Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kenwood kMix ES021 espressokone  (Luettu 29756 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #30 : Joulukuu 25, 2014, 18:58:47 ip »

Crema on todella heikkoa tai sitä ei ole lainkaan.

Kokeilitko tuoreilla pavuilla, jotka olet jauhanut juuri ennen valmistusta?

Maidonvaahdotustakaan en ole saanut onnistumaan vielä kertaakaan.

Kurkkaile youtubesta vaahdotusyrityksiä vastaavilla laitteilla. Jos ei onnistu, tee omasta yrityksestäsi video tarkempia kommenteja varten.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #31 : Joulukuu 25, 2014, 19:27:37 ip »

Kokeile tuoreella pavuilla (paahto kork. 2 viikkoa siitten). Haluan myös sanoa , että tämän hintaluokan laitteilla ei (välttämättä) saa aikaiseksi sitä mitä on hakemassa. Kunnon mylly jo maksaa useampia satasia. Paljonko sinun myllysi maksoi? Tulet ilmeisesti tekemään samat virheet kuin itsekin: halvalla ei hyvää saa. Ja maasta on hyvä ponnistaa
 PS tämä ei tainnut mennä hampurilais-halin mukaisesti. Hyvää uutta Vuotta 2015
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #32 : Joulukuu 26, 2014, 10:10:33 ap »

Tuoreus on pop. Sitten helpottavia muistiinpanoja neuvojille on jos sulla on vaaka, ni paljon purua / paljon kahvia, niin ja missä ajassa.
Vaahdottelun maailma on jännä, siitä on täällä monessa ketjussa ollut jonkun pidempää versiota, hakua vaan vaikka tervaiselta voi tuntuakkin. Yks millä säästät maitoa, on harjoitella mikrovaahdon höyryttämistä saippuavedellä ;)
Eli kannuun tippa fairyä ja loppu vettä. Myös tirofaux:n eräässä videossa oli käytössä läpinäkyvä astia, sellainen jos löytyy ni bueno.

Kuvia ja ihan vaan kännyvideota vaahdotuksesta, ni on hirween paljon helpompi antaa suuntaa.

Hyvää uutta vuotta kaikille 2015!
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #33 : Joulukuu 26, 2014, 21:08:15 ip »

Jotkut pavut ovat helppoja, toiset vaikeampia. Kokeile Pirkanmaan Paahtimon Malabaria. Minulla ainkin tuotti kunnon creman helposti. Ja makukin on hyvä. Ehkä toisilla on antaa kommentteja muista "helpoista" pavuista.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #34 : Joulukuu 26, 2014, 22:27:10 ip »

Creman metsästys on minusta läpensä väärä strategia koko kahvihomman. Creman määrä ei kerro kuinka hyvää kahvi on. Siitä voi päätellä asioita kahvin valmistuksessa, mutta etenkin kaikenmaailman painekahvoilla se ei anna välttämättä edes suuntaa.

Maistelkaa sitä kahvia. Kokeilaa ihan makuaistilla miten hyvää se on. Itsellä se ei ole korreloinut lineaarisesti creman määrän kanssa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #35 : Joulukuu 27, 2014, 11:07:56 ap »

Ei hiihtäminenkään vaadi lunta. Hiihtää voi vaikka asfatilla.  Asfaltilta voi kylläkin aloittaa loistavan hiihtouran. Kyllä crematon kahvi on asfalttihiihtelyä. Jostakin asiat pitää aloittaa ja minusta se menee näin: 1) tuoretta kahvia. ( Kysy paahtajalta, milloin papua voi käyttää. Liian tuorekin saattaa joskus johtaa harhaan). 2) hanki laadukkaat keitin ja mylly. 3) Katsele opetusvideoita. 4) Tällä foorumilla on loistavia keskusteluita uuttosuhteista yms. Valitettavasti ne ovat aina piilossa, kun pitäisi antaa linkit. Saadaankohan tälle foorumille yläpalkkiin "Omat suosikit". Sinne voisi koota itse kiinostavat aiheet. 5) Harjoittele. Ja ole fiksu, jos ei onnistu, niin jokin laitehankintasi voi olla pielessä.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #36 : Joulukuu 27, 2014, 11:50:01 ap »


Kyllä crematon kahvi on asfalttihiihtelyä.

Kyllä paineistetun kahvan crema on asfalttihiihtelyä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #37 : Joulukuu 27, 2014, 12:08:06 ip »

Creman metsästys on minusta läpensä väärä strategia koko kahvihomman.


Varmasti näin, mutta itse harrastan tuota latte artia ja se ei kyllä oikein ilman cremaa onnistu.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #38 : Joulukuu 27, 2014, 12:11:52 ip »

Varmasti näin, mutta itse harrastan tuota latte artia ja se ei kyllä oikein ilman cremaa onnistu.

Joo se on asia erikseen. Itse olen kiinnostunut lähinnä kahvin mausta, mutta jos se ulkonäkötaiteilu on ensisijainen, niin sitten asia on tietysti eri. Arvostan kyllä kovasti sitäkin lajia.

Crema on siis hyvä indikaattori välillä etenkin paineistamattomalla kahvalla, mutta ei kannata tuojottaa vain sitä. Vähempi cremainen shotti tietystä pavusta voi olla parempi kuin se cremaisempi shotti.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 27, 2014, 12:41:20 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #39 : Joulukuu 27, 2014, 12:57:49 ip »

Varmasti näin, mutta itse harrastan tuota latte artia ja se ei kyllä oikein ilman cremaa onnistu.

Latte art onnistuu ilman cremaa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #40 : Joulukuu 28, 2014, 19:32:46 ip »

Jos ei onnistu, tee omasta yrityksestäsi video tarkempia kommenteja varten.

No nyt sain vihdoin jonkunnäköistä videota otettua. Puhelin toisessa kädessä ja kannu toisessa, joten video nyt on mitä on, mutta toivottavasti saa jotain selvää.
Eli maito tosiaan lämpenee tulikuumaksi, mutta mitään vaahtoutumista ei tapahdu.

https://www.youtube.com/watch?v=jqoob-1fG9E&feature=youtu.be
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #41 : Joulukuu 28, 2014, 19:54:25 ip »

Laske kannua siten, että höyrypillin pää on lähellä nesteen pintaa. Tällöin ilmaa pääsee enemmän maidon sekaan. Koeta samalla saada myös jonkinlaista pyörrettä maitoon. Tämä onnistunee jos asetat pillin vinoon ja toiseen laitaan kannua.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #42 : Joulukuu 29, 2014, 00:37:58 ap »

Jos vastajauhetut tuorepaahdetut pavut on jo kokeiltu, kuten monessa vastauksessa jo kehotettiinkin, niin sitten voi toki vielä kokeilla (tuoreita) robustapainotteisia blendejä. Robusta tuppaa tuottamaan cremaa tuhdimmin kuin arabica.

Tuollaisessa painekahvassa on aika vaikea arvioida sitä painetta, jossa kahvi uutetaan. Liian pienellä paineella ei käsittääkseni kummoistakaan cremaa saa aikaiseksi. Tiukempi jauhatus ja/tai suurempi määrä jauhettua kahvia voi auttaa - painekahvaa käyttäessä ei ole tapana varsinaisesti tampata, lähinnä tasoittaa purut filtteriin. Tuollaisessa pikkulaitteessa voi tietty olla, että yksinkertaisesti speksit eivät riitä kunnon creman tuottamiseen... Tosin sikäli voi lohduttautua, että se crema ei ole mitenkään erityisen hyvän makuista, vaikka sitä yleisesti pidetäänkin tunnusomaisena onnistuneen uuton merkkinä. Jos kahvi on muutoin hyvää, niin sitten asiat ovat jo melko hyvin.

Maidonvaahdotukseen tulikin jo edellisessä viestissä pari hyvää vinkkiä. Lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että maito sekä vaahdotuskannu ovat riittävän kylmiä kun höyryä aletaan puskea maidon sekaan (itse säilytän vaahdotuskannua aina jääkaapissa), jolloin jää riittävästi aikaa vaahdotukseen ennen kuin maito on n. 65-asteista. Kannattaa myös kuunnella sitä ääntä, joka kertoo kuinka paljon ilmaa imeytyy maidon sekaan (niistä youtube-videoista voi kuunnella, minälaista saundia on hyvä hakea). Jälleen, toki voi olla että pikkulaitteen puhti loppuu kesken - silloin voi kokeilla pienempien maitomäärien kanssa eikä maidon ehkä tarvitsekaan olla niin kylmää...?
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #43 : Joulukuu 29, 2014, 09:16:42 ap »

Oletko kokeillut podeilla? Tuossa videossa ainakin tulee cremaa (jos sitä nyt siihen kuppiin haluaa)
https://www.youtube.com/watch?v=HExeCEs8nIk
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kenwood kMix ES021 espressokone
« Vastaus #44 : Joulukuu 29, 2014, 10:43:48 ap »

Oletko kokeillut podeilla? Tuossa videossa ainakin tulee cremaa (jos sitä nyt siihen kuppiin haluaa)
https://www.youtube.com/watch?v=HExeCEs8nIk

Jos podeilla tulee cremaa ja omalla jauheella ei, niin sitten jotku säädöt tai määrät on vaan omassa jauhatuksessa pielessä.

Oma gaggia antaa oman tuntuman mukaan painesuotimella cremaa hitosti vaikka sahanpuruista, että en sitte tiiä. Erikoista jos painekahva ei tuota cremaa.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 29, 2014, 11:02:10 ap kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini