Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista  (Luettu 330946 kertaa)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #465 : Joulukuu 09, 2011, 15:46:25 ip »

Paahdosta tuleekin tuleekin mieleen hauska n. vuoden takainen tapahtuma.

Kalju mies mustassa Reverend Bizarre-paidassa saapuu kahvilaan ja haluaa tietää mikä kahveista on paahdettu mustimmaksi.   ;D
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #466 : Joulukuu 09, 2011, 15:56:44 ip »

Koetahan mahdollisuuksien mukaan tarkkailla paahtokäryn määrää.

Minunkin mielestäni Has Bean paahtaa liian vaaleaksi. Jos vaikka tilanne olisi niinkin hyvä että 2. paahtokierros parantaisi makua ja kärykään ei olisi merkittävä niin voisin hyvinkin heittää Häsäpavut kevyelle uunijatkopaahdolle. Vihreitä en paahda sisätiloissa liiallisen käryn vuoksi.

No, hyvä että joku on samaa mieltä tästä.
Noita kahveja en kyllä juo, tai en ainakaan espressona. Tutkin tuon paahtojutun ensiviikolla. Tempasen työhuoneella ja kytken Genen putkella huippuimuriin. Kyllä siitä vähän hajuhaittaa tulee muiden työtiloihin, mutta ei ne useinkaan huomaa asiaa.
Ja taas vannon: Ikinä ei enää Häsältä paahdettuja papuja. Voisin tilata mieluummin tyhjiä pusseja.
Ne nyt vaan ei osaa  ;D.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #467 : Joulukuu 09, 2011, 16:39:51 ip »

Luultavasti vika on paljolti omassa suussa, mutta ihmettelen vaan, että pitääkö papu jättää nykysuuntauksen mukaan niin vaaleaksi, että siinä sitten todella maistuu papu, eikä paahto?

Täältä vastainen ääni sille, että liian vaaleaksi paahtaisivat. Pari kertaa tuli aikoinaan selkeä huti, mutta tuo ei ole mitenkään säännönmukaista ollut.

Viimeisimmät mitä olen testannut tässä puolen vuoden sisällä ovat olleet Blake, Jailbreak ja Bolivia Finca Machamarca.

En noissa todennut itse mitään normaalista poikkeavaa.

Kysymys on varmaan osaltasi siinä, että yksinkertaisesti tykkäät tummemmasta makumaailmasta ns. "paahtoaromeista" (se tupakki???).

Kyllähän noilla vaaleilla saa annoksen kanssa puljata (19-21g) ja lämpöä pitää, mutta kyllä niistä hyvää tulee. Suodatinkahvin kanssa on harvemmin tätä vaivaa.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #468 : Joulukuu 10, 2011, 17:49:49 ip »

HasBeanilla onkin pari uutta kolumbialaista valikoimissa... syteen tai saveen, pakko tilata, noita kolumbialaisia on niin hirmu vähän ollut viime aikoina tarjolla.

Paahtojen värit kyllä heittelevät, mutta enempi taitaa olla sähläystä profiilien kanssa. Nuo vaaleammat paahdot ovat muutaman kerran olleet selkeasti vielä "raakoja", eli aistittavissa ruoho- ja puumaisia, jopa pahvisia vivahteita.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #469 : Joulukuu 22, 2011, 15:11:48 ip »

Pikatestissä HasBeanin "The New Espresso Starter Pack"

Espressomenetelmällä pisteet (0=äärimmäisen pahaa, 100=äärimmäisen hyvää) seuraavasti:
- Jailbreak Espresso Blend, 78
- Blake Espresso Blend, 55
- Kicker Espresso Blend, 65
- Jabberwocky Espresso blend, 72
- Nicaraguan Miligros, 53

Jailbreak on melko tavallinen espressopapu, olen pitänyt tästä ennenkin. Jabberwocky oli mielenkiintoinen, sopii silloin tällöin juotavaksi. Kaikissa pavuissa olisi toivonut tummempaa paahtoa, tähän testiin ei kuitenkaan mahtunut jatkopaahtamisen mahdollisuus.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #470 : Joulukuu 22, 2011, 15:38:50 ip »

En minäkään ole kokenut, että varsinaisesti paahtavat liian vaaleaksi. Paahto on kyllä usein vaalea ja sellaisena vaikea, ja kun epäonnistuu, niin sitten helposti epäonnistuu paljon. Tumma ja helppo papu tuottaa tympeän, mutta jossain määrin juotavan, tuloksen pahastikin epäonnistuessaan. Vanhemisen kannalta toi on erityisesti hankalaa, kun papu menettää kykynsä tuottaa kunnollista uuttoa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #471 : Joulukuu 27, 2011, 18:19:30 ip »

Minun makuuni aika vaaleaa on hasbeanin paahto ollut. Itse en ole koskaan tilannut, mutta lahjaksi olen saanut. Ei ole houkutellut tilaamaan itse. Käytännössä minun halpisvehkeillä ei ole oikein kunnon uuttoa saanut aikaiseksi ja siksi on tullut keiteltyä pavut ibrikillä turkkilaisittain. Näin juoma on ollut juotavaa, mutta on maku ollut jotensakin valju.

Onhan toki  niin, että vaaleassa maistuu enemmän papu, mutta espressona en ole noin vaaleaan koskaan törmännyt, vaikka kyse on ollut espresso-sekoituksista. Puumaisuus ja pahvisuus on maussa kyllä selvä paahtoprosessin virhe.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #472 : Joulukuu 29, 2011, 13:48:06 ip »

Onhan toki  niin, että vaaleassa maistuu enemmän papu,

Mitä tarkoitat tuolla, että vaaleassa maistuu enemmän papu?

Eilen saapuivat joulukahvit ja nyt täytyy antaa välillä kehujakin. Paahto espressossa on ainakin värinsä puolesta juuri mitä pitääkin ja makukin on oikein hyvä. Parasta HasBeanin blendiä pitkään aikaaan. Silti vaan joutuu jauhamaan erittäin hienoksi, mahtaakohan tuo lentorahti jotenkin noita papuja kuivattaa tai jotain.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #473 : Joulukuu 29, 2011, 16:12:25 ip »

Mitä tarkoitat tuolla, että vaaleassa maistuu enemmän papu?

Tämähän (vaaleassa maistuu papu, tummemmassa paahto) on se iankaikkinen hokema, joka saattaa olla tietysti tottakin. Häsähän aina korostaa, miltei joka pavun kohdalla "korkeintaan toisen raksun alkuun".

Ehkä olen (ja olenkin) hiukan yksitoikkoinen, mutta minä en halua niin suuria seikkailuja makumaailmassa, vaan tasaista, minulle passaavaa makua ja vain vähän vaihtelua siihen.

Kokeilin myös noita "liian vaaleita" Aeropressissä, peltifiltterillä ja yllättäen, maku oli oikein toimiva. Varsinkin Brazil Espresso pelitti oikein komeesti. Oli marjaisa ja rehevä.

Ei siis sovi vaaleutensa takia espressoon M.O.T.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #474 : Joulukuu 29, 2011, 18:51:41 ip »

En tiedä tuosta lentorahdista kuin vähän, joten en voi alleviivata kuivattaako vai ei jne.

Mutta eikös nuo kulje rahtikonteissa, ja ilma kun on kiertänyt viidesti matkustamon, siirtyy ruumaan josta se sitten poistetaan.
Ruumassa käsittääkseni sama lämpötila (saattaa olla pari astetta kylmempää) lääkkeiden, eläinten jne takia.

Pussi menee kyllä kasaan koneen ottaessa korkeutta, ja ei ihan ihan äkkiä laskeutumisesta edes palaudu.

Nyt tosin ollaan uusimpiin koneisiin saamassa ilmankiertoon enempi kosteutta sekä tasaisempaa painetta mukaan.

Itse sain hieman ennen joulua häsältä kolme pussia, yksi oli vielä kasassa. Ja jälleen sai hakea postista, ei kusti kuljettanut.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #475 : Joulukuu 29, 2011, 22:48:49 ip »

Matkustamon ilma on kuivempaa kuin Saharassa, vain 10-20%, rahtiruumassa ei sitten sitäkään.

Boeingin Dreamlinerissa ilmankosteusasiaan on paneuduttu, mutta kolikon kääntöpuoli on sitten se, että lentokoneen eristeet imevät kosteutta > lisää painoa > lisää polttoaineen kulutusta. Ja raskashuoltoväli on kuitenkin sellainen 7-8 vuotta, eli ihan alvariinsa ei voi konetta kuivatella, joten nykyisillä polttoainehinnoilla en usko, että lentoyhtiöt ainakaan turistiluokan ilmankosteutta haluavat kasvattaa...
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #476 : Joulukuu 31, 2011, 10:54:59 ap »

mahtaakohan tuo lentorahti jotenkin noita papuja kuivattaa tai jotain.

Eivät ne siellä ruumassa ennätä kovin kauaa olla ja ovat vielä tiiviissä pussissa. Lisäksi nimenomaan kuivumisen ei pitäisi olla ongelma (oletan että tarkoitat veden poistumista?). Mitä vähemmän vettä, sen parempi (paahdetussa pavussa alle 1% jos ei ole vedellä jäähdytetty paahdon lopussa).

Hieman OT:

Foorumilla on usein puhuttu "kuivasta vanhasta pavusta" mikä on mielestäni aika lailla huono termi. Hiilidioksidia poistuu, öljyt liikkuvat ja muuttuvat, sekä papu imee itseensä kostettua vanhetessaan jne. Kaikki nämä vaikuttavat pavun uuttumiseen ja varsinkin kaksi viimeistä sen jauhautumiseen. Ehkä olisi hyvä selventää tarkemmin mitä tuolla kuivumisella tarkoitetaan ja laittaa mieluusti jotain lähdettä siitä että näin oikeasti tapahtuu? Muuten jää hokkuspokkus-osastolle tämä ilmiö.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #477 : Joulukuu 31, 2011, 15:17:11 ip »

Has Bean Christmas Espresso Blend 2011 - sopivan tummaksi paahdettu, toimiva ja joulun aikaan sopiva, 83/100 pistettä minulta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #478 : Joulukuu 31, 2011, 17:40:01 ip »

Has Bean Christmas Espresso Blend 2011 - sopivan tummaksi paahdettu, toimiva ja joulun aikaan sopiva, 83/100 pistettä minulta.

Minusta tuo on koko vuoden parasta antia Häsältä. Kunpa laatu olisi tätä tasoa aina!
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #479 : Joulukuu 31, 2011, 17:42:46 ip »

Eivät ne siellä ruumassa ennätä kovin kauaa olla ja ovat vielä tiiviissä pussissa. Lisäksi nimenomaan kuivumisen ei pitäisi olla ongelma (oletan että tarkoitat veden poistumista?). Mitä vähemmän vettä, sen parempi (paahdetussa pavussa alle 1% jos ei ole vedellä jäähdytetty paahdon lopussa).

Hieman OT:

Foorumilla on usein puhuttu "kuivasta vanhasta pavusta" mikä on mielestäni aika lailla huono termi. Hiilidioksidia poistuu, öljyt liikkuvat ja muuttuvat, sekä papu imee itseensä kostettua vanhetessaan jne. Kaikki nämä vaikuttavat pavun uuttumiseen ja varsinkin kaksi viimeistä sen jauhautumiseen. Ehkä olisi hyvä selventää tarkemmin mitä tuolla kuivumisella tarkoitetaan ja laittaa mieluusti jotain lähdettä siitä että näin oikeasti tapahtuu? Muuten jää hokkuspokkus-osastolle tämä ilmiö.

Joo vähän huonosti itseäni ilmaisin, kuivuminen ei ehkä kuitenkaan ollut se sana jotain hain, eihän noissa paahdetuissa pavuissa tosiaan kosteutta pahemmin enää ole. Lähinnä pointti oli se että tapahtuuko noille pavuille tuolla ruumassa jotain ihmeellistä vai ei, joka häirtisee nimenomaan espresson uuttamista.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2