Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Melko hapokasta  (Luettu 6231 kertaa)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Melko hapokasta
« : Maaliskuu 01, 2014, 16:14:03 ip »

Otin ja pesin keittimen läpikotaisin. Tein takaisinhuunhelun ja sen lisäksi kalkinpoiston (sitruunahapolla) jne. Putsasin myös myllyn (paineilma on muuten aika toimiva aloituskeino, kunhan suuntaa uloslentävät  kahvinjämät muualle kuin omaan syliin).

Sen jälkeen kahvi on maistunut todella hapokkaalta. Ihan siis todella hapokkaalta.
http://www.youtube.com/watch?v=SOHJb9ZIwHg

Tämähän ei siis ole ensimmäinen kerta kun putsaan vekottimia, mutta ensimmäinen kerta kun huomaan ylilyövän hapokkuuden.

Onko kenelläkään muulla samoja havaintoja, eli onko modernissa paahtotyylissä menty niin pitkälle, että hapot tunkevat läpi, vai pilasinko makuaistini juomalla varttikilon 70% robustoa (jonka öljyinen paahto oli alunperin syy myllynputsausintoon).

Vai onko vika käyttäjässä? Mainittaakoon, että vaimo ei ole (edes kysyttäessä) huomannut eroa, mutta en tämän aistihavainnon varaan laskisi kovinkaan paljon.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Melko hapokasta
« Vastaus #1 : Maaliskuu 01, 2014, 16:59:37 ip »

Sen jälkeen kahvi on maistunut todella hapokkaalta. Ihan siis todella hapokkaalta.
http://www.youtube.com/watch?v=SOHJb9ZIwHg

Otitko tarkoituksella juuri tuon videon tästä suorituksesta, vai valitsitko summanmutikassa?


Ettei olisi jäänyt keittimeen sitruunahappoa?
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Melko hapokasta
« Vastaus #2 : Maaliskuu 01, 2014, 17:42:07 ip »

Otitko tarkoituksella juuri tuon videon tästä suorituksesta, vai valitsitko summanmutikassa?

Summanhutikassa :-)

Ettei olisi jäänyt keittimeen sitruunahappoa?

Toki ensin epäilin tätä itsekin, mutta plurautin vielä reilut 6 litraa koneen läpi, joten ei se voi olla syynä. Eihän?

Ensimmäinen kahvi putsatun koneen/myylyn läpi oli Joha & Nyströmin Hafursa, joka oli sinäsnsä loistava cappuna, mutta essona tökki pahasti. Se on sinänsä sääli, koska yirgha on suurimipia suosikkejani, mitä kahviin tulee. Sen lisäksi Hasbeanin Brazil Perfetito on tuntunut ylihapokkaalta ja se on sentään ns. tuttua kamaa.

Viime aikoina tosin olen ajellut pelkästään single origin-linjoila, joten täytynee seuraavaksi ottaa pakkasesta joku blendi ja tsekata, josko se toimisi paremmin ja olisi helpompi keittimelle.

Jos ei, niin ostan sitten uuden keittimen ja myllyn, koska vika ei voi olla miehessä ;)

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Melko hapokasta
« Vastaus #3 : Maaliskuu 01, 2014, 17:55:36 ip »

Summanhutikassa :-)

niin arvelinkin.

Toki ensin epäilin tätä itsekin, mutta plurautin vielä reilut 6 litraa koneen läpi, joten ei se voi olla syynä. Eihän?

No tuskin. Maistamalla läpiajettua vettä se selviää.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Melko hapokasta
« Vastaus #4 : Maaliskuu 01, 2014, 18:18:36 ip »

No tuskin. Maistamalla läpiajettua vettä se selviää.

Näin toki teinkin. Ei se happo vedessä maistu, mutta siinä J&N:n kaffissa oli jauhettuna kyllä korostuneen hapokas tuoksu.

En olisi sikäli huolestunutkaan, ellei samaa happoa olisi ollut myös seuraavissa pavuissa.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Melko hapokasta
« Vastaus #5 : Maaliskuu 14, 2014, 12:23:42 ip »

En osaa vastata, mutta jos kahvi -ja kaikki muukin alkaa maistumaan metallilta, niin olet syönyt viikon sisällä pinjansiemeniä ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Melko hapokasta
« Vastaus #6 : Maaliskuu 14, 2014, 13:40:16 ip »

En osaa vastata, mutta jos kahvi -ja kaikki muukin alkaa maistumaan metallilta, niin olet syönyt viikon sisällä pinjansiemeniä ;-)

Muuten pinjansiemenet kuuluvat ruokavalioon, mutta ovat jo jonkin aikaa olleet loppu  :)

Papuja vaihtelemalla tuli vastaan myös sellaisia, joissa happoja oli hyvinkin lempeästi (Turun kahvipaahtimon Buziraguhindwa ja Hasbeanin Sumatra Takengon).
Paradoksaalisesti, ei noista kummastakaan mitenkään suosikkejani tullut.

edit: tarkistettu Buziraguhindwan oikeinkirjoitus. On se aika vaikea sana.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 14, 2014, 15:26:55 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: Melko hapokasta
« Vastaus #7 : Maaliskuu 19, 2014, 00:05:54 ap »

...ainoa teoria mitä tähän hätään tulisi mieleen, että olet jotenkin saanut muutettua vehkeen lämpökäyttäytymistä. Oma Pavoni nimittäin paljastaa epäonnistuneen lämpösurffailun armottomalla happokylvyllä....
Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Melko hapokasta
« Vastaus #8 : Maaliskuu 19, 2014, 13:33:15 ip »

...ainoa teoria mitä tähän hätään tulisi mieleen, että olet jotenkin saanut muutettua vehkeen lämpökäyttäytymistä. Oma Pavoni nimittäin paljastaa epäonnistuneen lämpösurffailun armottomalla happokylvyllä....

Niin, en tiedä olisiko kalkinpoisto voinut aiheuttaa tilapäisen tasapainotilan järkytyksen... mutta nyt ei vähään aikaan ole hapoista ollut onglemia. Toki en samoja papuja ole uutellut kuin tuolloin. Onhan se kalkinpoisto sitruunahapolla tietysti aina yksi vaihtoehto, mutta tein kuitenkin huuhtelun mielestäni jopa lähes yliampuvaan mittakaavaan saakka.

Yksi muuttuja, jota en silloin juuri tullut ajatelleeksi, on oma makuaisti. Enpä vaan enää muista oliko ruokavaliossa jotain tahatonta poikkeavuutta tuolloin...
Pinjansiemeniä ei kuitenkaan  ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E