Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kylmää kahvia  (Luettu 12940 kertaa)

Montone

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Kylmää kahvia
« : Heinäkuu 25, 2014, 00:15:34 ap »

Kokeilin tässä uuttaa kahvia kylmänä, eli espressojauhatusta myllystä kuppiin, päälle vettä kylmävesihanasta, kunnon sekoitus ja kansi päälle. Ja ei kun seisomaan yön eli reilut 8 tuntia yli huoneenlämmössä. Puruja oli, hm, neljä Aeropressin mittaa ja vettä noin 2 dl. Seos sitten aamulla Aeropressiin ja mukiin. Kaataessa plöröjä Aeropressiin puruista irtosi kremantapaista kuohua, josta osan sain kuppiin asti käyttämällä tuota pressiä aluksi vaakasuunnassa.

Espressojauhatus oli käytössä, kun en laiskana jaksa säätää myllyä yhtä kuppia varten. Ja Aeropressiinhän se normaalisti tuntuu käyvän, uuttoaikaa vaan pitää lyhentää.

Tulos oli yllättävän hyvä, kahvi oli pehmeän makuista ja aika vahvaa. Tuoksu oli yllättävän voimakas, ei ollenkaan samanlainen kuin jäähdytetyn kahvin olematon tuoksu. Kahvissa oli kuitenkin vähän samantapaista oloa kuin kylmänä seisoneella suodatinkahvilla, vähän kuin jauhoja olisi vedessä liottanut (no niinhän sitä tuossa kyllä juuri tehdäänkin).

Wikipediassa: http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_brew


Onko palstalaisilla kokemusta kylmäuutosta? Millaista jauhatusta, paahtoa ja papuja olette käyttäneet ja miten pitkää uuttoaikaa? Onko kokemuksia noista varsinaisista kylmä"keittimistä"?
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #1 : Heinäkuu 25, 2014, 00:39:19 ap »

Kylmäuuttoa on jonkin verran tullut tehtyä.
1 osa n. suodatinjauhatusta, 4 osaa kylmää vettä. Uutto yön yli ja suodatus tavallisen suodatinkahvisuodattimen läpi.

Yleensä en tykkää tummista paahdoista, mutta tässä tuntuu semmoinen toimivan paremmin kuin vaalea.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #2 : Heinäkuu 25, 2014, 13:47:34 ip »


Onko palstalaisilla kokemusta kylmäuutosta?

On. Tein ulkomailla "Café au lait" säätöjä laittamalla todella reilusti kaupan suodatinjauhatuspuruja lasipullon ja parikin vuorokautta sai uuttua rauhassa. Sitten suodattimen läpi kuppiin ja kuumat maidot päälle. Siitä tuli hyvää, tuhtia ja pehmeää (ehkä liiankin, kuten kylmäuutossa yleensä) kun vain teki siitä todella vahvaa.

Yleisjuttuna, että mitä huonompaa kahvia, niin sitä parempaa siitä suhteessa saa kylmäuutolla. Toisaalta taas paremmilla kahveilla menee kyllä vivahteet osittain hukkaan minusta vähän aeropressin metallisuotimellakin.

Lainaus
Millaista jauhatusta, paahtoa ja papuja olette käyttäneet ja miten pitkää uuttoaikaa?

Erilaisia. Tummilla toiminut itsellä parhaiten. Espressojauhatuksella en saanut niin hyvää kuin suodatin tai pressojauhatuksella.

Lainaus
Onko kokemuksia noista varsinaisista kylmä"keittimistä"?

Ei. Olen käyttänyt lasipulloa ja jääkaappia.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #3 : Heinäkuu 26, 2014, 00:10:35 ap »

Ihan normaalisti olen suodatinkahvit / espressot tehnyt, mut jäiden päälle. AP:llä saa suhteita hieman runklata, ja esson päälle maitoa.
Yksi mikä on omaan mieleen, on myös kahvijääpalat. Keitän pannun kahvia, sit kun jäähtyy ni jääpala-astioihin ja pakkaseen. Sit kuppiin palat ja tilkka/kaks maitoa
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #4 : Heinäkuu 26, 2014, 19:04:31 ip »

Juuri noin. Tupla espresson juuri valuttelin jäämurskaan ja hyvää oli.

Maailmalla on paljon paikkoja, joissa pitää erikseen muistaa pyytää jos joku hullu turisti haluaa kahvinsa kuumana.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #5 : Heinäkuu 27, 2014, 17:18:54 ip »

Ihan normaalisti olen suodatinkahvit / espressot tehnyt, mut jäiden päälle.

Täytyy vielä todeta, että aiemman viestinikylmäuutot join aina kuumana. Toisaalta nyt tämän ketjun innoittamana keksin tehdä kylmä café au lait versioita kylmänä ja olikin muuten todella hyvä tuo kylmäuutto nimenomaan kylmäuuttoon. Kun kylmänäkahvin kirkeryys korostuu ja kylmäuutto taas vähentää sitä. Suoraan vaan kylmät kahvit ja kylmätmaidot jääkaapista ja menee hyvin helteellä. Maitojääpaloja päälle, vaikka voisihan tuota pakastaa toki tuota kylmäuuttokahviakin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #6 : Heinäkuu 28, 2014, 02:09:37 ap »

En suosittele tuota maidon pakastamista.
Eikä ole ollut ongelmia kitkeryyden kanssa, kun sen tekee oikein (kylmänäkahvi). Itse olen jääkaapin kauttakin uuttanut, mutta sen hitaudesta vuoksi sitten jäänyt.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #7 : Heinäkuu 29, 2014, 09:25:26 ap »

En suosittele tuota maidon pakastamista.

Miksi?


Eikä ole ollut ongelmia kitkeryyden kanssa, kun sen tekee oikein (kylmänäkahvi).

Ei toki. Pitää vaan hakea vähän smoothimpaa lopputulosta kuin esim. kuuman cappuccinon kanssa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #8 : Heinäkuu 29, 2014, 11:42:46 ap »

Maidon pakastamisesta ollut ennenkin juttua, siitäpä sen ja omasta kokemuksesta tiedän.
Joku fiksu osais vastata tähän oikein lähteitä käyttäen miten homogenointi pysähtyy pakkasessa, maito erottuu vedestä jne. Terveellistä juoda, voi käyttää leivonnassa mutta yhtä hyvän makuista siitä ei enää saa.
Oliko vielä sulatuksen kanssa jotain häslinkiä, et hitaasti tai kaikki kuolee.

Kylmän kahvin kitkeryyttä monesti on muuten kompensoitu pienillä määrillä sokeria. Vinkiksi testeihin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #9 : Heinäkuu 29, 2014, 15:47:13 ip »

Aika harva aine ei muutu pakastaessa, ja sama koskee keittämistä ja mikroaaltouunia ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #10 : Heinäkuu 29, 2014, 16:11:21 ip »

Sillä, kuinka pakastetaan ja kuinka sulatetaan on aika suuri merkitys. Mutta joo, kyllä pakastaminen muuttaa etenkin soluja, joissa on paljon nestettä. Taasen kuivat ainekset pysyvät pakastettuna kokolailla muuttumattomina.

Mikroaallot muuttaa ruokaa siinä missä muukin kypsennys.
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #11 : Heinäkuu 29, 2014, 16:15:09 ip »

Mutta kyllä vaan on kuumalla herrkua tipauttaa tupla espresso jäämurskan sekaan ja huiviin. Todellinen virkistysbuusti tuon jälkeen.

Totuin noita aikanaan aasianreissuilla juomaan ja voittaa tropiikin helteessä melkein jopa jääkylmän oluen.

Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #12 : Heinäkuu 29, 2014, 17:00:09 ip »


Joku fiksu osais vastata tähän oikein lähteitä käyttäen miten homogenointi pysähtyy pakkasessa, maito erottuu vedestä jne. Terveellistä juoda, voi käyttää leivonnassa mutta yhtä hyvän makuista siitä ei enää saa.

No se jääpala tai pari siinä valmiiksi jääkaappikylmässä maitokahvissa ei paljoa enää vaikuta. Väittäisin hiustenhalkomiseksi. Etenkin jos vertaa miten vesijääpala pilaa juoman miltei välittömästi omaan makuun ja maitojääpalojen makueroa ei ole havainnut. Tietysti kylmäuutetusta kahvista tehdyt jääpalat olisivat vaihtoehto, mutta niidenkin maku lienee muuttuu.

Kokonaisuutena sanoisin, että aivan sama kun maistuu. Omalta osalta jääkahvin juonti muutenkin loppuu kun lämpötila laskee noin 25 asteeseen.

Lainaus
Kylmän kahvin kitkeryyttä monesti on muuten kompensoitu pienillä määrillä sokeria.

Hyi saatana! Onneksi kahvista saa epäkitkerää ilman sokeriakin, niin ei tarvitse.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #13 : Heinäkuu 29, 2014, 18:11:54 ip »

Omalta osaltani sanoisin jääkahviksi kahvia vasta sitten kun lämpötila on alle 25 astetta :)
Kun sokerilla katkoo kitkeryyttä, niin se tehdään niin ettei sokeri maistu, daa.
Kannattaa joskus käydä ihan kahvilassa käydä maistamaan jääkahveja ja kysellä reseptejä. Nyt taitaa ainakin Kaffalla olla muutamakin erilainen vaihtoehto.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kylmää kahvia
« Vastaus #14 : Heinäkuu 29, 2014, 18:20:52 ip »

Omalta osaltani sanoisin jääkahviksi kahvia vasta sitten kun lämpötila on alle 25 astetta

Ilman lämpötila? No joo.. En kauheasti helteistä välitä.

Lainaus
Kun sokerilla katkoo kitkeryyttä, niin se tehdään niin ettei sokeri maistu, daa.

Tiedän, mutta olen makeavammainen ja inhoan makealla "katkottua" kitkeryyttä. Tajuan sen pointin, mutta mielummin itse teen siitä suoraan epäkitkerää ja ei-makeaa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini