Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Robusta  (Luettu 29370 kertaa)

teemies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 107
Robusta
« : Maaliskuu 12, 2014, 11:45:17 ap »

Tuo ihana, huonomaineinen papu.

Tuli ostettua pussi 100 % Robustaa. Olin ostohetkellä hyvin skeptinen, koska minulla(kin) oli se käsitys että Robusta on se huonompilaatuinen papu josta tehdään huonoa, halpaa kahvia, tai jota lisätään espressosekoituksiin antamaan vähän potkua ja ryhdikkyyttä. Kaikkihan "tietävät" että Arabicaa sen olla pitää. Espressosekoituksissakin vähintään puolet.

No, nyt on ääni kellossa muuttunut. Ostamani kahvi maistui todella hyvältä. Makuasiahan se on, mutta itse pidän siitä kun espresso on makea ja kitkerä. Happamuutta saa puolestaan olla mahdollisimman vähän. Kokeilemani kahvi oli Cafetorian uutuus Flores. Vaimokin kehui makua ja kysyi että ollaanko nyt löydetty SE kahvi? Ehkä, mutta täytyy ensin kokeilla muitakin Robustavoittoisia. Eli vinkkejä saa antaa. Aion ainakin kokeilla crema.fi:n halppiksia Pera Fiestaa (100 % Robustaa, 15,90 € /kilo) ja Mokambo Buon Gustoa (80 % Robustaa, 17,90 € /kilo).

Kun pussi oli tyhjä, oli seuraavana vuorossa vanha tuttu La Bomba samassa hintaluokassa (25-30 € /kilo). Robustaa on noin 40 %. Tämä on aina ollut varma valinta, mutta Floresin jälkeen iso pettymys. Hapanta, sanoi kettu.

Subjektiivisia mielipiteitä Robustasta:
+ Makea ja kitkerä, mutta vähän hapokkuuta.
+ Paksu rakenne, runsaasti cremaa.
+ Halpa!
Edit: + Sietokykyisempi ja helppohoitoisempi kasvi, eli viljelyssä käytetään vähemmän lannoitteita ja torjunta-aineita.

- Paljon kofeiinia.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 12, 2014, 13:13:45 ip kirjoittanut teemies »
Kirjattu
ROK + ROK Grinder + Coffee Sock

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Robusta
« Vastaus #1 : Maaliskuu 12, 2014, 12:38:08 ip »

Kokeilitko valmistaa kyseistä kahvia useammillakin erilaisilla menetelmillä (suodatin, espresso...)?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

teemies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 107
Vs: Robusta
« Vastaus #2 : Maaliskuu 12, 2014, 12:46:49 ip »

Pelkästään espressona. Totesin jo vuosia sitten että suodatin/presso/mutteri jne. ei ole mun juttu. Pressokannu löytyy yläkaapista, mutta sitä käytän vain jos tulee "niitä" vieraita kylään.
Kirjattu
ROK + ROK Grinder + Coffee Sock

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Robusta
« Vastaus #3 : Maaliskuu 12, 2014, 13:35:22 ip »


Eli vinkkejä saa antaa.

Marila Standard mletá



Tsekeissä törmäsin tollaseen älyttömän halpaan kahviin. Makukuvailusta ja hinnasta päätelleen silkkaa robustaa. Joku sellanen "mummonaikainen" halpisklassikko sielläpäin. Eipä ole itse maisteltu, mutta kuriositeettina latoin tänne. Noin 2 euroa kilo muistaakseni maksoi ja halvempaa oli edelleen kuin mikään muu ainakin siinä kaupassa missä näin ja kyselin natiivilta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Robusta
« Vastaus #4 : Maaliskuu 12, 2014, 14:34:58 ip »

Kaffa Roasteryn 30/70 ei ollut hassumpi, vaikka en tunnustaudukaan suurimmaksi robuston faniksi.
http://kaffaroastery.fi/products/espresso-3070

Joskus vuosikausia sitten tuli kokeiltua Caffe Paskaa (100% robustaa). Silloin meillä juotiin mutterikahvia. Kyllä silloin ainakin koko pussi meni.
http://www.crema.fi/fi/products/intenso/caffe-paska.html

Pakkohan tuota jälkimmäistä oli kokeilla, kun kerrankin sai marssia kahvilan tiskille ja sanoa: "ottaisin kilon paskaa".
Tiskin toisella puolella reaktio oli sellainen, että en tainnut olla ihan ensimmäinen  ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Robusta
« Vastaus #5 : Maaliskuu 12, 2014, 17:05:38 ip »

Sietokykyisempi ja helppohoitoisempi kasvi, eli viljelyssä käytetään vähemmän lannoitteita ja torjunta-aineita.

Ja olisiko tälle jotain lähdettä?

Papua-Uuden-Guinean Coffee Research Instituten mukaan arabican kierrätyksestä vapautuvat ravinteet ovat määrältään moninkertaisia verrattuna robustaan.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

teemies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 107
Vs: Robusta
« Vastaus #6 : Maaliskuu 12, 2014, 18:30:30 ip »

Ja olisiko tälle jotain lähdettä?

Papua-Uuden-Guinean Coffee Research Instituten mukaan arabican kierrätyksestä vapautuvat ravinteet ovat määrältään moninkertaisia verrattuna robustaan.

Ainakin tässä niin väitetään: http://www.coffeeam.com/robusta-coffee.html

"Although Robusta trees require more rainfall than Arabica trees, they require less care and attention... Robusta trees are also cheaper to cultivate; they do not require many cycles of pesticides or herbicides, and they produce higher yields."

http://www.culinaryarts360.com/index.php/the-differences-between-robusta-and-arabica-coffees-2674/

Coffea robusta: "The plants are easier to farm, as they require less pesticides and herbicide, they also yield more fruit, which is enticing for most farmers."

Kofeiinihan on eräänlainen torjunta-aine, eli tuntuu aika loogiselta että papu jossa on tuplasti kofeiinia tarvitsee vähemmän muita torjunta-aineita.

http://www.haifa-group.com/knowledge_center/recommendations/fruit_trees/fertilization_of_coffee_the_benefits_of_foliar_spraying_with_multi_k.aspx

" *Robusta coffee generally requires less nutrients than Arabica."
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 12, 2014, 18:38:47 ip kirjoittanut teemies »
Kirjattu
ROK + ROK Grinder + Coffee Sock

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Robusta
« Vastaus #7 : Maaliskuu 13, 2014, 17:44:40 ip »

Tätä tule uuden myllyn kylkiäisinä pari kiloa.
http://www.crema.fi/fi/products/moak/stella.html

Ekan kilon jälkeen olin aivan kypsä ja luulin jo, että toinen jää tuonne hyllyyn vanhentumaan. Nyt olen kuitenkin sekoitellut sitä täys arabican sekaan ja pikkuhiljaa se vähnenee. Alkuun musta oli aika toimiva, mut kuten totesin niin kilon jälkeen ei tullut mieleenkään heittää enää myllyyn  ;)
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Robusta
« Vastaus #8 : Huhtikuu 26, 2015, 00:10:01 ap »

Marila Standard mletá

Ostin tätä tsekeistä. Lisäksi löysin vielä Spar ketjun paikallisen marketin halpisversiota tuosta kahvista:



Vasemmanpuoleinen on perinteinen tsekkiläinen kahvi. Kutsuivat sitä ihan vaan nimellä "Standard"-tsekkiläisittäin lausuttuna. Pussin tekstisso on sanoja kute: "Perinteinem, paahdettu, papu ja kahvi". Tekivät siitä kuulemma perinteisesti "turkkilaista kahvia", joka tarkoittaa siellä sitä että kupin phjalle laitetaan puruja ja kaaetaan kiehuva vesi päälle ja juodaan hetken päästä. Paikalliset pitivät sitä jollain tapaa perinteisenä ja eivät kovinkaan hyvänä, vaan pikemminkin halpana, kun elämä oli tiukkaa.

Normi versio maksoi papuina 10 korunaa 70g, eli tämän hetken kurssilla 5 euroa ja 20 senttiä kilo. Noissa 70g pusseissa ostettuna siis. Ulkomaiset kahvit olivat tsekeissä melkolailla keski-euroopan hinnoissa, eli tuo oli todella halpaa. Takana luki, että 100% robusta.

Helpisversio maksoi papuina 5 korunaa 70g, eli tämän hetken kurssilla 2 euroa ja 60 senttiä kilo. Aika jäätävän edukasta. 100% robustaa luvattiin senkin olevan pussin takana.

Molemmat oli pakattu sellaiseen ohkaiseen selvästi "reippaasti hengittävään" paperipussiin, joka päästi myös valoa kivasti läpi että pavut näkyivät hyvin valkoista taustaa vasten. ;D



Oikealla puolella "Standard" papuja ja vasemmalla normaaleja verrokkipapuja (normaalin kokoista Kolumbialaista arabicaa). Tsekkirobusta on silmin nähden erittäin pientä. Tilavuudeltaan korkeintaan noin kolmasosan peruspavusta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Robusta
« Vastaus #9 : Huhtikuu 26, 2015, 01:08:19 ap »

Tämä oli mielenkiintoista.
Pystytkö/jaksatko ottaa tuosta vas'alla mittaa, eli tyyliin mitatut purut vs. vesi. Paljon tulee valmista kahvia annetusta vedestä. TDS olis kiva tietää... Mut ehkä ei tarpeen
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Robusta
« Vastaus #10 : Huhtikuu 26, 2015, 01:42:44 ap »

Tämä oli mielenkiintoista.
Pystytkö/jaksatko ottaa tuosta vas'alla mittaa, eli tyyliin mitatut purut vs. vesi. Paljon tulee valmista kahvia annetusta vedestä.

En ymmärtänyt?

Lainaus
TDS olis kiva tietää... Mut ehkä ei tarpeen

No tota. Yritin. Pavut kelluvat. Molemmat.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Robusta
« Vastaus #11 : Huhtikuu 26, 2015, 08:40:42 ap »

Ihan sillein esim. 18g purua ja 250g vettä. Paljon tulee valmista kahvia? Paljon siis jää puruihin?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Robusta
« Vastaus #12 : Huhtikuu 26, 2015, 09:48:19 ap »

Ihan sillein esim. 18g purua ja 250g vettä. Paljon tulee valmista kahvia? Paljon siis jää puruihin?

Millä metodilla? Millä jauhatuksella?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Robusta
« Vastaus #13 : Huhtikuu 26, 2015, 11:13:42 ap »

Pour over, ei kai sillä isompaa välillä ole onko ap vai v60 jos kahta papua vertailee.
Meinasin et jos olisit ottanut karkean vedon noista, samoilla asetuksilla, mut et näkis miten partikkelit imee itseensä vettä uutossa.
Itse olen huomannut v60 kanssa joidenkin papulajikkeiden ottavan 18->36 ja toiset 18->30, en nyt muista mitkä ja kuinka paljon kun en enää kirjoita ylös noita.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Robusta
« Vastaus #14 : Huhtikuu 26, 2015, 11:49:42 ap »

Pour over, ei kai sillä isompaa välillä ole onko ap vai v60 jos kahta papua vertailee.
Meinasin et jos olisit ottanut karkean vedon noista, samoilla asetuksilla, mut et näkis miten partikkelit imee itseensä vettä uutossa.
Itse olen huomannut v60 kanssa joidenkin papulajikkeiden ottavan 18->36 ja toiset 18->30, en nyt muista mitkä ja kuinka paljon kun en enää kirjoita ylös noita.

Vaaka hajosi. Juuri äsken. ;D

Onneksi on vielä sen verran papuja jäljellä, että teen kokeen kun saan uuden.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini