Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista  (Luettu 319663 kertaa)

thomas_S

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #90 : Toukokuu 18, 2008, 13:02:35 ip »

Tilasin lisää Brazil Perfetio Espresso Blendiä ja kyllä pitää jälleen todeta se on aika täydellisen hyvin minun makuun sopiva. Voi tietenkin olla tuuria mukana pelissä kun tuntuu tällä kahvilla saan jauhatuksen, määrän, lämpötilan yms tekijät sopimaan poikkeuksellisen hyvin osumaan yhteen. Käytän pienehköä kahvimäärää (vaakaa ei ole) ja 25-30 sekunnissa valuu kaksi alle 25 ml shottia. Crema on normaalin paksuinen ja aika tumma. Suutuntuma on niin pehmeä että tuntuu että koko kupin sisältö olisi cremaa. Nam!

Miten olette muut Brazil Perfetio Espresso Blendiä tilanneet olleet mieltä? Käyttäjä K mainitsee ylempänä että siinä olisi liikaa "kirkkautta". Luulen tunnistavani saman piirteen, mutta minusta se kuitenkin on enemmän särmää positiivisessa mielessä kuin sivumakua.
Kirjattu
Bezzera BZ07 / Mazzer Super Jolly

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #91 : Toukokuu 18, 2008, 21:44:49 ip »

Makuasioista ei voi kiistellä....
Brazil perfetio blend ei ollut meikäläisen makuun. Ehkä juuri tuo "kirkkaus" on se häiritsevä ominaisuus. Mielestäni tuon mausta vain puuttuu se jokin. Seuraavassa (nykyisessä) tilauksessa on Australian Skyberryä sekä paketti hasbean premium blendiä. Premium blendistä on vasta yksi shotti takana ja siitä jäi ristiriitainen fiilis... Yhden shotin perusteella en vielä ihastunut, ehkä vaaditaan useampi shotti sisäänajoon...
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #92 : Toukokuu 18, 2008, 23:35:03 ip »

Itse tulkitsen tuon kirkkauden siis niin että maistan kupissa selvän ja suhteellisen laajan makuskaalan niin että mikään osa-alue ei korostu liikaa ja maut tulevat jotenkin paremmin "esiin" (vrt. kirkas ikkuna). Tarkoitatko tätä samaa vai ennemminkin jotain "kirpeyden" tms. tyyppistä havaintoa? Itselläni tuo premium blend ei ole onnistuessaan ollenkaan kirpeä, vaan varsin pehmeä ja hieman makeahko (mutta ei siis mitenkään tummasävyinen) - notkea? (äh... jonkun kyllä pitäisi keksiä pikapikaa jokin tietokoneeseen liitettävä adapteri jolla oman makuaistimuksensa voisi siirtää internetin välityksellä toisille ihmisille - tai sitten kokoonnutaan koko ristreton poppoolla jossain sopivassa paikassa ja suoritetaan viikonlopun mittainen "kalibraatiosessio" jossa käydään läpi ohjatusti kaikki mahdolliset maailman maut ja aistimukset ja koodataan ne yhdessätuumin johonkin sopivaan muotoon, jonka jälkeen täällä on sitten helppo tuumata: "tämähän oli ihan z1z2xx3" johon muut sitten: "mahtavaa! mistä sitä saa!")

Eteentulleista blendeistä tuo on muuten onnistuessaan visuaalisesti anteliain (vaikkakin tämä visuaalisuus ei siis ole mikään espresson "hyvyyden" mittari). "Perus" HB blendi pääsee tässä kylläkin lähelle, muttei ohi (liekkö robusta vaikuttamassa - huom: en siis tarkoita tässä creman volyymiä vaan sen väriä ja pintakuviointia).
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #93 : Toukokuu 19, 2008, 09:17:34 ap »

Harmi että jäi Steven kämmäyksen takia Toba Sulawesi -espressoblendi tilauksesta pois. Tähän mennessä mikään noista Hasbeanin espressoblendeistä ei ole kunnolla säväyttänyt. Jokaisesta tuntuisi omaan makuun puuttuvan jotain. Missään nimessä eivät ole huonoja, mutta jotenkin itse kaipaan espressossa enemmän sellaista tuhdimpaa ja ryhdikkäämpää makua. Kenties olen turhan paljon tottunut noihin italialaisiin sekoituksiin, joissa nimenomaan tuota ryhtiä on.
Varmaan manuaalikoneella noista saa enemmän irti, Soliksen kanssa kun on kädet aika lailla sidottu.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #94 : Toukokuu 19, 2008, 09:43:56 ap »

Harmi että jäi Steven kämmäyksen takia Toba Sulawesi -espressoblendi tilauksesta pois.

Se on kyllä mukavan erilainen verrattuna tuohon premiumblendiin ja enemmän juuri niiden "tummien sävyjen" kahvi.

Tähän mennessä mikään noista Hasbeanin espressoblendeistä ei ole kunnolla säväyttänyt. Jokaisesta tuntuisi omaan makuun puuttuvan jotain. Missään nimessä eivät ole huonoja, mutta jotenkin itse kaipaan espressossa enemmän sellaista tuhdimpaa ja ryhdikkäämpää makua. Kenties olen turhan paljon tottunut noihin italialaisiin sekoituksiin, joissa nimenomaan tuota ryhtiä on.

Itse olen huomannut että nämä HB:n kahvit vaativat hieman enemmän työskentelyä - jotkin jopa melkein turhauttavan paljon (SO:t) - mutta onnistuessaan antavat sitten todella paljon. Näissä ei ole "maku pinnassa" niinkuin cartman taisi joskus osuvasti kuvata pauligin espresson sielua. Ja ei kannata tietoisesti tähdätä näiden kanssa mihinkään tiettyyn makumaailmaan (esim. tuohon italialaistyyppiseen) jo ihan sen takia että näitä ei ole sellaisiksi suunniteltu (robustaa ei taida löytyä kuin siitä perusblendistä jotain max. 10% luokka, kun italialaisissa sekoituksissa sitä voi olla helposti se 20%-40% - parhaimmillaan (pahimmillaan) jopa 60%).

Varmaan manuaalikoneella noista saa enemmän irti, Soliksen kanssa kun on kädet aika lailla sidottu.

Itselläni ei siis ole manuaalikonetta - käännän vain vivun ylös sen sijaan että painaisin nappia.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 19, 2008, 11:47:27 ap kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Gale

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #95 : Toukokuu 19, 2008, 18:09:51 ip »

Pavut tulivat tänään ja toka kupillinen Zambia Lupili Estatea menossa, ekan kupillisen vedin bialetilla tehtynä ja nyt filterinä. Todella hyvää on ja erilaista kun yleensä. Todella hapanta ja kirkasta eikä suuhun jää pitkäksi aikaa makua, toimii todellakin hyvin myös filterinä kuten kuvauksessakin sanotaan.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #96 : Toukokuu 23, 2008, 15:15:59 ip »

tilauksessa on Australian Skyberryä sekä paketti hasbean premium blendiä. Premium blendistä on vasta yksi shotti takana ja siitä jäi ristiriitainen fiilis... Yhden shotin perusteella en vielä ihastunut, ehkä vaaditaan useampi shotti sisäänajoon...

Miltäs tuo skyberry on maistunut? Stevellä aika kovat vertailut siitä (Blue Mountainiin). Itse tilasin tuota skyberryä raakana, jospa kokeilisi viikonloppuna sitä paahtaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #97 : Toukokuu 23, 2008, 15:30:03 ip »

Stevellä aika kovat vertailut siitä (Blue Mountainiin)

Viitannee tällä lähinnä makuprofiiliin. Blue Mountainhan ei ole missään nimessä mikään "kahvien kuningas" - muutoin kuin hinnassa. Sille vain syntyi joskus kova imago (tosin silloiseen aikaan ansaittu, kun tämä "speciality" ala kahvissa oli aika lapsenkengissä). Hintaa nostaa mm. se että japanilaiset haluavat edelleen jostain syystä ostaa sitä mielettömät määrät. HasBeanillähän noita voi vertailla: Blue Mountainille 87 pistettä, Skyberry 90 (tosin kahden eri maan kahveja ei pitäisi suoraan verrata pelkästään pisteisiin katsomalla - toinen kun saattaa hävitä vaikka hapokkuudessa kun se ei kuulu ko. kahvin ominaispiirteisiin).
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #98 : Toukokuu 24, 2008, 11:38:30 ap »

Tilasin Guatemala El Bosque Amatitlan Bourbonia. Paahtamisen jälkeen, papuja jäähdytellessä ja sekotellessa ihmettelin mitä joukkoon kuulumatonta mukaan oli eksynyt... Näyttäisi palalta betonia :). Onneksi huomasin ennen myllyyn laittoa, olisi varmaan mennyt Mazzerin terät vaihtoon. Pitää ilmeisesti alkaa tarkkailemaan enemmänkin.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #99 : Toukokuu 24, 2008, 12:20:08 ip »

Viitannee tällä lähinnä makuprofiiliin. Blue Mountainhan ei ole missään nimessä mikään "kahvien kuningas" - muutoin kuin hinnassa. Sille vain syntyi joskus kova imago (tosin silloiseen aikaan ansaittu, kun tämä "speciality" ala kahvissa oli aika lapsenkengissä). Hintaa nostaa mm. se että japanilaiset haluavat edelleen jostain syystä ostaa sitä mielettömät määrät. HasBeanillähän noita voi vertailla: Blue Mountainille 87 pistettä, Skyberry 90 (tosin kahden eri maan kahveja ei pitäisi suoraan verrata pelkästään pisteisiin katsomalla - toinen kun saattaa hävitä vaikka hapokkuudessa kun se ei kuulu ko. kahvin ominaispiirteisiin).

OK, kiitos informaatiosta  :). Kovasti tota Blue Mountainia joka paikassa ylistetään, mutta kalliin hinnan takia ei ole tullut ostettua. Porvoossa sitä jostain paahtimosta saa, täytyypä käydä maistamassa kesälomilla.
Skyberryä on nyt paahdettu... sai olla uunissa tovin pidempään mihin olen tottunut ja otin pavut sittenkin hieman liian aikaisin ulos. Espressoon saa Steven mukaan olla "Medium dark", nyt jäätiin ehkä tuohon Mediumiin.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #100 : Toukokuu 24, 2008, 12:22:05 ip »

Tilasin Guatemala El Bosque Amatitlan Bourbonia. Paahtamisen jälkeen, papuja jäähdytellessä ja sekotellessa ihmettelin mitä joukkoon kuulumatonta mukaan oli eksynyt... Näyttäisi palalta betonia :). Onneksi huomasin ennen myllyyn laittoa, olisi varmaan mennyt Mazzerin terät vaihtoon. Pitää ilmeisesti alkaa tarkkailemaan enemmänkin.

Pala betonia  :o. Mistä ihmeestä se sinne on joutunut...?
Etiopian Longberry Harrar pussin avasin (raakapapu), niin sieltä tuli pari jotain n. millin kokoista pientä hyönteistä. Tiedä mitä kahvipunkkeja ne sitten olivat  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #101 : Toukokuu 24, 2008, 15:03:24 ip »

Pala betonia  :o. Mistä ihmeestä se sinne on joutunut...?
Etiopian Longberry Harrar pussin avasin (raakapapu), niin sieltä tuli pari jotain n. millin kokoista pientä hyönteistä. Tiedä mitä kahvipunkkeja ne sitten olivat  ;D
Eikös noita papuja kuivata jollain (betonisilla) tasoilla, joissa niitä myös käännellään yms kuivatusprosessin aikana? Mikäli näin on, varmaankin siinä tullut pala kuivatustasoa mukaan.
Kirjattu

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #102 : Toukokuu 24, 2008, 21:07:41 ip »

Ja eikö jostain Etiopian kahvista jopa varoitettu, että tätä kuivatetaan sitten maassa ja mukana saattaa olla mutapaakkuja.

Itse olen maistanut sikäläisistä Limu Wildiä ja Yirgacheffeä, jälkimmäistä sekä Steven- että omapaahtona. Oli yksi miellyttävímmistä kahveista tähän asti. Limu ei tehnyt ihan yhtä hyvää vaikutusta mutta varsin ok sekin oli ja ajatus villikahvista on kyllä hauska.
Kirjattu
Hirvi

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #103 : Toukokuu 24, 2008, 23:26:18 ip »

Miltäs tuo skyberry on maistunut? Stevellä aika kovat vertailut siitä (Blue Mountainiin). Itse tilasin tuota skyberryä raakana, jospa kokeilisi viikonloppuna sitä paahtaa.

Hinta/laatu -suhde on erinomainen. En ole vielä oppinut tunnistamaan eri makuja espressosta, joten luonnehdintani on varsin tylsä: Tasapainoinen, pehmeä maku josta jää miellyttävä jälkimaku. Steven luonehdinta osuu mielestäni kohdalleen. "Buttery tones" -osasta en osaa sanoa juuta enkä jaata, kun en noita makuja osaa vielä nimetä. Joka tapauksessa ehdoton suosikkini Toba Sulawesi blendin kanssa, vaikka ovatkin luonteeltaan erilaisia.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #104 : Toukokuu 27, 2008, 12:05:25 ip »

Hinta/laatu -suhde on erinomainen. En ole vielä oppinut tunnistamaan eri makuja espressosta, joten luonnehdintani on varsin tylsä: Tasapainoinen, pehmeä maku josta jää miellyttävä jälkimaku. Steven luonehdinta osuu mielestäni kohdalleen. "Buttery tones" -osasta en osaa sanoa juuta enkä jaata, kun en noita makuja osaa vielä nimetä. Joka tapauksessa ehdoton suosikkini Toba Sulawesi blendin kanssa, vaikka ovatkin luonteeltaan erilaisia.


Sama vika rahikaisella. Mutta kieltämättä oudon makuinen tämä Skyberry. Vaatii totuttelua. Jotenkin tunkkainen ja maanläheinen maku. Paahto on vasta kolme päivää vanhaa, joten katsotaan miten maku vielä kehittyy.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2