Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kylmää kahvia  (Luettu 13204 kertaa)

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #15 : Heinäkuu 29, 2014, 18:24:32 ip »



Ilman lämpötila? No joo.. En kauheasti helteistä välitä.

Kahvin.
Itse taas pidän helteistä, makuasioita.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #16 : Heinäkuu 30, 2014, 08:03:21 ap »


Kahvin.

Tarkoitin toki ilmaa, mutta hyvä jääkahvin lämpötila on alle kymmenen astetta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #17 : Heinäkuu 30, 2014, 10:07:52 ap »

Jokunen Café frappe ja frappuzino on tullut etelässä maistettua.

Siinä pohjana ketjun otsikosta poiketen taitaapi olla ihan perinteinen lämpimän uuton espresso.

Käytän lämpimissä kahvijuomissa ainoastaan tavallista punaista maitoa.

Mutta sopiiko noihin kylmiin joko maun tai vaahtoutuvuuden takia paremmin esim. laktoositon (sehän on jonkun verran makeampaa) tai rasvaton ( vaahtoutuvuus ja kitalakituntuma)?

PS. Tuo maitojääpalat oli hyvä idea, koska minustakin viimeiset huikat noissa etelän jääkahveissa alkaa olla turhan vetisiä.

Mutta jos niitä paloja tekee punaisesta maidosta, niin erottuuko rasva omiksi pallukoiksi? Jotka tuskin liukenevat takaisin maitoon jos sitä ei lämmitetä.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #18 : Heinäkuu 30, 2014, 11:16:16 ap »


Mutta sopiiko noihin kylmiin joko maun tai vaahtoutuvuuden takia paremmin esim. laktoositon (sehän on jonkun verran makeampaa) tai rasvaton ( vaahtoutuvuus ja kitalakituntuma)?

PS. Tuo maitojääpalat oli hyvä idea, koska minustakin viimeiset huikat noissa etelän jääkahveissa alkaa olla turhan vetisiä.

Mutta jos niitä paloja tekee punaisesta maidosta, niin erottuuko rasva omiksi pallukoiksi? Jotka tuskin liukenevat takaisin maitoon jos sitä ei lämmitetä.

Olen tehnyt vain kevyt maitoon kaikki maitopohjaiset juomani sekä kylmänä, että lämpimänä. Jaapaloina ainakaan kevytmaidossa ei ole näkynyt mitään rasva erottumia.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #19 : Elokuu 01, 2014, 09:42:57 ap »

Hei mielenkiintoisia noi yön yli jääkaapissa hautuneet versiot. Voisitteko laittaa vähän tarkempia speksejä millä on onnistunut, lähinnä siis kahvi/vesi määrät, kiitos  :)
Ite oon kans aikaisemmin tehnyt vaan espresson jääpalojen tai murskan päälle.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #20 : Elokuu 01, 2014, 09:58:31 ap »

Hei mielenkiintoisia noi yön yli jääkaapissa hautuneet versiot. Voisitteko laittaa vähän tarkempia speksejä millä on onnistunut, lähinnä siis kahvi/vesi määrät, kiitos

Yksi osa puruja ja kolme osaa kraanakylmää vettä on ollu joskus ohje jolla lähdin kokeilemaan. Nykyään aika mutu-tuntumalla on menny. Ehkä vahvempaa jopa. Lasipullossa ja yön yli jääkaapissa, mutta oon pitny vuorokauden tai vuorokausiakin eikä se ainakaan ole huonotunut silloin.

Aiemmin suodatin uuton jälkeen suodatinpussilla, mutta aeropress ja metallisuodin on kyllä paljon kätevämpi.

Kuumanahan sitä yleensä juodaan niin, että kaadetaan kiehuvaa vettä päälle ja valmis. Itse olen myös kuumaan maitoon sekoittanut joskus.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #21 : Elokuu 01, 2014, 21:05:25 ip »

Tälläisestä oli foorumilla jokin aika (muutama vuosi) sit juttua, muistellen löysinkin haulla jotain.
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1738.0
Sitten on aina Brewmethods.com
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #22 : Heinäkuu 12, 2015, 13:12:23 ip »

Muutaman kylmävesikokeilun jälkeen kokeilin tällaista:
- 60g kahvipurua, suodatinkarkeus+
- 7,5dl vettä, lähtölämpötila 70C
- 12h uutto pressopannussa, välillä sekoittaen
- kaato pressopannun filtterin läpi Aeropressiin
- puristus Aeropressillä paperifiltterin läpi säilytysastiaan
- säilytysastia jääkaappiin
- lopputuloksena 5dl kylmää kahvijuomaa

Maku tuntuu voimakkaammalta ja paremmalta kuin aiemmilla, kylmän veden kokeiluilla. Kitkeryyttä ei havaittavissa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #23 : Heinäkuu 12, 2015, 18:49:01 ip »


Maku tuntuu voimakkaammalta ja paremmalta kuin aiemmilla, kylmän veden kokeiluilla. Kitkeryyttä ei havaittavissa.

Itsekkin olen pohtinut noita kylmäuuton ja lämmin uuton risteymiä. Sousvide-tyyppisesti voisi tehdä suhteellisen tarkastikkin, mutta toisaalta tuokin voisi olla toimiva. Pitääpä joskus vertailla. Nyt kesä on ollut vähän viileä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini