Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kahviharrastus aluillaan!  (Luettu 27430 kertaa)

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #15 : Huhtikuu 26, 2014, 03:08:03 ap »

Noo, mun klisuttelullani ei juuri pääse brassailemaan. Etsin tässä kuvaa, jonka otin Venetsiassa hinnastosta, mutta eipä satu silmään...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #16 : Huhtikuu 26, 2014, 00:24:08 ap »

Ja itse asiassa se on caffè. Ja sanotaankin vielä kahdella äffällä ja mielummin perfavoren kanssa :). Tämä tuli heti opetetuksi aikoinaan, kun ekaa kertaa saapasmaassa kävin.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #17 : Huhtikuu 27, 2014, 00:13:42 ap »

Ja itse asiassa se on caffè. Ja sanotaankin vielä kahdella äffällä ja mielummin perfavoren kanssa :). Tämä tuli heti opetetuksi aikoinaan, kun ekaa kertaa saapasmaassa kävin.

Itseasiassa olen aina pyytänyt due cappuccinia tai (turistimaisesti) due espressiä, per favoren kanssa :)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

VeroKarhu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #18 : Huhtikuu 27, 2014, 12:41:31 ip »

Noniin, tänään pääsin testaamaan noita 50/60 papuja. Vaan vieläkin hämää määrät, jauhan kolme ruokalusikallista papuja ja tuntuu että se on jo aika paljon. Ensimmäisellä testillä tuli kyllä oikein nätti crema, en vaan siitäkään vielä tiedä miltä sen kuuluisi maistua yms. Hieman kitkerän makuista alkuun, joko kieli tottui nopeasti, mutta loppu shotti maistui ihan miellyttävältä. Toisesta shotista nykyään väännän korjatun espresson jolloin maku on aina miellyttävä, kaipa maito sen verran pehmentää, oli millanen litku tai myrkky alla.. Sinkkupesää ei mukana tullu ollenkaan, joten tuplia vääntelen, joka toisaalta on ihan ok.

On kyllä mielenkiinto korkealla, kun vain saisi varmuutta touhuun niin voisi edes oikeasti väittää tekevänsä espressoa. Nyt varmaan enemmän vain vähän sinne päin. Kaipa tuo kone ihan hyvin hoitaa hommansa, vaikka alkuun vähän pelästyin kunnosta että tuliko ostettua sika säkissä. Eipä tuo toisaalta kallis ollut kun irtosi satasella, näyttäisi uudella hintaa olevan siinä 300-450 välillä.

Tekisi mieli vieläkin vähän purkaa noita turhia osia kahvasta ja kokeilla tuleeko erilainen shotti. Kun poistan osan jossa on valumapää ja jouset, jäljelle jää vielä outo venttiilipalikka joka estää valumisen ellei sitä paina ylöspäin. Tekisi mieli repiä pois koko palikka ja kokeilla mutta takaisin sitä tuskin saisi, tiedä mitä virkaa tuolla nyt kuitenkaan on kahvin onnistumisen kannalta. Voisin laittaa kuvan tossa myöhemmin siitä, jos joku osaisi tarkentaa sen funktiota.

Kiitos hyvistä korjauksista ja vinkeistä tähän mennessä!
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #19 : Huhtikuu 27, 2014, 12:57:40 ip »

Korjattu espresso on siis caffe corretto -eli espresso, jossa seassa viinaa, käytännössä grappaa ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

VeroKarhu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #20 : Huhtikuu 27, 2014, 13:52:46 ip »

aajoo, tosiaan, termit tahtoo sekoittua, mutta siis joo pienellä maitomäärällä meinasin, eli macchiato ilmeisimmin.
Kohta safkan jälkeen uusi testi, määrää hinkattuna ja hieman isompi grindaus. Lets see
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #21 : Huhtikuu 27, 2014, 13:57:57 ip »

Kun poistan osan jossa on valumapää ja jouset, jäljelle jää vielä outo venttiilipalikka joka estää valumisen ellei sitä paina ylöspäin. Tekisi mieli repiä pois koko palikka ja kokeilla mutta takaisin sitä tuskin saisi, tiedä mitä virkaa tuolla nyt kuitenkaan on kahvin onnistumisen kannalta. Voisin laittaa kuvan tossa myöhemmin siitä, jos joku osaisi tarkentaa sen funktiota.

Painekahvassa jousi taitaa pitää venttiiliä suljettuna kunnes paine ylittää jousen vastuksen niin että neste pääsee pienestä kolosta (kuvan kohta 3 keskellä) läpi. Samalla neste osittain vaahtoontuu josta jää jäljelle creman kaltainen höttö kahvijuoman pinnalle. Olisikohan niin että jousen poisto painekahvassasi tukkii jonkin alemman aukon (kuvassa 8..10?).

Eräs kuva:


Vaikutusta makuun voit kokeilla kaapimalla hötön pois nesteen pinnalta ennen juomista.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 27, 2014, 14:27:38 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #22 : Huhtikuu 27, 2014, 14:04:33 ip »

Niin ja yleensä mahdollisuudet paremman makuiseen kahviin kasvavat jos luovut painekahvasta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

VeroKarhu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #23 : Huhtikuu 27, 2014, 15:13:55 ip »

Alkoi hämäpä tuon filtterin koko, nimittäin 3 papulusikallista jauhettuna mahtuu juuri ja juuri sisään on varmasti aivan kiinni gruppossa. Lieneeköhän tuo siis sittenkin se sinkkubeissi mitä olen käyttänyt. Vai mites nämä shottien mitat nyt menee..? Sinkku = 7g? tupla 14? Ja jos lusikallinen papuja oli noin 6,5gr niin kolmehan on jo aivan liikaa.. perskule. Noh tähän mennessä kokeilut ovat menneetkin hyvin vaihtelevin määrin. Äsken ihan testimielessä ihan täyteen ahdettuna koitin (se kolme lusikkaa), ja kakku oli kyllä aika tiukassa kun koputteli, ei meinannut lähteä millään. Aika hirveän makuinen liemi tulikin.

Edit. Vaikuttaisi vetävän noin 16-18g tuo kauha, eli kyllä se kolme lusikallista ainakin vähän liikaa oli. Nyt kokeilin, arvioisin noin 14g määrällä ja paljon laadukkaampi maku, vielä pitää vähän kattoa millainen jauhatus on sopivin tuolle määrälle

edit2. Mitenhän, jos kerran paineistetulla kahvalla ei jauhatuksella kuulemma ole niin isoa merkitystä (esim että pitäisi saada jonkunnäkönen tulos isollakin jauhatuksella), niin voiko ja pitääkö valumisen alkamista seurata, sillä ainakin tähän mennessä kahvin valuminen on alkanut aina alle viidessä sekunnissa. Indikoisi että hieman liian iso jauhatus?
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 27, 2014, 15:47:58 ip kirjoittanut VeroKarhu »
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #24 : Huhtikuu 27, 2014, 20:09:56 ip »

Sinkku = 7g? tupla 14?

Suunnilleen, joo.

Kannattaa varoa ettei tampatun kahvin pinta ota koneessa olevaan suihkusihtiin kiinni. Tällöin voi kone mennä helposti tukkoon. Jos poistat kahvan kiinnityksen jälkeen (ilman uuttoa) ja kahvipurujen pinnassa on koneen jättämä jälki niin purua on aivan liikaa.

edit2. Mitenhän, jos kerran paineistetulla kahvalla ei jauhatuksella kuulemma ole niin isoa merkitystä (esim että pitäisi saada jonkunnäkönen tulos isollakin jauhatuksella), niin voiko ja pitääkö valumisen alkamista seurata, sillä ainakin tähän mennessä kahvin valuminen on alkanut aina alle viidessä sekunnissa. Indikoisi että hieman liian iso jauhatus?

Kyllä - kokeile vääntää jauhatusta hienommalle ja tarkkaile muuttuuko maku johonkin suuntaan.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

VeroKarhu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #25 : Huhtikuu 27, 2014, 21:21:36 ip »

Juu kyllä se itseasiassa parani, hinkkailua ja hinkkailua niin eiköhän maku voi kuin maukastua. Taidan huomenna napata pihdeillä koko sen painepalikan pois + alaosan jossa on jousitus ja kumifläbä tuubissa. Eli siis jää vaan filtteri ja sen metallinen alaosa jossa on pienehkö reikä. Huomatkaa vahva ammattisanasto oluen kirvoittamana. Taidan piruuttani napata kuvat toimenpiteistä ja kahvan osista tänne. On hieman erilainen kuin mitä joillain videoilla olen nähnyt, mutta kaipa noita on moneen lähtöön.

heh tuntematon sotilas..

edit. Nyt on skertonin säätö pienimmällä, joka tulikin näemmä nopeasti vastaan. Olisin ehkä kuvitellut saavani vieläkin hienompaa, mutta ainakin jauhatus näyttäisi jokseenkin tasalaatuiselta. Juuri äsken tällä pienimmällä uutin ja tulos oli tähän mennessä paras (ehkä muutenkin tasalaatuisin suoritus tuon koneen parissa). Tasan 25 sek ja molempi shottilasi oli juuri tulossa täyteen, ja valumisen alkamiseen sopiva 6sek. Nätti höttöcrema melkein puolitoista senttiä, ja maku mutkattomin tähän mennessä. Jee! Vaahdotuskin on jo huomattavasti parempilaatuista kun tajusin kunnolla miten se pilli käyttäytyy ja alkaa toimia kunnolla.

edit2. Ei se ollutkaan pienimmällä, jotenkin vain olin onnistunut jumiuttamaan myllyn säätöruuvin, ja kyllähän se siitä kiristyi kun uudelleen koitti. Tuli kanssa riisuttua kahvaa ja testiuutossa oli laihanlainen crema, mutta maku oli hyvinkin mukava, ja se palanut ensimaku lähti. Tässä videossa mistar inddia kyllä kehuu paineistettuja kahvoja, mutta kokeillaas miten luonnistuu paineen synnyttäminen ilman. Takaisin en niitä osia enää saa, sillä se metallineula palikan päässä piti katkaista että sain sen palikan irti PFstä.

Kiitos taasen kommenteista, huomenna testit jatkuvat.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 28, 2014, 01:24:04 ap kirjoittanut VeroKarhu »
Kirjattu

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #26 : Huhtikuu 28, 2014, 05:32:27 ap »

Vanhoista, pidempään seisoneista pavuista ei sitten kannatakaan kovin kummoista kreemaa odotellakaan ilman taikasihtiä :)
Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #27 : Huhtikuu 28, 2014, 08:17:48 ap »

Alkoi hämäpä tuon filtterin koko, nimittäin 3 papulusikallista jauhettuna mahtuu juuri ja juuri sisään on varmasti aivan kiinni gruppossa.

Jos meinaat yhtään saada hommaa paremmin hallintaan, niin hanki tarkkuusvaaka ja jätä nuo lusikat pois. Esim. kahden gramman ero annoksessa voi vaikuttaa uuttoaikaan yllättävän paljon.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #28 : Huhtikuu 28, 2014, 08:44:04 ap »

Joku tämmöinen kiinanihme ei kauheasti maksakaan.

http://ostanetista.net/tarkkuusvaaka-200g

toisaalta, tuolla valinnanvaraa, ja ilmainen posti ;-)
http://www.dx.com/c/electrical-tools-499/measurement-analysis-426/digital-scales-406
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #29 : Huhtikuu 28, 2014, 13:20:45 ip »

toisaalta, tuolla valinnanvaraa, ja ilmainen posti ;-)
http://www.dx.com/c/electrical-tools-499/measurement-analysis-426/digital-scales-406

Sekä pitkät toimitusajat. Oma vaakani teki matkaa noin 2kk. Ilmeisesti paketit lojuvat Hong Kongin postissa toisinaan ilman suurempaa kiirettä toimittaa niitä eteenpäin.

Silti noilla hinnoilla voi hetken odotellakin...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E