Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin  (Luettu 21112 kertaa)

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin
« Vastaus #15 : Joulukuu 19, 2013, 09:14:52 ap »

Terveellisyystarkat käyttävät teräksistä mokkapannua, kun on jotain käytäväpuheita ollut että alumiinisestä liukenee alumiinia kahviin.

Ei siinä ole mitään epäselvyyttä. Alumiinisesta mutteripannusta liukenee alumiinia happamaan kahviin aivan varmasti.
Mutta mitä se alumiini sitten tekee, no todennäköisesti niissä pitoisuuksissa ei yhtään mitään. Yhteys alzheimeriin on todistamatta, ja vaikka alumiini on muutenkin myrkyllistä, on pitoisuudet niin kovin pienet, ettei sillä ole ilmeisesti mitään väliä.
No, teräksinen on helppohoitoisempi, konepestävä ja pysyy muutenkin nätimpänä. Itse valitsisin teräksisen näistä syistä.
Kirjattu

viherpeukalo85

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin
« Vastaus #16 : Joulukuu 19, 2013, 22:39:43 ip »

Henkilökohtaista kokemusta ei ole mutta täällä foorumilla olen lueskellut että teräksisellä mutterilla on jostain syystä vaikeampi päästä oikeaan lopputulokseen.
Alumiinin liukeneminen kahviin vähenee kun sitä alumiinia ei saa pestä pesuaineella ja pintaan jää suojaava rasvakerros. Tiedän ettei tuollaiset rasvakerrokset ole kahvin kannalta kovin ideaaleja mutta alumiinin kannalta on ;)

Ja maitohan siis lämmitetään kattilassa, ei mikrossa. Mikrossa muuttuu maku ja se vähä hyvä mitä maidossa vielä kaikenmaailman käsittelyjen jälkeen on jäljellä, tuhoutuu :-*
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin
« Vastaus #17 : Joulukuu 19, 2013, 23:19:25 ip »

Ne teräksiset mitä tässä huusholissa ovat olleet, eivät ole vakuuttaneet. Edes helppohoitoisuudestaan: omituisia rakoja joita vaikea puhdistaa, eikä kahvin teko ole ollut niin hallinnassa kuin paksupohjaisella alupannulla. Josko niilläkään...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin
« Vastaus #18 : Joulukuu 20, 2013, 00:19:28 ap »

se vähä hyvä mitä maidossa vielä kaikenmaailman käsittelyjen jälkeen on jäljellä, tuhoutuu

Öh...
Muuta en tuohon osaa sanoa.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin
« Vastaus #19 : Joulukuu 20, 2013, 00:23:24 ap »

Alumiinin liukeneminen kahviin vähenee kun sitä alumiinia ei saa pestä pesuaineella ja pintaan jää suojaava rasvakerros. Tiedän ettei tuollaiset rasvakerrokset ole kahvin kannalta kovin ideaaleja mutta alumiinin kannalta on ;)

Eipä sinne mutteriin tarvitse jättää mitään rasvoja härskiintymään ja muodostamaan alustaa bakteerikasvustolle. Kaikessa kahvinvalmistuksessa korostetaan aina välineiden puhtautta. Ei mutteri ole mikään poikkeus, joka pitäisi jostain syystä pitää erityisen p_skaisena. Alumiinin pinta hapettuu käytössä tiiviiksi ja kovaksi. Tätä "patinaa" ei tule poistaa hankaamalla tai jollain rajulla pesuaineella. Mutta muutoin mutteripannu on syytä pestä hyvin käytön jälkeen miedolla astianpesuaineella (Fairy) ja huolehtia, että kahvirasvat puhdistuvat pannusta veks.

Ja joo, kuten OskuK jo totesi, rosterinen keitin ei vaan jostain syystä "toimi".
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin
« Vastaus #20 : Joulukuu 20, 2013, 00:28:28 ap »

Öh...
Muuta en tuohon osaa sanoa.

Keittiömaailmakin on täynnä vahvoja uskomuksia ja kaupunkilegendoja, alkaen pihvin paistosta (lihan pinnan "sulkeminen" kuumalla pannulla), lasien samenemisesta tiskikoneessa (maito "palaa" kiinni), veitsien tylsymisestä muovisella leikkuulaudalla... ja mikron "vitaaliaineita" tuhoavasta vaikutuksesta. Onhan noita.
Kirjattu

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin
« Vastaus #21 : Joulukuu 20, 2013, 15:21:14 ip »

Ei siinä ole mitään epäselvyyttä. Alumiinisesta mutteripannusta liukenee alumiinia happamaan kahviin aivan varmasti.
Mutta mitä se alumiini sitten tekee, no todennäköisesti niissä pitoisuuksissa ei yhtään mitään. Yhteys alzheimeriin on todistamatta, ja vaikka alumiini on muutenkin myrkyllistä, on pitoisuudet niin kovin pienet, ettei sillä ole ilmeisesti mitään väliä.
No, teräksinen on helppohoitoisempi, konepestävä ja pysyy muutenkin nätimpänä. Itse valitsisin teräksisen näistä syistä.
Joo ei ihan pienissä annoksissa mitään tee. Ongelma lienee kerääntyminen. Alumiini kun ei tahdo kulkeutua ulos kehosta kovinkaan hyvin ja ajan mittaan kasaantuu. Noh meilläkin on tuo rautainen versio ja täytyy komppaa et vaikka putsaaminen on lähtökohtaisesti helpompaa niin vehkeessä on kummallisia muotoja ja koloja, joita on lähes mahdotonta saada puhtaaks.


Ja maitohan siis lämmitetään kattilassa, ei mikrossa. Mikrossa muuttuu maku ja se vähä hyvä mitä maidossa vielä kaikenmaailman käsittelyjen jälkeen on jäljellä, tuhoutuu :-*
Tekis mieli sanoo et höpöhöpö, mut myönnetään, makuun se vaikuttaa haitallisesti.
Kirjattu

viherpeukalo85

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin
« Vastaus #22 : Joulukuu 20, 2013, 20:23:39 ip »

Eipä sinne mutteriin tarvitse jättää mitään rasvoja härskiintymään ja muodostamaan alustaa bakteerikasvustolle. Kaikessa kahvinvalmistuksessa korostetaan aina välineiden puhtautta. Ei mutteri ole mikään poikkeus, joka pitäisi jostain syystä pitää erityisen p_skaisena. Alumiinin pinta hapettuu käytössä tiiviiksi ja kovaksi. Tätä "patinaa" ei tule poistaa hankaamalla tai jollain rajulla pesuaineella. Mutta muutoin mutteripannu on syytä pestä hyvin käytön jälkeen miedolla astianpesuaineella (Fairy) ja huolehtia, että kahvirasvat puhdistuvat pannusta veks.

On tullut kokkikoulussa ja töissä testattua mitä ne pesuaineet alumiinille tekee... Erään testin jälkeen kemianopettaja piti sellaisen luennon aiheesta "vain kuumaa vettä alumiinille" että se ei vähällä unohdu. Ja erityisen p_skainen on eri asia kuin huolella kuumalla vedellä pesty vaikka tiedänkin että se kuuma vesi ei kaikkea rasvaa poista.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin
« Vastaus #23 : Joulukuu 20, 2013, 22:01:06 ip »

On tullut kokkikoulussa ja töissä testattua mitä ne pesuaineet alumiinille tekee... Erään testin jälkeen kemianopettaja piti sellaisen luennon aiheesta "vain kuumaa vettä alumiinille" että se ei vähällä unohdu. Ja erityisen p_skainen on eri asia kuin huolella kuumalla vedellä pesty vaikka tiedänkin että se kuuma vesi ei kaikkea rasvaa poista.

Sinä luonnollisesti teet, kuten itse haluat ja uskot niihin oppeihin mihin haluat uskoa. Suo anteeksi, mutta nuo ammiksen kemman opettajat eivät todellakaan edusta metallurgian ja materiaaliopin huippuosaamista. Kun katsotaan miten asiat oikeasti ovat, niin alumiinin pintaan ihan itsekseen muodostuva oksidikerros muodostaa tiiviin kerroksen, joka suojaa lähes täydellisesti alumiinipintaa PH:n alueella 3-8,5. Siten lipeää tai hypokloriittia sisältävät pesuaineet ovat ei-ei kamaa. Sen sijaan neutraalit ja jopa fosfaatteja sisältävät keittiön pesuaineet normaaleina pitoisuuksina ovat turvallisia. Siten alumiinikattilalle ei-sopivia ruoka-aineita ovat esim. happamat marjat, raparperi ja tomaatti. Joku paremmin tietävä voi kertoa, onko mutterikahvi tällä "turvallisella" PH-alueella vai ei.

Kuten äyni aiemmin kommentoi, tuo alumiinin saanti mutteripannusta on määrältään kovin olematonta. Ei edes se kiisselin keittäminen alumiinikattilassa meitä myrkytä. Teollisessa roskaruoassa (pikkuleivät, vanukkaat, jne.) saattaa olla alumiinijohdannaisia lisäaineina. Ne, jotka popsivat vatsan happamuutta neutraloivia lääkkeitä (närästyslääkkeet) saavat pillereistään tuhatkertaisia alumiiniannoksia kotikeittiön tuotteisiin verrattuna.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin
« Vastaus #24 : Joulukuu 20, 2013, 22:09:27 ip »

Joku paremmin tietävä voi kertoa, onko mutterikahvi tällä "turvallisella" PH-alueella vai ei.

Pitäisi olla ihan reippaasti. Kahvin pH taitaa olla jossain 4,5 - 5 paikkeilla.

Kuten äyni aiemmin kommentoi, tuo alumiinin saanti mutteripannusta on määrältään kovin olematonta. Ei edes se kiisselin keittäminen alumiinikattilassa meitä myrkytä. Teollisessa roskaruoassa (pikkuleivät, vanukkaat, jne.) saattaa olla alumiinijohdannaisia lisäaineina. Ne, jotka popsivat vatsan happamuutta neutraloivia lääkkeitä (närästyslääkkeet) saavat pillereistään tuhatkertaisia alumiiniannoksia kotikeittiön tuotteisiin verrattuna.

Ja närästyslääkkeetkin on täysin turvallisia ohjeen mukaan käytettynä.
Moni eines myydään alumiinivuoassa, eikä niihin kuukausienkaan säilytyksen jälkeen ole liuennut mitään, eikä alumiinivuoka ole millään lailla kulunut, vaikka siinä on pidetty ruokaa aika pitkäänkin. Pitääkin seuraavan kerran mitata, mikä on maksalaatikon pH. ;D
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin
« Vastaus #25 : Joulukuu 20, 2013, 22:10:35 ip »

Tekis mieli sanoo et höpöhöpö, mut myönnetään, makuun se vaikuttaa haitallisesti.

Minusta vasta sitten, kun maito kiehuu. Ennen sitä, muutos on vähintäänkin minimaalinen. Tosin, minusta maito on aina pahaa, joten en ole ehkä paras sanomaan.
Kirjattu

viherpeukalo85

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin
« Vastaus #26 : Joulukuu 20, 2013, 22:43:30 ip »

Sinä luonnollisesti teet, kuten itse haluat ja uskot niihin oppeihin mihin haluat uskoa. Suo anteeksi, mutta nuo ammiksen kemman opettajat eivät todellakaan edusta metallurgian ja materiaaliopin huippuosaamista.

Ei varmaan edustakaan mutta sarveiskalvolla on vielä kuva niistä puhki syöpyneistä alumiinisista leivosvuoista jotka kemian opettaja uhkasi pistää mut maksamaan...
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Eka keitin: mokkapannu vai espressokeitin
« Vastaus #27 : Joulukuu 21, 2013, 00:56:13 ap »

Pitsaa on tullut menestykselllä joskus foliolla käärittyä ja alumiinit sulaneet sekaan, oliskos paprika ollut mikä mustareikäiseksi sulatti, en muista.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::