Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen  (Luettu 16632 kertaa)

Jay_Leino

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 95
Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« : Toukokuu 15, 2014, 21:05:12 ip »

Terve!

Olen tilaamaisillani NS Oscarin tuolta Elektros.it osoitteesta ja tulikin mieleeni pari kysymystä kokeneemmilta.

Harrastukseni on aluillaan, joten minulla ei ole vielä muuta hankittuna, kuin Rocky mylly. Mitähän tuohon kannattaisi samalla tilata mukaan? Tamppereita, kahvoja, knockboxia jne? Mitkä olisivat raadin mielestä sellaisi tarpeellisia hankintoja koneelle kaveriksi?

Niin ja onko joku muu paikka parempi tilata noita oheistuotteita? Ajattelin vain, että tuolta tulisi samoilla posteilla ja kai tuolla halvempaa on kuin Suomessa?!

Malliversio lienee syytä olla tuo, jossa on OPV & antivacuum valve?

Kiitos etukäteen jo vastauksista!  :)
Kirjattu
Rocker R58 + Mazzer Mini e a
Poistuneet: Nuova Simonelli Oscar + Grinta + Rancilio Rocky

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1554
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #1 : Toukokuu 15, 2014, 21:37:48 ip »

Kunnollinen tampperi on ehdoton hankinta, kuten myös umpifiltteri takaisinhuuhtelua varten ja jonkinlainen gruponpuhdistusharja.
Puhdistusaineita tarvitaan myös. Kalkinpoistolla ei välttämättä tosin ole heti kiirettä.

Knockboxin tarpeen osaa varmaan parhaiten päätellä itse, mutta jonkinlainen näyttävä tamppausasema tuo uskottavuutta settiin ja on mielestäni lisäksi varsin kätevä. Tarkkuusvaa'an tarvitset myös pikaisesti, samoin lämpömittarin maitoa varten. Kuten toki vaahdotuskannunkin.
Ja ainakin yksi grupon tiiviste on hyvä olla varastossa.

Kupit on myös hyvä muistaa hankkia ajoissa  ;)Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

huuhaa

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 35
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #2 : Toukokuu 15, 2014, 22:42:28 ip »

Ajastin on myös kätevä olla, jos haluaa mittailla tarkkoja uuttoaikoja. :)
Kirjattu
Rancilio Silvia - Anfim Caimano - Nivona Cafegrano 120

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2232
 • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #3 : Toukokuu 16, 2014, 11:23:33 ap »

Oscarista joku enemmän tietävä voisi mahdollisesti valaista kuinka kauan sen lämpeneminen oikeasti kestää? Kamalan ristiriitaista tietoa netissä vartista aina 45 minuuttiin.

Toinen juttu, että toimiiko sen kanssa joku tälläinen kikkailu kuin Silviassa?
http://www.coffeekid.com/archived/rancilio/cheatsilvia
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2232
 • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #4 : Toukokuu 16, 2014, 11:30:15 ap »


Malliversio lienee syytä olla tuo, jossa on OPV & antivacuum valve?

En ole omistanut Oscaria, joten joku asiantuntevampi voinee korjata, mutta mit olen internetin epämääräistä lähteistä ymmärtänyt, niin OPV:lla voi säätää painetta ja se on ihan hyödyllinen jos sitä painetta voi myös mitata jollain. Tuo antivacuum valve on lähinnä hyödyllinen, jos ei tykkää opetella rutiinia, jossa kerta puhautellaan paineita ulos siitä höyrypillistä, koska muuten kone antaa väärän lämpöistä vettä ulos.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2809
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #5 : Toukokuu 16, 2014, 13:05:12 ip »

OPV on venttiili, joka avautuu uuttopaineen voimasta ja päästää veden virtaamaan ohi. Sillä siis voi rajoittaa uuttopainoon haluamakseen. Se on hyvinkin hyödyllinen, koska ilman venttiiliä uuttopaine on liian iso - mikäli vaan pumppu on joku perushyvä ainakin. Säädön tarkkuuden suhteen ei ole mitenkään nuukaa. Ilman OPV:ta ollaan lukemissa 12 baaria tai enemmän. Kunhan sitä saa jonkun verran alaspäin, niin uutot paranevat. Onko se sitten 8,7 vai 9,5 baaria, sillä ei kyllä ole kauheasti väliä.

Mielestäni Oscarin tasoisessa koneessa OPV on kyllä ihan ehdoton ominaisuus.

Antivacuum valve on alipaineventtiili, joka päästää ilmaa boileriin sen jäähtyessä. Muuten vesihyöryn tiivistyessä boileriin tulisi alipaine. Se rasittaa venttiileitä ja liitoksia, voi sotkea pressostaatin toimintaa sekä saattaa pahimmillaan painaa boilerin lommolle. On vähän erikoista, että se on valinnainen ominaisuus?

En tunne tarkemmin Oscarin rutiinia johon PM+VK viittaa, mutta höyryjä kannattaa aina päästellä ulos lämmityksen aikana tai ainakin ennen vaahdotusta. Vaikka koneessa onkin alipaineventtiili, niin joskus (hyvin harvoin) voi olla valepainetta, eli ymmärtääkseni ilmanpainetta höyrynpaineen sijaan, joka pitää päästä ulos ennen kuin boileri lämpeää oikeaan lämpöön. Jos tämän huomaa höyrytyksen alussa, niin baristan flow menee ihan pilalle ja espresso jäähtyy.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

äyni

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 689
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #6 : Toukokuu 16, 2014, 14:51:46 ip »

Vaikka koneessa onkin alipaineventtiili, niin joskus (hyvin harvoin) voi olla valepainetta, eli ymmärtääkseni ilmanpainetta höyrynpaineen sijaan, joka pitää päästä ulos ennen kuin boileri lämpeää oikeaan lämpöön.

Valepaine on tavallaan myytti, ja vallankin se osa siitä, että siellä olisi jotain erillistä paineistunutta ilmaa, joka voidaan päästää pois. Terminä se on ehdottoman virheellinen.
Jos boileri täyttyy kovin täydeksi, on mahdollista, että sinne syntyy pressostaatin laukaiseva paine ennen kun vesi on oikean lämpöistä. Tällöin boilerissa ollut neste ja kaasu ovat laajentuneet tarvittavaan paineeseen ennen kun vesi on alkanut kiehua. Tähän auttaa toki höyrypillin avaaminen. Yleensä kuitenkin boilerit taidetaan mitoittaa siten, että kaasutilavuus riittää.
Mikäli vesi kiehuu boilerissa siinä vaiheessa kun pressostaatti sulkeutuu, on vesi oikeassa lämpötilassa. Mikäli vesi ei kiehu, on lämpötila liian alhainen. Tämä on varma indikaattori, olettaen tietysti, että kiehuminen on havaittavissa ulkopuolelle.
Monestihan tästä on esitetty juurikin väitettä, että boileriin jää paineistettua ilmaa, joka pitää päästää ulos ja sitten kun boilerissa on vain vesihöyryä, voidaan pressostaattiin luottaa. Juttu on niin, että sitä ilmaa ei saa sieltä millään pois. Kaasut eivät faasiudu kerroksiin kuten esim. vesi ja öljy, vaan kaasut ovat aina iloisesti sekaisin. Näin myös boilerissa. Ulospäästettävässä kaasussa on ilmaa ja vesihöyryä siinä suhteessa kuin niitä boilerissa on. Toki mitä enemmän boilerista päästetään höyryä ulos, sitä suurempi osa täydessä paineessa boilerissa olevasta kaasusta on vesihöyryä, koska uutta ilmaa ei sinne pääse. Pressostaatti toimii myös samoin oli boilerissa mitä kaasua hyvänsä, kaasun koostumuksella ei ole mitään väliä pressostaatin toiminnan kannalta.
Pressostaatin ajatus lämmönsäätimenä on se, että nestemäinen vesi ei voi koskaan olla kuumempaa kuin mitä sen kiehumispiste on. Säädettäessä paine sen mukaan, että ko. paineessa veden kiehumispiste on haluttu veden lämpötila, saadaan vesi aina saman lämpöiseksi kunhan boilerin toiminta on järjestetty siten, että vesi pääsee kiehumaan.
Kirjattu

OskuK

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2555
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #7 : Toukokuu 16, 2014, 15:16:38 ip »

Niin tai näin, höyryn päästely on aika rutiinia näissä hommissa. Putkeen jäänyt kosteuskin on hyvä saada pois ennen mitään maidon vahdotusta, ja vaikka ei vaahdottaisikaan maitoa, vaan tekisi espresson, tulee samoja rutiineita tehtyä, sen kummemmin ajattelematta asiaa. Muistaakseni Oskari lämpeni ok 20 minuutissa, ja gruppokin, kunhan lorotteli hieman vettä läpi, mikä myös on ihan rutiinia näillä HX-laitteilla.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

koomikko

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 209
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #8 : Toukokuu 16, 2014, 17:28:11 ip »

Moi,
mulla on ollut Oscari n. 1,5 vuotta ja se on kanssa tuolta elektros.it paikasta tilattu. Otin itse aikoinaan kanssa tuon opv+antivac paketin.

Oscarin pahin puute on se että sen lämpötilakäyrä on nouseva uuton aikana. Tähän auttaa musica-mallin kuristimien asentaminen ja on mielestäni ehdottomasti paras upgreidi koneeseen varsinkin kun ottaa huomioon että nuo maksavat jonkun 4€. Kuristimien huono puoli on se että kone lämpenee hitaammin, noin 30-60min riippuen välihuuhteluiden määrästä.

Toinen seikka mikä tuossa jo aiemmin tuli ilmi on tuon opv:n säätäminen. Jos sen hankkii niin olisi hyvä kanssa olla mittari sen paineen mittaamiseen. Kaikki kaupasta saatavat mittarit e-61 gruppoon eivät sitten käy. Korvakkeet kahvassa ovat eri kokoiset. Suomeen tulleista Oscareissa tuo opv on ollut useammassakin koneessa säädetty aivan liian alas noin 6 baarin tienoille. Tällä on jo vaikutusta makuun ja koostumukseen.

Oscarin perus pressostaatti ei myöskään ole säädettävä ja jos lämpötilaa haluaa säätää niin erikseen myytävä sirai upgreidi mahdollistaa tuon. Tosin tällöinkin tulisi lämpötilaa pystyä mittaamaan jollain mittarilla luotettavasti.


Alla vielä lista mitä itse nyt hommaisin Oscarin kanssa:
Tampperi
Tamppausmatto tai asema
Knockbox
Gruppoharja (cafelat on hyvä)
Vaaka (ebay)
Ajastin (ebay)
Blindi
Nakukahva
Maitokannu
Maitomittari
Kahvikupit (espresso, capu ja latte)

Rocky paakuuttaa jonkin verran joten sen kanssa kannattaa jauhaa paperikuppiin ja hajoittaa paakut neulalla. Sellainen korkki missä on monta neulaa pystyssä nopeuttaa hommaa kummasti.

Jos majailet lähellä espoota niin tänne voi tulla ihmettelemään oscaria joskus.

-mikko
Kirjattu

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1554
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #9 : Toukokuu 16, 2014, 19:36:53 ip »

Noita pikkutilpehöörejä (tarkkuusvaaka, ajastin, lämpömittari) voi katsella myös dx.comista.

Esim. http://www.dx.com/p/digital-pocket-scale-2lb-1kg-1165#.U3Y-bV5JWdg

Hinnoille on vaikea löytää kilpailijaa, mutta jos jotain haluaa nopeasti, niin sitten kannattaa tilata muualta (toimitusajat n. 2vk-2kk).
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2809
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #10 : Toukokuu 19, 2014, 15:52:10 ip »

Valepaine on tavallaan myytti, ja vallankin se osa siitä, että siellä olisi jotain erillistä paineistunutta ilmaa, joka voidaan päästää pois. Terminä se on ehdottoman virheellinen.
Jos boileri täyttyy kovin täydeksi, on mahdollista, että sinne syntyy pressostaatin laukaiseva paine ennen kun vesi on oikean lämpöistä. Tällöin boilerissa ollut neste ja kaasu ovat laajentuneet tarvittavaan paineeseen ennen kun vesi on alkanut kiehua. Tähän auttaa toki höyrypillin avaaminen. Yleensä kuitenkin boilerit taidetaan mitoittaa siten, että kaasutilavuus riittää.

Ilmiö ei ole myytti, mutta hyvä että oikea selitys kävi ilmi. Ihmetyttää tosin, että miten boilerin täyttymistä mittaavassa anturissa voi olla niin paljon heittoa, että se täyttyisi noin paljon liikaa? Vai onko kyse pressostaatin virhetoiminnasta?

Olen nähnyt tuota Expobar Brewtuksessa ja Izzo Duetossa, joissa kummassakin on "riittävän" kokoinen höyryboileri. Hyvin harvinaista se kyllä on.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2809
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #11 : Toukokuu 19, 2014, 15:53:09 ip »

Keskustelu eri kauppapaikoista yhdistetty toiseen ketjuun: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1070
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

OskuK

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2555
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #12 : Toukokuu 20, 2014, 22:54:25 ip »

Ilmiö ei ole myytti, mutta hyvä että oikea selitys kävi ilmi. Ihmetyttää tosin, että miten boilerin täyttymistä mittaavassa anturissa voi olla niin paljon heittoa, että se täyttyisi noin paljon liikaa? Vai onko kyse pressostaatin virhetoiminnasta?

Olen nähnyt tuota Expobar Brewtuksessa ja Izzo Duetossa, joissa kummassakin on "riittävän" kokoinen höyryboileri. Hyvin harvinaista se kyllä on.Niin, pikaäimistelyä: maalaisijärjellä voisi ajatella yhtä hyvin että höyrypillin aukominen liiallisesti olisi hyvinkin epätoivottua, sehän laskee paineen, muttei alenna lämpötilaa. Paineen alentuessa alkaa vesi lämmetä ja kiehua, jolloin syntyy höyryä ja paine nousee...joo, nyt maalaisjärki ei auttanut katasrrooffiin. Paine on riski, mutta lämpö ei alempi paine nostaa veden vain sataan asteeseen, muta paineen noustessa sen lämpö voi nousta yli sadan. Mutta eiköhän boileri sen kestä. ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

äyni

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 689
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #13 : Toukokuu 21, 2014, 06:49:51 ap »

Mitähän se osku ny sekoilee?
Veden lämpötilan on broilerissa tarkoituskin nousta yli sadan asteen. Ja pressostaatti pitää lämpötilasta huolen ihan siinä missä termostaattikin, pressostaatin ohjaamana veden lämpö ei nouse millään yli tavoitelämmön.

Ilmiö ei ole myytti, mutta hyvä että oikea selitys kävi ilmi. Ihmetyttää tosin, että miten boilerin täyttymistä mittaavassa anturissa voi olla niin paljon heittoa, että se täyttyisi noin paljon liikaa? Vai onko kyse pressostaatin virhetoiminnasta?

Olen nähnyt tuota Expobar Brewtuksessa ja Izzo Duetossa, joissa kummassakin on "riittävän" kokoinen höyryboileri. Hyvin harvinaista se kyllä on.

Onko ollut systeemisestä viasta tietyillä laitteilla, vai satunnaisesta ilmiöstä?
Alipaineventtiilin toiminta, veden lämpötila käynnistettäessä kone, ja tietty täyttöasteen raja-anturin tarkkuus yms. tekijät vaikuttaa.
Kirjattu

OskuK

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2555
Vs: Nuova Simonelli Oscarin tilaus oheistuotteineen
« Vastaus #14 : Toukokuu 21, 2014, 07:18:13 ap »

Mitähän se osku ny sekoilee?
Veden lämpötilan on broilerissa tarkoituskin nousta yli sadan asteen. Ja pressostaatti pitää lämpötilasta huolen ihan siinä missä termostaattikin, pressostaatin ohjaamana veden lämpö ei nouse millään yli tavoitelämmön.

Me päädyimme siis kumpikin samaan päätelmään ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::