Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Sinkku vai tupla?  (Luettu 24166 kertaa)

andy_63

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Vs: Sinkku vai tupla?
« Vastaus #30 : Helmikuu 03, 2015, 10:50:10 ap »

Edellisellä sivulla siinä OskuK:n linkkaamassa youtube-pätkässä ukkeli tekee myös macchiaton.
Latte macchiato on jenkkien hömpötyksiä, kuten caffe lattekin.

Italiassa on sitten vielä macchiatonekin - jotain macchiaton ja cappuccinon väliltä... ;)

EDIT: Vai olikos se sittenkin niin, että Latte macchiato on alunperin italialainen lapsia varten tarkoitettu juoma...

No jopas. Omiin aamu capuccinoihin (2 annosta) on käytetty yhteensä ~100...120 ml maitoa; Virallisten ohjeiden mukaan yhteen capuccinoon pitää käyttää 100 ml maitoa. Ilmankos reissuissa juodut capuccinot maistuu aina välillä aika maitoisilta. Pitää ens kerralla yrittää tilata siis macchiatonet...
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Sinkku vai tupla?
« Vastaus #31 : Helmikuu 05, 2015, 12:12:42 ip »

Ilmankos reissuissa juodut capuccinot maistuu aina välillä aika maitoisilta. Pitää ens kerralla yrittää tilata siis macchiatonet...

Voi hyvinkin olla, ettei sitä tunneta juuri muualla kuin Veneton alueella (Venetsia, Treviso, Verona etc). En ainakaan ole muualla macchiatonea menuissa huomannut, enkä kuullut tilattavan.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Sinkku vai tupla?
« Vastaus #32 : Helmikuu 07, 2015, 10:56:43 ap »

Onko tuplaespresso (=yhteen kuppiin yhdelle ihmiselle valutettu n 50 ml espressoannos) yhtä kuin kaksi single-espressoa (=kahteen kuppiin kahdelle ihmiselle valutettua n. 25 ml espressoannosta)?

Kyllä.

Jos näin on, näiden kahden, siis tuplaespresson ja kahden yhtäaikaisesti tehdyn normaaliespresson pitäisi olla saman makuiset?

Yleisesti ottaen kyllä. Täytynee toki huomata että tuplaespresson päällä on paksumpi cremakerros ja muitakin eroja löytynee jos oikein alkaa asiaa pohtimaan.

Itse valutan normaalikahvassa olevan n 15 g kahvin läpi n 25 sekunnissa n 30 ml espresson, joka tuottaa juuri sopivan lopputuloksen. Onko kyseessä single espresso vai risteretto?

Uuttosuhteen osalta vaikuttaa tuplaristrettolta. Tosin kahvila kirjoittaa listalle todennäköisemmin "espresso" tuollaisesta kahvista. 

Jos kahvia olisi vain single-annoksen normin mukainen 7 g, pitäisi jauheen olla todella hieno ja tamppauksen tiukka jotta valuma-aika ei olisi liian lyhyt ja kahvi jäisi mauttomaksi.

Jauhatusta tai tamppausta ei tarvitse muuttaa, mutta kannattaa tarkistaa että kahvasta löytyy sinkkusihti, se hidastaa vauhtia sopivasti.

Mutta varsinainen kysymys siis: jos haluan tehdä yhtäaikaisesti kaksi espressoa, onnistuuko se tekemällä tuplaespresso em. normimäärien mukaisesti (jolloin kahvan suuttimista valuu samanaikaisesti kahteen eri kuppiin) vai pitääkö tehdä kaksi erillistä espressoa jos siis halutaan toimia oikeaoppisesti.

Kumpikin käy.

Suhteiden osalta kannattaa vilkaista uuttotaulukkoa.
http://www.home-barista.com/tips/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html

* Kannattaa hankkia vaaka. Massa on tarkempi mittayksikkö kuin tilavuus.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Sinkku vai tupla?
« Vastaus #33 : Helmikuu 07, 2015, 11:19:15 ap »

Hyvin vastas tirofaux, eipä liiemmin lisäilyjä.
Paitsi että lämään tän yhden linkin tänne, siitä on apuja alkuun (vaaka jne).
http://home.lamarzoccousa.com/dialing-in-how-to-reduce-your-sink-shots-and-still-make-a-beautiful-espresso/
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Sinkku vai tupla?
« Vastaus #34 : Helmikuu 07, 2015, 11:20:53 ap »


Jauhatusta tai tamppausta ei tarvitse muuttaa, mutta kannattaa tarkistaa että kahvasta löytyy sinkkusihti, se hidastaa vauhtia sopivasti.

Oman kokemuksen mukaan jauhatus täytyy käytännössä hakea uudelleen vaihatessa sinkku ja tuplasihdin välillä. Jostain muistan lukeneeni, että VST sihdit olisi kalibroitu tarkemmin tämän suhteen, mutta en ole itse kokeillut.

Mutta jos tarkoitit, että jauhatusta ei tarvitse mitenkään järkyttävän suuria määrää muuttaa, niin joo. Kyllä sinkkusihti valumaa hidastaa toki.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 07, 2015, 12:15:05 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Sinkku vai tupla?
« Vastaus #35 : Helmikuu 07, 2015, 12:32:51 ip »


Koneen mukana tuli sihti, jossa reikiä pienemmällä alalla kuin normaalisihdissä, mutta sen pohjassa on syvennys, joten en ole sitä käyttänyt kun luin että aiheuttaa helpommin "kanavoitumista tms". No, itse asiassa kerran kokeilin ja meni aivan prsiilleen. Eli pitäydyn nyt ainakin alkuvaiheessa normaalisihdissä.

Ymmärsinkö oikein että yrität tehdä normaalilla tuplasihdilla sinkkuja? Kuullostaa hankalalta. En toki ole yrittänyt, mutta epäilen kovasti että ei ole hyvä idea.

Lainaus
Mutta vaikuttaa siis siltä, että jos haluan tarjota kaksi yhtäläistä annosta, paras tehdä kaksi erillistä shottia, jotka sitten lienevät espresson kokoisia mutta maultaan / uuttosuhteeltaan enemmänkin ristrettoja.

Siis ristretto on vain espressoa joka on lyhyempi ja vahvempi. Jos se ristretto on pidempi, niin se ei ole ristretto.

Lainaus
Tässä kai vähän sekoittaa se, että ihan oikeissa espressokahviloissakin single espresso on joskus todella lyhyt eli ristreton mittainen. Eli jos haluaa normaalin espresson, pitää tilata tupla joka taas joissakin paikoissa on nestemäärältään melko suuri. Eli ihan yhtenäinen ei ammattipuolellakaan tämä määrittely taida olla.

Ei ole yhtenäinen. Espressona saa vaikka minkä putuisia juomia ja suomessa yleensä italialaisittain erittäin pitkiä.

Lainaus
Jos itse valutan tuolla n 14-16 gramman kahvimäärällä nestemäärältään tuplaespresson, alkaa valutuksen loppuosa jo heikentää (tai ainakin muuttaa) annoksen laatua.

Miksi sitten valuttaisit? Jos tahtoo enemmän sitä nestettä, niin yleinen nyrkkisääntö on valuttaa nopeammin se suurempi määrä nestettä, eli myllyä karheammalle.

Lainaus
Varmaankin oma maku myös ratkaisee - satun pitämään aika vahvasta mausta ja paksusta rakenteesta.

Nimenomaan vain ja ainostasn oma maku ratkaisee. Kaikki nuo uuttotaulukot ja muut hommetlit ovat vain auttamassa pääsemistä siihen omasta mielestä hyvään.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

La Paviaani

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
Vs: Sinkku vai tupla?
« Vastaus #36 : Helmikuu 07, 2015, 15:37:59 ip »

Kahteen kuppiin valuttaminen ei kaikissa kotikoneissa onnistu tasaisesti. Ainakin oman Europikkolani nokka on sellaista valuräpellystä, etää pääosa juomasta valuu oikeaa kanavaa pitkin.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Sinkku vai tupla?
« Vastaus #37 : Helmikuu 07, 2015, 16:55:22 ip »

Kahteen kuppiin valuttaminen ei kaikissa kotikoneissa onnistu tasaisesti. Ainakin oman Europikkolani nokka on sellaista valuräpellystä, etää pääosa juomasta valuu oikeaa kanavaa pitkin.

Vipukoneista en tiedä, mutta Silvian kanssa oli helppo laittaa sopivasti koroketta laitteen jalkojen alle valuman tasaamiseksi.

Itse siirryin nakukahvan käyttöön jolloin tuo ongelma katosi muutamien muiden mukana.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Sinkku vai tupla?
« Vastaus #38 : Helmikuu 08, 2015, 12:41:45 ip »

Voi kuulostaa oudolta asiantuntijan korvissa, mutta ei tuo mitenkään hankalaa ole: pysäytän veden tulon kun espressokuppi n. puolillaan (olisikohan 30 ml) ja siinä on mun sinkku

Jos se maistuu hyvälle niin siitä vaan, lopputuloksen maku kun yleensä on tärkeämpi kuin mittarit.

Jos kuitenkin sattuisi niin että tuolla tapaa juoman valmistaminen vie aikaa esimerkiksi vain hieman yli 10 sekuntia niin taulukossa mainittujen mittareiden valossa minun tulisi suositella jauhatuskarkeuden hienontamista jotta saisit aikaiseksi pidempikestoisen uuttoajan - ja sitä kautta yleisesti parempana pidetyn maun kahvijuomaasi.

Tota en ymmrtänyt, että jos haluaa enemmän nestettä, pitää jauhaa karkeammaksi jotta vesi tulee  nopeammin läpi. Eikös silloin lopputulos muutu laihemmaksi? Vai tarkoitatko että tuo kahvin tuplamäärä kompensoi - silloin ymmärrän mitä tarkoitat.

Kyse on yleisesti optimaaliseksi koetusta ajasta. Jos neste menee liian nopeasti ylikarkeuiden purujen läpi on maku yleensä vaatimaton ja purujen liiallinen hienous tuo myös epätoivottuja makuja. Yleensä tavoitellaan uuttoaikaa aikaa jossain 25-30 sekunnin välillä ja muutetaan jauhatuskarkeutta jos uuttoaika menee yli tai ali.

Selkeyden vuoksi - mitä (taulukon mukaan) vakioitua kahvijuomaa haluat valmistaa?
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 08, 2015, 12:46:55 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Sinkku vai tupla?
« Vastaus #39 : Helmikuu 08, 2015, 13:46:10 ip »


Tota en ymmrtänyt, että jos haluaa enemmän nestettä, pitää jauhaa karkeammaksi jotta vesi tulee  nopeammin läpi. Eikös silloin lopputulos muutu laihemmaksi? Vai tarkoitatko että tuo kahvin tuplamäärä kompensoi - silloin ymmärrän mitä tarkoitat.

Joo siis noin keskimäärin ja yleensä tietty uuttoaika on se mikä maistuu suunnilleen optimilta. Vaihtelee toki papujen ja kaiken mukaan. Jos valuttaa todella hitaasti suuren määrän kahvia, niin siitä tuppaa tulemaan kitkerää. Jos valuttaa todella nopasti pienen määrän kahvia niin lopputulos on vetinen ja mauton. Noin nyrkkisääntönä suunnilleen hyvä lähtökohta on, että kun tekee enemmän kahvia, niin vesi valuu nopeammin ja kun tekee vähemmän niin hitaammin ja lopputuoloksena molemmissa on suunnilleen sama valumisaika.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

andy_63

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Vs: Sinkku vai tupla?
« Vastaus #40 : Helmikuu 09, 2015, 15:02:26 ip »


Mutta varsinainen kysymys siis: jos haluan tehdä yhtäaikaisesti kaksi espressoa, onnistuuko se tekemällä tuplaespresso em. normimäärien mukaisesti (jolloin kahvan suuttimista valuu samanaikaisesti kahteen eri kuppiin) vai pitääkö tehdä kaksi erillistä espressoa jos siis halutaan toimia oikeaoppisesti.

Mun mielestä jossain paremmassa paikassa (Kaffecentral tms) myyjä sanoi että baristakisoissa missä tehtäviin kuuluu esim 5*espresso + 5*capuccino + 5*vapaavalintainen juoma valmistus, niin tekevät esim 5* tuplaespressot (siis kaksi kuppia) ja valitsevat aina paremman kupin arvosteluun. Yleensähän tuplaespressoissa on ainakin jotain eroa ulkonäössä, tiedä sitten onko jotain makueroja.
Kirjattu