Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista  (Luettu 319641 kertaa)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #345 : Lokakuu 12, 2009, 18:15:33 ip »


Guatemala Finca Vista Hermosa SHB Huehuetenango Michicoy Micro Lot

En ole varma onko hapokas edes oikea sana, pitäisikö käyttää termiä hapan. Annoin jopa vanhentua toisen viikon lisää, josko olisi ollut vain liiasta hiilidioksidista ja sitä kautta tulevasta happamuudesta kiinni. Vaan ei. Nyt vain mietityttää, että onko kahvi normaalin makuista, eli sen kuuluukin olla tuommoista vai onko se vajaapahtoinen tms. sitä kautta oikeasti liian hapan/hapokas. Vai onko kyse vain arvostelussa mainitusta: "It has incredibly controlled acidity of sweet oranges and some floral that I think is jasmine. Then you get the mid body caramel and it finishes with a clean refreshing oranges again." appelsiineista..

Mitäköhän jos laittaisi Stevelle joku 40grammaa papuja arvoitavaksi ja kysyisi hänen näkemystä asiaan. Kyllä tuolla määrällä papuja pitäisi jo saada lähes onnistunut tuplashotti.

Jos koet omaavasi kokemusta kahvista ja erotat hapokkaan maanläheisestä, niin voin tarjota yhdet espressot täällä munkkiniemessä. Toki sillä edellytyksellä, että kommentoit kahvia. Kunhan ilmoitat vain etukäteen tulostasi :).

Oletko kokeillut kahvia muuna kuin espressona? Toisinaan ihastuttavan kirkkaalta maistuvat suodatinkahvit voivat olla hankalia espressona.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

vipe

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 57
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #346 : Lokakuu 12, 2009, 22:36:54 ip »

Kannattaa tosiaan kokeilla muitakin menetelmiä. Itse olen tällä hetkellä tykästynyt Aeropressiin.

Juu, happamia HB-kahveja on täällä Larunkin suunnalla riittänyt, välistä niin paljon että essokone on jäänyt pitkiksi ajoiksi kylmilleen. HB:n paahtoaste tuntuu heittelevän aika paljon erästä toiseen ja vaaleasta paahdosta saa helposti hapanta. Varsinkin täkäläisen pehmeähkön veden kanssa. Englannissa vesi on useimmiten joko kovaa tai erittäin kovaa, kalkkijäämiä jää jopa juomalaseihin.

Vesiketjussa sanovatten viisaammat, että tasapainoisen kahvin uuttamisen pitäisi olla edelleen mahdollista, valitettavasti vain huomattavasti vaikeampaa.

Vipe
Kirjattu
Brewtus II + Versalab M3

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #347 : Lokakuu 13, 2009, 12:08:03 ip »

Juu, happamia HB-kahveja on täällä Larunkin suunnalla riittänyt, välistä niin paljon että essokone on jäänyt pitkiksi ajoiksi kylmilleen. HB:n paahtoaste tuntuu heittelevän aika paljon erästä toiseen ja vaaleasta paahdosta saa helposti hapanta. Varsinkin täkäläisen pehmeähkön veden kanssa. Englannissa vesi on useimmiten joko kovaa tai erittäin kovaa, kalkkijäämiä jää jopa juomalaseihin.

Jep, niin täälläkin happamia tai ylihapokkaita Hasbeanin paahtoja. Viimeeksi tilasin kilon sieltä kahvia (espressoa ajatellen) ja yhtäkään niistä en saanut kunnolla toimimaan. Paahtoasteet vaihtelevat ikävästi, ja tuommoisella arpapelillä olen pikku hiljaa menettänyt kiinnostukseni Hasbeania kohtaan. Seuraava erä onkin jo kahvia tulossa, tosin tällä kertaa länsinaapuri Ruotsista :). Katsotaan onko siellä paahdot paremmin kohdallaan... Tai noh, onko se sitten loppupeleissä paahdosta vai vedestä kiinni. Tuolla periaatteella kahvi pitäisi aina ostaa Suomesta, tai ainakin jos tietää minkälaiselle vedelle kahvi on optimoitu  8)

EDIT: Kahvit saapuivat Ruotsista ja vielä ei ainakaan kaduta pätkääkään :). Johan & Nyströmin kahveja tuli tilailtua.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 15, 2009, 15:33:52 ip kirjoittanut migu2 »
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #348 : Lokakuu 13, 2009, 12:48:29 ip »

Jep, niin täälläkin happamia tai ylihapokkaita Hasbeanin paahtoja. Viimeeksi tilasin kilon sieltä kahvia (espressoa ajatellen) ja yhtäkään niistä en saanut kunnolla toimimaan. Paahtoasteet vaihtelevat ikävästi, ja tuommoisella arpapelillä olen pikku hiljaa menettänyt kiinnostukseni Hasbeania kohtaan. Seuraava erä onkin jo kahvia tulossa, tosin tällä kertaa länsinaapuri Ruotsista :). Katsotaan onko siellä paahdot paremmin kohdallaan... Tai noh, onko se sitten loppupeleissä paahdosta vai vedestä kiinni. Tuolla periaatteella kahvi pitäisi aina ostaa Suomesta, tai ainakin jos tietää minkälaiselle vedelle kahvi on optimoitu  8)

Just näin. Itsekin olen tullut siihen lopputulokseen, että noissa paahtojutuissa on jonkin verran asiaan kuuluvaa, tai kuulumatonta hypetystä. Laajasti kuvaillaan pahhtoprofiileja ja makuja...
Sitten kun saa pussin käteen, niin ollaan suu pyöreenä, kun saahaan vaaleaa ja hapanta kahvia, tai sitten se katoaa postissa, eikä saada kahvia ollenkaan.
Parasta antia onkin olleet nuo Hasbeanin pussit, joita on kertynyt aika pinkka. Niitä voi käyttää pitkään varsinkin jos huuhtelee välillä.
Kohta tulee vuosi täyteen omia paahtoja. Hiukanhan se työläännyttää joskus, mutta en kyllä ihan heti ryhdy enää toisten sattumanvaraisia paahtoja litkimään. Genellä pärjään omasta mielestäni loistavasti. Ja jos paaho ei miellytä, niin syypäätä voi moittia välittömästi peilin edessä.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #349 : Marraskuu 15, 2009, 14:01:08 ip »

Sumatra Lingtong Wahana Multi Pack 3 x 250g

Eli paketeissa samaa papua kolmella eri tavalla prosessoituna ja paahdettuna.

Washed prosessi on yleinen amerikassa kun taas natural on yleisempi aasiassa/indonesiassa. Ainakin tämmöinen mielikuva minulla on. Videblogissaan Steve kertoi mitä eroja hän löytää näiden eri papujen välillä. Tunnustettava se on, että jopa vajavaisella makuaistilla varustettu henkilö, kuten meikäinen, maistaa oleellisia eroja noiden kahvien välillä.

Washed
Selkeästi kevein ja väliamerikkalaisille kahveille tyypillistä hapokkuutta, ei kuitenkaan mitenkään häiritsevässä määrin. Aavistuksen liian kevyt makuuni

Pulped Natural
Suosikkini näistä kolmesta. Tasapainoinen kokonaisuus, ei liian kevyt eikä liian tuhti. Häpokkuus ei tuo itseään esiin, silti sitä on hieman taustalla. Vivahteikas maku jota maistelee suussa vielä pitkään espresson juotuaankin.

Natural
Tuhti, maanläheinen/earthy(?). Jopa liiankin earthy, ei ihan yhtä paljon kuin mitä syksyllä Turusta ostetussa monsoon malabarissa. Hapokkuus loistaa poissaolollaan, liian tuhti espressoksi. Cappuchinossa OK.

Eroja siis on, mutta ovatko erot prosessoinnista vai paahtoasteesta? Washed on vaalein, pulped natural sen jälkeen ja natural on tummin. Naturalissa joissakin pavuissa näkyy hieman pintaan noussutta rasvaisuutta, mutta yleisesti ottaen ei kuitenkaan täysin öljyisiä. Natural versus pulped natural paahtoero on juuri ja juuri havaittavissa, toisaalta natural versus washed eron huomaa.

Seuraavaksi maistelen millainen on tulos Natural-Washed sekoituksella 1:1 suhteessa. Saatan vielä kokeilla pulped naturalin lisäämistä joukkoon, toisaalta pulped natural on hyvää sellaisenaan, viitsiikö ottaa riskiä jossa lopputulos on vähemmän nautittava...
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #350 : Marraskuu 15, 2009, 14:33:46 ip »

Washed prosessi on yleinen amerikassa kun taas natural on yleisempi aasiassa/indonesiassa. Ainakin tämmöinen mielikuva minulla on.

Käsittääkseni siitä mikä käytäntö on vallitsevin (missäkin paikassa) riippu lähinnä veden saatavuudesta ja ilmasto-olosuhteista (lämpö/kosteus).

Eroja siis on, mutta ovatko erot prosessoinnista vai paahtoasteesta? Washed on vaalein, pulped natural sen jälkeen ja natural on tummin. Naturalissa joissakin pavuissa näkyy hieman pintaan noussutta rasvaisuutta, mutta yleisesti ottaen ei kuitenkaan täysin öljyisiä. Natural versus pulped natural paahtoero on juuri ja juuri havaittavissa, toisaalta natural versus washed eron huomaa.

SqM:n paketeissa on ollut aina niin että Natural on ollut vaalein (ja muutkin "paketoimattomat" Naturalit mitä sieltä olen tilannut ovat olleet hyvin vaaleita). Tosin nuo erot eivät ole olleet mitenkään valtavia.

Näistä prosessoinneista ilmeisesti Washed menetelmällä on helpoin tuottaa vähävirheistä raakapapua ja nuo muut ovat sitten virheherkempiä. Koska varsinkin Natural prosessissa kahvimarja pysyy pitkään pavun ympärillä ja "villit" aromit taitavat olla lähinnä fermentoitumisesta peräisin (varsinkin mansikka), niin mielikuvani Sumatran ilmastosta (kuuma ja kostea?) voisi vihjata että papuun tulee tällöin helposti ylifermentoitumista ---> paahdettava tummemmaksi ja pahat maut pois.

Pointtisi paahtoasteista on hyvä. Eli jos haluttaisiin vertailla menetelmien eikä paahtoasteiden eroja, niin paahtoasteiden tulisi olla melko lähellä toisiaan.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #351 : Marraskuu 15, 2009, 19:04:48 ip »

Itse tilasin tuota Wahana espressoa ja ei kyllä miellytä yhtään. Tuhti runko ja jälkimaussa hyökkää voimakas hapokkuus (tai jopa happamuus). Makumaailmassa maanläheisyyttä sekä fermentoitunutta hedelmää. Kieltämättä aika haasteellinen makumaailma.
En sitten tiedä mikä on nyt matkan varrella muuttunut, mutta HasBeanin kahveista en tahdo saada millään kunnon uuttoja aikaiseksi. Joillan foorumeilla on ollut puhetta "lentokone-efektistä", liekkö sillä sitten jotain vaikutusta. Näin on tapahtunut usean pavun kohdalla. Oletin laitteissani iolevan jotain häikkää, mutta muiden paahtimoiden tuotokset toimivat niinkuin ennenkin.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #352 : Joulukuu 01, 2009, 16:49:31 ip »

HB:lle näyttää tulleen 5 x 250 g espressopapusekoitussetti. Kummallisesti hinta on £20.50, kun samat tuotteet erikseen ostettuna tekevät laskujeni mukaan £19.90.

Tosin vastaava CoE-setti maksaa £27.00, kun erikseen ostettuna hintaa kertyisi £30.50. Yleensähän nämä HB:n setit ovat olleetkin selkeästi edullisempia kuin erikseen ostetut, mutta tuossa espressoblendisetissä näyttää nyt poikkeus vahvistavan säännön.

EDIT: Hinta näyttää normalisoituneen ollen nyt £17.50.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 06, 2009, 19:17:29 ip kirjoittanut K »
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #353 : Joulukuu 17, 2009, 16:40:22 ip »

Sain juuri raakapapuja ja pussillisen Wahana espresso blendiä.

Pavuissa on miellyttävän raikas tuoksu, jossa mukana eukalyptus-tyyppinen vivahde. Pavut on paahdettu yllättävänkin tummaksi ja osassa papuja on kiiltävä öljyinen pinta. Ensimmäiseen kuppiin en oikein onnistunut saamaan cremaa, joten ihan ei karkeus osunut.
Pavuista syntyvä juoma(espresso) on mielenkiintoinen ja maukas. Kokonaismaku on miellyttävä ja täyteläinen, ei kuitenkaan niin makea kuin yleensä idän pavuista(esim. malabar). Makua hallitsee pähkinäinen, siirappimainen ja suklainen maku, jossa kivana lisänä luumuinen hedelmäisyys. Jälkimainingeissa suuhun tulvahtaa miellyttävä hedelmäinen hapokkuus, joka poikkeaa amerikan kahveista pehmeydellään. Suuhun jää mukavan pitkä jälkimaku, joka ikävästi muuttuu hetken päästä samantapaiseksi kuin olisi pureskellut pelkkiä papuja. Kaikenkaikkiaan suositeltava nille, jotka idän kahveista pitävät. Tämä voi olla aika hyvä maitopohjaisiin juomiin ja ehkä jopa pressoon. Itse olisin paahtanut pavut vieläkin tummemaksi, koska tietty pahkinäinen raakuus jää lopulta kielen päälle.
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #354 : Tammikuu 03, 2010, 11:11:28 ap »

Guatemala El Bosque Amatitlan Red Bourbon 2009-2010 Crop: kohtuullisen helppo paahdettava, joskin popparilla aina hiukan häilyvää hommaa. Melkoisen roskaava papu. Papu on aika pieni, etenkin itä-papuihin verrattuna. Raksut olivat terävät ja erittäin helposti kuultavat. Paahdoin Hasbeanin ohjeen mukaan ja pintaan tuli kevyt öljyisyys.
 Papujen tuoksu on todella miellyttävä, makea ja pähkinäisen hedelmäinen. Jauhatuskarkeus löytyi helposti ja kuppiin tulee mukava oranssihko crema. Espresson tuoksu on mielettömän upea. Ehkä olen juonut liian kauan intian ja indonesian kahveja, mutta tässä tuoksussa on niin upea kirsikan, omenan ja siirappisen makean kahvin tuoksu, että oikein liikutusta aiheuttaa. Maku on samaa linjaa: mielettömän hieno kirsikan ja omenan makea ja laaja maku, jossa pohjalla pähkinäistä siirappia ja suklaata. Suklaan osuus ei ole niin hallitseva kuin esim. malabarissa. Tässä hapokkuus on juuri sopiva ja on pääosin miellyttävän hedelmäistä, eikä sellaista sylkirauhasia kiusaavaa.
Ehdottomasti kaikista amerikan pavuista parasta mitä olen maistanut! Tämä kahvi on erinomaisella tavalla persoonallinen ja tuoksuu/maistuu loistavalta!  Suosittelen!
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #355 : Tammikuu 11, 2010, 13:04:25 ip »

Vuosi sitten vaivannut postimaksu-bugi on tullut takaisin... yrittävät saada bugin korjattua mahd. nopeasti.

Jouluaika taisi olla aikamoista häslinkiä, sillä toimitus venähti melkein parin viikon pituiseksi. Kesti viikon ennenkuin tavara lähti edes Hasbeanilta eteenpäin... Yllärinä laatikossa olikin sitten pari tyhjää kahvisäkkiä pehmusteena :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

samppa

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #356 : Tammikuu 11, 2010, 15:17:15 ip »

Joskohan sivustaseuraajakin tohtisi mukaan keskusteluihin...

Itselleni ja parille tutulle tuli paketti HasBeaniltä jouluviikolla. Paahtimo toimi totutun ripeästi ja pavut lähtivät tilausta seuraavana päivänä. FedExin toiminta sen sijaan tuntuu täysin kivikautiselta. Pakettia sai suorastaan metsästää... :P

Lähetystä avatessa seurasi sitten pari ikävää yllätystä. Yksi papupussi oli auki ja pavut pitkin laatikkoa. Tämän lisäksi yksi papupussi puuttui tykkänään. Tällaisia ongelmia ei ole kyllä aiemmin ilmennyt. Oltuani yhteydessä firmaan, korvaus järjestyi pikaisesti ja ystävällisesti. Säkkejä oli minunkin boksissani mukana (näppäriä joulukuusen alla ;))

Tuota paahtoasteiden vaihtelua olen vähän itsekin alkanut epäillä, kun sama papu ei seuraavassa tilauksessa enää miellytäkkään. Yksi tilaus sinne täytynee vielä tehdä, jotta saan käytettyä heidän maksamansa vahingonkorvauksen, mutta muuten tuntuu siltä, että täytyy ruveta haeskelemaan uutta toimittajaa, kun en ainakaan vielä ajatellut ryhtyä perehtymään paahtamisen saloihin. Hyviä ehdotuksia otetaan vastaan.  :)
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #357 : Tammikuu 11, 2010, 20:04:36 ip »

Jahas, nyt löytyy foorumin lisäksi sovellus appstoresta iPhoneen/iPod Touchiin. Ei näytä vielä kahveja löytyvän tuon kautta, lähinnä viestejä (HasBeanin ja asiakkaiden), linkkejä videoihin ja kuviin. On ilmeisesti vielä vähän kokeiluasteella - saa nähdä millaiseksi muotoutuu.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #358 : Tammikuu 11, 2010, 21:17:30 ip »

Cuba Serrano Superior (kuukausittainen papu): Tästä tulee mukava, tasapainoinen ja pähkinäinen espresso. Joulun aikaan hommasin pähkinänsärkijän ja näistä onkin muodostunut erittäin mainio yhdistelmä. Tuoreet pähkinät ja pähkinäinen espresso muodostavat harvinaisen hienon kokonaisuuden.

Pähkinä ylipäänsä on mainio kaveri espressolle (ja nimenomaan espressolle, sen intensiteetin ja pitkän jälkimaun vuoksi). Suklaa yleensä paritetaan kahvin kanssa, mutta suklaa on helposti turhankin vahvaa ja rasvaista, jolloin kahvin maku peittyy. Kuorellisten pähkinöiden värkkääminen myös sopivasti pidentää muuten lyhyttä kahvihetkeä.

Meillä syödään aika paljon pähkinöitä ja selväksi on käynyt, että niissäkin tuoreus on valttia. Uusi pussi maistuu aina paremmalle kuin vanhan pohjat, vaikka kovin kauan pähkinäpussi ei ehdi seisomaan. En tiedä ovatko kuorelliset vielä parempia, mutta niiden kuvittelisi ainakin pysyvän hyvänä kauempaan. Tosin ei tuo eka pussillinen ainakaan ole kovin kauan pöydällä säilynyt...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: (Kahvi)kokemuksia HasBeanista
« Vastaus #359 : Tammikuu 11, 2010, 22:07:52 ip »

Cuba Serrano Superior (kuukausittainen papu): Tästä tulee mukava, tasapainoinen ja pähkinäinen espresso. Joulun aikaan hommasin pähkinänsärkijän ja näistä onkin muodostunut erittäin mainio yhdistelmä. Tuoreet pähkinät ja pähkinäinen espresso muodostavat harvinaisen hienon kokonaisuuden.

Et saanut Serranosta yhtään lakritsin makua esille? Tuosta pavusta on muodostunut yksi suosikeista ja olen sitä paahtanut jo useamman kilon talvi-iltojen iloksi. Pari kertaa olen saanut kyseisestä pavusta espressokäytössä esiin mahtavan makean lakritsin (jos joku on maistanut Van Slootenin lakritsikuvioita) maun. Ja sitä makua ei todellakaan tarvinnut maiskutella, varsinkin yksi paahto onnistui siten että se oli kuin sulatettua lakritsimassaa. Vieläkään en oikein tiedä, miten paahdon voisi toistaa samalla tavalla. Nyt on taas yksi pussukka levähtämässä paahdon jälkeen ja toivottavasti pääsin jäljille paahtoprofiilin toistamisessa.

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600