Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Nespresson kapselikahvit  (Luettu 86692 kertaa)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #105 : Maaliskuu 02, 2016, 14:07:30 ip »

Se on ihan sama luovatko sen painesihdin efektin kapseliin puhkaistut reät ja se filtteri yhdessä vaiko mikä. Oleellista on, että siihen muodostuu samantyyppinen paineratkaisu, kuin painesihdeissä.
Hyvin samantyyppinen ratkaisu on myös tavallisissa kahvakoneissa. Ja edelleen, ei ole olemassa mittään feikki-cremaa. Creman syntymiseen vaikuttavat seikat ovat ihan todellisia.

[/quote]

Minä en ole esittänyt mitään noita väitteitä mitä tuolla väitetään, eikä tuolla puhuta mitään painesihdistä?

Tämä ei ole mikään dialogi, vaikka se siltä vaikuttaisikin. Esimerkiksi, tuo epäilys kapselien sisällöstä on todella yleinen, kuten voit todeta hieman ketjua taaksepäin selaamalla. En väitä, että sinulla on näitä epäilyjä, vaan onhan nämä hyvä tietää ihan yleisellä tasolla.

Joo kahvisnnobiudestani en ole erimiltä, mutta tapa jolla se tuotiin esiin oli nähdäkseni väärä, koska en ylenkatso nespressoa millään tavalla. Enkä ole levitellyt noita vääriä huhuja joita implikoit minun levittäneet laittaessasi linkin. Päinvastoin olen epäillyt niitä, kun tässäkin ketjussa niitä on esitetty.

Kuten jo kerroin, linkki ei ollut kohdennettu juuri sinulle, vaan ihan kaikille, joita asia kiinnostaa.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #106 : Maaliskuu 02, 2016, 14:10:21 ip »

Näin just. Jos vain maku ratkaisee, niin Nespressolle ei ole sijaa tässä maailmassa.

Tuohan on ihan makuasia  :D

Aika monissa kahviloissa joutuu tyytymään paljon huonompiin kahveihin, kuin Nespresso. Mutta tämäkin on makuasia.


ps. tilasin juuri lisää 100 kapselia. On ne vaan niin hyviä...
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 02, 2016, 14:17:01 ip kirjoittanut vemuli »
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Scambi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 24
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #107 : Maaliskuu 02, 2016, 14:51:08 ip »

Olen ymmärtänyt, että painesihdissä ideana on, että ensimmäisen sihdin jälkeen on yhdellä pienellä reiällä varustettu sihti. Runsasta cremaa syntyy paineen kasvaessa entisestään, kun kahvi pusketaan tästä pienestä reiästä läpi. En tosiaan tiedä onko Nespresso-koneissa tällainen ratkaisu. Googlen kuvahaullakaan ei brew unitin sihtiosasta niin tarkkoja kuvia. Nespresso kuitenkin mainostaa koneissaan olevan jopa 19 baarin paine, joten en tiedä voisiko tuo kova vedenpaine ja tarkkaan harkittu kapselin ja siihen kiinnittyvän sihdin suunnittelu tuottaa tuon creman ilman varsinaista pienen reiän painesihtiä. Onko se sitten feikkicremaa vai ei niin en ota kantaa. :)

Tuolla on syvempä analyysiä Nespresson tavasta valmistaa kahvia:
http://www.jimseven.com/2015/05/21/an-analysis-of-nespresso-part-i/

Tässä analyysissä yksi mielenkiintoinen kahviin ja creman olemukseen vaikuttava asia on muuten sekin, että Nepressossa ei juomaan päädy lainkaan pienimpiäkään kahvihiukkasia kuten tavallisella espressokoneella. Näiden pienten partikkeleiden olemassaolon huomaa tavallisessa espressossa mielestäni aika hyvin.
Kirjattu
Moccamaster, Nespresso U

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #108 : Maaliskuu 02, 2016, 15:32:04 ip »

Noilla hoffin luvuilla taitaisi nespresso olla muuten vahvuudeltaan 3,6 prosenttia tavallisen mittaisena, joka on aivan selkeästi lähempänä suodatinkahvia kuin espressoa.  :)

vemuli: Pitäisi varmasn joo kun edellisistä kerroista on jo aikaa. Olen viimeksi 2010 maistanut pariin kertaan messuilla. 2011 pidin jo kuppia kädessäni mutta laitoinkin sen vaivihkaa pois. Turussa ei valitettavasti taida olla nespresso-pistettä mutta ehkä seuraavan helsinginmatkan yhteydessä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #109 : Maaliskuu 02, 2016, 15:33:24 ip »


Hyvin samantyyppinen ratkaisu on myös tavallisissa kahvakoneissa.

Kuluttajakahvakoneissa on hyvin samantyyppinen ratkaisu. Se on totta. Oikeissa espressokoneissa ei ole.

Lainaus
Ja edelleen, ei ole olemassa mittään feikki-cremaa. Creman syntymiseen vaikuttavat seikat ovat ihan todellisia.

Termistä voidaan aina kiistellä, mutta painesihti-metodilla luotu Crema on erilaista kuin espressokoneessa, jossa se paine muodostuu kahvikakkua vasten. Sen takia se siinä esittämässäsi videossa esitetyt väittämät creman vaikutuksesta makuun eivät välttämättä päde.

Tuohan on ihan makuasia

Tottahan toki se on makuasia, mutta ihmisten makuasiat eivät lopulta ole niin erilaisa. Juuri kukaan ei pidä kitkerämpää, vetisempää ja vähemmän kahvinmakua sisältää espressoa parempana.

Edelleen väitän, että äimistyttävä enemmistö pitäisi laatuespressoa parempana kuin nespressoa. Toki olen edelleen sitä mieltä, että kyseessä on epäreilu vertailu.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 02, 2016, 15:38:04 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #110 : Maaliskuu 02, 2016, 15:36:21 ip »


Nespresso kuitenkin mainostaa koneissaan olevan jopa 19 baarin paine, joten en tiedä voisiko tuo kova vedenpaine ja tarkkaan harkittu kapselin ja siihen kiinnittyvän sihdin suunnittelu tuottaa tuon creman ilman varsinaista pienen reiän painesihtiä.

Se on luultavasti pumpun paine, eikä se kahvin uuttopaine. Markkinamiesten juttuja veikkaisin.

Lainaus
Näiden pienten partikkeleiden olemassaolon huomaa tavallisessa espressossa mielestäni aika hyvin.

Hyvässä vai huonossa? Siis maistuvat suussa vai jäävät kupin pohjalle?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Scambi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 24
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #111 : Maaliskuu 02, 2016, 16:24:43 ip »

Hyvässä vai huonossa? Siis maistuvat suussa vai jäävät kupin pohjalle?

Mun mielestä sen havaitsee silmämääräisesti pienenpieninä pilkkuina cremassa, ehkä parhaiten vaalean kuppin reunoja vasten. Uskoisin, että tuo voisi vaikuttaa vähän suutuntumaan tai makuun.
Kirjattu
Moccamaster, Nespresso U

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #112 : Maaliskuu 02, 2016, 16:57:27 ip »

Kuluttajakahvakoneissa on hyvin samantyyppinen ratkaisu. Se on totta. Oikeissa espressokoneissa ei ole.
No ei tuo Nespresson ratkaisu juurikaan eroa Brasiliastani, joka voidaan mieltää oikeaksi espressokoneeksi. Kahva - kapselikolo, kahvikakku - kapseli, kahvisihti - kahvisihti. Kahvisihdeissäkin on eroja. Jos toinen sihti vastustaa veden virtausta enemmän kuin toinen, niin onko toinen jo sitten painesihti, vai (esi. VST vs. bulkki)? Mihin sen rajan vetää?

Termistä voidaan aina kiistellä, mutta painesihti-metodilla luotu Crema on erilaista kuin espressokoneessa, jossa se paine muodostuu kahvikakkua vasten. Sen takia se siinä esittämässäsi videossa esitetyt väittämät creman vaikutuksesta makuun eivät välttämättä päde.

Kyllä Nespressossa se paine muodostuu juurikin kahvikakkua vasten.

Tottahan toki se on makuasia, mutta ihmisten makuasiat eivät lopulta ole niin erilaisa. Juuri kukaan ei pidä kitkerämpää, vetisempää ja vähemmän kahvinmakua sisältää espressoa parempana.
En vain ymmärrä miten nuo luettelemasi adjektiivit liittyvät juuri nespressoon? Kitkerää en ole saanut nespressosta kuin uuttamalla liian suurella vesimäärällä. Vetisyyttö olen havainnut joissakin lungo -kapseleissa, pitkänä tehtäessä. Jos kokemuksesi ovat kitkerämpää, vetisempää, vähemmän kahvinmakua olet saanut juoman liian pitkänä tai olet saanut jotakin muuta kuin nespressoa  :D
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #113 : Maaliskuu 02, 2016, 17:20:41 ip »

No ei tuo Nespresson ratkaisu juurikaan eroa Brasiliastani, joka voidaan mieltää oikeaksi espressokoneeksi. Kahva - kapselikolo, kahvikakku - kapseli, kahvisihti - kahvisihti. Kahvisihdeissäkin on eroja. Jos toinen sihti vastustaa veden virtausta enemmän kuin toinen, niin onko toinen jo sitten painesihti, vai (esi. VST vs. bulkki)? Mihin sen rajan vetää?

Tietysti rajanvetokysymys, jossa ei ole ääripäitä. Joku sihti voi hidastaa virtausta enemmän kuin toinen. VST kori hidastaa virtausta vähemmän kuin tavalliset sihdit ja tuottaa yleisessä mielipiteessä parpaa kahviakin.

Mutta oikeassa kahvikoneessa espresson verran joumaa lorahtaa läpi sekunneissa ilman kahvijauhetta.

Lainaus
Kyllä Nespressossa se paine muodostuu juurikin kahvikakkua vasten.

Uskon että sillä ei ole valtavaa merkitystä tässä. Varmasti vähentää virtausta varmasti kuten kahvi painesihdeissäkin.

Toimiikohan nespressokone, jos tyhjentää sen kapselin? Jos valuttaa saman määrän vettä tyhjän kapselin ja täyden kapselin läpi, niin kuinka suuri on valumaaikojen ero. Varmaan pitäisi se suojakelmu siitä päältä uusia, että kone toimisi tyhjällä kapselilla?

Omassa koneessani se valumaika nousee selvästi alle viidestä sekunnista noin 30 sekunttiin. Toki jauhtatusta säätämällä sen saa pidemmäksikin.

Lainaus
En vain ymmärrä miten nuo luettelemasi adjektiivit liittyvät juuri nespressoon? Kitkerää en ole saanut nespressosta kuin uuttamalla liian suurella vesimäärällä. Vetisyyttö olen havainnut joissakin lungo -kapseleissa, pitkänä tehtäessä. Jos kokemuksesi ovat kitkerämpää, vetisempää, vähemmän kahvinmakua olet saanut juoman liian pitkänä tai olet saanut jotakin muuta kuin nespressoa

Puhun siis hyvin hienoisesta kitkeryydestä, selvästi pienemmästä kahvin mausta ja hyvin hienoisesta vetisyydestä. Ja 25ml nespressoista puhun ja iso kattaus kapseleita on maisteltu. Mikään niistä ei pääse kunnon espresson tasolle.

Ja kunnon espressolla et arkoita jonkun kämäisen baristan jollain vahhoilla pavuilla tekemää huonoa shottia. Ne ovat vielä kitkerämpiä ja vielä vetisempiä. Mielummin juon kahvilassa nespresson kuin sellaisen. Silti laatuero oikeasti hyvän espresson ja nespresson välillä on ilmiselvä. Ja väitän, että sinustakin ja satuunaisesta kaduntallaajasta olisi jos laitettaisiin sokkotestiin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1564
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #114 : Maaliskuu 02, 2016, 19:03:01 ip »

Aika monissa kahviloissa joutuu tyytymään paljon huonompiin kahveihin, kuin Nespresso. Mutta tämäkin on makuasia.

Sellaisiin kahviloihin, joissa ylipäänsä joutuu tyytymään, ei ole pakko mennä. Mutta sekin on toki makuasia, mihin omat rahansa kannattaa, tai mistäkin syystä haluaa haaskata. ;)

Se on kyllä totta, että maailmaan mahtuu lukuisia ala-arvoisia kahviloita. Se ei kuitenkaan ole todiste Nespresson hyvyydestä - päinvastoin se on todiste niiden ko. kahviloiden huonoudesta. Itse oikeastaan vertaan vain siihen mitä kotona juon. Sekin on makuasia, mitä kotonaan haluaa juoda (ja paljon sen eteen haluaa tehdä töitä - vai tyytyykö vähempään).

Mutta sitä ei ole kiistäminen että Nespresso-napillisen hinnalla saa paljon paremman kahvin, jos sen valmistaa kunnon espressokeittimellä ja myllyllä. Siis jos osaa. Kaikki eivät osaa, mistä todisteena jo se, että maailmaan mahtuu lukuisia ala-arvoisia kahviloita. ;D
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #115 : Maaliskuu 02, 2016, 19:11:24 ip »

Jep, en ole koskaan edes kiistänyt, etteikö hyvä barista tekisi laadukkailla välineillä parempaa kahvia. Huono barista tekee paremman kahvin Nespressolla.

Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #116 : Maaliskuu 02, 2016, 19:52:51 ip »


Toimiikohan nespressokone, jos tyhjentää sen kapselin? Jos valuttaa saman määrän vettä tyhjän kapselin ja täyden kapselin läpi, niin kuinka suuri on valumaaikojen ero.


Toimii.

Valmiiksi ohjelmoitu vesimäärä:
Tyhjänä: 6.4s 38g vettä
Kapseli (5g): 9.7s 28g kahvia


Manuaalisesti kuppi täyteen:
Tyhjänä 17.2s
Kapseli (5g) 24.5s

Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #117 : Maaliskuu 02, 2016, 20:12:35 ip »

Toimii.

Valmiiksi ohjelmoitu vesimäärä:
Tyhjänä: 6.4s 38g vettä
Kapseli (5g): 9.7s 28g kahvia


Manuaalisesti kuppi täyteen:
Tyhjänä 17.2s
Kapseli (5g) 24.5s

Kuten arvelinkin, niin melko pienet erot noissa. Vastaavat melkolailla gaggian painesihdin eroja.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #118 : Maaliskuu 02, 2016, 20:46:38 ip »

Kuten arvelinkin, niin melko pienet erot noissa.

Onhan ne prosentuaalisesti aika huomattavat (30%). Ja ota huomioon myös se, että Nespressoa ei ole edes suunniteltu vastaaviin uuttoaikoihin kuin vaikkapa se mainitsemasi painekahvakeitin tai jokin muu normikeitin. Eli et voi myöskään verrata Nespressoa suoraan laitteeseen, jonka optimi uuttoaika on jo oletusarvoisesti paljon suurempi.  Kun ei tiedä miten ne insinöörit ovat sen uuttoprosessin miettineet tapahtuvaksi, niin vaikeahan tuota on syvällisemmin kommentoida. Jimsevenin blogissa on hyvä kirjoitus uutosta ja siitä, miten lyhyellä uuttoajalla Nespressolla saa aikaiseksi hyvän konsentraation.

Aika erikoista on se, että vaikka ohitin koko "nokan" eli juuri sen sihdin, mitä vasten kapseli asettuu, niin ei se virtaus muuttunut mihinkään. Vesi tuli siis ihan suoraan pumpun voimin, ilman mitään estetitä.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Nespresson kapselikahvit
« Vastaus #119 : Maaliskuu 02, 2016, 20:55:22 ip »

Onhan ne prosentuaalisesti aika huomattavat (30%). Ja ota huomioon myös se, että Nespressoa ei ole edes suunniteltu vastaaviin uuttoaikoihin kuin vaikkapa se mainitsemasi painekahvakeitin tai jokin muu normikeitin. Eli et voi myöskään verrata Nespressoa suoraan laitteeseen, jonka optimi uuttoaika on jo oletusarvoisesti paljon suurempi.

Siis ihan vastaavat nuo ajat gaggian painesihtiä. Sekä tyhjänä, että täytenä. Olikohan jokusen sekunnin pidempiä aikoja, en muista enää aivan tarkkaan kun on niin kauan kun viimeksi tein sillä.

Lainaus
Jimsevenin blogissa on hyvä kirjoitus uutosta ja siitä, miten lyhyellä uuttoajalla Nespressolla saa aikaiseksi hyvän konsentraation.

Joo siis tuollaisiin uuttoaikoihin päädyin kyllä itsekkin painesihdillä. Pitenivät käytännössä vasta kakun kanssa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini