Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Single boiler vs HX  (Luettu 24133 kertaa)

Labatozzu

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Single boiler vs HX
« : Marraskuu 15, 2014, 10:43:29 ap »

Tervehdys.

Eka kone olisi harkinnassa. Luulenpa, että tyyppivalinta tapahtuu yksiboilerisen ja HX:n välillä. Tuo yksiboilerinen voisi olla Silvia+PID+nakukahva.

En ole ahkerasta googlettamisesta huolimatta onnistunut saamaan ihan täysin selkeää kuvaa siitä, mitkä ovat HX:n kaikki vahvuudet verrattuna yksiboileriseen. Ilmeinen perusero on HX:n yhtäaikainen uutto ja vaahdotus, mitä en pidä välttämättömänä huomioon ottaen laitetyyppien hintaeron.

Minkälaisia syitä harrastajilla on upgreidata esim. Silvia kalliimpaan laitteeseen - muita kuin tuo edellä mainittu yhtäaikaisen uuton ja vaahdotuksen mahdollisuus?
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 15, 2014, 10:51:43 ap kirjoittanut Labatozzu »
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1357
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #1 : Marraskuu 15, 2014, 23:41:50 ip »

Kun vertaillaan pelkkää single boiler vs hx -eroa, niin eipä siinä kai muuta ole kuin samanaikaisen uuton ja vaahdottamisen välillä.
Sitten kun verrataan erihintaisten laitteiden sisuksia muillakin kriteereillä, niin eroja tietysti alkaa löytyä.

Isommassa koneessa esimerkiksi on pääsääntöisesti parempi lämpötilan stabiilius uuton aikana (isompi ja teknisesti edistyneempi gruppo) ja myös enemmän potkua maidon vaahdottamiseen (isompi boileri). Oman kokemukseni perusteella single boilerilla sai hyvää espressoa, mutta hx-kone tekee asioista helpompaa. Tosin entisen keittimeni boilerin saaminen uuttolömmöstä höyrytyslämpöön vei sen verran vähän aikaa (n 30s), että tuskin ehdin putsata grupon harjalla odotellessani, eli ei siitä kotikäytössä juuri haittaa ollut.
Enemmän vaikutusta on ollut vaikkapa  E61-grupolla, jonka jäljiltä uutetusta kahvikakusta esim. ei löydy silmin havaittavaa kanavoitumista.

Yksi syy päivittämiseen voi olla myös keittimen ulkonäkö. Silvia edustaa muotoilultaan mielestäni kauniisti sanottuna DDR-henkistä muotoilua. Keittimen ulkonäöllä tosin ei ole espresson makuun juuri sen suurempaa vaikutusta kuin baristankaan ulkonäöllä.

Ensimmäisenä espressokeittimenä Silvia ajaa käsittääkseni asiansa hyvin. Sillä voi (ja täytyykin) opetella perusasiat vielä melko järkevällä hankintakustannuksella. Jos heti laittaa pari tonnia keittimeen ja vuoden päästä toteaa, että ei tämä espresson valutus olekaan minun juttuni, niin voihan se vähän harmittaa...

Enemmän vaikutusta espresson makuun on myllyllä.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #2 : Marraskuu 16, 2014, 19:52:12 ip »

Ilmeinen perusero on HX:n yhtäaikainen uutto ja vaahdotus, mitä en pidä välttämättömänä huomioon ottaen laitetyyppien hintaeron.

Itse hyppäsin näihin laitteisiin saman arvuuttelun kautta. Päädyin lopulta hankkimaan Nuova Simonellin Oscarin ensimmäiseksi keittimeksi (hx-keitin). Koska teen aika paljon maitopohjaisia kahveja ja joskus jopa vähän "sarjatuotantona", olen ollut tyytyväinen valintaani.

Yhtäaikaisuus on ehkä marginaalisempi tarve, mutta kumman tahansa, uuton tai höyrytyksen, tekeminen nopeasti ja missä järjestyksessä peräkkäin haluankaan ilman odotuksia tai miettimisiä, on todella elämää helpottavaa. Viimeisin tehopuristus oli 12 ihmisen illallisen jälkeinen tarjoilu, jossa tein yhtäjaksoisesti yhdeksän cappucinoa ja kolme espressoa ja höyrytysteho riitti koko ajan siihen tahtiin kuin vain ehdin painaa menemään.
Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2208
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #3 : Marraskuu 16, 2014, 20:00:45 ip »


Viimeisin tehopuristus oli 12 ihmisen illallisen jälkeinen tarjoilu, jossa tein yhtäjaksoisesti yhdeksän cappucinoa ja kolme espressoa ja höyrytysteho riitti koko ajan siihen tahtiin kuin vain ehdin painaa menemään.

Singleinä vai tuplina?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #4 : Marraskuu 16, 2014, 22:05:53 ip »

Singleinä vai tuplina?

Cappucinot sinkkuina. Jotenkin siihen määrään saa pehmeämmän lopputuotteen kun maitoa on suhteessa enemmän. Espressot tuplina, että oli mitä juoda ;-)

Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2208
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #5 : Marraskuu 16, 2014, 23:25:27 ip »


Jotenkin siihen määrään saa pehmeämmän lopputuotteen kun maitoa on suhteessa enemmän. Espressot tuplina, että oli mitä juoda ;-)

Ihan hyvä duuni silti. Itse teen samoin silloin kun on paljon ihmisiä. Muuten kaikki tuplina.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 818
  • mai pen rai
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #6 : Marraskuu 17, 2014, 11:43:04 ap »

Tervehdys.

Eka kone olisi harkinnassa. Luulenpa, että tyyppivalinta tapahtuu yksiboilerisen ja HX:n välillä. Tuo yksiboilerinen voisi olla Silvia+PID+nakukahva.

En ole ahkerasta googlettamisesta huolimatta onnistunut saamaan ihan täysin selkeää kuvaa siitä, mitkä ovat HX:n kaikki vahvuudet verrattuna yksiboileriseen. Ilmeinen perusero on HX:n yhtäaikainen uutto ja vaahdotus, mitä en pidä välttämättömänä huomioon ottaen laitetyyppien hintaeron.

Minkälaisia syitä harrastajilla on upgreidata esim. Silvia kalliimpaan laitteeseen - muita kuin tuo edellä mainittu yhtäaikaisen uuton ja vaahdotuksen mahdollisuus?
Itse olen taannoin puuhastellut pidatun Silvian kanssa. Päivitin siitä sitten Alex duettoon, johon olen ollut erittäin tyytyväinen.
Tuplaboileriin päädyin siksi, että en tee juurikaan maitokahveja ja höyryboilerin voi pitää halutessaan kylmänä. Kone myös lämpiää melko äkkiä, kun lämmitettävä vesimäärä on pieni. Ymmärtääkseni HX-koneessa se on suurehko?
Lisäksi olen ymmärtänyt, että kalkinpoisto on HX- masiinassa aika haastavaa? Tuplaboilerisessa se taasen on ihan iisiä. Kannattaisi ehkä tuumata tätäkin boinzia?
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #7 : Marraskuu 17, 2014, 13:57:34 ip »

Ei kai se kalkinpoisto ole HX:ssä sen vaikeampaa, jos siinä vaan on kuumavesihana? Jossain kevyissä HX:ssa sitä ei ole, kun taas tuplaboilerit taitaa aina olla niin "pro-malleja", että hana löytyy. Mutta siinä ei ole kyse lämmitystekniikasta, vaan siitä onko hana tökätty höyryboileriin, vai ei. Ja tietysti tyhjäysventtiili pohjassa on vielä parempi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1357
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #8 : Marraskuu 17, 2014, 14:15:45 ip »

Tuplaboileriin päädyin siksi, että en tee juurikaan maitokahveja ja höyryboilerin voi pitää halutessaan kylmänä. Kone myös lämpiää melko äkkiä, kun lämmitettävä vesimäärä on pieni. Ymmärtääkseni HX-koneessa se on suurehko?

Jos ei juurikaan tee maitokahveja, niin tuplaboilerikeitin lienee melko tarpeeton? ;)

Boilerin vesihän lämpiää (ja riittävä höyrynpaine muodostuu) suht nopeasti, mutta koneen lämpiämiseen se ei vielä riitä. Grupon ym. lämpiäminen kestää pidempään. Muuten vesi jäähtyy liikaa matkalla ennen kuin se valuu kahvikakun lävitse. Se on melko riippumaton käytetystä boileriratkaisusta. Gruppojen lämmitysratkaisuissa on toki eroja ja se näkynee hinnassa.

Minä en myöskään näe HX:n kalkinpoistoa mitenkään vaikeana. Helpompaa se on kuin täydellisen espresson uuttaminen...  ;)

Alkuperäiselle kysyjälle vielä tarkennuksena, että ei se tietenkään sinänsä ole maailmaamullistava ominaisuus, että pystyykö vaahdottamaan samanaikaisesti, mutta vaikkapa edellä olleessa esimerkissä (jossa väännettiin 9 cappua jne) olisi yksiboilerisella keittimellä saanut odotella lämpötilan nousemisia (höyrytyslämpöön) ja laskemisia (takaisin uuttolämpöön) uudestaan ja uudestaan turhautumiseen saakka.

Mutta todettakoon, että kun itselläni oli yksiboilerinen, niin ei se ollut ominaisuus joka olisi minua koskaan vaivannut. Harvoin valmistan kahta useampaa maitokahvia kahvia peräkkäin.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 17, 2014, 15:17:48 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1463
  • Kahviharrastaja
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #9 : Marraskuu 17, 2014, 15:31:53 ip »

60 sekuntia näyttäisi paikallisella Silvialla kuluvan aikaa espressouutosta siihen kun kone on höyrytysvalmis. Odotellessa ehdin suorittaa pari puhdistusrutiinia ja noutaa maidon jääkaapista.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Labatozzu

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #10 : Marraskuu 17, 2014, 15:59:09 ip »

Kiitoksia valistuneista näkemyksistä. Tämä on kyllä mainio foorumi.

Eli ainakin parempaa lämpöstabiiliutta ja epätodennäköisempää kanavoitumista on nyt ehdotettu HX-koneiden vahvuuksiksi verrattuna yksiboilerisiin, ja tietysti se vähempi odottelu maitokahvien tekijöille.

Hintalapussahan eroa on tonni tai vähän vajaa.

Yksiboilerisen pidaaminen vaikuttaa melko yleiseltä täällä. Houkuttelevaa mutta vähän hasardin kuuloista hommaa aloittelija korvaan, kun takuu menee, ja asentaminenkin kestää tuntitolkulla. Konsensus vaikuttaa kuitenkin olevan se, että pidit ovat toimintavarmoja ja nostavat lämpöstabiiliuden uudelle tasolle. Olisi kiva kuulla joku kriittinen puheenvuoro tästäkin asiasta.

Myllyksi olin ajatellut Mazzer Miniä oikeastaan ihan vaan siksi, että se vaikuttaa varmalta valinnalta ja on kotimaisistakin kaupoista saatavilla.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1357
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #11 : Marraskuu 17, 2014, 16:21:26 ip »

Eli ainakin parempaa lämpöstabiiliutta ja epätodennäköisempää kanavoitumista on nyt ehdotettu HX-koneiden vahvuuksiksi verrattuna yksiboilerisiin

Onhan toki isompia ja kalliimpia yksiboilerisiakin keittimiä, joista löytyy vaikka se E61-gruppo. Ne ovat jo lähes "HX-hinnoissa".
Esim. Isomac Zaffiro, tai Bezzera Unica (ainakin jälkimmäinen on saatavana valmiiksi PIDattuna).

Hintalapussahan eroa on tonni tai vähän vajaa.

No, ei välttämättä. Katso vaikkapa:
http://elektros.it/shop/en/coffee-machine-nuova-simonelli/27-coffee-machine-nuova-simonelli-oscar-black-kit-opv-ver-water-tank.html

Myllyksi olin ajatellut Mazzer Miniä oikeastaan ihan vaan siksi, että se vaikuttaa varmalta valinnalta ja on kotimaisistakin kaupoista saatavilla.

Mazzer on kyllä mylly, joka hyvin kohdeltuna säilyy isältä pojalle. Useimmat aloittavat vähän edullisemmalla, mutta Mini on oiva mylly ensimmäiseksikin hankinnaksi. Eipä sitten ole ihan heti tarvetta päivitykseen. Myllyn vaikutusta ei tosiaankaan kannata aliarvioida (vaikka se voi olla vähän vaikea uskoa, ennen kuin kokeilee).
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 17, 2014, 16:31:27 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1463
  • Kahviharrastaja
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #12 : Marraskuu 17, 2014, 17:04:15 ip »

Yksiboilerisen pidaaminen vaikuttaa melko yleiseltä täällä. Houkuttelevaa mutta vähän hasardin kuuloista hommaa aloittelija korvaan, kun takuu menee, ja asentaminenkin kestää tuntitolkulla. Konsensus vaikuttaa kuitenkin olevan se, että pidit ovat toimintavarmoja ja nostavat lämpöstabiiliuden uudelle tasolle. Olisi kiva kuulla joku kriittinen puheenvuoro tästäkin asiasta.

Yleistä lienee myös että takuu on jo ehtinyt umpeutua ennen PIDin hankintaa. Kriittisen tahon voikin olla hyvä hankkia kone ensin ja päättää vasta myöhemmin haluaako sijoittaa enemmän rahaa ja aikaa harrastuksen kehittämiseen PIDin muodossa.

Silvia ja Oscar eivät ole hinnoissa kovin kaukana toisistaan.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1357
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #13 : Marraskuu 17, 2014, 18:15:58 ip »

Yleistä lienee myös että takuu on jo ehtinyt umpeutua ennen PIDin hankintaa. Kriittisen tahon voikin olla hyvä hankkia kone ensin ja päättää vasta myöhemmin haluaako sijoittaa enemmän rahaa ja aikaa harrastuksen kehittämiseen PIDin muodossa.

Hyvin todettu.

Yksiboilerikeittimellä tupataan harrastaa ns. 'lämpötilasurffausta', jolloin pyritään starttaamaan uutto termostaatin syklin ollessa ideaalisessa vaiheessaan. Muutoin uuttolämpötila on vähän mitä sattuu riippuen siitä, missä termostaatin syklin vaiheessa ollaan. Monissa varsinkin edullisemman pään yksiboilereissa termostaatin ääripäät ovat turhan kaukana toisistaan (siksi siis PID korjaa tilanteen, koska se ohittaa termostaatin ja huolehtii että lämpötila pysyy mahdollisimman tarkoin siinä missä käsketään - kyllä PIDinkin kanssa voivat laitteen rajoitukset tulla vastaan, esim. pysyykö pieniboilerinen keitin mukana monien kahvien peräkkäisessä uutossa tms?).

Sitten, kun on vuosia harrastanut 'surffausta' ja odotellut siinä sivussa höyry/uuttolämpötiloja, niin alkaa ymmärtää miksi HX/tuplaboileri tekee asioista helpompaa. Toisaalta jos kyllästyy hommaan alle vuodessa, niin tuskin se sen auvoisempaa olisi ollut kalliimmallakaan keittimellä. Itse valuttelin kahveja ihan tyytyväisenä 6-7 vuotta yksiboilerisella. Jotkut ovat kuulemma pärjänneet hyvin yli kymmenenkin vuotta ensikeittimellä...

Nyt jos olisin ostamassa ensikeitintä ja silti olisi nykyinen tieto/kokemus käytössä, niin tuskin kuitenkaan päätyisin singleboileriin. ;)

Lämpötilasurffauksesta varmaan löytyy tältäkin foorumilta keskustelua hakutoimintoa käyttämällä, jos ei niin guuglettamalla vaikka "temp surfing Silvia" löytynee jos jonkinlaista Youtube-videota, foorumikeskustelua ja blogia...

Se on toki Silvian ehdoton vahvuus, että koska se on yksi yleisimmistä (ellei jopa se kaikkien yleisin) boilerikeitin, niin kyllä siitä ainakin keskusteluja ym. neuvoja/vinkkejä löytyy.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 608
Vs: Single boiler vs HX
« Vastaus #14 : Marraskuu 17, 2014, 18:49:54 ip »

Muutoin uuttolämpötila on vähän mitä sattuu riippuen siitä, missä termostaatin syklin vaiheessa ollaan. Monissa varsinkin edullisemman pään yksiboilereissa termostaatin ääripäät ovat turhan kaukana toisistaan

Millähän tavalla tämä liittyy yksiboilerisuuteen? Kaksiboilerinen tai HX ei eroa boilerin lämmityksessä yksiboilerisesta mitenkään, veden / höyryn uloslähtöjen määrä / tyyppi on vain eri. Lämpöstabiilius riippuu ihan muista ominaisuuksista kuin boilerien lukumäärästä.
Kirjattu