Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kahviharrastus aluillaan!  (Luettu 27437 kertaa)

VeroKarhu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Kahviharrastus aluillaan!
« : Huhtikuu 25, 2014, 08:16:21 ap »

  Heipä hei ja hyvää huomenta koko ristretto.fi foorumi! Ensimmäiseksi postikseni päätin tarinoida vähän miten homma lähti käyntiin.

 On tullut lähiaikoina syvennyttyä kahviin, muutamalla erikokoisella mokkapannulla olen veistellyt mokka cappuccinoa marketin espressorouheilla. Pyrin maistamaan mokan maun ennenkuin sotken siihen maitovaaahtoa. Jo tähän siirtymään olin erittäin tyytyväinen, eikä minulla ollut oikeastaan sen kummempaa syytä alkaa hifistelemään, vaan sattuipa murtumaan nilkka ja on ollut liikaa aikaa selailla näitä foorumeita, joten;

 Ensin saapui Crema.fi:stä pari säkkiä papuja (lucaffe 100%arabica ja Helsingin paahtimon 50/60), Harion skerton käsimylly(nykyään muuten kumikannellinen), ja jotain siirappia.
 Joutui ensin grindailemaan mokkapannuille, sillä semiautomaattilaite oli vasta tulossa. Lucaffea vasta tähän mennessä ehtinyt käyttää papuna ja kymmenkunta testikertaa osoittaisi semmoisen suht isonkokoisen grindauksen vähän lusikalla taputeltuna parhaaksi. Ei tullut ihmeempää mujua kahviin ja maku oli markettijauheita smuutimpi.

 Huutonetistä huusin La Pavonin si/pw-16/pl-16/pab-16/lusso (mikä helvetti se noista nyt onkaan, erittäin nihkeästi löytyi tietoa ainakin alkuun, kun ei tiennyt tarkkaa mallia edes) joka saapui eilen.

Jeejee, paketti auki ja totean, että laitetta on tuskin koskaan pesty. Eikun purkamaan osiin ja hinkkaamaan teräsvillalla ja ruokasoodalla >:(

 Kahvan yläpuolella oleva sihti (ilmeisesti group head/gruppo?) oli varsinkin oli aivan musta sen irrotettuani, ja hinkattuani sitä meni koko laite testivalutuksilla tukkoon, joka enteilisi että pitäisi purkaa sitä kohtaa vielä enemmän. Lisäksi sameaa vettä valui jonkun verran, varmaankin olisi kalkinpoisto aiheellinen.
 Ei näemmä jaksanut pysyä nukkumassa kun alkoi jo miettimään toimisiko se painekahva ilman jousta (ei toiminut, vaikka hienot cremat sieltä yli näytti valuvan). Yritin siis de-paineistaa kahvan, mutta siinä on jokin venttiili joka estää kahvia valumasta, ellei kahvassa ole jousi paikallaan  :( hmph, jousi takaisin paikalleen ja aamupressoja vääntämään.
 Nyt aamutuplani oli aika lailla kitkerämpi kuin eiliset testini, vaikka jopa vähän löystin myllyä hienojakoisimmasta kierroksestani. Epäilen että ruokalusikka jolla jauhetut purut mittaan on tällä kertaa ollut vähän täydempi ja tulos oli siksi tujumpi. Nyt selattuani totesin ehkä muutenkin käyttäneeni hieman liikaa puruja, nyt bongasin toisesta topikista tämmöisen mittayksikön jolla ensi kerran voisi kokeilla:
"- ruokalusikallinen = 15ml =  6,5 grammaa papuja". Täytyy varmaan ensiksi pyrkiä parantamaan tulosta ihan kahvin määrällä, sitten grindauksen hienosäädöllä.

Alkuun heränneitä kysymyksiä:
Paljon suurinpiirtein mahtaa olla lusikan reunoille tasoitettu ruokalusikallinen jauhettuja papuja?

Saan parempaa maitovaahtoa tällaisella kiinasta tilaamallani pari dollaria maksaneella vaahdottimella
Osaako kukaan sanoa, mitä eroa on höyryvaahdottamisella ja vatkaamisella? Ainakin juuri semmoinen muhkea paksu vaahto on helpompi patterivatkaimella.

Vaikka aamun ensimmäinen oli hyvinkin kitkerä/vahva maultaan, lisättyäni maitovaahtoa maku oli erittäinkin hyvä, jopa parempi kuin aiemmat cappuccinoni. Lieneekö kieleni jo tottunut mokkakahvin vahvaan makuun vai onko mitään perää jopa tehdä vähän vahvempia pressoja maitokahveihin. Lienee kuitenkin makuasia?

Tästä tää lähtee, rahanmenoa ei voi estää ja kofeiiniöverit odottaa nurkan takana, mutta ainakin löytyi mukava harrastus!
Kirjattu

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #1 : Huhtikuu 25, 2014, 10:08:21 ap »

Onneksi olkoon  ;D

Sympaattisen näköinen vempula, jotenkin tulee vallan Wall-E mieleen :)

Grupon sihdillä tarkoittamasi osa kulkee uskoakseni nimikkeellä 'dispersion screen', joku muu kertokoot mikä on vakiintunut suomennos :D Eiköhän sen joka tapauksessa saa irti ja likoamaan Cafizaan; pelkkä ruokasooda tuskin vielä ratkaisee mitään. Cafiza on muuten aika ihme tavaraa, olen pelastanut sillä jo muutaman pilalle palaneen paistinpannunkin  ::)
Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #2 : Huhtikuu 25, 2014, 10:19:37 ap »

Muutama kommentti, suoimalaisella kahvilla se kofeiiniyliannostus olisi varmempi, itse en tunnut kestävän "normikahvia" enää ollenkaan, tuo vaahdotus on taitolaji, eikä cappuccinon vaahdon kuulu olla muhkeaa ja paksua, slkkistä kyllä, ilman isoja kuplia. Tuollaisella patterisurruttimella mekin maitoa vaahdotimme, käypä peli. Grupon sihti on ok termi, ja cafiza suositeltavaa ainetta, kuin myös sitruunahappo, esim. apteekista.

Tässä jannu näyttää normicapun ja tuhdin vaahdon eron. Josko pärisee muutakin, tosin italiaksi, joten sehän on vain musiikkia korvissa ;-)
 https://www.youtube.com/watch?v=b4vLkKiPdKI
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

VeroKarhu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #3 : Huhtikuu 25, 2014, 14:04:31 ip »

Siis joo, kyllä sen sihdin irrotin jo siis eilen ja gruppo olikin sisältään likaisin kohta koko koneesta, ja meni vielä uudemman kerran jotenkin tukkoon. Eli siis lisää puhdistusta tiedossa.

Hyvä video, olin jotenkin vinoon kuvitellut että lattessa olisi vähän laihempi vaahto kuin cappuccinossa, ja tuolla höyrypillillä ei näyttäisi kovin paksuksi vaahdoksi menevänkään. Ainut että muodostaa minusta vähän väkisin isoa kuplaa mutta pakko sen kai on olla harjottelun puutetta.
Ja pärinöistä vielä sen verran että tosiaan tämän harrastuksen pariin ajoi toistuvat vatsakivut ja heikotus johtuen suomikaffeista. Tummapaahdolla ongelmia ei sen kummemin vatsan kanssa tule.

Joo laite on oikeen söpö, tosin ei niin komea kuin nettihaulla löytyvät, vaan on kumman harmaan vihreän värinen :-X

Nyt taas yhden tehtyäni olen edes hieman tyytyväisempi, niin shotin kuin maidonkin kanssa, mutta molemmat vaativat vielä paaljon työtä  :-*
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #4 : Huhtikuu 25, 2014, 19:14:08 ip »

Videossa ei lattea siis ollut, siinä oli oikein ja väärin tehty cappu ja essu, joka muutettiin sittemmin macciatoksi.

Caffe lattessa on vain lämmitettyä maitoa.

Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #5 : Huhtikuu 25, 2014, 16:53:35 ip »

Caffe lattessa on vain lämmitettyä maitoa.

Jos ajattelet Italialaista "alkuperäistä" (mitä kukin haluaa tällä ilmaisulla kulloinkin tarkoittaa...) lattea, niin asia on juuri kuten sinä sanoit. Mutta nykyinen, maapallon valloittanut amerikkalainen latte, tehdään mikrovaahtoon.

Vähän kuin pizza. Italiassa on pizzoja, muu maailma popsii amerikkalaistyylistä pitsaa. Tai kinkkiravintolat, joissa suurimmalla osalla juuret ovat amerikkalaisessa chop-suey-keittiössä, ei kiinalaisessa keittiössä.
Kirjattu

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #6 : Huhtikuu 25, 2014, 19:09:45 ip »

Siis joo, kyllä sen sihdin irrotin jo siis eilen ja gruppo olikin sisältään likaisin kohta koko koneesta, ja meni vielä uudemman kerran jotenkin tukkoon. Eli siis lisää puhdistusta tiedossa.

Hyvä video, olin jotenkin vinoon kuvitellut että lattessa olisi vähän laihempi vaahto kuin cappuccinossa, ja tuolla höyrypillillä ei näyttäisi kovin paksuksi vaahdoksi menevänkään. Ainut että muodostaa minusta vähän väkisin isoa kuplaa mutta pakko sen kai on olla harjottelun puutetta.
Ja pärinöistä vielä sen verran että tosiaan tämän harrastuksen pariin ajoi toistuvat vatsakivut ja heikotus johtuen suomikaffeista. Tummapaahdolla ongelmia ei sen kummemin vatsan kanssa tule.

Joo laite on oikeen söpö, tosin ei niin komea kuin nettihaulla löytyvät, vaan on kumman harmaan vihreän värinen :-X

Nyt taas yhden tehtyäni olen edes hieman tyytyväisempi, niin shotin kuin maidonkin kanssa, mutta molemmat vaativat vielä paaljon työtä  :-*


Ettei nyt tämän tukkoon menon kanssa nyt ole kuitenkin kyse ihan vain siitä, ettei vehkeestä heru ulos kahvia, vaikka pumppu huutaa armottomasti? Siinä tapauksessa taitaa olla vain kyse pienestä yliannostelusta/liian hienosta jauhatuksesta. Onnistuu kyllä ihan hintavimmillakin koneilla.
Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #7 : Huhtikuu 25, 2014, 20:18:46 ip »

Jos ajattelet Italialaista "alkuperäistä" (mitä kukin haluaa tällä ilmaisulla kulloinkin tarkoittaa...) lattea, niin asia on juuri kuten sinä sanoit. Mutta nykyinen, maapallon valloittanut amerikkalainen latte, tehdään mikrovaahtoon.

Vähän kuin pizza. Italiassa on pizzoja, muu maailma popsii amerikkalaistyylistä pitsaa. Tai kinkkiravintolat, joissa suurimmalla osalla juuret ovat amerikkalaisessa chop-suey-keittiössä, ei kiinalaisessa keittiössä.

Tuo on hyvä pointti ja olen muuten täysin samaa mieltä globaalista pizza/chopsuey-kulttuureista, mutta 'alkuperäiseen' italialaiseen latteen ei kuulu muuta kuin maito - yleensä sellaisenaan jääkaappikylmänä  ;)

Latte=maito.  ;)

Cafe Latteen minunkin mielestäni kuuluu ihan inasen verran vaahtoa, mutta ei kyllä Italiassa ole koskaan tullut tilattua sellaista (ei se oikein edes kuulu sikäläiseen kahvikulttuuriin, kyllä niitä tietty turisteille tehdään...). Harvemmin muuallakaan. Jos olisi pakko mennä Starbucksiin, niin kai sillä tolkuttomalla maitomäärällä voisi peittää edes osan siitä palaneen kumin ei-niin-kiehtovasta aromista  ;)
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 25, 2014, 20:30:56 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #8 : Huhtikuu 25, 2014, 21:20:03 ip »


Cafe Latteen minunkin mielestäni kuuluu ihan inasen verran vaahtoa, mutta ei kyllä Italiassa ole koskaan tullut tilattua sellaista (ei se oikein edes kuulu sikäläiseen kahvikulttuuriin, kyllä niitä tietty turisteille tehdään...).

Italiassa on etikettivirhe tilata Cafe Lattea muuten kuin aamuisin. Ainakin näin pakalliset opastivat minua. Tiedä sitten oliko kuinka paikallinen juttu vain Firenzessä.

Pöytäseurueessani joku on tilannut Cafe Latteja lukuisia kertoja Roomassa, Firenzessä ja muutaman kerran Italian rivieeralla. Kaikissa turististi päiväsaikaan. Firenzessä ainakin siihen maailmanaikaan katselivat vähän vielä vinoon "päivä latteja", mutta nykyään tuskin enää sielläkään. Joka ikinen kerta siinä on kuitenkin ollut kevyt vaahto vielä päällä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #9 : Huhtikuu 25, 2014, 22:01:33 ip »

Italiassa on etikettivirhe tilata Cafe Lattea muuten kuin aamuisin. Ainakin näin pakalliset opastivat minua. Tiedä sitten oliko kuinka paikallinen juttu vain Firenzessä.

Maitokahvia italialaiset eivät tyypillisesti juo kuin aamupäivällä. Myöhemmin se on sitten espressoa - joskus toki "korjattuna" - olen kyllä kauppahalleissa nähnyt aamutuimaankin juotavan niitä "korjattuja" espressoja.
Harvemmin kyllä muistan edes nähneeni hinnastoissa (silloin kun niitä edes on olemassa) Cafe Lattea. Yleensä vaihtoehdot ovat espresso ja cappuccino.
Mutta isoissa kaupungeissa, ainakin jos turisti niin tahtoo, niin kyllähän se Cafe Lattekin pyynnöstä tietysti tehdään - ellei sitten tilata simppelisti lattea, jolloin saattavat piruuttaan tuoda pelkän maidon  :)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #10 : Huhtikuu 25, 2014, 22:03:33 ip »

Tai tarkemmin ajateltuna, Italiassa ei erikseen tilata espressoa, vaan pelkkä "cafe" riittää.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #11 : Huhtikuu 25, 2014, 22:20:17 ip »


Harvemmin kyllä muistan edes nähneeni hinnastoissa (silloin kun niitä edes on olemassa) Cafe Lattea.

En kyllä muista nähneeni kuin Roomassa jossain turistikahvilassa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #12 : Huhtikuu 26, 2014, 02:28:13 ap »

Tai tarkemmin ajateltuna, Italiassa ei erikseen tilata espressoa, vaan pelkkä "cafe" riittää.

Caffe. Mutta se on tosiaan kahvin perusmuoto.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #13 : Huhtikuu 25, 2014, 23:51:50 ip »

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Kahviharrastus aluillaan!
« Vastaus #14 : Huhtikuu 25, 2014, 23:57:56 ip »

Lausuttuna se ei onneksi eriydy transkriptatusta versiosta, joten aina olen mokan saanut ;-)

Mutta, kyllä jos luulee ja jopa väittää olevansa tarkka, niin sitten kyllä pitäisi olla tarkka!
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E