Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan  (Luettu 17282 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #15 : Helmikuu 11, 2015, 12:17:58 ip »

Jeps eli vaikuttaa siltä että kyllä se ongelman ydin on likaisuudessa. Tuli tässä tehtyä illalla pari juomaa nakukahvan kanssa ja molemmat oli ihan puhtaan makuisia. Siten ongelma on joko liian harvassa pesuvälissä tai sitten nokallisen kahvan puhtaudessa. Teen nyt vaikka jatkossa nokallisella kahvalla ja valuttelen tuota vettä aina välillä lasiin jotta ongelman lähde löytyy.

Jos valutat desin kuumaa vettä sen nokkakahvan läpi, niin maistuuko se vedeltä?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #16 : Helmikuu 11, 2015, 18:33:11 ip »

^Nyt on koneen pesusta vasta päivä, mutta jo nyt huomasin nokan läpi valutetusta vedestä hennon sivumaun. Esso oli kuitenkin vielä ihan hyvän makuista.
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #17 : Helmikuu 15, 2015, 13:01:43 ip »

Näin viikon käytön jälkeen nokan läpi valutetussa vedessä on selvästi väljähtyneen kahvin sivumaku. Se aiheuttaako tuo sitten kupissa maistuvan makuvirheen on toinen juttu. Nyt pitää sitten seuraavaksi vain vertailla vielä makua nakukahvan kanssa. Harmi vain että pavut on loppu ja seuraavia saa vasta parin viikon päästä.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #18 : Helmikuu 15, 2015, 15:42:34 ip »

Vieläkö säilytät käytettyä kakkua kahvassa?

Muuttuuko maku, kun liotat ja peset kahvan ja filtterin esim Cafizalla tai vastaavalla?
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #19 : Helmikuu 15, 2015, 17:27:01 ip »

En oo koskaan oikein ymmärtänyt kakun säilömistä kahvassa, siis kotioloissa.
Ravintoloissa sen vielä käsittää, mut omaan keittiöön kuuluu sen pois kopautus melkein heti tekemisen jälkeen.
Ei kait sen kahvan putsaus iso juttu olis (cafiza 20min).
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #20 : Helmikuu 16, 2015, 13:28:55 ip »

Itse pyrin ja aina tyhjentämään ja huuhtomaan kahvan heti käytön jälkeen. Joskus kakku kuitenkin unohtuu seisomaan, yleensä koska essoa on tullut keiteltyä kiireessä ulkovaatteet jo päällä, ja silloin kyllä on aina cafiza paikallaan.  ::)
Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #21 : Helmikuu 24, 2015, 21:27:46 ip »

Vähän väliaikatietoja... tarttui hyllystä vaihteeksi kaffan 70/30 barista blendiä. Eipä ole nakukahvan kanssa vaivannut palaneen/kitkerän kahvin maku. Tosin tuo papu ei nyt ole oikein hyvä vertailuun mutta kuitenkin. TKP:ltä tulee taas kohta lähetys niin pääsee maistelemaan vähän tarkemmin taas. Eli nokallinen kahva voi kuin voikin olla ongelman syy.
Kirjattu

Watti

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #22 : Helmikuu 24, 2015, 22:49:49 ip »

Tulipa vaan mieleen että onko sinulla vesi seisonut kauankin keittimessä, pari päivää vanha maistuu pahalta jos ei joka päivä kahvia tee. Itse tyhjennän Pavonin nykyään joka ilta ja jätän korkin auki että tuulettuu, maistuu parmmalta.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #23 : Kesäkuu 15, 2015, 14:08:41 ip »

Morens mestarit.

Silkkaa laiskuuttahan tämä tietysti on, kun ei ole viitseliäisyyttä ryhtyä. Kysyn kuitenkin enne karseeta kahvin tuhlausta, että olisko hyviä suuntaa antavia ehotteita?

Mulla on kotona Mazzer mini-e ja Izzo Duetto. Työmaalla löytyy Vario ja piccola Euro isogruppoinen.
Tilanne on nyt se, että saan työmaalla "parempaa" kahvia, enkä löydä sopivia asetuksia Alexiin.
Duunin kahvi lienee hiukan "vähemmän espressoa", kun kotikahvi. (olen siis oppinut käyttämään Piccolaa hyvin?)
Erona on siis se, että Alexin kahvi on paljon stydimpää ja välillä jopa kitkerää (muodikkaampaa?)

Millähän parametreilla olisi hyvä lähteä liikkumaan? Karkeampaa enemmän? Hienompaa vähemmän? lämpöä ylös, alas? (nyt 91)
Sihtejä on sekä 2 kokoa Vst ja sitten Alexin mukana tulleet ja muitakin...

Kiitäen, Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #24 : Kesäkuu 15, 2015, 14:51:34 ip »

Pidempi shotti ainakin ensiapuna. Jos maussa on häiritseviä yliuuttumisen makuja niin myllyä karkeammalle/lämpötilaa pienemmälle.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #25 : Kesäkuu 15, 2015, 15:03:00 ip »

Kiitti Joona. Näillä lähetään.
Ensin siis isompi sihti, vähän karkeempaa, että pysytään ajassa ja lämpöä pois 5 astetta kerrallaan...?

Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #26 : Kesäkuu 15, 2015, 15:24:41 ip »

Oisko lämpönä 94C käypä lähtö, pudottaa sit pari astetta jollei tunnu futaavan. Näillä asteilla meen omalla Rocketilla.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #27 : Kesäkuu 16, 2015, 09:53:49 ap »

Nks toi 94 astetta ulostulevan veden lämpö?
Mullahan on Alexissa se 10 asteen offset oletuksena. Oletuksena siis se, että boilerin lämpö miinus 10 astetta.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #28 : Kesäkuu 16, 2015, 11:34:08 ap »

Manuskassa on nuo lämmöt boilerista gruppoon. Tätä orjallisesti uskoen katselen.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Makuvirheiden metsästys - Apua kaivataan
« Vastaus #29 : Kesäkuu 16, 2015, 13:43:58 ip »

Täytyy kyllä mainita, että jos ongelmana on kitkeryys (eli klassinen yliuuttamisen tuottama makuvirhe - kitkerä->yliuutettu, hapan->aliuutettu, noin pähkinänkuoressa, jos lähdetään siitä että pavut ovat priimaa), niin uuttolämpötilan nosto tuskin parantaa tilannetta (91->94)? Lämpötilan lasku sitävastoin kyllä. Samoin kuin uuttoajan lyhentäminen tai karkeampi jauhatus.

Lähtökohtaisesti käsipumpulla ja sähköpumpulla toimivat keittimet tekevät erimakuista kahvia.
Manuaalipumpun paineet usein lienevät pienemmät, joten jos se huvittaa, niin voihan aina myös kokeilla tiputtaa uutopainetta alemmas. Ensi hätiin vaikka 8barin tienoille? Vaikka suoranaiseen käsipumpullisen uuttoprofiiliin ei kyllä ihan 'peruskeittimillä' päästä.

Europiccolan filtterikopasta en tähän hätään muista, olisiko se aika lailla pienempi kuin e61-kopat?
Pienempään koppaan vaihtamalla (tai alitäyttämällä) saa miedompaa kahvia (jos oletetaan että vesimäärä on suht sama), mikäli Izzon kahvi maistuu liian stydiltä (vahva kahvihan on "vain vahvaa kahvia" eikä sillä sinänsä ole tekemistä yli- tai aliuuttumisen kanssa - paitsi että määrä tietenkin vaikuttaa uuttoaikaan, jos jauhatuksella ei sitä kompensoida).

Pelkkä annostuksen pienentäminen siis samalla lyhentää uuttoaikaa (jos jauhatus pidetään samana) sekä vähentää yliuuttumista. Sitä kokeilisin ensi alkuun, koska se ei vaadi kovin paljoa. ;) Vaaleapaahtoisilla tosin helposti menee turhan hapokkaan puolelle, mutta sitten vaan jauhatusta tiukemmalle blondien kanssa.

Tulipa sekava viesti, nyt on näköjään vaikea keskittyä pelkästään tähän... toivottavasti siitä saa jotain tolkkua.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E