Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Apuja alkuun!  (Luettu 23327 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #15 : Marraskuu 05, 2014, 07:29:15 ap »

Kiitoksia.
Mites sitten noitten paahtoasteiden kanssa...
Eli meneekö se karkeasti niin että vaaleampi paahto on "kitkerämpää", hapokkaampaa. Kun taas tummempi taas pehmeämpää?
Ja nää normi kulta katriinat ynnä muut mitä suomalaiset juo on nimenomaan vaalempi paahtosta?
Ja tietysti eri paahtoasteet käy eri menetelmiin.

Vähän noin joo. Tummemmassa paahdossa maistuu enemmän paahto ja vaaleissa enemmän kahvi. Silti täysin karrellepoltetuissakin on minusta selviä makueroja eri papujen välillä. Tummemman sanotaan käyvän paremmin vatsalle, jos jollekkin se on ongelma.

Lainaus
Esimerkiksi ton mukaan suodatin menetelmällä tehdessä näyttäisi käyvän paahtoasteet vaaleasta aivan tumminpaan asti?

Joka menetelmään käy paahtoasteet vaaleasta tummaan. Suomessa on joo perinteisesti paahdettu todella vaaleaksi, että "tumma presidentti" on italian paahtoasteen vaaleassa päässä.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 05, 2014, 07:50:48 ap kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Freddie Freeloader

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 55
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #16 : Marraskuu 05, 2014, 09:52:59 ap »

Mutta ei kannata luulla, että omistaa käsityksen miltä vaalea paahto maistuu jos ajattelee suomalaisten bulkkikahvien kautta. Pitkälti monella menee niin, että ensiksi fiilistellään harrastuksen alussa sitä tummaa paahtoa ja myöhemmin siirrytään äkkijyrkkien vaaleampien sitruspommien ryystäjiksi. Kannattaa ennakkoluulottomasti kokeilla Aeropressilla kaikkea mahdollista. Kyllä sen oman suosikin sieltä sitten löytää, noi kaikki ohjeet ja oppaat pavun valintaan on suht turhia. Espressona toimii se kaikista vaaleinkin paahto sopivasta pavusta ja suodattimesta menee melkein hiiltynyt papu, jossa öljytkin ovat pinnassa.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #17 : Marraskuu 05, 2014, 15:36:39 ip »

Mites sitten noitten paahtoasteiden kanssa...
Eli meneekö se karkeasti niin että vaaleampi paahto on "kitkerämpää", hapokkaampaa. Kun taas tummempi taas pehmeämpää?

Oikeastaan kitkeryys ja hapokkuus ovat kahvin mauissa eri ääripäitä. Jos kuitenkin vaalea paahto maistuu hapokkaalta ja samalla kitkerältä, niin jossain on vikaa - todennäköisesti uuttoprosessissa tai papujen laadussa.

Vaaleahko paahto on hapokkaampaa ja mitä tummemmaksi paahdetaan sitä enemmän kitkeryys korostuu.
Oheinen taulukko ehkä avaa paahdon vaikutusta makuun helpommin kuin tuhat sanaa:


Tuon sinisen käyrän makua kuvaavana terminä voisi yksinkertaistetummin olla myös "makeus", koska suurinpiirtein noin karamellisoituvat sokerit alkavat reagoida ja niistä muodostuu sitten paljon monimuotoisempia aromeja. "Dark roast flavorin" voisi suomeksi kääntää vaikka kitkeryydeksi ja palaneen aromiksi.
Sinisen käyrän huippukohdassa (kun liikutaan aikajanalla vasemmalta oikealle) ollaan aika lähellä sitä, mitä keskipaahdolla tavoitellaan. Italialainen espressopaahto (toki Italiassakin on paljon alueellisia eroja: nyrkkisääntönä etelässä tummempaa, pohjoisessa vaaleampaa) lienee suurinpiirtein vihreän käyrän huipun tienoilla, kun taas kansainvälisesti tummina pidetyt paahdot alkanevat jostain viimeisen käyrän alkukohdilta. Oikeassa päädyssä papu on jo palanut hiileksi.

Mitään erityistä estettä ei ole, etteikö mitä tahansa paahtoastetta voisi uuttaa millä tahansa metodilla, kyse on lähinnä siitä että (laadukkaista) pavuista yritetään saada esille niiden parhaat ominaisuudet - niin paahdossa kuin uutossakin. Loppusuoralla asian ratkaisevat henkilökohtaiset makukysymykset, mutta yllä olevan kuvankin perusteella lienee selvää, että oikein tummaksi paahdetussa pavussa ei enää juurikaan itse pavun aromeja ole jäljellä, siksi se sopii hyvin heikkolaatuisille pavuille ihan vaikka peittämään makuvirheitä, mutta erittäin tummillekin paahdoille on oma ostajakuntansa (jota en tässä yhteydessä lähde kommentoimaan sen enempää ;)).

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #18 : Marraskuu 05, 2014, 18:43:07 ip »

oikein tummaksi paahdetussa pavussa ei enää juurikaan itse pavun aromeja ole jäljellä, siksi se sopii hyvin heikkolaatuisille pavuille ihan vaikka peittämään makuvirheitä

Osittain samaa mieltä. Tai siis ehdottomasti jos on keskinkertainen papu, niin se on parempi tummana. Heikkolaatuisena vaalat paahdot on todella ikäviä. Mutta sitten taas siitäkin voi olla montaakin mieltä kuinka hyvin se peittäminen lopulta toimii, koska ennenkaikkea tuore ja hyvä papu on kyllä ihan eri kokemus tummassakin paahdossa kuin huono ja vanha papu tummasti paahdettuna.

Itse tykkään kaikesta hyvinkin vaaleasta hyvinkin tummaan ja eri uuttometodeilla. Kiva kun ei tarvitse mistään luopua. Tummassa on oma makunsa ja sitä ei voi oikein emuloida millään muulla kuin sillä tummalla paahdolla.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #19 : Marraskuu 05, 2014, 19:32:44 ip »

Näin juuri. Kuten totesinkin, loppusuoralla vaikuttavat henkilökohtaiset mieltymykset.

Tosin kun kirjoitin oikein tummaksi paahdetuista pavuista, niin todellakin tarkoitin aivan tappiin asti paahdettuja (kuitenkin vielä sinänsä uuttokelpoisia) papuja. Kyllä siinä pavun ominaisuudet hiipuvat ennenpitkää (kuten edellä ollut diagrammi osoittaa) ja laatupapuja siihen on ihan tolkutonta haaskata (toki jokainen tekee omilla pavuillaan ja paahtimillaan kuten haluaa). Palanut maistuu palaneelta. Tumma paahto ei tietenkään ole synonyymi palaneelle.

Mutta kuten mainitsinkin, ns. "hiilipavuillekin" on ystävänsä, eikä siinä ole mitään väärää. Jokainen saa päättää oman makunsa itse.

Nuotiomakkaraakin paistetaan monin eri tavoin, toiset pitävät tasalämpöisestä kevyemmin ruskistetusta lerssistä ja toisille musta pinta on tärkeintä. Kumpikaan ei ole sinänsä väärin, mutta kulinaristit katsovat toista vähän oudommin. ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #20 : Marraskuu 05, 2014, 19:59:17 ip »


Nuotiomakkaraakin paistetaan monin eri tavoin, toiset pitävät tasalämpöisestä kevyemmin ruskistetusta lerssistä ja toisille musta pinta on tärkeintä. Kumpikaan ei ole sinänsä väärin, mutta kulinaristit katsovat toista vähän oudommin.

Kulinaristipiirit katsovat kyllä HK:n sinisten nuotiomakkarointia vähän oudommin ihan yleisesti, mutta karrelle polttaminen taas ei ole kulinaristipiireissä tuntematonta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #21 : Marraskuu 05, 2014, 21:10:05 ip »

Kulinaristipiirit katsovat kyllä HK:n sinisten nuotiomakkarointia vähän oudommin ihan yleisesti, mutta karrelle polttaminen taas ei ole kulinaristipiireissä tuntematonta.

Okei. :)

(en minäkään ole HK:n bleuta syönyt kohta pariinkymmeneen vuoteen. A-luokan makkara on paljon maukkaampaa)

Mutta toki karrelle polttaminen sisältää eri merkityksen kuin se, että "musta pinta on tärkeintä".
Vaan ei kai tässä nyt sentään makkaran tms. paistamisohjeita ruveta käsittelemään...  ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #22 : Marraskuu 05, 2014, 21:18:47 ip »

Jotkin italialaiset paahdot on olleet niin tappiin paahdettuja, että alkaa maistumaan jo vähän palanut sisäkumi. Jostain syystä tykkään niistä kyllä Aeropressillä laitettuna, mutta espressona en niinkään.

Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #23 : Marraskuu 05, 2014, 22:40:08 ip »

Jotkin italialaiset paahdot on olleet niin tappiin paahdettuja, että alkaa maistumaan jo vähän palanut sisäkumi. Jostain syystä tykkään niistä kyllä Aeropressillä laitettuna, mutta espressona en niinkään.

Minun makuuni ne ovat osoittautuneet espressona aivan järkyttäviksi, mutta tiettyyn pisteeseen asti ne putoavat pitkinä maitokahveina (caffe latte esim. melkein vaatiikin vähän tukevampaa essoa pohjaksi, että kahvin vielä kunnolla maistaa maidon alta).

Aeropressissä ei ole kyllä edes tullut kokeiltua mitään pohjois-italialaista tummempaa. Voisihan sitä uteliaisuuttaan testata tuonkin, jahka joskus tulee vastaan joku erityisen tumma paahto.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #24 : Marraskuu 06, 2014, 01:05:39 ap »

Mä pirhana sain hyvää papua, mut oli valmiiks jauhettua. Liian hienoa ap:lle ja karkeaa essolle (enkä enää mutteria käytä), ni maku on sitä paahdon sisäkumia justiinsa.
Mietin et siitä Cafe au lautin värkkäis?
Muuta käyttöä tuolle purulle en keksi :(
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #25 : Marraskuu 06, 2014, 07:41:01 ap »

Kyllä Aeropressiin käy mielestäni myös ihan hiono espressojauhatuskin. Silloin uuton vaan tulee olla nopea, eli mäntä alas samantien koska sitä mäntää saa painaa jo pitemmän aikaa muutoinin sellaisessa hienossa jauhatuksessa.

Hieman karkeammalla on kyllä helpompi säädellä kahvia esim tuolla uuttoajalla. Espressopölyn kanssa ei oikein ole kun yksi uuttoaika tai saa kitkeryyttä mukaan heti jos viivyttelee.

Saatta jollain hienolla jauhatuksella toimia pidempikin uutto. Omissa kokeiluissa on vaan lyhyet toiminut huomattavasti paremmin hienolla jauholla.
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #26 : Marraskuu 06, 2014, 07:44:17 ap »


Minun makuuni ne ovat osoittautuneet espressona aivan järkyttäviksi, mutta tiettyyn pisteeseen asti ne putoavat pitkinä maitokahveina (caffe latte esim. melkein vaatiikin vähän tukevampaa essoa pohjaksi, että kahvin vielä kunnolla maistaa maidon alta).

Aeropressissä ei ole kyllä edes tullut kokeiltua mitään pohjois-italialaista tummempaa. Voisihan sitä uteliaisuuttaan testata tuonkin, jahka joskus tulee vastaan joku erityisen tumma paahto.

Lattessa ja capussa noi sisäkumit voisi kyllä toimiakin. En ole kokeillut. Tulee niitä aika harvoin juotua muutenkin. Joisin varmasti enempikin jos ja kun jaksaisi perehtyä tuohon maidonvaahdotukseen vähän enempi. Ne omat vaahdotukset kun on enempi sellaisia kun milloinkin sattuu tulemaan. Kerran kymmenestä jopa ihan kätpää microvaahtoa. :)
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #27 : Marraskuu 06, 2014, 08:50:28 ap »

Espressona toimii se kaikista vaaleinkin paahto sopivasta pavusta ja suodattimesta menee melkein hiiltynyt papu, jossa öljytkin ovat pinnassa.

Tuo on totta, mutta osaamattomissa käsissä vaaleasta espressopavusta tulee aliuuttunutta sitruunalientä, jota ei juo se kuuluisa Erkkikään. Aloittelijalle varminta pysyä perinteisissä espressopaahdoissa ja siirtyä taitojen karttuessa sitten vaaleampiin, jos siltä tuntuu.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #28 : Marraskuu 06, 2014, 11:30:47 ap »

Minun makuuni ne ovat osoittautuneet espressona aivan järkyttäviksi, mutta tiettyyn pisteeseen asti ne putoavat pitkinä maitokahveina (caffe latte esim. melkein vaatiikin vähän tukevampaa essoa pohjaksi, että kahvin vielä kunnolla maistaa maidon alta).

Joo. Lisäksi jos tahtoo tehdä "starbucks kahveja" eli jumalalattoman kokoisen saavin sitä kahvia, niin kannattaa lisäksi vähän yliuuttaa sitä espressoa. Siten se maistuu muultakin kuin maidolta se lopullinen kahvi. Yhdelle tutulle tulee tehtyä sellasia, kun tahtoo juoda paljon sitä maitokahvia.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #29 : Marraskuu 06, 2014, 11:33:16 ap »


Saatta jollain hienolla jauhatuksella toimia pidempikin uutto. Omissa kokeiluissa on vaan lyhyet toiminut huomattavasti paremmin hienolla jauholla.

Samaan olen päätynyt. Siis ihan järjestään mitä karkeampi puru, niin sitä pidempi uutto aeropressillä. Ehdottomast papukin vaikuttaa, mutta joka pavun sisällä tuo karkeuden ja uuttoajan sääntö on pysynyt vakiohkona.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini