Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: kahvitouhun aloittaminen  (Luettu 23998 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #15 : Lokakuu 10, 2015, 13:59:49 ip »

Espressopuolella pitäisi hieman tietää mitä tahtoo.

Tämä. Varsinainen suo. Seuraavaksi ruetaan puhumaan thermoblokista ja kolmitieventtiileistä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Zuppi zahvia

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #16 : Lokakuu 10, 2015, 14:13:53 ip »

Kiitokset näistä vastauksista. Ja erityisesti Jarille linkistä. Luen paljon täältä foorumilta keskusteluita ja alan saamaan kuvaa. Käynen testaamassa yhtä La Pavonia ja ascaso i miniä lähiaikoina. Näin ollen saanen myös testikaffet ja näen miten se tehdään.
Kyllä mielestäni yksi vahva osa tätä puuhaa on se tekeminen. Automaatit ei innosta.
Ja mikä oiva foorumi tämä onkaan. Loka ei lähde lentämään ja keskustelu muutenkin asiallista. Hienua.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #17 : Lokakuu 10, 2015, 14:38:20 ip »

Kiitokset näistä vastauksista. Ja erityisesti Jarille linkistä.

Eipä kestä. :)

Se sivusto on, btw, muutenkin hyvää luettavaa. Kahviblogina ja tietopakettina:
http://www.frcndigital.com/coffee/Coffee.html
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #18 : Lokakuu 10, 2015, 17:33:20 ip »

Vippaisin vielä yhden tutun linkin noihin eri uutto menetelmiin:
www.brewmethods.com
Sieltä näkee erilaisia pourovereita ja reseptejä.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Zuppi zahvia

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #19 : Lokakuu 10, 2015, 22:11:12 ip »

Tuon Ascaso i Minin kanssa tärkeä lisävaruste on kuulosuojaimet. Melutaso korvan kohdalla lienee jotai 90 db. Kerrostalossa sen käyttö nukkumisaikaa ei  liene korrektia. Mylläystulokset kuiitenkin hyviä ja tasalaatuisia. Aika paljon tosin jää rööreihin kopautettavaksi.

Ascaso Dreamia uskallan lämpimästi suositella Espressokeitimeksi. Olen harjoitellu sellaisella viime keväästä käyttäen laitteen mukana tulevaa mustaakseni 58 mm paineistamatonta (=kahvan pohja kokonaan rei'itetty) tuplakahvaa. Mukana tulee myös sinkkukahva, jonka kokeilut eivät vakuuttaneet.

Tuo ascaso dream on se mitä olen itekin havitellut. Jo ulkonäkö on kuin karkki. Suolainen hinta vaan tuntuu olevan.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #20 : Lokakuu 10, 2015, 22:40:38 ip »

Tuplakäyttöön kelpaavaksi myllyksi ja muutenkin kannattaa imo katsella Baratzan malleja esim. hasbeanilta. Ovat olleet hintaansa nähden aivan saamarin hyvänmakuisia!
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Zuppi zahvia

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #21 : Lokakuu 12, 2015, 11:58:25 ap »

Esim: http://www.frcndigital.com/coffee/enhanced.html

Minähän kuulun myös niihin, joiden mielestä paineistetulla kopalla/kahvalla ei saa aitoa espressoa. Hyvin pitkälti espresson kaltaista juomaa kuitenkin.

Tyhmä kysymys, mutta onko kyseessä siis pelkkä kahva? Jos ostan siis La Pavonin Eurobar deluxen käytettyänä, jossa käsittääkseni paineistettu kahva, niin saako siihen ostettu erikseen paineistamattoman kahvan? Ja onko hankinta muutenkin nyt ihan hanurista?
Vai onko makuerot marginaalisia jotka vain tosiharrastaja erottaa?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #22 : Lokakuu 12, 2015, 12:07:41 ip »

Tyhmä kysymys, mutta onko kyseessä siis pelkkä kahva?

Kyseessä on kahva tai joissain Gaggian koneissa jopa pelkkä sihti siellä kahvan sisällä, joka voi olla paineistamaton tai paneistettu. Paineistetuille kahvoille suunnitelluissa koneissa voi kuitenkin olla joissain liian korkea paine, että en uskalla heti sanoa kannattaako siitä se kahvaa ihan mistä vain vaihtaa. Lisäksi monissa on hyvin epästandardi kahva ja joskus liian pieni hyvään paineistamattomaan kahvaan.

Lainaus
Jos ostan siis La Pavonin Eurobar deluxen käytettyänä, jossa käsittääkseni paineistettu kahva, niin saako siihen ostettu erikseen paineistamattoman kahvan?

Teoriassa kyllä. Silloin kyllä miettisin suoraan jotain jossa voi käyttää oikeastikkin molempia, kuten osa Gaggioista.

Lainaus
Vai onko makuerot marginaalisia jotka vain tosiharrastaja erottaa?

Paineistamattoman ja paineistetun kahvan (tai sihdin) väliset makuerot ovat merkittävät. Jos tekisin sokkomaiston asiasta, niin mökin mummokin erottaisi sen myös maitokahvista. Paineistetun kahvan kanssa olet säätöjen kanssa täysin tuurin varassa. Joillain pavuilla homma ei vaan toimi yhtään ja joillaan kohtalaisesti. Paineistamattomalla voi etsiä sen "SweetSpotin" joka pavulla.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 12, 2015, 12:12:36 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Zuppi zahvia

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #23 : Lokakuu 12, 2015, 12:43:11 ip »

Maistoin vkl:na Francis Francis x 1 espressoa. Oli hyvää. Onko siinä paineistettu vain paineistamaton kahva? Omistaja ei tiennyt.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #24 : Lokakuu 12, 2015, 13:00:12 ip »

Maistoin vkl:na Francis Francis x 1 espressoa. Oli hyvää. Onko siinä paineistettu vain paineistamaton kahva? Omistaja ei tiennyt.

Siinä on molemmat kirosanat, eli paineistettu kahva ja thermoblock. Oikeastaan kaikissa edullisissa markettikoneissa on molemmat nykyään.

Thermoblock on systeemi joka lämmittää veden kuumaksi metallielementillä jonka läpi vesi johdetaan. Ongelmana on että uuttoveden lämpötila heittää välillä melkoisenkin paljon kerrasta toiseen. Lopputuloksena säädöt joilla tuli äsken hyvää kahvia tulee kohta huonoa. Välillä vesi on liian kuumaa, välillä sopivaa ja välillä liian kylmää. Lopputuloksesta tulee hyvin ennakoimaton ja siten säätöjen tekeminen muuttuu mahdottomaksi.

Jos päätät tyytyä paineistettuun kahvaan ja thermoblokkiin niin kyllä niilläkin espresson kaltaista kahvia tekee. Joku kuppi onnistuu vähän paremmin ja toinen vähän huonommin. Jos taas tahdot edes perusasiat ja budjetti on tiukilla niin Gaggia lienee se edullisin vaihtoehto. Silvia sitten se vähän kalliimpi peruskone, jossa ei ole säästetty muissakaan pikkuasioissa ja metallikuoret.

Varsinaisesta espressonteosta ei oikein voi noilla thermoblock painekahvakoneilla puhua. Purut sisään ja sieltä tulee sitten mitä aina milloinkin sattuu tulemaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Zuppi zahvia

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #25 : Lokakuu 12, 2015, 13:22:28 ip »

No nyt menee vanha mies sekaisin. Jotkut taas kehuvat thermoblockia. Ja kuten aiemmin tässä keskustelussa joku kehui Ascaso dreamia, niin siinä on thermoblock. Tosin myös paineistamaton kahva löytyy
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #26 : Lokakuu 12, 2015, 14:00:45 ip »

No nyt menee vanha mies sekaisin. Jotkut taas kehuvat thermoblockia. Ja kuten aiemmin tässä keskustelussa joku kehui Ascaso dreamia, niin siinä on thermoblock. Tosin myös paineistamaton kahva löytyy

Eikös Dream vielä vuosi-pari sitten ollutkin single-boilerikeitin? Uusi versio ei enää ole.

Joka tapauksessa Dreamin hinta ainakin Suomessa on aika tolkuton. Silvian saa halvemmalla ja Elektrosilta tilaamalla melkein samalla rahalla Oscarin (Suomesta ostettuna siihenkin tupsahtaa ilmaa hintaan aika hyvin, eikä edes taida saada valmiiksi modattuna?). Oscarissa toki on muovikuoret, mutta sisällä paljon enemmän (vaihtoehtoja on loputtomiin muitakin - nämä nyt ne yleisimmät joita tyrkytetään, mutta esim. Bezzeralta löytyy mainioita keittimiä useammassa hintaluokassa).

Kaikista lienee jo omat ketjunsa?

Jos perusasioita vielä pähkäilee (ja kun Kahviwikikään ei toimi), niin Home-baristasta löytyy näppärästi asioita koottuna yhteen paikkaan:
http://www.home-barista.com/resources.html

Edit:

Todettakoon vielä, että jos heti haluaa kaikki tekniset herkut, mitä espressokeittimeen suurin piirtein nykyisin on mahdollista saada (tuplaboileri, säädettävä uuttoprofiili, PID, sun muuta...), niin Stollar BES920 näyttää olevan Stockan kantistarjouksessa (899€) tämän kuun. Näitä ei foorumilla taida olla kovin paljon, mutta Ameriikassa ja Australiassa (Breville-nimisinä) ovat saaneet hintapolitiikkansa vuoksi suurta suosiota. Stocka antoi ainakin taannoin kolmen vuoden takuun laitteelle.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 12, 2015, 14:15:17 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

SirHenry

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 111
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #27 : Lokakuu 12, 2015, 14:34:44 ip »

Siinä on molemmat kirosanat, eli paineistettu kahva ja thermoblock. Oikeastaan kaikissa edullisissa markettikoneissa on molemmat nykyään.

Korjataanpas hieman vääriä olettamuksia; jos on ollut jauhetulle kahville (eikä ESE-podeille) tarkoitettu FrancisFrancis X1 niin ei todellakaan ole paineistettu kahva ja kyseisissä koneissa ei thermoblockia koskaan ole ollutkaan. Ensimmäisissä X1-malleissa oli tosin alumiiniboileri, mutta nyt jo monen vuoden ajan ollut messinkinen. Yhden X1:n omistaneena voin kertoa että onnistuessaan sillä sai ihan mainioita espressoja, mutta vaihtelua siinä tuppaa olemaan.
Täytyy tosin myöntää että X1:ssä maksetaan koneen ulkonäöstä suhteessa enemmän kuin muista ominaisuuksista. Esim. usein hehkutettu Silvia lähelle saman hintaisena koneena on varmasti parempi, mutta edelleenkään en sellaista rumilusta itse huolisi..
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 12, 2015, 14:42:38 ip kirjoittanut SirHenry »
Kirjattu
Arrarex Caravel | Vibiemme Domobar Jr 2B PID
Quamar M80E | IberItal Challenge

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #28 : Lokakuu 12, 2015, 14:50:40 ip »

No nyt menee vanha mies sekaisin. Jotkut taas kehuvat thermoblockia. Ja kuten aiemmin tässä keskustelussa joku kehui Ascaso dreamia, niin siinä on thermoblock. Tosin myös paineistamaton kahva löytyy

Maar tuon laitteen ainoaksi eduksi on katsottava ulkonäkö.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #29 : Lokakuu 12, 2015, 14:57:11 ip »

Esim. usein hehkutettu Silvia lähelle saman hintaisena koneena on varmasti parempi, mutta edelleenkään en sellaista rumilusta itse huolisi..

Ei kai kovin yleisesti Silviaa enää tänä päivänä hehkuteta? Varsinkin Ameriikan foorumeilla se nykyisin haukutaan ihan pystyyn (toki samojen henkilöiden mielestä, joille se vielä vajaa kymmenen vuotta sitten edusti parasta mitä on, siis jo ennen pidaamista).
Onhan se kuitenkin ns. aloitustason kone "oikeiden" espressokeittimien maailmaan siirryttäessä. Usein sitä suositellaan kai lähinnä siksi, että harvalle aloittelijalle osaa perustella, miksi kannattaisi heti ostaa yli tonnin (tai kaksi, tai kolme jne..) maksava keitin. Ja sitten vielä saman verran myllyyn. :)

Itsekin pidän Silvian muotokieltä melko DDR:läisenä. Mutta kyllä sillä varmaan ihan hyvät essot valuttaa, kunhan opettelee tuntemaan laitteen rajoitukset (tai asentaa sen PIDin).
Pärjäsin minäkin ihan hyvin seitsemän vuotta pidaamattomalla yksiboilerisella keittimellä, mutta kyllähän se pientä kikkailua vaati... mutta ei mitään sellaista jota ei voisi apinallekin opettaa. ;D
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E