Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Raportti: PID Silviaan  (Luettu 21883 kertaa)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Raportti: PID Silviaan
« : Heinäkuu 24, 2007, 22:43:20 ip »

Kuten kaikki tietävät, hyvän espresson tekeminen ei ole helppoa, vaan lopputulokseen vaikuttavat monet tekijät. Hieman turhautuneena omiin tuloksiini tuoreen Silvian omistajana päätin poistaa yhden muuttujan
pois kuvioista: Lämpötilojen vaihtelun. Kun olin lueskellut tarpeeksi  CoffeeGeekkia ja Jim Galltin http://www.pidkits.com sivustoa, päätin hankkia PIDin. En kuitenkaan halunnut ulkopuolelle mitään lisäkettä, enkä myöskään tehdä reikiä silviaan, joten kysyin Jimiltä mahdollisuutta piiloasennukseen (Stealth-kit). Jimiltä tulikin vastaus:

Lainaus käyttäjältä: Jim Gallt

..
Second option, which is what I, too, call the "stealth" installation, is
to place the controller in a vertical position in the empty space behind
the lower splash panel (just below, and behind, the group head and steam
wand).  I have some very good re-closable fasteners, with industrial
adhesive, that will make a secure connection here.  Totally concealed,
and well protected.

The disadvantage of this location is that you cannot see the temperature
display until you remove the splash panel.  You lose a little of the PID
advantage as a result, but the temperature control is the same.


Eli juuri sitä mitä olin itsekin ajatellut, etulevyn taakse piiloon. Toki suoranaista ohjetta stealth asennukseen ei toimiteta, mutta Jim sanoi antavansa normaaliohjeen lisäksi tarvittaessa vinkkejä sähköpostilla.

Stealth versio on halvempi, koska siinä ei tarvita koteloa ja siihen liittyviä tarvikkeita. Omani maksoi postituksineen n.$160, johon sitten tullit+alvit, eli kaipa tuo menee jonnekin 150e paikkeille. Toimitusaika oli inhottavan pitkä, kesti kolmisen viikkoa ennen kuin paketti postitettiin. Tämä on kyllä mainittu mm. pidkits.com sivuilla.
Postituksen jälkeen paketti saapui nopeasti, muutaman päivän päästä lähettämisestä kotona oli lappu, että paketti pitäisi noutaa tullipostista.

Paketissa ei ollut hirveästi tavaraa, koska kyseessä ei ole kovinkaan monimutkainen systeemi. Periaatteessa ohitetaan silvian oma termostaatti ja lisätään rele, jolla ohjataan lämmitysvastusta, PID jolla ohjataan relettä, sekä termosensori, joka kertoo PIDille mikä on boilerin lämpötila. Eli paketissa oli pari mollukkaa (PID ja rele) ja muutama johto. Niin, sekä tietysti CD, jolla oli asennusohjeet. Ohjeet ovat erinomaiset, paljon kuvia, selkeä esitys jne. Niiden perusteella jopa tyttoystäväni voisi asentaa PIDin  jos hän vain uskaltaisi moiseen ryhtyä).

Asennuksen hoidin rauhallisesti n. 1.5 tunnissa, josta suurin aika meni
kun mietin mihin kiinnittäisin releen. Itse olin suunnitellut siten, että PID tulee edessä olevan roiskelevyn taakse. Ohjeissa se paikka oli varattu releelle, joten releelle piti etsiä uusi paikka. Sopiva paikka löytyikin, mutta se vaati sisääntulevan 220v virtajohdon laittamista pienelle mutkalle, sekä vedonpoistajan siirtämistä toiseen paikkaan. Sopiva ja ennen kaikkea toimiva paikka lopulta kuitenkin löytyi.
Em. pähkäily oli koko asennuksen haastavin osuus, eli ei kovin paljoa tarvinnut päätänsä vaivata. Jos olisin asentanut normipakkauksen, ei miettimistä olisi tarvittu, vain ohjeiden seuraamista.
Fyysisessä asennussuorituksessa hankalin kohta on silvian ulkokuoren irroittaminen. Takana on yksi ruuvi hieman hankalassa paikassa. Siihen sai törkkiä useamman kerran ruuvarilla ennen kuin osui kohdalleen. Kuten sanottu, kiinnitettäviä osia ja johtoja ei ollut kovinkaan monta, joten itse tekemisessä ei nokka kauaa tuhissut.

Alkuhankaluudet
Säädin PIDin 109:n asteeseen, jota on refereoitu monissa kirjoituksissa ns. oikeaksi asetukseksi, jolla portafiltteriin solahtaa 93 asteista vettä. Itse huomasin, että vesihän vielä osittain kiehuu vielä kahvikiekon läpi tullessaankin. Eli aivan liian kuumaa. Samoin palautumisaika shotin jälkeen oli n. 5 minuuttia, kun pidkits.comissa puhutaan yleensä parista minuutista. Shotin jälkeisessä lämmityksessä veden lämpö kävi jopa 5c yli säädetyn, kun "normaali" ylitys (overshoot) on parin asteen luokkaa. Pienen kirjeenvaihdon jälkeen tähänkin löytyi looginen selitys:
Keittiössäni lämpötila huitelee 27-28 asteen tienoilla kun Jimillä huonelämpötila on 21-22 astetta. Lämpimämpi ilma luonnollisesti
jäähdyttää huonommin. Säädin lämpötilaa alemmaksi, pyrkien löytämään
kohdan, jolloin vesi ei enää näytä kiehuvan. Rajanveto on aika hankalaa,
mutta itse totesin sen olevan ehkä n. 106c:n kohdalla. Tällä hetkellä olen säätänyt PIDin 101c:hen
Palautumisaikaa olen saannut pienemmäksi pidin arvoja rukkaamalla. Nyt palautuminen 30-40ml shotista on n. 2-2.5 minuuttia. Todennäköisesti sitä voisi saada vielä jonkin verran paremmaksi, mutta en ole jaksanut säädellä.

Onko PIDistä hyötyä?
Ehdottomasti! Nyt voi olla varma, että kun menee koneen luo, se on asetetussa lämpötilassa. shotin jälkeen kaikkeen sähläykseen, purujen jauhamiseen ja tamppaamiseen menee reilu pari minuuttia. Niinpä toisen shotin voi laskea heti kun itse on valmis. Ei tarvitse laskea vettä ja odotella lämmityssyklin läpimenoa ja arvuutella koska lämpötila on sopiva. Nyt shotit ovat varsin tasalaatuisia ja jos vaihtelua on, se ei ainakaan johdu suuresta lämpötilavaihtelusta.
PIDin asentamisen jälkeen shotit ovat olleet tasalaatuisen hyviä. Jos OK kahvi ei kelpaa, vaan haluat erinomaista kahvia, PID on hintansa väärtti.

Kuvia asennuksesta tulee myöhemmin.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #1 : Heinäkuu 24, 2007, 23:35:49 ip »

Asiaa! Kuvia odotellaan innolla...

Oma tuttavuuteni Silviasta PIDin kanssa on lyhyt, mutta myös erittäin positiivinen.

T. Teme
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #2 : Heinäkuu 25, 2007, 08:12:52 ap »

Silvia takaapäin katsottuna.
Vedonpoistaja piti siirtää muualle, koska sen käyttämään kiinnitysruuvviin kiinnitettiin rele (Se mollukka, jossa lukee CRYDOM). Mikä tahansa paikka ei kelvannut, koska mahdollisesti tulevan vedon suunta kiinnitykseen nähden on oltava oikea.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #3 : Heinäkuu 25, 2007, 08:15:15 ap »

PID on kiinnitetty roiskesuojan taakse. Näyttö on kohti lattiaa
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #4 : Heinäkuu 25, 2007, 08:20:53 ap »

PID näyttö näkyy peilin avulla. Lukemia voi katsoa myös valutusastian pohjasta nakyvästä heijastuksesta, mutta tällöin lukemat eivät ole kovin teräviä. Jos tietää mihin PID on asetettu, pystyy heijastuksesta kuitenkin päättelemään ollaanko asetetussa arvossa vai ei. PIDin arvoja yltää muuttamaan ilman etulevyn poistamista.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #5 : Heinäkuu 25, 2007, 08:22:38 ap »

Kuten sanottu, ulospäin asennuksesta ei näy mitään.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #6 : Heinäkuu 25, 2007, 09:37:38 ap »

(Hyvä) kysymys kuuluukin: miksei tällaista systeemiä ole Silviassa vakiona? Luulisin, että moni olisi valmis maksamaan laitteesta hieman enemmän jos siitä tulisi yksinkertaisesti parempi (= saisi parempaa ja tasalaatuisempaa kahvia).

En ole asiaan niin hyvin perehtynyt, mutta onko muissa (kalliimmissa) laitteissa tämmöistä systeemiä vakiona?
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #7 : Heinäkuu 25, 2007, 10:15:12 ap »

Seuraavaksi kalliimpi aste on lämmönsiirrinkoneet, joissa vesi lämpenee höyryboilerin läpi kulkevassa putkessa ja uuttolämpö säädetään höyryboilerin lämpötilaa säätämällä. Koska höyryn lämpötila ja paine korreloivat, voidaan höyryboilerin lämpötilan sijasta säätää sen painetta. Tällöin käytetään termostaatin sijasta pressostaattia, jolla lämpötilan ylä- ja alaraja saadaan paljon lähemmäs toisiaan.

Silvia on suunnittelufilosofialtaan panssarivaunun hengenheimolainen. Siinä ei ole härpäkkeitä vaan silkkaa rautaa. Elektroninen lämpötilansäädin on selvästi härpäkekategoriassa. Siksi kai sellaista mallia ei tehtaalla tehdä.

Vakio-Silvialla lämpötilan hallinta tehdään surffaamalla. Uuttolämpö valitaan sillä, missä kohtaa lämmityssykliä uutto aloitetaan. Tämä vaatii oman osaamisensa.

Uuttolämpötila ei muuten surffaamattakaan vaihtele läheskään niin paljon kuin boilerin lämpötila. Näin siksi, että se pieni vesiliru virtaa massiivisen messinkimurikan läpi, eikä sen lämpötila kauheasti muutu syklin aikana. Sen verran se kuitenkin vaihtelee, että syklin kylmimmässä kohtaa kahvista tulee selvästi huonompaa.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #8 : Heinäkuu 25, 2007, 10:30:21 ap »

Lainaus käyttäjältä: Juqi
(Hyvä) kysymys kuuluukin: miksei tällaista systeemiä ole Silviassa vakiona? ...

En ole asiaan niin hyvin perehtynyt, mutta onko muissa (kalliimmissa) laitteissa tämmöistä systeemiä vakiona?


PID ohjaimen käyttö espressokeittimissä on itseasiassa aika uusi ilmiö, vaikka mm. teollisuudessa niitä on käytetty jo pitkään erinäisten prosessien yhteydessä (wikilinkki). Käsittääkseni homma sai alkunsa vuoden 2000 tienoilla kun usenet-keskusteluryhmässä alt.coffee kaksi elektroniikkataitoista silvian omistavaa kahviharrastajaa alkoi pohdiskella että mitäs jos...

Silvia oli varsinkin tuohon aikaan suht edullinen kone (amerikassa) ja sen rakenteellinen toteutus verrattuna muihin saman hintaluokan muovihärveleihin sopi hyvin tällaiseen harrasteluun. Nyt silvian hinta on noussut ameriikoissakin jostain alle 400 dollarista melkein 600 dollariin. Jos tuohon lyödään vielä PID päälle niin monelle hinta noussee "ensikoneeksi" liian korkeaksi. Tietysti Silviasta voisi olla erikseen myytävän PID -malli, tms.

PID -systeemit espresokoneisiin saivat siis alkunsa kotikäyttäjien keskuudessa ja vasta viimeaikoina niitä on alettu ymppäämään "isompiin" koneisiin mukaan. Mutta näissä isommissa koneissa sen tuoma "vakaus" ei ole suhteessä läheskään niin isoa luokkaa kuin Silvian kanssa, lähinnä kai saadaan mahdollisuus säätää veden lämpötila helposti/nopeasti ja viilennyshuuhteluiden kanssa ei tarvinne kikkailla?
Kirjattu

moop

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 33
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #9 : Heinäkuu 25, 2007, 11:13:09 ap »

Hyvin ja hyvin rohkaisevaksi tehty ohjeistus! Ounastelen, että tämän threadin kontribuutio tullee olemaan foorumille tärkeä. Kiitos, Japa:)
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #10 : Heinäkuu 25, 2007, 12:29:46 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

PID -systeemit espresokoneisiin saivat siis alkunsa kotikäyttäjien keskuudessa ja vasta viimeaikoina niitä on alettu ymppäämään "isompiin" koneisiin mukaan. Mutta näissä isommissa koneissa sen tuoma "vakaus" ei ole suhteessä läheskään niin isoa luokkaa kuin Silvian kanssa, lähinnä kai saadaan mahdollisuus säätää veden lämpötila helposti/nopeasti ja viilennyshuuhteluiden kanssa ei tarvinne kikkailla?


"Isommissa koneissa", jotka tässä tulkitsen pieniksi kaksiboilerikoneiksi, on yleensä ihan tavallinen termostaatti, koska PID:n tuomaa lisätarkkuutta ei tarvita. Jos en ihan väärin muista niin näin on Expobar Brewtuksen lisäksi La Spaziale S1 Vivaldissa ja Reneka Technossa. La Marzocco GS3:ssa taas on PID?

Kannattaa muistaa, että PID ei tarkoita samaa kuin termostaatti, tai säädettävä termostaatti. PID (proportional-integral-derivative) on itseasiassa matemaattinen menetelmä, jonka idea on siinä että integroinnin ja derivoinnin avulla voidaan muuttujan arvon ylläpidossa ottaa huomioon muuttujan aikaisemmat arvot ja muutosnopeus. Eli kun tavallinen termostaatti vetää hanat kiinni kun säädetty lämpö on saavutettu, menee se aina välttämättä yli. PID taas osaa "arvata" säädöt niin, että lämpötilä pysyy suunnilleen säädetyssä.

Veden lämpötilaa voi siis säätää helposti ilmankin PID:iä, ja viilennyshuuhtelut taas eivät juurikaan tähän liity: ne ovat lämmönvaihtokoneiden toimintaperiaatteessa johtuva manööveri. Ylipäänsä en usko että lämmönvaihdinkoneeseen kannattaa asentaa PID:iä, koska niissä voidaan käyttää paineeseen reagoivaa pressostaattia, joka on jo tarkempi kuin termostaatti. Lisäksi itse uuttolämpötila syntyy "lennossa" kun kylmä vesi virtaa lämmönvaihtajan läpi, ja boilerin lämmön tarkkuudella ei ole niin suurta merkitystä.

PID-ohjain on ohjain, joka pystyy vakioimaan hankalan muuttujan. Jos koneen lämpövakaus ei ole aivan erityisen hyvä, on boilerin lämmön vakiointi sopivaa puuhaa PID-ohjaimelle. PID onkin siis lähinnä yksiboileristen koneiden (kuten Silvia) apu. Esimerkiksi Brewtuksiin on asennettu termostaatin tilalle PID-ohjaimia, mutta kuulemma vaikutus on ollut minimaalinen. Iso eristetty boileri ja parikymmentä kiloa terästä ja messinkiä tasoittavat ohjaimen aiheuttaman pienen epätarkkuuden tehokkaasti. Lisäksi koneen sähköjärjestelmää ei ole suunniteltu tuohon käyttöön, joten jatkuvasti virtaa imevällä PID:llä on kai joitain haittavaikutuksia.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #11 : Heinäkuu 25, 2007, 12:57:57 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
PID näyttö näkyy peilin avulla. Lukemia voi katsoa myös valutusastian pohjasta nakyvästä heijastuksesta, mutta tällöin lukemat eivät ole kovin teräviä. Jos tietää mihin PID on asetettu, pystyy heijastuksesta kuitenkin päättelemään ollaanko asetetussa arvossa vai ei. PIDin arvoja yltää muuttamaan ilman etulevyn poistamista.

Tuo "stealth" -asennus on mielestäni ok (ja huomaamattomuutensa takia ehkä jopa parempi) jos konetta käyttää vain espresson valmistukseen, mutta kuinkas siirtyminen maidonvaahdotuslämpötilaan (ja takaisin uuttolämpöön) onnistuu tämän asennuksen kanssa?

Lainaus käyttäjältä: akallio
La Marzocco GS3:ssa taas on PID?

Itse asiassa niitä on kaksin kappalein, uutto- ja höyryboilerille molemmille omansa...

Lainaus käyttäjältä: akallio
jatkuvasti virtaa imevällä PID:llä on kai joitain haittavaikutuksia.

En ole näistä haittavaikutuksista tietoinen? Tai ainoa, joka näin äkkiseltään tulee mieleen on hinta ja toisaalta onhan tuossa sitten yksi komponentti lisää, joka saattaa jossakin vaiheessa rikkoutua...

T. Teme
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #12 : Heinäkuu 25, 2007, 14:48:54 ip »

Lainaus käyttäjältä: Teme
Lainaus käyttäjältä: akallio
jatkuvasti virtaa imevällä PID:llä on kai joitain haittavaikutuksia.

En ole näistä haittavaikutuksista tietoinen? Tai ainoa, joka näin äkkiseltään tulee mieleen on hinta ja toisaalta onhan tuossa sitten yksi komponentti lisää, joka saattaa jossakin vaiheessa rikkoutua...


Lainaus oli otettu vähän irti kontekstistaan... :) Edellä ollut: "koneen sähköjärjestelmää ei ole suunniteltu tuohon käyttöön" viittasi tuossa Brewtukseen, johon on asennettu PID jälkikäteen. Haittavaikutuksena muistaakseni saattoi olla ainakin pumpun vajaatoiminta. En kyllä tiedä miksi. Normaalisti uuttoboileri vie silloin tällöin täydet 1200W, kun taas PID:ttuna jatkuvasti noin 60W (tai veisi ainakin minun tapauksessa). Toki kyseessä saattoi myös olla väärä diagnoosi.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #13 : Heinäkuu 25, 2007, 15:13:09 ip »

Lainaus käyttäjältä: Teme

Tuo "stealth" -asennus on mielestäni ok (ja huomaamattomuutensa takia ehkä jopa parempi) jos konetta käyttää vain espresson valmistukseen, mutta kuinkas siirtyminen maidonvaahdotuslämpötilaan (ja takaisin uuttolämpöön) onnistuu tämän asennuksen kanssa?


Tässä PIDIssä ei ole erillistä asetusta höyrytystä varten. Höyrytyslämpötilan säätää se vakio höyrytystermostaatti, joka on asetettu n.140 asteeseen. Itse olen todennut hyväksi toimintamalliksi sen, että kytken höyrytyksen päälle, odotan minuutin, tämän jälkeen lasken kondensoituneen veden ja märkää höyryä pois. Pieni tauko (~10sek) kun otan höyrytyskannun pakastimesta ja alan höyryttämään. Näin silvia ei ehdi saavuttaa höyrytystermostaatin poiskytkeytymisrajaa (~140c). Lämpö on kuitenkin varsin korkea (en muista enää paljonko) ja lämmitysvastus on kokoajan päällä, jolloin höyry ei pääse loppumaan kesken. Jos termostaatti ehtii saavuttaa pois kytkeytymisrajan, niin höyrynmäärä ehtii laskea aika paljon ennen termostaatin ja lämmitysvastuksen uudelleen päällekytkeytymistä.

Takaisin uuttolämpötilaan pääsy: lasketaan höyryä ja vettä perstuntumalta, katsotaan drip-tray:n heijastuksesta, koska lukema on 20x tai 1xx luokkaa (*). Nollan hahmon, samoin kuin ykkösen hahmon erottaa siinä määrin hyvin, ettei tuo tuota ongelmia. Sen jälkeen muutaman (2-5) minuutin odotus, kunnes virtavalo (tai siis se iso oranssi, joka palaa kun lämmitys on päällä) vilkkuu taas normaaliin tasaiseen tapaan. Tällöin voidaan taas vilkaista tarkemmin sieltä heijastuksesta millaisilta arvot näyttävät. Kun laite on saavuttanut tasapainon lämpötilan suhteen, tuo valo vilkahtaa lyhyesti kerran sekunnissa. Silloin pid antaa juuri sen verran virtaa lämpöelementille, että valittu lämpötila pysyy, mutta ei ylity tai alitu. Toki lämpötilalukema ei ole aivan kiveen hakattu, vaan se toisinaan käväisee hetkellisesti +-1 astetta asetuksesta.

(*) Käytän Fahreinheit asteikkoa. PID voidaan asettaa Celsius tai Fahreinheit asteikolle.


Lainaus käyttäjältä: akallio
jatkuvasti virtaa imevällä PID:llä on kai joitain haittavaikutuksia.

Tuo Watlow 935a vie valmistajan mukaan maksimissaan 6VA (~6W), eli ei kovin oleellista määrää sähköä.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Raportti: PID Silviaan
« Vastaus #14 : Heinäkuu 25, 2007, 15:22:47 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio

"Isommissa koneissa", jotka tässä tulkitsen pieniksi kaksiboilerikoneiksi, on yleensä ihan tavallinen termostaatti, koska PID:n tuomaa lisätarkkuutta ei tarvita.


Tarkoitin siis ihan kahvilakoneita. Mm. Schomer on kirjoittanut asiasta juttua vuoden 2001 tienoilla (huom. tuossa tekstissä ei anneta "krediittiä" Silvia-pioneereille).

Eli PIDillä saatu aikaan stabiilisuus, jossa uuttolämpö heittää vain 3/10 astetta fahrenheittiä uuton aikana (eli 0.17 astetta celsiusta, jos tein konversion oikein). Jutusta käy ilmi että "tehtaan asetuksilla" LaMarzocco koneella on ollut 90-luvun puolessavälissä heittoa 6 astetta F (3.3 astetta C) josta "perustuunaamisella" ilman PIDiä päästy tarkkuuteen 2 F (reilu 1 astetta C).

Jos katsastaa esim. täältä miten "perus"-HX koneessa tuo lämpö heilahtaa niin onhan tuossa heittoa lähes 5 astetta F (2.8 astetta C). Tuplaboilerisen "pro"-koneen profiili näyttää tuolla jo paljon vakaammalta. Tosin tuolla mainitaan että tuota HX-koneen lämpökayrää pystyy hieman käsipelillä säätämään, ja käsittääkseni tällöin on kyse viilennyshuuhtelun pituudesta ja odottelusta sen jälkeen (kuvaajia voi ihmetellä esim. täällä). Tätä säätöä voi sitten halutessaan helpottaa tuunaamalla lämpömittari kiinni e61:seensä.
Kirjattu