Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: kahvitouhun aloittaminen  (Luettu 24065 kertaa)

Zuppi zahvia

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
kahvitouhun aloittaminen
« : Lokakuu 09, 2015, 17:46:50 ip »

Hei, tuore jäsen kysyy het alkuun, koska ei vastausta löydä, tai ainakaan kovin selvää vastausta.
Olen päättänyt siirtyä juhlamokasta ja mokkamasterista kohti silmitöntä baristihuikeutta. Olen vielä alussa.
Olen ymmärtänyt että kahvimylly on se tärkein kun espressokeitintä ja sen saloja aletaan miettimään. Olen pohtinut että aloitan asioihin syventymisen ensin itsejauhetuista pavuista ja peruskahvinkeitosta kahvinkeittimellä. Sen jälkeen sitten espressokeitinten maailmaan siirtyen. Lähdin myllykaupoille mutta halvalla saa vain pannujauhatukseen sopivaa. Jotkut jopa väittävät pääsevän espressokarkeuteen asti, kuten se wilfan kakkosmalli. Noh, ajattelin sitten ostaa paremman heti alkuun. Mutta niillähän ei sitten kai tarpeeksi karheaa pannuun saakaan?
Pitääkö minun nyt siis ensin ostaa ns. Normimylly mokkamasterille ja kun sitten joskus ostan espressokeittimen, niin sitten espressomylly (hintaluokka 200)

Auttakaa miestä mäjessä
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #1 : Lokakuu 09, 2015, 18:35:19 ip »

Lähtökohtaisesti espressokäyttöön soveltuvalla myllyllä saa myös jauhettua pannukarkeutta. Tosin joissain myllyissä karkeussäädön noin merkittävä muuttaminen voi olla hidasta. Karkeuttahan muutetaan säätämällä jauhatusterien välistä etäisyyttä ja säätö löytyy kaikista myllyistä.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Zuppi zahvia

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #2 : Lokakuu 09, 2015, 19:46:55 ip »

Eli jos hommaan esim. Ascaso i minin, niin pärjään?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #3 : Lokakuu 09, 2015, 20:03:03 ip »

Pärjäät. Tosin säätö espressokaurkeudesta suodatinkarkeudelle on hyvin hidasta. Olisikohan niin että säätönuoppia piti pyöräyttää 50+ kierrosta. Ascason säätö on juuri sieltä hitaimmasta päästä. Toisaalta säätö on hyvin tarkka ja tarpeellinen siellä espressokarkeudella, joka on merkittävä plussa espressomyllyn hankinnassa.

Itselläni on Ascaso i-Mini espressokäytössä ja Wilfa suodatinkahville (Aeropressille). Kahden kanssa on helpompaa.

Kas, säätöalueesta oli oma aiheensakin
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1534.0
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Zuppi zahvia

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #4 : Lokakuu 09, 2015, 20:14:23 ip »

Ok, kiitos tiedosta. Pitää pohtia pannukarkauksia. Käsivehkeet taitaa olla aika työläitä suodatinkarkeuksiin?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #5 : Lokakuu 09, 2015, 20:22:54 ip »

Itselläni käytössä käsimylly työpaikalla Aeropressille. Kyllähän sillä jauhaa yhden annoksen kerrallaan, useampia en viitsisi.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #6 : Lokakuu 10, 2015, 00:36:37 ap »

Ascasolle vaihtoehto voi olla myös Rancilio Rocky. Nopee heittää espressosta karkeimmalle.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

noisette

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #7 : Lokakuu 10, 2015, 08:05:13 ap »

Itselläni on ollut i-Mini käytössä viisi vuotta. Jauhan sillä kahvia espressokonetta varten, ja olen ollut tyytyväinen. Yleensä riittää 0,5–2 kierroksen säätö. Mokkapannujauhatukseen tarvitaan noin 10 kierrosta.

Se kannattaa ottaa huomioon, että i-Mini on meluisa. Jos puoliso nukkuu myöhempään ja makuuhuone on kuuloetäisyydellä, kannattaa ehkä harkita jotain muuta myllyä.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #8 : Lokakuu 10, 2015, 10:24:42 ap »


Olen ymmärtänyt että kahvimylly on se tärkein kun espressokeitintä ja sen saloja aletaan miettimään. Olen pohtinut että aloitan asioihin syventymisen ensin itsejauhetuista pavuista ja peruskahvinkeitosta kahvinkeittimellä.

Se on toki hyvä, mutta yksi miettimisen arvoinen jos väkertämisestä tykkää on Aeropress. Jos ei tykkää väkertämisestä, niin kannattaa minusta miltei unohtaa se espressokin.

Lainaus
Jotkut jopa väittävät pääsevän espressokarkeuteen asti, kuten se wilfan kakkosmalli.

Väite tulee siitä, että se pääsee kuluttajamallien paineistettujen kahvojen kanssa siihen "esopressokarkeuteen" mitä ne käyttävät. Prosumer mallit (jotka monen mielestä vasta tekevät oikeaa espressoa) jäävät sen ulottumattomiin.

i-Ministä, että itse en jaksaisi sitä veivata eri jauhatusmuotojen välillä, kuin jos tekee ison muutoksen koko kulutustottumuksissa. Edes viikottain jos pitäisi se säätää jollekkin mulle karheudelle, niin menisi espresso asetukset sotkuun ja veivaamisessa on iso vaiva. Itselläni onkin Wilfa kakkosmyllynä muuhun kuin espressoon.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #9 : Lokakuu 10, 2015, 10:30:31 ap »

Käsivehkeet taitaa olla aika työläitä suodatinkarkeuksiin?

Ne ovat työläitä kaikkiin karkeusiin, mutta vähän vähemmän työläitä mitä isompi jauhatus ja tummempi papu. Kahdelle päivittäin jauhaminen onnistuu itsellä lomalla, mutta ei erityisesti kyllä ilahduta. Pelkästään itselle jauhaisi päivittäinkin. Aidosti suuri ilo silti pidemmän päälle, että ei tarvitse.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Zuppi zahvia

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #10 : Lokakuu 10, 2015, 11:19:53 ap »

Se on toki hyvä, mutta yksi miettimisen arvoinen jos väkertämisestä tykkää on Aeropress. Jos ei tykkää väkertämisestä, niin kannattaa minusta miltei unohtaa se espressokin.

Väite tulee siitä, että se pääsee kuluttajamallien paineistettujen kahvojen kanssa siihen "esopressokarkeuteen" mitä ne käyttävät. Prosumer mallit (jotka monen mielestä vasta tekevät oikeaa espressoa) jäävät sen ulottumattomiin.

Eli siis pärjäisinkin Wilfalla, sanotaan nyt ensimmäiset kuukaudet vuodet niin pannuhommissa kuin espressokeittimissä?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #11 : Lokakuu 10, 2015, 11:25:46 ap »

Eli siis pärjäisinkin Wilfalla, sanotaan nyt ensimmäiset kuukaudet vuodet niin pannuhommissa kuin espressokeittimissä?

Jos ostat espressokeittimen jossa on paineistettu kahva. Henkilökohtaisesti ei kamalasti suosittele, koska kahvin laatu on selvästi heikompi kuin paineistamattoman kahvan keittimissä, jos sitä käyttää osaava henkilö.

Paineistetun kahvan hyvä (ja huono puoli) on myös sen helppous. Uuttoaika pysyy aina suhteellisen vakiona ja näin sieltä tulee helpommin keskinkertista kahvia teki melkein mitä tahansa. Huono puoli tämä on siksi, että säätövara tippuu pieneksi ja sitä kahvia ei oikein saa oikeasti hyväksi teki ihan mitä tahansa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Zuppi zahvia

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #12 : Lokakuu 10, 2015, 11:51:52 ap »

Jos ostat espressokeittimen jossa on paineistettu kahva. Henkilökohtaisesti ei kamalasti suosittele, koska kahvin laatu on selvästi heikompi kuin paineistamattoman kahvan keittimissä, jos sitä käyttää osaava henkilö.

Paineistetun kahvan hyvä (ja huono puoli) on myös sen helppous. Uuttoaika pysyy aina suhteellisen vakiona ja näin sieltä tulee helpommin keskinkertista kahvia teki melkein mitä tahansa. Huono puoli tämä on siksi, että säätövara tippuu pieneksi ja sitä kahvia ei oikein saa oikeasti hyväksi teki ihan mitä tahansa.

Saisiko tuon paineistetun ja paineistamattoman kahvan perusidean ja erot kiteytettyä tietämättömälle? Nyt nähkääs tipuin kärryiltä
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #13 : Lokakuu 10, 2015, 12:08:47 ip »

Saisiko tuon paineistetun ja paineistamattoman kahvan perusidean ja erot kiteytettyä tietämättömälle? Nyt nähkääs tipuin kärryiltä

Esim: http://www.frcndigital.com/coffee/enhanced.html

Minähän kuulun myös niihin, joiden mielestä paineistetulla kopalla/kahvalla ei saa aitoa espressoa. Hyvin pitkälti espresson kaltaista juomaa kuitenkin.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: kahvitouhun aloittaminen
« Vastaus #14 : Lokakuu 10, 2015, 13:04:11 ip »

Espressopuolella pitäisi hieman tietää mitä tahtoo. Jos mahdollista niin käy maistelemassa ja vertailemassa ennen hankintoja.

Marketista ja kodinkoneliikkeistä saa edullisia kahvilaitteita joissa on usein enemmän tai vähemmän automaatiota. Jos ne riittävät niin hyvä. Painekahvalaitteet kuuluvat tähän joukkoon. Ylimääräinen kahvan luoma paine hidastaa näissä sopivasti valmistusprosessia koettaen välttää nesteen liian nopeaa valmumista kahvipurujen läpi. Kahvimyllyksi riittää suhteellisen edullinen laite.

Parempia espressolaitteita saa niihin erikoistuneilta myyjiltä. Yleensä niillä saa parempia tuloksia. Käsityön määrä on näissä enemmän tai vähemmän suuri. Koneet muistuttavat niitä paremmissa kahviloissa käytettäviä. Paineistettu kahva ei kuulu näihin laitteisiin. Nesteen virtausnopeutta kahvipurujen läpi säädetään muilla keinoin, pääosin jauhatuskarkeutta muuttamalla. Tässä kohden edulliset kahvimyllyt yleensä tuottavat pettymyksiä kun niillä ei saa tarpeeksi tasalaatuista ja hienoa jauhatusta. Espressokoneen kaveriksi kannattaa hankkia espressokäyttöön suunnattu mylly.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 10, 2015, 16:11:56 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..