Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Apuja alkuun!  (Luettu 23386 kertaa)

salkkis

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Apuja alkuun!
« : Marraskuu 02, 2014, 17:19:29 ip »

Terve!

Pakko oli aloittaa tämmönen ketju koska miulle pitää vääntää näköjään rautalangasta nää alkeet.... En olevinaan löytäny mieleistä vastausta....

Eli kahvia tulee juotua. Perus markettien kahvia+moccamaster.
Nyt siis ois halua ruveta tekee parempaa kahvia

Mitäs nyt sitten?
Laadukasta kahvipapua ja myllyllä jauhamaan. Ja sitten tuotos mocca masteriin???
Vai minkälainen keitin/pannu kannattaa ostaa aluksi??
Kiitos etukäteen!



Kirjattu

Watti

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #1 : Marraskuu 02, 2014, 17:35:40 ip »

Pavut ja mylly on ensi edellytys, itse jauhoin kohtalaisen tuoreita papuja aluksi maustesilppurilla mutta ostin pian Wilfan myllyn ja nyt paahdan pavut uunissa. Aeropress on myös oiva peli, voi kokeilla eri uuttotapoja helposti eikä mene kahvia hukkaan. Mutteripannu on myös hyvä ja halpa.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #2 : Marraskuu 02, 2014, 18:59:56 ip »


Nyt siis ois halua ruveta tekee parempaa kahvia

Mitäs nyt sitten?
Laadukasta kahvipapua ja myllyllä jauhamaan. Ja sitten tuotos mocca masteriin???

Joo kyllä kannattaa aloittaa myllyllä ja erilaisilla pavuilla.

Lainaus
Vai minkälainen keitin/pannu kannattaa ostaa aluksi??
Kiitos etukäteen!

Riippuu täysin millaisesta kahvista pitää. Jos tykkää suodatinkahvista, niin Mocca Masterkin käy. Aeropress toki vielä paremmin jos tahtoo värkätä ja etsiä tarkemmin vielä eri uuttopituuksien ja jauhatusten vaikutusta. Chemex tai muu pour over on tietysti se säädeltävä suodatinkahvi. Perinteistä suomalaista pannukahviakaan ei kannata unohtaa. Jos tykkää espressosta tai maitopohjaisista espressoista, niin sitten meneekin jo kalliimmaksi ja vaikemmaksi.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #3 : Marraskuu 02, 2014, 19:12:41 ip »

Aluksi kannattaa käydä hyvissä kahviloissa maistelemassa erilaisia kahveja ja kahvijuomia. Sitten kun oma suosikkijuoma alkaa olla tuttu voi lähteä pohtimaan miten sen kahvin saisi aikaiseksi kotioloissa.

Jos aikoo jatkaa Moccamasterin kanssa niin sille kannattaa hankkia seuraksi tuoreita papuja ja kahvimylly, esimerkiksi Wilfa CGR-2 (~70e).
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #4 : Marraskuu 02, 2014, 19:28:51 ip »

Vai minkälainen keitin/pannu kannattaa ostaa aluksi??

Siis, sinullahan on jo keitin...  ;)

Pääasia on pitää se puhtaana, eli kalkinpoisto säännöllisesti riippuen veden kalkkipitoisuudesta (pääkaupunkiseudulla vuoden-parin välein riittänee helposti). Paikallinen vesijohtolaitos tietää veden kalkkipitoisuuden. On myös tärkeää pitää mielessä, että sillä lasisella kahvipannulla ei kaadeta vettä säiliöön, ainakaan ellei sitä ole joka kertaa varten kunnolla pesty (pelkkä vesipesu ei riitä). Muutoin pyörität vanhoja kahvirasvoja uutosta toiseen ja likaat koko keittimen, eli jos olet näin tehnyt, niin aloita putsaamalla koko keitin sopivalla puhdistusaineella, jonka olet vartavasten hankkinut kahvitarvikeliikkeestä. Samalla käynnillä liikkeestä toki voi hankkia myös edellä mainitun Aeropressin, joka on todellakin hintaisekseen (alk n. 30€) mainio laite.

Ja kuten edellä on todettu, tärkeintä ovat tuoreet pavut ja mylly. Niistä täällä löytyykin paljon keskustelua ennestään...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #5 : Marraskuu 02, 2014, 19:34:25 ip »


ainakaan ellei sitä ole joka kertaa varten kunnolla pesty (pelkkä vesipesu ei riitä).

En kyllä usko että kenelläkään on? Tietysti jos sen joka kerta vetää kunnolla tiskiharjan ja aineen kanssa hinkaten, mutta mikään nopea rykäisy ei edes oman kokemukseni mukaan riitä. Ellei sitten pikaisesti heti keittämisen jälkeen sitä aina tee.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #6 : Marraskuu 02, 2014, 19:41:14 ip »

Juu, enpä muista juuri nähneeni kotikäytössä muuta tapaa käytettävän kuin tuota väärää...

Siinä mielessä ne Wendelboen avustuksella suunnitellut Wilfan suodatinkeittimet ovat nerokkaita. Vesikannua ei tarvitse käyttää, koska helpompikin tapa on mietitty. :)

Jos pitäisin suodatinkahvista, niin todennäköisesti hankkisin sen vedenkeittimellä varustetun pour-over -mallin.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #7 : Marraskuu 02, 2014, 19:50:42 ip »

Juu, enpä muista juuri nähneeni kotikäytössä muuta tapaa käytettävän kuin tuota väärää...

Olen kyllä  onnistunut levittämään muutamalle ihan päivittäiseen käyttöön sen "erillinen vesikannu"-metodin sen kahvipannulla täyttämisen sijaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

salkkis

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #8 : Marraskuu 02, 2014, 20:02:30 ip »

Kiitoksia!
Entäs tommonen presso pannu? Kuuluuko tohon suodatin kahvi kategoriaan?
Ja mites te kokeneemmat valmistatte kahvinne?
Jotain espresso vehkeitä kenties.
Itseäni ei kyllä ehkä nämä maidon vaahdotukset ym. niinkään kiinnosta.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #9 : Marraskuu 02, 2014, 22:16:50 ip »

Kiitoksia!
Entäs tommonen presso pannu?

Kaikki nuo tekniikat poikkeavat lopulta maultaan toisistaan. Presso on omansa.

Lainaus
Ja mites te kokeneemmat valmistatte kahvinne?

Itse teen espressoa, turkkilaista ja pannukahvia lähinnä itselleni. Aeropress on myös käytössä. Muut tekee sitten mitä tekee.

Lainaus
Jotain espresso vehkeitä kenties.

Sitä tulee eniten juotua. Varmaan muutenkin se suosituin tällä foorumilla. Vähän välineurheilua.

Minusta se on vähän niin, että vähän kuin eri musiikki genrejä nuo valmistustavat. Hyviä biisejä on vähän joka lajissa, mutta toiset tykkää enemmän toisista lajeista ja toiset ei vaan maistu oikein millään.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #10 : Marraskuu 02, 2014, 22:35:23 ip »

Presso on kyl hyvä, sillä saa irroitettua hyvin makuja myllyn kautta pavuista.
Sillä on ihan hyvä aloittaa.

Itseltä pisteet pressolle ja aeropressille.
Otat kato molemmat ;)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #11 : Marraskuu 03, 2014, 01:07:56 ap »

Kuten vastauksistakin näkee, on monenlaista tapaa valmistaa hyvää kahvia.
Tippakeittimelläkin saa ok kahvia, kunhan muistaa perusasiat. Tuoreus, puhtaus, ja raikas vesi.

Aeropressin ja pressopannun etuna on parempi lämpötilan ja uuttoajan kontrolli verrattuna tippakeittimeen (poislukien ainakin jotkut Wilfan mallit).

Itse pistän Aeropressin presson edelle, koska sen kanssa voi kikkailla monilla eri parametreillä melkein niin paljon kuin mielikuvitus antaa myöten (mutta toisin kuin mainos väittää, espressokeitin se ei ole). Paha pressoakaan on mennä kuitenkaan haukkumaan, kaikessa yksinkertaisuudessaan se on nerokas kapistus.

Hyvä kahvi on aika pitkälle makuasia... jos päädyt jatkamaan Moccamasterin kanssa keittelyä, niin muista, että kahvia ei pidä seisottaa siinä lasipannussa lämmityslevyllä, vaan jos keität enemmän kuin kerralla tulee juotua, niin kaada loput ennalta lämmitettyyn termoskannuun (tai jos termaria ei ole, niin kaada vaikka viemäriin ;)). Vaikka makuasioista toki on kyse, niin lämpölevyllä seisonutta kahvia ei kyllä enää hyvällä tahdollakaan voi sanoa hyväksi kahviksi.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #12 : Marraskuu 03, 2014, 09:12:46 ap »


Aeropressin ja pressopannun etuna on parempi lämpötilan ja uuttoajan kontrolli verrattuna tippakeittimeen (poislukien ainakin jotkut Wilfan mallit).

Aeropress on kyllä jännä. Sellainen erilaisten seisomisuuttotapojen kameleontti. Itse lopetin pressopannun käytön aeropressibn myötä kokonaan, kun saan toisinnettua sen mikä minulle pressossa oli se juttu kokonaan aeropressillä. Lisäksi aeropress taipuu vähän muuhunkin. Hauska laite. Etenkin metallifiltterillä.

Aeropressissä on se, että sen kanssa on pakko miettiä miten asian tekee ja se on samalla sen hyvä puoli.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #13 : Marraskuu 03, 2014, 15:54:33 ip »

Kyllähän se kahvittelu nousee jo ihan uudelle taholle kun ostaa perusmyllyn ja Aeropressin. Ei maksa paljoa.

Siihen sitten tuoreita papuja tilaten netistä, tai hakien sellaisia vaikka paahtimoilta, jos asuu paikassa missä mahdollista.

Espressot jne.. Kerkeää sitten myöhemminkin kun on vähän päässyt jyvälle, että minkälaisesta tykkää. Joillekin espressot ovat hieman liian vahvoja, jotkut taas ei voi ajatellakaan elämää ilman espressokonetta.
Kirjattu

salkkis

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Apuja alkuun!
« Vastaus #14 : Marraskuu 05, 2014, 01:07:06 ap »

Kiitoksia.
Mites sitten noitten paahtoasteiden kanssa...
Eli meneekö se karkeasti niin että vaaleampi paahto on "kitkerämpää", hapokkaampaa. Kun taas tummempi taas pehmeämpää?
Ja nää normi kulta katriinat ynnä muut mitä suomalaiset juo on nimenomaan vaalempi paahtosta?
Ja tietysti eri paahtoasteet käy eri menetelmiin.
http://mokkamestarit.fi/kahvit-ja-teet/ . Esimerkiksi ton mukaan suodatin menetelmällä tehdessä näyttäisi käyvän paahtoasteet vaaleasta aivan tumminpaan asti?
Kirjattu