Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kysymys cremasta (Silvia)  (Luettu 23658 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #15 : Toukokuu 21, 2015, 08:59:23 ap »

Mutta, käytän edelleen samaa papusekoitusta ja väitän että nyt saan paljon maistuvampaa kahvia vaikka pavut ja niiden tuoreus pitäisi olla sama. Voiko jokin kahvierä olla sitten jotenkin erilainen?

Erät voivat olla erilaisia. Tosin moni muukin asia voi vaihdella: ilmankosteus, papujen ikääntyminen, koneen lämpötila, distribuutio jne. Omalla kohdallani vaikka yritän kuinka minimoida muutokset niin kahdesta kupista tulee harvemmin identtisiä.

Kokeilin tehdä myös videota mutta en ole saanut vielä julkaisukelpoista aikaiseksi. iPhone4 ei skarppaa lähietäisyydelle ja puhelin kädessä ei voi oikeastaan kuvata muuta kuin uuttoa.

Kelpo videoksi riittää kun tapahtumista saa selvää, tähän yleensä riittää melko vähäinen ponnistus. Kamerapuhelimen voi asettaa vaikka pöydälle kuvaamaan. Jos sitä haluaa liikutella kuvauksen aikana niin itse suosimani tapa on kiinnittää laite käsivarteen ranteen tienoille. Tuolla aiemmin mainitussa videossani käytin kiinnitykseen pyykkipoikia ja jotain joustavaa nauhaa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Woodpecker

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 24
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #16 : Toukokuu 21, 2015, 13:45:30 ip »

Tein iPadilla, kuva on melko hyvä nyt.

Tässä tämän päiväinen uutto 26 sek. Toivottavasti linkki toimii!

http://youtu.be/9ZflQbysI3E

edit: linkki vaihdettu
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 21, 2015, 19:51:40 ip kirjoittanut Woodpecker »
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #17 : Toukokuu 21, 2015, 14:48:09 ip »

Makukysymys, mutta hieman nopeasti alkoi kahvi valua. Vääntäisin jauhatusta aavistuksen hienommaksi.

Mitenkäs muuten... Jos otatkin kahvan pois ennen uuttoa niin näkyykö tampatun kahvin pinnalla ruuvin tai sihdin jättämää jälkeä?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Woodpecker

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 24
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #18 : Toukokuu 21, 2015, 15:25:38 ip »

Näkyy ruuvin painauma.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #19 : Toukokuu 21, 2015, 15:54:46 ip »

OK. Jos alkaa näkyä sihdin jälki niin sitten on liikaa puruja sihdin tilavuuteen nähden.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Woodpecker

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 24
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #20 : Toukokuu 21, 2015, 16:23:51 ip »

Mistä muuten olet hankkinut nakukahvan Silviaan?
Kirjattu

Louhikäärme

  • Kauppias
  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
    • Louhenpaja
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #21 : Toukokuu 21, 2015, 18:23:51 ip »

No sinänsä hassua, mutta mulla olisi yksi...
Kirjattu
...kun olin pieni poika halusin "sähköasennus liikkeen pakun kuljettajaksi"...

Woodpecker

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 24
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #22 : Toukokuu 21, 2015, 18:38:19 ip »

No mikä jottei jos hinnasta päästään yhteisymmärrykseen, tarkoitus oli hankkia yksinokkainen kahva mutta naku varmaan käy myös. Voiko nakukahvassa käyttää samoja filttereitä?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #23 : Toukokuu 21, 2015, 19:00:52 ip »

Nakukahvassa voi käyttää samoja filttereitä. Ja suurempiakin, sellaisia jotka eivät korkeuden puolesta mahdu normikahvaan, esim. 21g. Nakukahvahan yleensä valmistetaan sahaamalla normikahvasta alaosa pois. Tuohon tapaan omani on valmistettu, Saksasta tilasin, Pasmarose-nimisestä kaupasta joka näyttää sittemmin kadonneen.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #24 : Toukokuu 23, 2015, 18:00:18 ip »


En edelleenkään nauti creman mausta mutta itse kahvin maku on nyt miellyttävämpi.

Tähän voisin sanoa, että minusta se Crema on annistuneessa shotissa oikein hyvää noin niikun osana juomaa. Mutta siis ei se yksin syötynä ole erityisen hyvää, kun taas se itse kahvi on kyllä hyvää sellasenaankin. Tietysti jos tekisi maksimaalisen epäkitkerää kahvia, niin ehkä siitä cremasta saisi hyvää itsessäänkin, mutta ei se koko shotti silloin ole millään optimaalinen.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #25 : Toukokuu 23, 2015, 21:00:01 ip »

Harvat (mukaanlukien itseni) cremaa tuntuvat erityisen hyvänmakuisena pitävän. Espresson historiaa käsittelevästä artikkelista:

Legend has it that the first patrons to drink the new potion at Gaggia's coffee bar didn't think it was so nice. They asked, "What's this scum (sciuma - foam) on my coffee?"

http://www.home-barista.com/espresso-guide-short-history.html
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #26 : Toukokuu 24, 2015, 13:51:53 ip »

Jos ei päällä ole cremaa, ei alla ole myöskään espressoa?
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #27 : Toukokuu 24, 2015, 18:10:10 ip »

Jos ei päällä ole cremaa, ei alla ole myöskään espressoa?

On, jos sen creman lusikoi siitä pois. Hyvää espressoahan ei toki voi ilman Cremaa tehdä, mutta mikään ei estä sitä cremaa poistamasta. En kyllä näe siinä henkilökohtaisesti suurtakaan järkeä, mutta jos se jollekkin maistuu siten, niin siitä vaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #28 : Toukokuu 24, 2015, 19:09:11 ip »

Jos ei päällä ole cremaa, ei alla ole myöskään espressoa?
No ei ihan, mut joskus ollaan lähelläkin sitä.
Mulla oli taannoin Elektra micro casa a leva, siinä jousella tuli paineeksi 6bar/4bar ja se teki shotteihin usein seitinohuen creman.
Ominaisuus, ei mikään fiba. Tuli hyvin kirkkaita (helposti maistettavia) espressoja, mut eri pavuille piti paljon hakea sitä sweetspottia.

Eli sitä vain ynnäilin, et ei crema aina kerro shotista ihan kaikkea.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kysymys cremasta (Silvia)
« Vastaus #29 : Toukokuu 24, 2015, 20:52:44 ip »


Eli sitä vain ynnäilin, et ei crema aina kerro shotista ihan kaikkea.

Ei edes lähelle. Voi tulla poskettomasti Cremaa ja shotti voi olla minusta jopa miltei objektiivisesti (joo joo, mutta siis kuitenkin) ohi verrattuna saman pavun vähempi cremaiseen uuttoon. Yhtään hyvää espressoa en ole itse tehnyt ilman cremaa, mutta varsinkin sen määrä ei ole todellakaan mikään hyvyyden mittari. Ainakaan omalla makuaistilla.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini