä puhtaan ja "likaisen" välillä voi jotakin johtopäätöksiä tehdä. Mutta varmaan alan kuitenkin viikottaisen koneen puhdistuksen lomassa liottamaan tuota sihtiä. Ei siitä ainakaan haittaa ole kun se otetaan irti tuosta koneesta kuitenkin.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #61 : Helmikuu 14, 2016, 14:03:56 ip »


Mutta tää on niin vahvasti placebo tulos että ei mitään voi päätellä.

Erittäin epäilyttävä. Seuraavan kerran valuta likasesta sihdistä pelkkä vesi ja vertaa sitä siihen puhtaaseen veteen boilerista.

Kyllä se lika tartuu siihen veteenkin, jos kahviinkin. Jos se pelkkä vesi ei maistu kitkerälle, niin ei kahvikaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #62 : Helmikuu 15, 2016, 19:20:18 ip »

Ainakaan mitään eroa ei ollut vesihanan ja puhdistetun suihkusihdin välillä.
Kirjattu

#32

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #63 : Elokuu 26, 2016, 14:20:46 ip »

Lähetti toi tänään ovelle 20g IMS sihdin. Ensimmäinen hätäinen testi takana ja aika yllättävä tulos tuli. Edelliset shotit olin tehnyt silvian omalla tuplasihdillä 13g/30g n. 30 s uutolla. Nyt latasin uuteen sihtiin 21g vanhoilla myllyn säädöillä. Uutto valui ulos todella tasaisesti, joskin todella hitaasti. Katkaisin uuton ajassa 1 min 7 sek kun kuppiin oli valunut 22 g. Ehdin jo nostaa myllyn takaisin pöydälle ja aloittaa säätämisen kun mieleen juolahti, että maistetaan nyt kumminkin. Ja hitto miten hyvän makuinen ristretto oli kupissa :O. Suutuntuma todella pehmeän kermainen ja maku täyteläinen eikä mitenkään överi kitkerä mitä olisin odottanut. Taidan tiputtaa vielä toisen samanlaisen ennen kuin alan säätämään :D Niin ja papuna J&N Verde, joka oli paahdettu jo 5 kk sitten.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #64 : Elokuu 26, 2016, 14:42:28 ip »

Edelliset shotit olin tehnyt silvian omalla tuplasihdillä 13g/30g

En ymmärtäny tota 13g/30g merkintää? 13g kahvia 30g sihdissä?
« Viimeksi muokattu: Elokuu 26, 2016, 14:54:02 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #65 : Elokuu 26, 2016, 15:15:34 ip »

13g -> 30g ?

Kyllä, pitkät +40s uutot tuottavat joidenkin - etenkin vaaleampien - papujen kanssa kerrassaan mainioita kahvihetkiä. Olettaen että distribuutio on kunnossa, kuten tässä tapauksessa ilmeisestikin on ollut.

Mitetipä minkälaiseen lopputulokseen voi päästä, kun papu on kunnollista (1-2 vkoa paahdosta). ;)
Muuten suosittelen kyllä pakastamista, jos käyttöaika venyy noin pitkäksi.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

#32

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #66 : Elokuu 26, 2016, 16:01:41 ip »

En ymmärtäny tota 13g/30g merkintää? 13g kahvia 30g sihdissä?

Tarkoitin, että 13g papua -> 30g kahvia kuppiin.
Kirjattu

#32

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #67 : Elokuu 26, 2016, 16:10:21 ip »


Mitetipä minkälaiseen lopputulokseen voi päästä, kun papu on kunnollista (1-2 vkoa paahdosta). ;)
Muuten suosittelen kyllä pakastamista, jos käyttöaika venyy noin pitkäksi.

Yleensä ostan tuoretta paahtoa ja pussi menee viikossa kahdessa. Tämän toi kaveri tuliaisena eikä ollut ymmärtänyt katsoa paahtopäiväystä.

Tämä papu ei muuten ollut mitenkään kelvotonta heti pussin aukaisun jälkeen vaikka vanhaa olikin. Sellaisen huomasin, että papu muuttui todella nopeasti parissa päivässä huomattavasti huonommaksi pussin aukaisusta. Vastapaahdettujen kohdalla en näin nopeita muutoksia ole huomannut.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #68 : Elokuu 26, 2016, 17:02:15 ip »


Tämä papu ei muuten ollut mitenkään kelvotonta heti pussin aukaisun jälkeen vaikka vanhaa olikin. Sellaisen huomasin, että papu muuttui todella nopeasti parissa päivässä huomattavasti huonommaksi pussin aukaisusta.

J&N tosiaan pakkaa suojakaasuun nykyään, eli ihan normaali lopputulema.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #69 : Elokuu 26, 2016, 17:03:21 ip »

Tarkoitin, että 13g papua -> 30g kahvia kuppiin.

Niin tietysti. Jotenkin tuo yhteys noiden sihtien kanssa hämäsi.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #70 : Elokuu 26, 2016, 21:29:08 ip »

suojakaasuun nykyään, eli ihan normaali lopputulema.

Jep, suojakaasu on iiiso huijaus.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #71 : Elokuu 27, 2016, 00:00:00 ap »

jos suhteesta 0,43 siirrytään suhteeseen 0,95, niin ei ihme että on suutuntuma varmaan hippusen erilainen :)

Seuraavaksi sitten vaan uuttoaikaa sopivammaksi niin maku paranee entisestään :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #72 : Elokuu 27, 2016, 00:48:51 ap »

Seuraavaksi sitten vaan uuttoaikaa sopivammaksi niin maku paranee entisestään :)

No, tässä tapauksessa maku paranee helpoiten, kunhan vaan vaihdetaan tuoreeseen kahviin...

Mutta pakko kysyä, uuttoaikaa sopivammaksi suhteessa mihin? Tässä on lievää epämääräisyyttä ilmassa... ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #73 : Elokuu 27, 2016, 11:40:25 ap »


Mutta pakko kysyä, uuttoaikaa sopivammaksi suhteessa mihin?

Onko tuollaista yli minuutin uuttoa mahdollista saada pysymään kasassa?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: IMS sihdit
« Vastaus #74 : Elokuu 27, 2016, 12:22:01 ip »

Onko tuollaista yli minuutin uuttoa mahdollista saada pysymään kasassa?

Kun vaan muistaa laittaa kupin siihen portafiltterin alle, niin ei ongelmia.  ;)
Siis jos distribuutio on kunnossa... Herkästihän se uutto voi lähteä kanavoimaan, mikäli ei ole huolellinen. En nyt mene reilusta minuutista mitään vannomaan, mutta +45s on ainakin vielä ihan mahdollinen ja toimiva. Testaamallahan se selviää.

Kannattaa joskus edes kokeilla. Konventioita noudattamalla ei koskaan löydä mitään uutta. Mutta ei se millään italiapaahdoilla toimi. Niistä tulee entistä pahempaa kuraa... Parhaat lopputulokset ovat tulleet filtteripaahdoilla, jotka eivät ihan tahdo toimia essona. Sitten kun homma on loksahtanut paikoilleen, niin herranjestas, mitä nektaaria on toisinaan tippunut.

On hyvä pitää mielessä, että uuttoon vaikuttaa moni muukin asia: mylly, karkeus, lämpötila jne.
Pharoksen hankittuani en ole pitkiä uuttoja pahemmin harrastanut. Voi toki johtua siitäkin, ettei ole tullut tarpeeksi haastavaa papua vastaan...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E