Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin  (Luettu 9026 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
« : Huhtikuu 15, 2015, 07:58:43 ap »

"Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin" otsikoi YLE.

http://yle.fi/uutiset/kahvisi_on_jo_pilalla_silla_sailytat_sita_vaarin/7917896

Jäin pohtimaan jutussa paria kohtaa:

Lainaus
– Se on kuollutta tavaraa. Kun jauhettua kahvia pakataan tiiliskiveen eli vakuumiin, niin se ei enää elä, sanoo Mikko Virtaperko Suomen Baristayhdistyksestä.

– Kaasuventtiilipussi on paljon parempi, se hengittää edes vähän. Tosin heti kun sekin on avattu, niin peli on menetetty.

Jutusta saa käsityksen pakaaminen vakuumiin heikentäisi jauhettua kahvia ja että heikentyminen tapahtuisi elämisen muodossa. Sain myös käsityksen että kaasuventtiilipussin hengittävä ominaisuus estäisi elämistä. En kuitenkaan ymmärtänyt mitä elämisellä tarkoitetaan. Ymmärtääkseni venttiilin tarkoitus on myös päästää liikaa kaasua pussista pois ja tiiliskivipakatussa tällaiselle kaasun vapautumiselle ei ymmärtääkseni ole tarvetta.

Jäin myös kaipaamaan vinkkiä kahvin säilyttämiseen kotioloissa. Eli jos kotiin kuitenkin ostaa jauhettua tai papukahvia niin miten sitä tulisi säilyttää? Kahvipussin käyttäminen vuorokaudessa lienee monelle kotikäyttäjälle epärealistista. "Kahvi kannattaisi säilyttää papuina" jättää taas mainitsematta sen miten papuja kannattaisi säilyttää.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
« Vastaus #1 : Huhtikuu 15, 2015, 09:06:15 ap »

Jutusta saa käsityksen pakaaminen vakuumiin heikentäisi jauhettua kahvia ja että heikentyminen tapahtuisi elämisen muodossa. Sain myös käsityksen että kaasuventtiilipussin hengittävä ominaisuus estäisi elämistä. En kuitenkaan ymmärtänyt mitä elämisellä tarkoitetaan. Ymmärtääkseni venttiilin tarkoitus on myös päästää liikaa kaasua pussista pois ja tiiliskivipakatussa tällaiselle kaasun vapautumiselle ei ymmärtääkseni ole tarvetta.

Elämisessä ei kyllä oman fysiikantuntemukseni valossa ole vähäisintäkään järkeä kahvin kohdalla. Nimenomaan tyhjiö on se mitä haetaan. Venttiili on nimenomaan pavuille, koska se tarkoitus on päästää kaasut ulos, mutta ei ilmaa sisään.

Lainaus
Jäin myös kaipaamaan vinkkiä kahvin säilyttämiseen kotioloissa. Eli jos kotiin kuitenkin ostaa jauhettua tai papukahvia niin miten sitä tulisi säilyttää? Kahvipussin käyttäminen vuorokaudessa lienee monelle kotikäyttäjälle epärealistista. "Kahvi kannattaisi säilyttää papuina" jättää taas mainitsematta sen miten papuja kannattaisi säilyttää.

Siellä se sanotaan: "Eli kahvipaketti kannattaa säilyttää huoneenlämmössä ja kuivassa."

Mikä on omien arvioideni mukaan oikea lähestymistapa erityisesti kun pussi on jo avattu.

Lainaus käyttäjältä: YLE:n uutinen
Eli kahvipaketti kannattaa säilyttää huoneenlämmössä ja kuivassa. Ehkä jauheen voisi kaataa nättiin, mummolta perittyyn peltiseen kahvipurkkiin?

– Voi olla, ettei se maku enää isoäidin peltirasiassa paljon muutu. Kahvinjuontiin liittyy paljon muutakin kuin maku, fiiliksen kannalta voi olla kiva säilyttää sitä kivassa astiassa, Virtaperko pohtii.

Tuokin on ymmärtääkseni niin väärin kuin olla voi liuhottaa niitä puruja ilmassa kaataen ne toiseen astiaan. En sitten tiedä onko oikeasti väliä, mutta joka paikassa suositellaan kuitenkin laitamaan se alkuperäinen pussi siihen nättiin pakettiin. Itse tekisin purujen kanssa niin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
« Vastaus #2 : Huhtikuu 15, 2015, 09:59:01 ap »

Taitaa Virtaperkon ajatus olla, että se valmiiksi jauhettu kahvi on kokolailla pilalla muutenkin, niin on yhdentekevää vaikka ne kaataisikin toiseen astiaan.
Manuaalimyllyjen kivuudesta voi olla montaa mieltä. Jos aamulla viideltä pitää keittää täysi pannullinen, niin kiva on ehkä viimeinen sana mitä käyttäisin, jos pavut pitää jauhaa kympin käsimyllyllä.

Ja joo, eläminen on kyllä aika outo termi tässä yhteydessä. En tiedä onko tyhjiökään optimaalinen, äkisti voisi ajatella, että sopivasti hiilidioksidilla paineistettu ilmaton säilytys voisi olla hyvä niin pavuille kuin jauheellekin. Ei tapahtuisi hapettumista eikä hiilidioksidi pääsisi kahvista pois. Mitähän muita vanhenemismetodeja kahvilla on?
Se venttiili on olemassa estääkseen pakkauksen hajoamisen paineen kasvaessa.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
« Vastaus #3 : Huhtikuu 15, 2015, 10:17:26 ap »

Taitaa Virtaperkon ajatus olla, että se valmiiksi jauhettu kahvi on kokolailla pilalla muutenkin, niin on yhdentekevää vaikka ne kaataisikin toiseen astiaan.

Tätä voisi kyllä kokeilla jos puruja tulisi käytettyä ikinä missään. Itse uskon että niitä voi huonontaa vielä paljonkin. Kokeilee vaan jättää sen kahvipussin vuorokaudeksi auki ja eiköhän sen eron huomaa?

Lainaus
Manuaalimyllyjen kivuudesta voi olla montaa mieltä. Jos aamulla viideltä pitää keittää täysi pannullinen, niin kiva on ehkä viimeinen sana mitä käyttäisin, jos pavut pitää jauhaa kympin käsimyllyllä.

Täyttä roskaa. Tai siis väitän, että se prosentti kuluttajista jotka jaksavat oikeasti manuaalimyllyllä veivata kahvinsa jokaaamu kyllästymättä on todella pieni.

Sen sijaan se perus sähkö Wilfa on kyllä oikeasti paljon kätevämpi tapa keittää aamulla suodatinkahvit kuin manuaalinen mittaaminen. Myllyssä on valmis ajastus joka on säädetty sopivaksi ja ei tarvitse kuin painaa nappia ja kaataa purut suodattimeen. Parempi, tarkempi ja helpompi.

Lainaus
Mitähän muita vanhenemismetodeja kahvilla on?

Valo?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

hsm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 186
Vs: YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
« Vastaus #4 : Huhtikuu 15, 2015, 11:09:20 ap »

Ja joo, eläminen on kyllä aika outo termi tässä yhteydessä.

Olisiko kahvin kemiallinen muutos parempi?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
« Vastaus #5 : Huhtikuu 15, 2015, 11:47:40 ap »

Termi "elää" on artikkelissa outo lähinnä siksi että jutussa ei kerrota mitä termillä tarkoitetaan jutun asiayhteydessä. Lisäksi termin yhdistäminen ventiilipussiin ja venttiilittömään pussiin epäloogiselta vaikuttavalla tavalla ei tee asiaa helpommin ymmärrettäväksi.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
« Vastaus #6 : Huhtikuu 15, 2015, 12:07:18 ip »

Termi "elää" on artikkelissa outo lähinnä siksi että jutussa ei kerrota mitä termillä tarkoitetaan jutun asiayhteydessä. Lisäksi termin yhdistäminen ventiilipussiin ja venttiilittömään pussiin epäloogiselta vaikuttavalla tavalla ei tee asiaa helpommin ymmärrettäväksi.

Kielinee siitä, että haastetulta ei oikein itsekkään tiedä? Arvailua? "Musta tuntuu"-metodi?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
« Vastaus #7 : Huhtikuu 15, 2015, 13:05:34 ip »

Olisiko kahvin kemiallinen muutos parempi?

Ehdottomasti.
Ongelma ei ehkä sittenkään tuossa ole tuo elää-sanan käyttö, vaan se, että jauhettu kahvi on määritelty kuolleeksi. Se antaa minusta ymmärtää, että pavuissa tai vastajauhetussa kahvissa tapahtuisi jotain, mitä tiiliskivikahvissa ei tapahtuisi, vaikka kyllä siinä kestää aika hiton kauan, ennen kun kahvi on saavuttanut pisteen, ettei siinä tapahdu kemiallista muutosta.
Papu on hyvä valinta siksi, että siinä ne muutokset, eli jonkinasteinen "eläminen" tapahtuu mahdollisimman hitaasti. Jos elämistä ajatellaan muutoksena ja sen nopeutena, niin kyllä papu on "kuolleempaa" kahvia kuin purut. Taasen jos eläminen on sitä, että muutos on hidasta ja "kuollut" on yhtä kuin "Aistinvaraisesti aistittavissa oleva osa reaktioista on jo tapahtunut ja reaktiot ovat yhä käynnissä", niin sitten tuo on kait ihan OK. Minusta kahvi kuolee viimeistään paahdossa, sen jälkeen siitä ei millään keinolla voi saada kasvia enää. Suurin osa pavuista lienee jo kuolleita muun prosessoinnin jäljiltä.

Valo?

Totta! Mutta se ei ole mikään ongelma, valolta suojaaminen on helppoa. Tapahtuu siellä pavussa varmasti muutakin, luulen.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
« Vastaus #8 : Huhtikuu 16, 2015, 13:03:41 ip »

Itse olisin sen verran kylmä että sanoisin koko "artikkelia" melko huonoksi. En ota kantaa onko haastattelija vai haastateltava siihen syypää, mutta toimittajan pitäisi minusta vieläkin, jopa nettijutuissa, hieman toimittaa. Tarkoitan sitä ettei kirjoiteta kaikkea juuri siinä puheasussa missä on asia kuultu, vaan kirjallisessa asussa, jossa on erilainen jäsentely -lisäksi, jos toimittajalla ei ole kaikki purut vielä kasassa, kysytään vaikka jälkikäteen tarkentavia kysymyksiä, ja kierätetään valmis juttu haastateltavan kautta. Itse en ole toimittaja, mutta joudun lukemaan näitä ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
« Vastaus #9 : Huhtikuu 16, 2015, 15:52:15 ip »

Haiskahtaa turhan pikaisesti skrivatulta täytejutulta... :-\

Kuollut/elävä -sekoilun ohella huvitti myös:

"Miten kahvia sitten pitäisi säilyttää? Luonnonmukaisesti, vihjaa Mikko Virtaperko.
– Kahvi kannattaisi säilyttää papuina. Se on luonnon oma säilytystapa."


Luonnon omassa säilytystavassa pavut ovat tietysti myös paahtamattomia, ja lisäksi joko pensaassa tai sitten maassa itämässä, jolloin voidaankin vielä puhua "elävästä tavarasta".

Kahvi on vissiin nyt niin trendikästä, että siitä pitää vaan kirjoittaa jotain. Sama se onko siinä mitään järkeä...

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
« Vastaus #10 : Huhtikuu 16, 2015, 16:24:27 ip »

Haiskahtaa turhan pikaisesti skrivatulta täytejutulta...

Tervetuloa modernin klikkausjournalismin ihmeelliseen maailmaan.

Lainaus
Luonnon omassa säilytystavassa pavut ovat tietysti myös paahtamattomia, ja lisäksi joko pensaassa tai sitten maassa itämässä, jolloin voidaankin vielä puhua "elävästä tavarasta".

Koko sana luonnomukaisuuskin on sellainen ihme uskontoon verratava trendisana. Kaikki teollisuus tuottaa vain tappavia myrkkyjä ja jos joku asia on luonnosta, niin se on aina automaattisesti terveellistä. Tätä mielikuvaa toitotetaan tiedotusvälineestä toiseen enemmän ja vähemmän tiedostetusti.

Lainaus
Kahvi on vissiin nyt niin trendikästä, että siitä pitää vaan kirjoittaa jotain. Sama se onko siinä mitään järkeä...

Joku asiasta ymmärtämätön haastattelee pikaisesti satunnaisilla kysymyksissä jotakuta joka on ehkä ymmärtävinään asiasta jotakin ja siitä tehdään jonkunlainen tulkinta jossa on lopulta aika vähän järkeä kenenkään kannalta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
« Vastaus #11 : Huhtikuu 16, 2015, 18:05:09 ip »

My eyes!
Nämä on näitä artikkeleita joista tulee vaan ärsyyntyneeksi. Kai sitä on harrastuksen myötä kasvanut liiankin herkäksi tälläisille, olis kova tarve korjata "virheitä" ja ilmoittaa lähiympäristöön, et ei se ihan näin mene.
Mut nääh, säilyttäkööt kukin miten tykkää, täällä foorumilla on tätä keskustelua käyty moneen otteeseen, joten ei siitä enää jaksa.
Omat papuni ovat hyvinkin luonnonmukaisesti tuossa pöydällä venttiilipusseissaan.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: YLE: Kahvisi on jo pilalla, sillä säilytät sitä väärin
« Vastaus #12 : Huhtikuu 16, 2015, 23:01:36 ip »


Kai sitä on harrastuksen myötä kasvanut liiankin herkäksi tälläisille, olis kova tarve korjata "virheitä" ja ilmoittaa lähiympäristöön, et ei se ihan näin mene.

Yksi tämän foorumin parhaista puolista on, että lähiympäristön voi paremmin jättää rauhaan  ;D
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini