Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista  (Luettu 332069 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #195 : Tammikuu 16, 2009, 09:47:13 ap »

Täällä menossa Cup of Excellence Espressoblend. Kovat odotukset ainakin hinnan puolesta (5 puntaa pussi). Pehmeä, tasapainoinen, maitosuklaamainen ja erittäin pitkä ja hyvä jälkimaku. Mitään kovinkaan erikoista en tästä sekoituksesta löydä. Tuskin tulee toista kertaa tätä ostettua, kun edukkaamminkin saa ihan vastaavantasoista kahvia.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #196 : Tammikuu 16, 2009, 10:39:09 ap »

Täällä menossa Cup of Excellence Espressoblend. Kovat odotukset ainakin hinnan puolesta (5 puntaa pussi). Pehmeä, tasapainoinen, maitosuklaamainen ja erittäin pitkä ja hyvä jälkimaku. Mitään kovinkaan erikoista en tästä sekoituksesta löydä. Tuskin tulee toista kertaa tätä ostettua, kun edukkaamminkin saa ihan vastaavantasoista kahvia.

Itse laitan nykyisin tilauslistalle CoE-esson tilalle mieluummin Visitadoa. Mielestäni tasapainoinen ja hyvin "venyvä" paahdon suhteen eli irtoaa itseäni miellyttäviä piirteitä melko laajalla skaalalla paahtoasteita.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #197 : Tammikuu 16, 2009, 13:31:27 ip »

Itse laitan nykyisin tilauslistalle CoE-esson tilalle mieluummin Visitadoa. Mielestäni tasapainoinen ja hyvin "venyvä" paahdon suhteen eli irtoaa itseäni miellyttäviä piirteitä melko laajalla skaalalla paahtoasteita.

Muistutan vielä siitä että kannattaa aina erikseen täsmentää mikäli kertoo kokemuksia raakakahvista (=itsepaahdetusta) - jotenkin tulkitsin tuosta edellisestä että näin olisi tässä laita?

Valmiiksi paahdettujen ja itsepaahdettujen vertailu kun on vähän sama asia kuin että hakisi ravintolasta tarveaineet annokseen, valmistaisi niistä aterian kotona ja sitten vertailisi kokemuksia ravintolassa syömässä käyneiden kanssa (miltä ruoka maistui jne...)

Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #198 : Tammikuu 16, 2009, 13:40:09 ip »

Tämä CoE blendini on ihan Steven paahtamaa. Näin hinnakasta kahvia en lähde paahtamaan itse, ainakaan vielä tässä vaiheessa.

« Viimeksi muokattu: Tammikuu 16, 2009, 13:44:19 ip kirjoittanut migu2 »
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #199 : Tammikuu 16, 2009, 13:42:52 ip »

Tämä CoF blendini on ihan Steven paahtamaa. Näin hinnakasta kahvia en lähde paahtamaan itse, ainakaan vielä tässä vaiheessa.

Tarkoitin siis vemulia kun kommentoi:  "melko laajalla skaalalla paahtoasteita"

... ja muistutan itseäni että muistan jatkossa täsmentää tarkemmin ketä tarkoitan. ;)
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #200 : Tammikuu 16, 2009, 14:16:37 ip »

Tarkoitin siis vemulia kun kommentoi:  "melko laajalla skaalalla paahtoasteita"

... ja muistutan itseäni että muistan jatkossa täsmentää tarkemmin ketä tarkoitan. ;)

Selevä :D

Tuli tuossa "vasurilla" paahdettua erä Hasbeanin Yirgacheffeä ja yllätys oli kyllä suuri. Papu on erittäin maukas vaikka profiili on vielä hakusessa ja meni liian tummaksi. Ero uunipaahtoon on aika suuri (siis maun puolesta jo tässä vaiheessa).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #201 : Tammikuu 16, 2009, 15:26:37 ip »

Nyt jo useampaa Hasbeanin tuotetta maistaneena tuntuu, että erot ovat yllättävänkin pieniä. Mitään kovin radikaalia ei ole tullut vielä vastaan. En tiedä sitten olisiko tuo kotipaahtaminen seuraava syventävä kokemus. Tai kenties voisi koittaa välillä tilata jostain muualtakin. Olisiko kellään suositusta mistä tilata italialaistyypisiä espressoja suunnilleen samoilla hinnoilla ja toimitusajalla? Viime kevään etelä-espanjan matkalla tykästyin kyllä heidän sekoituksiinsa "mezcla". Pavuista tuli todella punertavaa kahvia ja ne oli paahdettu melkein mustiksi, upealla kiiltävällä pinnalla.

Pitäisi kait myös aina muistaa kokeilla papuja eri keittimillä, presso, mokka, pannu, suodatin...
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #202 : Tammikuu 16, 2009, 21:25:53 ip »

Muistutan vielä siitä että kannattaa aina erikseen täsmentää mikäli kertoo kokemuksia raakakahvista (=itsepaahdetusta) - jotenkin tulkitsin tuosta edellisestä että näin olisi tässä laita?

Valmiiksi paahdettujen ja itsepaahdettujen vertailu kun on vähän sama asia kuin että hakisi ravintolasta tarveaineet annokseen, valmistaisi niistä aterian kotona ja sitten vertailisi kokemuksia ravintolassa syömässä käyneiden kanssa (miltä ruoka maistui jne...)

Joo...siis nimenomaan omapaahdosta kyse, sorry  :P

Olen tilannut nykyisin Hasbeanista aina valmiiksi paahdetun pussukan mukaan, päästäkseni vertailemaan omapaahtoa "ammattilaisversioon". Ja tämänkin perusteella voin suositella Visitadoa. En osaa kuvailla kokemuksiani ko. kahvista niin analyyttisesti kuin monet muut tänne kirjoittavat, mutta esim. karsastamani hapokkuus ei ollut päällekäyvä edes vaaleahkossa paahdossa. Olen paahtanut ko. raakakahvia ehkä laajimmalla skaalalla vaaleasta tummaan ja ollut varsin tyytyväinen kokonaisuuteen. Helppo paahtaa, pehmeä, pyöreä maku, tasapainoinen (ei mitään päällekäyvää makua).
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #203 : Tammikuu 19, 2009, 15:04:12 ip »

Hasbeanin Espresso Blend menossa nyt... En tiedä onko siellä Englannissa mennyt puurot ja vellit sekaisin, mutta paahto on erittäin vaalea. Aikaisemmin on ollut tummempaa. Sekoitushan sisältää robustaa ja se yleensä vaatii melko tumman paahdon toimiakseen. Tietenkään ei se pavun väri kaikkea kerro, mutta liekö sitten muuttaneet uuden paahtimen takia paahtoprofiilia vaaleammaksi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #204 : Tammikuu 19, 2009, 22:25:45 ip »

Hasbeanin Espresso Blend menossa nyt... En tiedä onko siellä Englannissa mennyt puurot ja vellit sekaisin, mutta paahto on erittäin vaalea. Aikaisemmin on ollut tummempaa.

Sekoitukseen on voitu tietysti tehdä muutoksia, mutta toisaalta olen huomannut että paahtojen tummuusasteessa on ollut välillä hieman vaihtelua. Kysyinkin tätä kerran (kun kaksi erää skyberryä näytti niin erilaisilta) ja sain silloin tiedon että heillä on kaksi paahtajaa (toinen steve) ja tästä syystä paahdoissa voi olla erilaisia "tulkintoja". Mutta miltä tuo vaaleampi maistuu? Ja millä tavalla "erittäin vaalea"? (minulle kun erittäin vaalea on se ekan raksun loppupuolisko - ei kai kuitenkaan noin?)
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #205 : Tammikuu 20, 2009, 08:28:27 ap »

Mutta miltä tuo vaaleampi maistuu? Ja millä tavalla "erittäin vaalea"? (minulle kun erittäin vaalea on se ekan raksun loppupuolisko - ei kai kuitenkaan noin?)

Todella varovasti voisin jopa epäillä että pavut eivät ole edes päässeet toiseen raksuun asti... Muutenkin meni taisteluksi tämän blendin kanssa. Rajua kanavoimista ja suht' onnistuneet shotit ovat olleet todella happamia. Tämä kun pitäisi vielä olla Hasbeanin "helppo" papu. Sen verran (kahvi)hammasta kiristää että taidan suunnata seuraavan tilaukseni jonnekin muualla. Nyt on lähes jokaisessa tilauksessa ollut jotain häikkää. Tietenkin kiireessä sattuu ja tapahtuu, mutta se kiire ei saisi välittyä asiakkaalle saakka.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #206 : Tammikuu 20, 2009, 12:50:38 ip »

Hasbeanin Espresso Blend menossa nyt... En tiedä onko siellä Englannissa mennyt puurot ja vellit sekaisin, mutta paahto on erittäin vaalea. Aikaisemmin on ollut tummempaa. Sekoitushan sisältää robustaa ja se yleensä vaatii melko tumman paahdon toimiakseen. Tietenkään ei se pavun väri kaikkea kerro, mutta liekö sitten muuttaneet uuden paahtimen takia paahtoprofiilia vaaleammaksi.

Tästäkö on kyse? Has Bean premium Espresso Blend (ref PRE1)...

Kirjoitin toisessa ketjusta itsekin tästä ko. pavusta (valmiiksi paahdettu), kun ei ollut mieleinen. Paahto oli omaan makuuni liian vaalea ja ilmeisesti sen takia hapokkuus oli dominoiva ominaisuus kokonaisuuteen nähden. Omapaahtona (pykälän verran tummempi) onnistui paremmin, mutta en ole enää ko. papuja tilannut, kun suunilleen samaan rahaan saa esim. Visitadoa  :D
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #207 : Tammikuu 20, 2009, 13:17:20 ip »

Tästäkö on kyse? Has Bean premium Espresso Blend (ref PRE1)...

Premimumissa ei ole robustaa - nyt oli siis kyse tuon rinnakkaisversiosta.

Kirjoitin toisessa ketjusta itsekin tästä ko. pavusta (valmiiksi paahdettu), kun ei ollut mieleinen. Paahto oli omaan makuuni liian vaalea ja ilmeisesti sen takia hapokkuus oli dominoiva ominaisuus kokonaisuuteen nähden.

Todella varovasti voisin jopa epäillä että pavut eivät ole edes päässeet toiseen raksuun asti... Muutenkin meni taisteluksi tämän blendin kanssa. Rajua kanavoimista ja suht' onnistuneet shotit ovat olleet todella happamia.

Tällaisissa tapauksissa kannattaa aina ehdottomasti kokeilla 13-14 gramman annoskokoa ja nostaa uuttolämpötilaa. Ainakin itselläni huuhtelulla 90 tai 95 asteeseen on joidenkin papujen kanssa iso ero. Ja varsinkin tuon annoskoon (ja sitä kautta jauhatuksen) kanssa kannattaa olla tarkkana. Isolla annoksella voi olla vaikeaa saadaa rittävästi makeutta mukaan.

Pienpaahtimoiden kanssa kannattaa aina varautua pieneen paahdonvaihteluun - kyse kun ei ole tehdasmaisesta prosessista vaan käsityöstä. Tosin sitten jossain vaiheessa tulee aina arvioida onko tyytyväinen tuon käsityön lopputulokseen noin yleensä ottaen - varsinkin jos sitä pääsee vertaamaan muihin vaihtoehtoihin.

Tapauksissa joissa homma on ennen toiminut hyvin mutta yhtäkkiä ei toimikaan (kun siis samoista pavuista kyse) kannattaa ehkä kysäistä kauppiaalta onko jotakin ehkä muuttunut edellisestä. Uusien papujen kanssa olen ainakin itse ottanut espresson kanssa "nyt en vain osaa" asenteen ja juonut loput suodattamalla (jolloin se saattaakin olla ihan miellyttävä tapaus). Jossain mielessä hyvin rajoittunutta tämä "espressomenetelmä".
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #208 : Tammikuu 20, 2009, 13:23:05 ip »

Tällaisissa tapauksissa kannattaa aina ehdottomasti kokeilla 13-14 gramman annoskokoa ja nostaa uuttolämpötilaa. Ainakin itselläni huuhtelulla 90 tai 95 asteeseen on joidenkin papujen kanssa iso ero. Ja varsinkin tuon annoskoon (ja sitä kautta jauhatuksen) kanssa kannattaa olla tarkkana. Isolla annoksella voi olla vaikeaa saadaa rittävästi makeutta mukaan.

Uuttolämmöt yritin nostaa niin ylös kuin surffaamalla saan. Täytyy vielä kokeilla eri annoskokoja. Tuntuu kyllä oudolta laittaa jotain 13 grammaa puruja, sillä nämä purut pakkautuvat 15 grammallakin tosi tiiviiksi (jää selvästi jousiuran alapuolelle).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #209 : Tammikuu 20, 2009, 14:06:18 ip »

Tuntuu kyllä oudolta laittaa jotain 13 grammaa puruja, sillä nämä purut pakkautuvat 15 grammallakin tosi tiiviiksi (jää selvästi jousiuran alapuolelle).

Tällaisissa tapauksissa 12 gramman sihti on tietysti näppärä olla olemassa. Jos tällaista ei ole, niin älä välitä siitä jousiurasta - eli menköön niin alas kuin menee, anna lopputuloksen ja maun ratkaista eikä "oikean" kohdan. Tosin se jousiura on kieltämättä aika hyvä referenssi filtteriin käypäisen kahvin määrälle, mutta aina kannattaa kokeilla.
Kirjattu