Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista  (Luettu 330670 kertaa)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #420 : Marraskuu 15, 2010, 21:34:05 ip »

Itse tilasin jailbreakkia ja kickeriä silloin kun tuosta kalliimmasta sai vielä sen alennuksen. Minua ei vakuuttanut. Oli vaikeuksia löytää eroja noihin, eikä siinä mielessa kicker tosiaankaan ollut hintansa väärti. Kerran kävi jopa mielessä, että josko olisivat samaa tavaraa eri pusseissa, mutta kyllä niille hieman eroa löytyi.
Mielestäni hieman kevyen oloisia, ja sisälsivät väliamerikkalaisille tyypillistä hapokkuutta. Olen siirtynyt enenevässä määrin kaffan espressoblendin juojaksi. Siinä on yleensä ruko ja tasapainoinen maku kohdallaan. vaan aina välillä sitä haluaa vaihtelua.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Kaffana

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 24
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #421 : Marraskuu 16, 2010, 08:51:26 ap »

Vuosikausia on tullut HasBeanista tilailtua kahvia ja tarvikkeitakin mutta viime aikoina (ainakin vuoden verran) on kyllä menty tasossa ja valikoimassa selkeän tasaisesti alaspäin. Steve on ilmeisesti satsannut kaikenlaiseen muuhun härpätykseen (blog, videot, verkkokauppa yms) ja itse pääasia on kärsinyt ehkä sen vuoksi.

Noh, onneksi työmatka kulkee päivittäin Helsingin keskustan halki, joten vaihtoehtoja on, joskin ehkä hieman kalliimpia...
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #422 : Marraskuu 21, 2010, 20:01:30 ip »

Tilattiin hasbeanilta noita uusia espressoblendejä, tällä hetkellä Blake ja Kicker on juotu ja jailbreak odottaa vuoroaan. Noita kun vertailee vierekkäin niin blake oli selvästi tummimmaksi paahdettu noista, jailbreakin ollessa tuolta välimaastosta kun taas kicker oli jo vaaleaksikin melko vaalea.
 
Blakessa minua on riemastuttanut pitkään tuon nimeäminen Old School-blendiksi. Siihen ne riemut sitten loppuvatkin. Maussa on imo tuhkakuppia sekä kumisaapasta. Kumisaapas selittyy sillä että blendissä on käytetty jotain kalossi-nimistä tavaraa. uskoisin että se on jonkinlainen kahvi. Maidon läpi tuo maistui ihan siedettävältä ja jopa ihan hyvällä tavalla poikkeavalta persoonalliselta. Henk. koht. olen aina muutenkin inhonnut sumatran, intian ja muiden kahveja enkä voi ymmärtää miten niistä voi löytää minkäänlaisia hienoja nyansseja, joita niihin niin kovin usein liimataan. Toisaalta: uskoisin että monsoon malabarien ystävät varmaan pitäisivät blakestakin.

Kicker taas oli ihan toista maata. Etukäteenhän tuota on mainostettu vaikeaksi ja taitoja vaativaksi blendiksi. No tuopa sattui valumaan suoraan niin esimerkillisesti että omahyväisyyden sekä itserakkauden valossa ei valmis tuotekaan voinut maistua muulta kuin hyvältä. Miellyttävää kahvissa oli kevyt ja jotenkin jännästi aerosolimaisen liukas suutuntuma sekä veitikkamainen hapokkuus yhdessä melkoisen makeuden kanssa. Plussaa siitä että sylkirauhaset toimivat vielä juomisen jälkeenkin. Kuten Blake, ei tämäkään varmasti ole ihan jokaisen mieleen mutta itse pidin oikein kovasti.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #423 : Marraskuu 21, 2010, 21:25:09 ip »

Yleisenä kommenttina voisi myös sanoa, että minä olisin kehittänyt blendeille nimet, joista edes kohtuudella voisi muistaa mikä oli mikäkin.

Tämä oli varsin osuva kommentti. Huomasin nimittäin tehneeni nolon mokan: juoneeni Blakea, vaikka kuvittelin sen olevan Kickeriä.

Minua Blakessa häirinnyt grafiittimaisuus lienee sama kuin Joonaa häirinnyt tuhkakuppimaisuus. Se hävisi pavun ikääntyessä, mutta samalla siitä katosi paras terä. Mentiin askel kohti tummaa mutta vetistä perusespressoa.

Korkkasin nyt sen oikean Kickerin ja oli tosiaan jotain aivan muuta. Erittäin vaalea paahto, joten jauhatuksen joutui säätämään "normaalia espressoaluetta" vielä hienommaksi. Näistä lähtökohdista tulee harvoin, jos koskaan, onnistumisia. Tuoreenakaan papua ei saanut valumaan kauniin sakeana, mutta ihan asiallisesti kumminkin. Maku oli sekoitus erilaisia hapokkaita makuja, mutta ei poskia lommolle vetävä kuten yhtä vaaleat normaalisti. Jälkifiilis oli myös hyvän espresson jälkeistä oloa muistuttava, joten kaipa kokemus pitää laskea hyväksi, mutta erikoiseksi. Vähän ohueksi jäi hapokkaiden makujen kavalkadi minun makuuni kuitenkin. Vähän kuin sitruunasorbettia: ihan hyvää, mutta ei niin kauhean kiinnostavaa omaan makuun.

Sitä jäin miettimään, että olisiko jollain "maagisella" myllyllä lopputulos ollut eri. Jos säädöissä ei olisi tarvinnut mennä niin hienoksi, niin kuppiin olisi ehkä saanut enemmän makeutta?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #424 : Marraskuu 21, 2010, 22:16:58 ip »

Tämä oli varsin osuva kommentti. Huomasin nimittäin tehneeni nolon mokan: juoneeni Blakea, vaikka kuvittelin sen olevan Kickeriä.

Minua Blakessa häirinnyt grafiittimaisuus lienee sama kuin Joonaa häirinnyt tuhkakuppimaisuus. Se hävisi pavun ikääntyessä, mutta samalla siitä katosi paras terä. Mentiin askel kohti tummaa mutta vetistä perusespressoa.

Korkkasin nyt sen oikean Kickerin ja oli tosiaan jotain aivan muuta. Erittäin vaalea paahto, joten jauhatuksen joutui säätämään "normaalia espressoaluetta" vielä hienommaksi. Näistä lähtökohdista tulee harvoin, jos koskaan, onnistumisia. Tuoreenakaan papua ei saanut valumaan kauniin sakeana, mutta ihan asiallisesti kumminkin. Maku oli sekoitus erilaisia hapokkaita makuja, mutta ei poskia lommolle vetävä kuten yhtä vaaleat normaalisti. Jälkifiilis oli myös hyvän espresson jälkeistä oloa muistuttava, joten kaipa kokemus pitää laskea hyväksi, mutta erikoiseksi. Vähän ohueksi jäi hapokkaiden makujen kavalkadi minun makuuni kuitenkin. Vähän kuin sitruunasorbettia: ihan hyvää, mutta ei niin kauhean kiinnostavaa omaan makuun.

Sitä jäin miettimään, että olisiko jollain "maagisella" myllyllä lopputulos ollut eri. Jos säädöissä ei olisi tarvinnut mennä niin hienoksi, niin kuppiin olisi ehkä saanut enemmän makeutta?


Anfim blah blah blah mutta en tosiaan koskenut säätöihin ollenkaan vaihtaessani blakesta kickeriin. Samoilla säädöillä, joilla blakesta sai sellaisen klassisen n. 30 gramman espresson valui kickeristä kohtuullisen tiukka (mutta imo tasaisesti uuttunut) hieman ristrettoon nojaava espresso.

Ehkä tuo sakea valuminen on jollain tavalla kytköksissä creman määrään (ja sitä kautta paahtoasteeseen,hiilidioksidiin jne.).
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #425 : Marraskuu 21, 2010, 23:18:49 ip »

Anfim blah blah blah mutta en tosiaan koskenut säätöihin ollenkaan vaihtaessani blakesta kickeriin. Samoilla säädöillä, joilla blakesta sai sellaisen klassisen n. 30 gramman espresson valui kickeristä kohtuullisen tiukka (mutta imo tasaisesti uuttunut) hieman ristrettoon nojaava espresso.

Jos Blaken säädöillä Kicker ei tullut housuille, niin sitten on myllyissä ihan käsinkosketeltava ero.

Ehkä tuo sakea valuminen on jollain tavalla kytköksissä creman määrään (ja sitä kautta paahtoasteeseen,hiilidioksidiin jne.).

Niinhän se varmaan lienee. Englantilaiset kuvaavat sitä ilmaisulla "gloopy espresso", en tiedä miten sen suomentaisi, mutta joka tapauksessa Kicker ei valunut sillä tavoin. "Tavalliset" espresso kyllä valuvat, kunhan ovat kohtuullisen tuoreita.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #426 : Marraskuu 22, 2010, 16:32:40 ip »

Jos Blaken säädöillä Kicker ei tullut housuille, niin sitten on myllyissä ihan käsinkosketeltava ero.
Kolmantena tekijänä voi hyvin olla myös että olin rehellisyyden nimissä päättänyt jo valmiiksi inhota blakea sekä pitää kickeristä, ehkä tämä on jotenkin välittynyt myös työtottumuksiin. Yhtäkaikki: itse teen todella harvoin mitään kummempia muutoksia myllyni säätöihin vaan lähes kaikki viime aikoina valmistamani espressot ovat tuntuneet toimivan enemmän tai vähemmän samoilla säädöillä. Papulaadut ovat vaihdelleet pienistä heirloom-lajikkeista aina tuonne pacamaraan mutta paahtoaste kaikissa on ollut suhteellisen pohjoismaalainen. Tuntuisi siltä, että nekin harvat tapaukset jotka ovat vaatineet äärimmäisempiä säätöjä eivät juuri koskaan ole olleet ylimääräisen vaivan arvoisia.

Otin tänään uuden yrityksen Kickeristä sekä kirjoittelin reseptinkin ylös (FWIW):

19.6g kahvia (tämä oli korkeampi kuin mitä luulin, hyvä punnita näitä aina välillä)
uutto 32 sekuntia, joista ensimmäiset tipat tippuivat 11 sekunnin kuluttua (tämä rotaatiopumpullisella e61-koneella).
PIDin lämpötila 201-Fahrenheitia
Lopullinen massa 26,8g.

Harrastusmielessä voisi kokeilla hakea tasapainoa makuun pienemmällä annostuksella ja/tai korkeammalla lämpötilalla mutta toisaalta tässä on nytkin hyvässä suhteessa hapokkuutta ja makeutta.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Rennsport

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #427 : Marraskuu 22, 2010, 18:09:58 ip »

Your Order Contains the Following Items:
1 x The Breakfast Bomb
(Grind or Green: Roasted Whole Beans)
1 x Cuba Serrano Superior
(Grind or Green: Roasted Whole Beans)
1 x Ethiopia Sidamo Decaffeinated CO2
(Grind or Green: Roasted Whole Beans)
1 x Brazil Pre-Blended Espresso Perfetio 2010-2011 Crop
(Grind or Green: Roasted Whole Beans)

--------------------------------------------------------------------------------

Eka paputilaus lähti just. Aerpressillä olis tarkoitus noita fiksailla. Rocky olisi kait viisas myllyvalinta, pitääpä laittaa vielä semmosen tilaus vetämään niin pääsee maistelemaan.

Nuo pavut valitsin kyllä ihan randomilla - saa nähdä mitä tuli tilattua.

Milläs hienoudella nuo kannattaisi jauhaa aeropressia ajatellen?

Täänään oli lähetys postilaatikossa odottamassa kotiin tullessani.  :)

Ekana lähti kokeiluun Ethiopia Sidamo Decaffeinated CO2. Laitoin seuraavalla reseptillä:
14g kahvia, Rocky:n jauhatus 14
140g vettä, lämpötila 81´C
noin 10 sek uutto ja hämmennys
Aeropressillä puristelin.

Tuli oikein hyvää! En ole ennen kofeiinitonta maistellut ja yllätys oli positiivinen!

Tietääkö joku miten kofeiini saadaan kahvipavuista pois? Tapahtuuko prosessissa jotakin muutakin?

Onko kofeiinittomat kahvit yleensä täysin kofeiinittomia, vai onko niissä kuitenkin vähän kofeiinia?
Kirjattu
Aeropress, Bialetti Moka Express, Silvia Rocky

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #428 : Marraskuu 22, 2010, 20:02:27 ip »

Tietääkö joku miten kofeiini saadaan kahvipavuista pois? Tapahtuuko prosessissa jotakin muutakin?
Onko kofeiinittomat kahvit yleensä täysin kofeiinittomia, vai onko niissä kuitenkin vähän kofeiinia?

Tuossa varsin kattava selitys: http://en.wikipedia.org/wiki/Decaffeination
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #429 : Marraskuu 23, 2010, 19:38:56 ip »

Otin tänään uuden yrityksen Kickeristä sekä kirjoittelin reseptinkin ylös (FWIW):

Itse tein nyt tällä reseptillä:

kahvia 15,9 g
PID 95 astetta, toteutunut noin 93 astetta
uuttoaika 27 s
kahvia 24,0 g

Makeutta ja pyöreyttä oli nyt hivenen enemmän, tai ainakin kahvi kallistui pykälän verran mainion suuntaan. Kyllähän se yhä sitruunamehulta maistuu, mutta ei aiheuta yhtään kipristelyä, toisin kuin sitruunamehu. Tämähän on aikas hyvää ja ainakin mielenkiintoista kahvia. Ja ylivoimaisesti vaaleapaahtoisinta, mistä olen ikinä saanut hyvää aikaiseksi.


Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #430 : Marraskuu 24, 2010, 11:40:26 ap »

Steve itse suositteli käyttämään Kickerissä kohtuullista (14-16 g) annostusta, suurilla yli 19 gramman annoksilla hänen mielestään maku menee ylihapokkaaksi pilaten tasapainoisuuden. Tätä Kickeriä voisi kyllä jossain vaiheessa testata, tosin komponentit Alaska ja Illusion ovat kahveina niin lähellä toisiaan etten välttämättä löydä tästä mitään suurempaa kiksiä, joskin tuohan tuo 20% Yirgacheffe-osuus makuun lisää vivahteita.
Illusion oli kyllä varsin maukas ja mielenkiintoinen espressona (raikkaan hedelmäsalaattimainen), jopa essona parempi kuin suodatinkahvina. Paahto oli jossain ensimmäisen ja toisen kräkin välimaastossa ja mielestäni varsin kohdallaan. Ainoa mikä kahvissa tökkii, on hintapuoli...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #431 : Marraskuu 24, 2010, 13:10:12 ip »

Tässä näyttää kolme pussia enää pohjiaan, Alaska, Finca Argentina sekä Yirgacheffe.

Alaska oli mielestäni kanssa helppo espresso, en muista joutuneeni koskaan tekemään kummempia muutoksia myllyyn (ehkä yksi pykälä rockylla jompaan kumpaan suuntaan). Maku oli pehmeän makeahko, sopivan hapokas. Käytin tätä cappuccinoihin, joihin se sopi kuin isä äitiin.

El Salvadorin toinen pussi oli Finca Argentina. Tilatessani mietin miten tuo kuvaus tulee omaan kuppiin onnistumaan "In the cup expect lots of sweetness, oranges, pomegranate, massive acidity, with hints of star fruit and papaya" (siinä haastetta maistaa nuo kaikki).
Kuitenkin kun mylly oli kohdillaan, triplakorilla ja tuplalla shotit onnistuivat yllättävän hyvin, siihen nähden että useimmiten en voinut jättää yhteen shottiin, vaan tein het toisen perään.
Mitä noihin makujen tunnistamiseen tulee, se jääköön, sillä en osaa niin hienosti kuvailla mitä kaikkea kupistani löysin. Sanotaan näin: tähän mennessä en ole pitkään aikaan juonut yhtä hyvää, sopii omaan suuhun, sijoittelen top 3 listalleni tämän kahvin.
Kumpaakin valmistin lähinnä essoina, pari kertaa kokeilin muita valmistusmenetelmiä, enkä niiden kanssa oikein saanut kiksejä, varsinkin Argentina oli hankala (sain mm. aerolla muutaman kitkerän kupposen).

Alaskaa en kuitenkaan uudelleen tilaisi, vaikka olikin maistamisen arvoinen, mutta kova on hintakin (7puntaa). Argentina oli taas yllättävän halpa (3,90puntaa, joka on muuten HasBeanin toiseksi halvin Amerikkalainen, ainakin tilaus hetkellä).

Yirgaa oli HasBeanin pussin ohella Mokkamestareiden luomu yirga, näitä kun vertailin juoden vuorotellen pusseista (pressolla), en ole varma kuinka vanhaa tuo MM:n pussi oli. Sillä erot olivat tälle harjaantumattomallekkin maistajalle helposti huomattavissa, toisekseen en tiedä mitä se sanoo kun välillä pyöräyttelin noita papuja käsimyllyllä, oli MM:n pavut paljon kovempia murskailla. Kuitenkin, HasBeanin pavut olivat tuttua Yirgaa, jota pidän raikkaana ja helposti maistettavana, hedelmäinen. Helppo tajota vieraille.

Mitä tulee tähän HasBeanin laadun laskemiseen, niin vaikka asiakaspalvelu on kohdallani ollut kiitettävää, niin olen kanssa pistänyt merkille laadun heittelyn (ei tosin koske näitä pusseja).
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #432 : Joulukuu 27, 2010, 15:11:50 ip »

Kolmen pussin tilaus, jossa jälleen yksi totaalinen pommi... tällä kertaa Christmas Espresso Blend. Pussista tuli mukavan mausteinen, puumainen ja tuhti aromi, mutta itse espresso ei maistunut miltään muulta kuin puulta. Paahto erittäin vaalea ja omien kokemuksien pohjalta yksi tuon blendin komponenteista (Yemen Mocha Matar) kaipaa kyllä kunnolla väriä pintaan maistuakseen joltain. Kova pettymys, pari edellisvuotta kun ovat olleet varsin maukkaita.

Jabberwocky Espresso Blend. Jaa-a, tämän kohdalla tiesinkin odottavani jotain erilaisempaa, toisaalta tämän tyylistä settiä on kyllä tullut Hasbeanilta ennenkin, halusit tai et  ;D. Paahto tässäkin erittäin vaalea, (vaalea sen pitääkin olla mutta ehkä hieman alakanttiin kuitenkin). Haastava? Kyllä, mutta jollain sairaalla tavalla tästä myös pidänkin :D. Etenkin jälkimaussa tuleva sitruunainen puraisu on hauska. En todellakaan tarjoaisi tätä ihmiselle joka ei ole espressoja ennen juonut ja välttämättä en aamuani tällä alottaisi. Toisaalta tämä espresso jättää suurella hapokkuudellaan vähän hämmentyneen fiiliksen.. tältäkö sen haastavan espresson pitäisi sitten maistua? Tätä voisi kyllä paahtaa itsekin ja kokeilla mihin maku muuttuu.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #433 : Maaliskuu 13, 2011, 11:15:59 ap »

HasBean julkaisi cupping-ohjeen: http://www.hasbean.co.uk/pages/Cupping-Guide.html
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #434 : Elokuu 24, 2011, 12:24:49 ip »

Onkos kukaan tilaillut viime aikoina HasBeanilta papuja? Itselläni on nyt kolmen viikon IMM-kahvit hävinneet jonnekin, kyselin Steveltä asiasta ja sain rivien välistä luettuna erittäin veemäiseen sävyyn kirjoitetun viestin takaisin, jonka mukaan virhe ei ole heissä ja kahvit ovat lähetetty 100% varmuudella.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2