Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Maailman parhaat kahvikaupungit  (Luettu 11927 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #1 : Maaliskuu 05, 2014, 15:52:49 ip »

No, makuasioitahan nuo.

Vaikea se on sen tarkemmin sanoa, kun en ole käynyt kuin muutamassa kyseisistä kaupungeista,
mutta epäilemättä jokaisessa on hyvät mahdollisuudet löytää kunnon kupillinen.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #2 : Maaliskuu 05, 2014, 16:30:03 ip »


mutta epäilemättä jokaisessa on hyvät mahdollisuudet löytää kunnon kupillinen.

Varmaan noissa joo. Jostain "Nizza - Cannes" akselilta en olisi lainkaan varma. Paras kupillinen löytyi italialaisesta ravontolasta ja sekin oli alle suomen ketjukahvilan keskitasoa. Järkyttävää miten voi tehdä tuhansien eurojen hyvillä italialaisilla espressokoneilla niin pahaa kahvia. Useammissa paikoissa ihan kunnon myllystäkin työnsivät pihalle varmaan jotain suodatinkahvin vahvuista, että uuttoaika jäi suurinpiirtein "useisiin sekunteihin".
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 05, 2014, 16:51:21 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #3 : Maaliskuu 05, 2014, 18:52:09 ip »

Varmaan noissa joo. Jostain "Nizza - Cannes" akselilta en olisi lainkaan varma. Paras kupillinen löytyi italialaisesta ravontolasta ja sekin oli alle suomen ketjukahvilan keskitasoa. Järkyttävää miten voi tehdä tuhansien eurojen hyvillä italialaisilla espressokoneilla niin pahaa kahvia. Useammissa paikoissa ihan kunnon myllystäkin työnsivät pihalle varmaan jotain suodatinkahvin vahvuista, että uuttoaika jäi suurinpiirtein "useisiin sekunteihin".

Viime kesän Provencessa viettäneenä täytyy myös todeta, että hyvä kuppi kahvia ei ole siellä mitenkään itsestäänselvyys.
Paras aamucappuccino onneksi sentään löytyi "oman kylän" kahvilasta.
Pariisissa sitävastoin hyvää kahvia ei tarvitse metsästää koirien kanssa.

Italian maaseudulla (Liguriassa) on myös hyvän espresson saaminen ollut pienen vaivannäön takana.
Mutta sinänsä, on sitä matkannut missä päin tahansa, niin hyvän (tai ainakin siedettävän) kahvin on yleensä jostain lopulta saanut. Välillä yllättävästäkin paikasta - aina se ei löydy trendikahvilasta, vaan kenties siitä nuhjuisesta baarista ihan vieressä.

Poikkeuksena Pohjois-Teneriffa, jossa olin vuosia sitten työkeikalla. Sikäläinen kahvi oli kauttaaltaan niin kuvottavaa, että oli pakko siirtyä lipittämään teetä.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #4 : Maaliskuu 05, 2014, 21:42:16 ip »


Italian maaseudulla (Liguriassa) on myös hyvän espresson saaminen ollut pienen vaivannäön takana.

No joo.. San Remossa ristretto oli joka kolossa parempi kuin suomessa saa ketjukahviloissa ikinä. Genovasta löytyi yksi suorastaan hyvä kahvipaikka jota ei olisi myöskään ulkoapäin arvannut. Mutta siis pahimman makuinen kahvi Italian puolella oli parempi kuin huonoin Provencen puolella. Ja montaa tuli kokeiltua.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #5 : Maaliskuu 06, 2014, 08:11:26 ap »

Näiden näkemysten kanssa ei tarvitse elää yksin.  :)
Wendelboekin toteaa kirjassaan (Coffee with Tim Wendelboe), että toisin kuin usein kuulee väitettävän, Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Kreikassa ei lähestulkokaan aina saa hyvää kahvia. Italiassa tosin on hänen(kin) mielestään paikkoja joista saa kahvia, joka on hyvää.
Hän myös huomauttaa, että italialaiset eivät ole koskaan sijoittuneet baristojen MM-kilpailuissa neljän parhaan joukkoon.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #6 : Maaliskuu 06, 2014, 12:07:12 ip »

Näiden näkemysten kanssa ei tarvitse elää yksin.

Ei juu. Ja näitä voi lähestyä niin monella tavalla. Mikä on keskivertokahvilan taso? Mikä on parhaan hi-fi kahvilan taso ja kuinka helposti sellaisen löytää.

Helsingin mikä vaan keskitaso päihitti provencen ja hi-fi kahvilankin löytminen on helpompaa toki kun on osaa kielen, niin netti auttaa. Sen sijaan Genovasta mikä vaan kahvila tuntui paremmalta kuin helsingin satunnainen ketjukahvila, mutta toki huonmmalta kuin hi-fi kahvilat, jos ne tietää. Varmaan sieltäkin olisi niitä hi-fi kahviloita löytänyt jos olisi enemmän etsinyt netin avulla.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #7 : Maaliskuu 11, 2014, 01:23:24 ap »

Juu, vaikea aihe. Katselin Alibaban laitetarjontaa, ja mietin että pitäisi varmaan ostaa kaikki se minkä aikoo nopeasti, koska kohta kaikki ovat kopion kopiota, ja onkohan jo joku Suomessakin saanut kopiomyllyn käteensä? ...mutta nyt erkaannun aiheesta: kukaan ei varmaan vuntsi, että Peking olisi vielä kovin tiukka kahvikaupunki, mutta siihenkään ei kauaa mene ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

teemies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 107
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #8 : Maaliskuu 11, 2014, 08:21:35 ap »

Mollataan Ranskaa vähän lisää: Bretagnessa Cappuccino on huono Espresso jonka päälle suihkutetaan kermaa kertakäyttösifonista. Näin tehdään varmasti muuallakin pohjois-Ranskassa.

Espressoa myydään hyvin yleisesti "Expressona". Näin jopa Pariisissa.
Kirjattu
ROK + ROK Grinder + Coffee Sock

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #9 : Maaliskuu 11, 2014, 08:50:33 ap »

Espressoa myydään hyvin yleisesti "Expressona". Näin jopa Pariisissa.

Englannin kielessähän (ja muuallakin) tuota expresso-muotoa pidetään vähän junttimaisena kielenkäyttönä, koska kyseessä kuitenkin on italialaissyntyinen tuote ja Italiassahan ei mitään x-kirjainta mukaan sotketa.

Sitävastoin olen kuullut väitettävän, että sana espresso olisi alunperin kotiutunut italian kieleen juurikin ranskasta, jossa sen muoto oli kutakuinkin expres-pour-vouz, eli yksittäin valmistettua kahvia.
Italialaiset myöhemmin kehittivät espressokoneen, joten sikäli " espresso" on oikein, mutta sallittakoon ranskalaisille x:n sekaan tunkeminen, koska sieltä temi (ilmeisesti) on alunperin lähtöisin.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #10 : Maaliskuu 11, 2014, 09:14:00 ap »

Mollataan Ranskaa vähän lisää: Bretagnessa Cappuccino on huono Espresso jonka päälle suihkutetaan kermaa kertakäyttösifonista. Näin tehdään varmasti muuallakin pohjois-Ranskassa.

Espanja cappuccino! Tuli tutuksi ympäri Andalusiaa.

Lainaus
Espressoa myydään hyvin yleisesti "Expressona". Näin jopa Pariisissa.

Etelä-ranskassa se oli vaan coffee. Ja se siis tarkoitti suunnilleen suodatinkahviksi jauhettua purua (vaikka jauhoivat sen kahvin siinä myllystä) vedettynä espressomäärällinen vettä espressokoneen läpi. Jos se oli jossain espresso, niin aina se oli silti sitä samaa 0,5 sekunnin uuttoajalle vedettyä litkua. Cappuccinot oli tietty tehty siihen samaan kuraan, ni maistuivat vedeltä aina. Myöskään mikään määrä maitoa ei peittänyt sitä vetistä makua, eli latte oli ihan yhtä pahaa mutta sitä vaan oli enemmän.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

teemies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 107
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #11 : Maaliskuu 11, 2014, 09:25:23 ap »

Latinankielinen sana "expressare" tarkoittaa mm "ulos puristettu".
Kirjattu
ROK + ROK Grinder + Coffee Sock

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #12 : Maaliskuu 11, 2014, 10:16:47 ap »

Sen vois vielä kahvikulttuureista sanoa, että eteläisessä tsekissä oli Cafe piccolo about joka kahvilassa. Joka tarkotti käytännössä ristrettoa. Saisi olla suomessakin, jos eksyy ketjukahvilaan pakolla.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #13 : Maaliskuu 11, 2014, 14:06:35 ip »

Latinankielinen sana "expressare" tarkoittaa mm "ulos puristettu".

Kyllä. Siksi sivistymättömät jenkit varmaan käyttävätkin 'expressoa', englannin kielen sana 'express' on samaa alkuperää.

Lisäksi, kun latinalaisissa kielissä x toisinaan kielestä ja alueesta riippuen korvataan esim. s:llä, niin on ymmärrettävää, että italialaiset (jotka eivät x:ää hurjemmin viljele) käyttävät muotoa espresso, kun taas vaikkapa ranskalaiset ja osin espanjalaiset käyttävät myös muotoa expresso (niin dorkalta kun se omaan korvaani kuulostaakin, mutta ymmärrän myös sitä, että meikäläisittäin kahvia sanotaan useimmin kahviksi eikä esim. caffeeksi tai coffeeksi).

Mutta, väittävät kuitenkin (esim. Wendelboe kirjassaan, tuli juuri tarkistettua), että sana espresso olisi tullut italian kieleen nimenomaan ranskasta, jossa termi 'expres-pour-vouz' tarkoitti yksittäin, kullekin asiakkaalle tehtyä kupillista (vapaasti muotoillen: "erityisesti teitä varten").
Ja siksipä oikea termi tulisikin olla cafe espresso, jotta osattaisiin määritellä, että mitä kullekin nyt oikein ollaankaan tekemässä  ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Maailman parhaat kahvikaupungit
« Vastaus #14 : Maaliskuu 11, 2014, 14:52:23 ip »

Mikähän sattuisi olemaan etymologinen lähde tuolle 'expres pour vouz':lle espresson alkumuotona?
Suht pätevän oloista keskustelua aiheesta on täällä: http://english.stackexchange.com/questions/140022/what-is-the-origin-of-the-word-espresso

"Modernin" espresson alkuperäinen nimi on ilmeisesti ollut 'caffè crema'. Käytetään sitä, niin ei ole sekaannusta.
Kirjattu