Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan  (Luettu 17243 kertaa)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #30 : Kesäkuu 16, 2015, 14:21:41 ip »

Juu. Sai tolkkua.

Piccolan uuttopaine on tosiaan pienehkö, veikkaisin alle 4 kp, jos vipua painaa päästä n. 6 kilon painolla. Olen jo aiemmin pudottanut Izzon paineen 8 kiloon. Nyt kokeilu jatkui siten, että otin isomman VST sihdin, jauhoin karkeammaksi ja tietty enemmän kahvia koriin. Kokeilen vielä pudottaa lämpöä ja sitten vasta jotakin johtopäätöksiä.
Sitten lienee vielä kokeiltava vähemmällä annoksella ja hienommalla jauheella, jotta pysytään uuttoajoissa.... Työlästä.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #31 : Kesäkuu 16, 2015, 15:22:41 ip »

Onhan siinä sen verran monta eri vaihtoehtoa tarjolla, että työlääksi menee. Tärkeintä on toki olla johdonmukainen muutosten kanssa ja pitää vaikka jonkinlaista kirjanpitoa, mitä on kokeillut. Muuten voi tulla päänsärkyä (kofeiiniyliannostuksen lisäksi).

Sehän on toki myös selvä, että jos kahvi on liian vahvaa, niin jauhetun kahvin ja veden suhteella siinä pelataan.
Eli juurikin pienempi annostus (jauhettua kahvia), niin siitä seuraa samassa ajassa enemmän vettä. Ja lisäksi yliuuttumisen riski pienenee (ja toki aliuuttumisen riski kasvaa ;)). Pienempi annostus toki vaikuttaa myös uuttopaineeseen, koska kahvin määrä/karkeus sen vastuksen tuottavat.

Itse en kyllä hirveästi kunnioita yleisesti vakiintuneita valuma-aikoja (sehän on vain yksi keino vaikuttaa uuttoon). Toki juon aikalailla vaaleampia skandinaavipaahtoja ja niille usein tuntuvat sopivan vähän pidemmät uuttoajat. Eli en kyllä mitenkään erityisen lyhyitä uuttoja suosi, päinvastoin.

Yleiset perusohjeethan ovat peräisin jo ajalta ennen nk. "kolmannen aallon kahveja". Eli ne toki pätevät perinteisiin italilaispaahtoihin, mutta eivät välttämättä yhtä hyvin kaikkeen muuhun. Siksi en enää oikein jaksa tuijottaa niitä kovinkaan orjallisesti. Lähtökohtana ne toki toimivat, koska kyllähän joku lähtökohta aina pitää olla.


E: Tuoltahan löytyy ihan ok (ties kuinka vanhat, mutta kuitenkin) perusohjeet diagnosointiin ja kikkailuihin:
https://www.home-barista.com/espresso-guide-diagnose-extraction-problems.html
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 16, 2015, 16:15:34 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #32 : Kesäkuu 16, 2015, 19:14:45 ip »

Sitten lienee vielä kokeiltava vähemmällä annoksella ja hienommalla jauheella, jotta pysytään uuttoajoissa....

Vieläkin oli keskittymisessä sen verran vikaa, että tähänhän piti jo aiemmin todeta, että jos jauhat hienommaksi ja pidät uuttoajan samana, niin silloinhan uutat entistä enemmän (eli yliuutat, mikäli ongelma ylipäänsä on siinä).
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #33 : Kesäkuu 16, 2015, 21:45:50 ip »

Tuohon aikaikkunaan osumisesta tuli mieleen, et olen aiemmin tähdännyt just eikä melkein 25-28s väliin shotit.
Mut nyt kun mulla oli Finca Tamana pakkasessa, niin sen uutto meni ihan kummalliseksi. Alkuun tulee hyvää noroa, alkaa normaaliin aikaan jne. Mut sit, villiintyy ihan hulluksi, blondaa ja pilaa maun tällä tavoin.
Annosta muuteltu ja karkeutta väännelty, mut parhaan sai aikaan 19.5g ja kuppiin 32g, mut ajassa 20s.
En olis aiemmin uskonut tällein saavani sen "parhaan" makuisen shotin, mut tulipa kuitenkin, olisko pakastuksella sit osuutta asiaan.

Tuo Finca Tamana on siis TKP:n ja ihan ok, ei niin hype kuin mitä aiempi Barnin oli. Täällä olikin siitä juttua. Mut erinomaisen hyvin se toimii maidon alla, siitä onkin tullut cappuccino ja Latte juomien kanssa juotava.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.