Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Lentomatkustuksen vaikutus kahviin  (Luettu 2018 kertaa)

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Lentomatkustuksen vaikutus kahviin
« : Joulukuu 02, 2013, 20:18:38 ip »

Aihetta sivuttu ulkomaisista kaupoista tilailuketjuissa sekä home baristassakin mutta koetetaan näin..

Oman loman ja paahdon sattuessa sopivasti päätin kokeilla spekuloitua aihetta.

Käytännössä jätin pussin papuja keittiön kaappiin ja otin toisen matkaan mukaan.

Pariisin kautta Japaniin lentoemojen uhkailun seurauksena ja kahden viikon päästä suoralla takaisin eli hieman rajumpi rasitus kuin esim yleinen briteistä tilailu joskin tulos hieman yllättävä.

Tosin vasta yksien kupillisten uutos ja ilman tieteellisiä mittausvälineitä tasalaatuisuudesta, mutta matkalla käyneet pavut käyttäytyivät uutossa mallikkaammin ja ikäänkuin tuoreemmin turvoten jne..

mutta kupissa oli selvästi ohuempi liemi verrattuna makeaan ja monitahoisempaan nesteeseen, joka sai rauhassa lepäillä 3 viikkoa paahdosta.

onko kellään kokemusta tai tieteellisempää todistusaineistoa?

Ei pitäisi olla vaikea testaus toteuttaa..
Kirjattu

tonttu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 28
Vs: Lentomatkustuksen vaikutus kahviin
« Vastaus #1 : Joulukuu 03, 2013, 11:08:04 ap »

Eväsleivät, kahvi ja nötkötti ainakin paranee huomattavast, jos niitä käy ajeluttamassa veneellä pitkin järvisuomea. Joskus, kun ei malta syödä retken päällä, niin kotiin palattua maistuvat parhaalta mahdolliselta.
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Lentomatkustuksen vaikutus kahviin
« Vastaus #2 : Joulukuu 03, 2013, 14:20:23 ip »

Pitäisikö kypsyttely vakuumissa myös ottaa testattavaksi?
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

tonttu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 28
Vs: Lentomatkustuksen vaikutus kahviin
« Vastaus #3 : Joulukuu 03, 2013, 15:53:38 ip »

Mites jos, lentäessä kahvi muuttuu paremmaksi, niin laitesukeltajan kypsyttämä kahvi pitäisi olla laadultaan huonompaa. Ottaiskohan hyksin painekammio pussin kahvia nurkkaan kypsymään jonkun sukeltajantautitapauksen mukana?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Lentomatkustuksen vaikutus kahviin
« Vastaus #4 : Joulukuu 03, 2013, 21:07:55 ip »

mutta kupissa oli selvästi ohuempi liemi verrattuna makeaan ja monitahoisempaan nesteeseen, joka sai rauhassa lepäillä 3 viikkoa paahdosta.

Se mitä näissä kannattaisi ensin testata, on kuinka uuttuivat. Eli tarkista refractometrilla (MoJo) samalla karkeudella ja kahvi/vesi suhteilla tuotettujen uutosten lukemat. Jos ovat prosenteiltaan samat (mutta toinen huonompi laadultaan), niin silloin voisi periaatteessa ajatella toisen kärsineen. Jos taas näyttävät eri lukemaa, niin silloin koettaa säätä sen huonomman uuttoa ensin samaan suuntaan ja katsoa saako maun korjattua.
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Lentomatkustuksen vaikutus kahviin
« Vastaus #5 : Joulukuu 04, 2013, 20:26:32 ip »

täytyy yrittää refraktometria lainaan..tai pitäisihän se olla omakin..
mutta samalla periaatteella kuin brewerssissä: rinnakkain uuttaen sama purukoko,gramma,celcius,aika,ml jne...
lennätetty edelleen flätinpi..

miten maailmankisaajilla?onko omalla maalla ollut parempaa kuin muilla mailla?
Kirjattu