Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/
Se, kuinka monta grammaa kahvia kapselissa on, vaikuttaa uuttosuhteeseen ei valmiin juoman tilavuusmittaan.
Noin yleisesti, tarkkuuden kannalta painoyksiköillä pelaaminen on aina varmempaa kuin tilavuusmitoin.
Jos tiedetään kahvin määrä noinkin tarkasti kuin 5 grammaa, voi vesimäärän laskea aika tarkasti sen mukaan kuinka vahvaa kahvia haluaa juoda.Viisi grammaa on sinäänsä aika tymäkkä määrä kahvia, joten vielä 35 g. vesimäärän kanssa (kuppiin siis 40 grammaa) jäisi konsentraatioksi 12,5 %, joka on kyllä ristretto vahvuutensa puolesta.
Pitäisi varmaan opetella lukemaan tuota taulukkoa? Toistan itseäni...sorry, en vain ymmärrä Miten tuota taulukkoa sitten luetaan? Kun olen tehnyt vaikkapa singlen 7g annoksella ja lopputuloksena on 14g shotti, niin olen olettanut uuttosuhteen olevan 50%. Taulukko kertoo, että kyseessä olisi regular espresso. Jois kapseli pitää sisällään 5g jauhettua kahvia ja uuton jälkeen juomaa on 40g, niin uuttosuhteeksi tulisi tuon taulukon logiikan mukaan 12,5%. Tästä taulukko kertoo juoman olevan jo cafe cremaa. Nyt ei jokin täsmää?
Joonan ajatuksena taitaa olla, että kapselissa on pikakahvia, jolloin siinä olisi "puhdasta kahvia" 5g. Nespresso-kapselit sisältänee kuitenkin kahvijauhetta.
Voisiko joku vielä vääntää rautalangasta sitä aiemmin linkattua taulukkoa. Kuten Vemuli tuossa myös ihmetteli, niin en minä ymmärrä vieläkään miten tuon taulukon mukaan 5 g kahvilla 40 g juomaa olisi ristretto tai edes espresso. Eikö tuon taulukon mukaan ristrettossa 7 g kahvijauheella tehdä 7 g juomaa ja espressossa 7 g kahvijauheella 14 g juomaa?
Ilmeisesti kyseessä ei ole täysin pikakahvia mutta ei ihan ehtaakaan tavaraa koska tuollaisesta viiden gramman kahvimäärästä puristettaisiin prhaassa tapauksessa vähän reilu gramma "ruskeaa tavaraa".
"Virallinen" tieto taitaa olla, että sisältää kahvijauhetta ja "aromiaineita". Mitä nuo aromiaineet sitten on, mahdollisesti ihan mitä vain.