Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: La Marzocco Linea Mini  (Luettu 40600 kertaa)

kaffeBohne

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #60 : Joulukuu 18, 2015, 21:02:35 ip »

Jos rahankäyttöä miettii niin ostamalla uuden tai uudehkon "premium" auton on potentiaalia ottaa paljon enemmän takkiin arvonlaskun ja käyttökulujen takia kuin Linea Minin kanssa. Näin mä tän itselleni järkeilin :)
Kirjattu
LM Linea Mini - Compak E8 - Aeropress

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #61 : Joulukuu 18, 2015, 21:17:28 ip »

Mun mielestä kukin saa ihan vapaasti ostaa mitä haluaa. Se ei ole minulta pois. Eihän sitä Ferrarin ostoakaan oikeasti voi järkisyin perustella - ainakaan Suomessa. Mutta hienoa että joku niitäkin ostaa :)

Juu toki toki, jokainen ostakoot mitä haluaa. Ihmettelin vain kun yleensä nämä parhaimmat koneet menevät totaalisille espressohörhöille, eli olenkin tässä odotellut milloin päivittelet omaa kalustoasi  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #62 : Joulukuu 18, 2015, 21:19:36 ip »

Jos rahankäyttöä miettii niin ostamalla uuden tai uudehkon "premium" auton on potentiaalia ottaa paljon enemmän takkiin arvonlaskun ja käyttökulujen takia kuin Linea Minin kanssa. Näin mä tän itselleni järkeilin :)

Juu ei tässä rahasta ollut kyse, vaan lähinnä käyttötarkoituksesta. Hyvä espressokonehan on loistohankinta, auto yksi surkeimmista.

Mutta silti ostaisin itse vain yhden espressokoneen sekä kymmenen Ferraria, jos lompakko siihen taipuisi  8)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

elias s

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 156
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #63 : Joulukuu 18, 2015, 23:20:02 ip »

Jep onhan kunnon espressomasiina hyvä hankinta. Itse päivittelen silviasta duettoon, ja perustelen sen itselleni sillä että e61 gruppoisella, ja pidatulla masiinalla on helpompi päästä siihen hyvään lopputulokseen. Kun ei tarvitse lämpötilasurffailua, ja tietenkin ei tarvitse odotella boilerin siirtymistä höyrytyslämpöön jos maitopohjaisia juomia tekee. Niin ja onhan se hienoa saada uusi keitin. Ja onhan tässä keitintä pitkäksi aikaa. Korkeintaan myllyä päivittelee. Itse sanon sitä että jokainen saa pistää rahaa niihin harrastuksiinsa mihin tykkää. Onhan silvia hyvä keitin mutta lopussa rupesi ärsyttämään se että niitä hyviä shotteja sai metsästää lämpötilasurffailulla. Hyvällä tuplaboilerimasiinalla on vaan niin helvetin helppo tehdä hyviä shotteja. Ok taitoa se vaatii. Mutta muuttujista esimerkiksi lämpötila on kontrollissa. Mutta ensikeittimeksi silvia on mielestäni se paras hankinta. Tulipa sekava viesti
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #64 : Joulukuu 19, 2015, 08:34:31 ap »

Itse tässä vähän aikaa sitten päivittelin koneen NS Oscarista Bezzeran Strega vipukeittimeen. Vaikka tuo halvempikin kone oli jo yllättävän hyvä eron uuten huomasi hyvin selvästi. Espressot ovat tasapainoisempia vipukeittimellä ja onnistuvat melkein aina. Maitokahvien juojan kannalta vaahdotus on uudella koneella helpompaa ja hyvää mikrovaahtoa saa aikaiseksi helpommin. Isompi merkitys on kuitenkin myllyllä ja osaavalla baristalla. Meidän kodissa loppu myllyn säätäminen sen jälkeen kun iso kartioteräinen mylly saapui. Nykyään säädään oikeastaan vain annosta isommaksi tai pienemmäksi. Se että barista ei tässä huushollissa vieläkään osaa mitään on sitten oma tarinansa  ???
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #65 : Joulukuu 19, 2015, 11:32:21 ap »

Jep onhan kunnon espressomasiina hyvä hankinta. Itse päivittelen silviasta duettoon, ja perustelen sen itselleni sillä että e61 gruppoisella, ja pidatulla masiinalla on helpompi päästä siihen hyvään lopputulokseen. Kun ei tarvitse lämpötilasurffailua, ja tietenkin ei tarvitse odotella boilerin siirtymistä höyrytyslämpöön jos maitopohjaisia juomia tekee. Niin ja onhan se hienoa saada uusi keitin. Ja onhan tässä keitintä pitkäksi aikaa. Korkeintaan myllyä päivittelee. Itse sanon sitä että jokainen saa pistää rahaa niihin harrastuksiinsa mihin tykkää. Onhan silvia hyvä keitin mutta lopussa rupesi ärsyttämään se että niitä hyviä shotteja sai metsästää lämpötilasurffailulla. Hyvällä tuplaboilerimasiinalla on vaan niin helvetin helppo tehdä hyviä shotteja. Ok taitoa se vaatii. Mutta muuttujista esimerkiksi lämpötila on kontrollissa. Mutta ensikeittimeksi silvia on mielestäni se paras hankinta. Tulipa sekava viesti
Kannattava keikka. Itse vaihdoin pidatusta Silviasta Alexiin ja nyt ei tarvitse päivitystä, kun omiin kätösiin...
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #66 : Joulukuu 19, 2015, 19:30:54 ip »

Hyvän espresson tekeminen on IMHO vaikeampaa kuin tyydyttävän cappucinon.

Aika biasoitunut vertaus? En usko että tuota on kukaan erimieltä? Mutta entäs tyydyttävän espresson vs. hyvän cappucinon?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #67 : Joulukuu 19, 2015, 20:47:15 ip »

No kyllähän se vaan niin on, että cappuccinossa maito loiventaa laadullisia makuvirheitä, olivat ne lähtöisin raaka-aineista, tekniikasta tai baristan taidoista. Jopa Lidlin pavuista tekee juotavaa maitopohjaista kahvia, mutta ei välttämättä ristrettoa, espressoa tai americanoa.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #68 : Joulukuu 20, 2015, 01:01:09 ap »

Meidän kodissa loppu myllyn säätäminen sen jälkeen kun iso kartioteräinen mylly saapui.

?minkäs myllyn hankitkaan?
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

martti.

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #69 : Joulukuu 20, 2015, 09:34:35 ap »

Jos maidon määrä on kohtuullinen, maistuu papujen ja/tai uuton ero cappuccinosta/latesta ihan selvästi. Taitolaji siinä missä muutkin. En millään lailla pidä hyvän koneen hankkimista ylimitoitettuna maitojuomiin. Espresso ja erityisesti ristretto kyllä vielä haastavampia.

Vipukoneen hieno piirre on uuttoaikojen joustavuus. Parhaat ristrettot saan Londiniumilla noin minuutin uutoilla (20g kahvia ->22-25g juomaa, VST 20g sihti). Vaaleammilla paahdoilla tää on ihan must, jottei jäänyt omaan makuuni aliuutetuksi, mikä valitettavasi on havaintoni kahviloiden vaaleiden espressojen kohdalla.
Kirjattu
"Vaikuttaisi siltä, että täydellisyyttä ei saavuteta silloin kun ei enää ole mitään lisättävää, vaan silloin kun ei enää ole mitään poisjätettävää"
 - Antoine de Saint-Exupéry

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #70 : Joulukuu 20, 2015, 09:54:34 ap »

?minkäs myllyn hankitkaan?

Compak k10 PB. Ennen myllyn hankintaa tuli käytyä Temen luona kattomassa tuota Mahlkönigin k30 myllyä. Se oli kyllä pätevän oloinen mylly, mutta hieman liian kallis mulle. k10 on käytössä tuota k30 myllyä hitaampi kun punnitsen pavut ja kaavin nielusta loput purut pois. Aikaa tuohon menee joku 1min/shotti joka ei haittaa meidät taloudessa. Muuten mylly on vaivaton ja tekee hyvää jälkeä.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #71 : Joulukuu 21, 2015, 08:59:36 ap »

No kyllähän se vaan niin on, että cappuccinossa maito loiventaa laadullisia makuvirheitä, olivat ne lähtöisin raaka-aineista, tekniikasta tai baristan taidoista. Jopa Lidlin pavuista tekee juotavaa maitopohjaista kahvia, mutta ei välttämättä ristrettoa, espressoa tai americanoa.

Jos maidon määrä pidetään pienenä, eikä amerikalaisena tai suomalaisena niin kyllä se vaan ääretön taitolaji on tehdä hyvä cappuccino. "Juotava" nyt toki on aina suhteellinen käsite.

Toki espresso on ultimate puristien taitolaji, mutta en vaan yksinkertaisesti voi allekirjoittaa tuota yleistä asennetta, että "maito vaan peittää makuvirheet", kun ei se sitä tee. Maito peittää asioita, mutta toisaalta se tuo (kun sitä ei ole älyttömiä määriä) eri asioita sieltä kahvin mausta esiin ja peittää helposti liikaakin tehden juomasta mitäänsanomattoman.

Henkilökohtaisesti hyvän cauccinon tekeminen on minusta loputtoman haastava homma ja eritavoin vaikeaa kuin hyvän espresson. Se on sitten toki makuasia mitä kukin tykkää ja mikä on kenestäkin "juotava".

Saman verran espressoa, maitoa ja maitovaahtoa ja itse kokeilemaan koska se juoma on oikasti hyvää. Siinä äkkiä huomaa, että Lidlin pavut eivät pärjääkään missään universumissa tuoreelle pavulle ja kuinka se mikä toimi espressona ei olekaan parhaimmillaan capuccinona ja toisinpäin.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 21, 2015, 09:17:27 ap kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

martti.

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #72 : Joulukuu 21, 2015, 22:41:54 ip »

Amen Brother, Amen.
Kirjattu
"Vaikuttaisi siltä, että täydellisyyttä ei saavuteta silloin kun ei enää ole mitään lisättävää, vaan silloin kun ei enää ole mitään poisjätettävää"
 - Antoine de Saint-Exupéry

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #73 : Joulukuu 23, 2015, 04:58:59 ap »

Jos maidon määrä pidetään pienenä, eikä amerikalaisena tai suomalaisena niin kyllä se vaan ääretön taitolaji on tehdä hyvä cappuccino. "Juotava" nyt toki on aina suhteellinen käsite.

En tiedä mitä tarkoitat amerikkalaisena tai suomalaisena, kun en ole löytänyt mitään standardia näistä, mutta tapojahan on varmaan monenlaisia. Itse pyrin useimmiten tekemään ihan peruskamaa italialaisittain.

http://www.espressoitaliano.org/files/File/istituzionale_inei_hq_en.pdf

Toki espresso on ultimate puristien taitolaji, mutta en vaan yksinkertaisesti voi allekirjoittaa tuota yleistä asennetta, että "maito vaan peittää makuvirheet", kun ei se sitä tee. Maito peittää asioita, mutta toisaalta se tuo (kun sitä ei ole älyttömiä määriä) eri asioita sieltä kahvin mausta esiin ja peittää helposti liikaakin tehden juomasta mitäänsanomattoman.

Hyvähän se on, että on mielipiteitä. En voi puhua kuin omasta kokemuksestani. Huonoistakin pavuista saa juotavaa cappuccinoa. Teen usein tuplasihdillä sekä esson että cappun. Huonolla pavulla esso jää juomatta, cappu ei. Voihan tätä pohtia sivutolkulla vaikka kuinka paljon, mutta minun kohdallani tuo kokemuspohjainen fakta ei miksikään muutu.


Henkilökohtaisesti hyvän cauccinon tekeminen on minusta loputtoman haastava homma ja eritavoin vaikeaa kuin hyvän espresson. Se on sitten toki makuasia mitä kukin tykkää ja mikä on kenestäkin "juotava".

Mitä tarkoitat "eritavoin vaikealla"? Kaikki lähtee kuitenkin espressosta. Jos pohjana oleva esso on "virheetön", hyvä barista ei sitä kovin helposti piloille saa, mutta jos pohjana oleva shotti on jo kelvoton, ei huippubaristakaan sitä enää hyväksi pelasta. Juotavaa se voi yhä olla, koska maito...

Saman verran espressoa, maitoa ja maitovaahtoa ja itse kokeilemaan koska se juoma on oikasti hyvää. Siinä äkkiä huomaa, että Lidlin pavut eivät pärjääkään missään universumissa tuoreelle pavulle ja kuinka se mikä toimi espressona ei olekaan parhaimmillaan capuccinona ja toisinpäin.

Komppaan.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: La Marzocco Linea Mini
« Vastaus #74 : Joulukuu 23, 2015, 14:22:06 ip »

Makuasioita edelleen.
Mun mielestä tietyn pavun kanssa pitää olla myös oikea maito. Sen metsästys on taas toinen juttu.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.