Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Tuore kahvi?!  (Luettu 7430 kertaa)

Jay_Leino

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Tuore kahvi?!
« : Kesäkuu 17, 2014, 15:21:25 ip »

Tere!

Sellainen juttu tässä vähän askarruttaa, että mitä pidätte tuoreena kahvina? Millaista kahvia kannattaa tavoitella ja missä raja kulkee, että papupussi kannattaa jättää kauppaan?

Kysyn sillä, kun olen säilyttänyt huoneenlämmössä Kaffan omassa pussissa kahvia, joka on paahdettu noin kuukausi sitten. Nyt tuntuu, että "kaikki ei ole niin kuin ennen". Alkuun kahvi toimi mielestäni paremmin. Tänään tosin huomasin, että Kaffan pussi ei ollut mennyt viimeksi täysin kiinni sitä sulkiessani... Mutta mitä raati on näistä asioista mieltä ja vinkkejä voi antaa muutenkin asian tiimoilta :)
Kirjattu
Rocker R58 + Mazzer Mini e a
Poistuneet: Nuova Simonelli Oscar + Grinta + Rancilio Rocky

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Tuore kahvi?!
« Vastaus #1 : Kesäkuu 17, 2014, 15:58:27 ip »

Itse pidän pavut pakastimessa, josta otan papuja vain kahvin valmistamiseen tarvittavan määrän.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Tuore kahvi?!
« Vastaus #2 : Kesäkuu 17, 2014, 16:04:34 ip »

Kahvi on toki hyvin pitkälle makuasia, mutta omasta mielestäni kahvi on parhaimmillaan parin-kolmen päivän jälkeen paahdosta suurin piirtein pariin viikkoon saakka. Kuukauden vanha kahvi on jo mennyttä...
Makuasioissa absoluuttinen totuus on vaikea määritellä, joten jokainen on paras itse määrittelemään sen, mistä eniten pitää  ;)

Toki pitää huomioida myös tarjonta. Pääkaupunkiseudulla on helppo saada paahtotuoretta tavaraa, jossain muualla saattaisin ehkä toisinaan tyytyä muuhunkin. Ainakin jos postimyynnistä tilatut pavut pääsisivät katastrofimaisesti loppumaan. Tuorepaahtoja saa nykyisin kiitettävän helposti verkkokaupoista niin koti- kuin ulkomailtakin, joten jos kaupassa ei ole kuin vanhoja papuja, siihen ei ole pakko tyytyä.

Itse säilytän tuoreet pavut (pl. noin viikon käyttövara) avaamattomina pakkasessa venttiili teipattuna, jolloin ne pysyvät vähintään pari kuukautta juomakelpoisina. Sitten kun pakkaus on avattu ja otettu käyttöön, sen pakastamisesta ei ole vastaavaa iloa.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: Tuore kahvi?!
« Vastaus #3 : Kesäkuu 17, 2014, 16:16:57 ip »

Itsekin varastoin pavut pakkaseen ja pydän sulana hollilla noin viikon varaston kutakin lajiketta. Pavonin penteleellä on turha haaveilla hyvästä kremasta yli pari viikkoa seisoneesta pavusta.
Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Tuore kahvi?!
« Vastaus #4 : Kesäkuu 18, 2014, 08:51:16 ap »

Itse pidän pavut pakastimessa, josta otan papuja vain kahvin valmistamiseen tarvittavan määrän.

Onko veden kondensoituminen papuihin ollut ongelma? Vai otatko pussin kerrallaan?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Tuore kahvi?!
« Vastaus #5 : Kesäkuu 18, 2014, 10:07:25 ap »

Onko veden kondensoituminen papuihin ollut ongelma? Vai otatko pussin kerrallaan?

Kondensoitumisesta en ole havainnut haittaa. Hyötyä voi hieman olla. Wilfan kahvimylly tuottaa joskus hieman sähköistä purua joka pölisee ikävästi. Pakastimesta otetuilla pavuilla tällaista ei vaikuta tapahtuvan yhtä usein kuin huoneenlämmössä säilytetyillä pavuilla.

Suodatinkahvin valmistusta varten otan pakastimesta venttiiliteipatun papupussin. Sijoitan sen pystyasennossa pöydälle. Avaan pussin, nostan aeropress-mitalla annoksen papuja, kaadan vaa'an päällä odottavaan Wilfan purusäiliöön ja mittailen minulle sopivan 15g papumäärän. Loput pavut kaadan takaisin pussiin. Suljen papupussin sen omalla puristettavalla mekanismilla, taitan pussin yläosan kaksinkerroin ja kiinnitän taitoksen paperipuristimella. Pussin laitan takaisin pakastimeen. Wilfalla sitten jauhan koko annoksen aeropressiä varten.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..