Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: epäuskottavat legendat  (Luettu 20580 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #30 : Tammikuu 13, 2015, 12:42:16 ip »

Väittäisin, että tarvitset kaverin, joka voi hoitaa baristahommat. Myllyn säädön saanee vakioitua niin, että se menee oikein joka kerta. Mutta jos valmistat kahvin itse, niin silloin kyllä aina tiedät lämpötilasta, että kumpi on kumpi.

Mutta jos joku muu tuottaa shotit, vuorot arvotaan ja toistoja on riittävästi, niin lopputulos lienee ihan hyvä.

Oma kokemukseni on, että toistoja tulee helposti liian vähän. Siksi tuollainen järjestely, että on yksi maistaja, on itseasiassa aika hyvä. Toki tuloksen yleistyvyys on heikompi, mutta saa ainakin jotain näyttöä omista makunystyröistä. Ja se on myös hyvä, että koeasetelma on yksinkertainen eli kahden ryhmän vertailu. Voisit tähdätä esim. 10 shottiparin vertailuun. Välissä tietysti vähän taukoa, pientä syömistä jne. Ja kannattaa sylkeä... :)

Aikoinaan vertailtiin myllyjä muistaakseni niin, että pelissä oli kolme myllyä ja maistajia useampia, eli shotteja piti tehdä aina useita. Koko päivä väännettiin, toistoja saatiin ehkä tyyliin kaksi ja lopputulos oli, että ulos tuli lähinnä satunnaista vaihtelua. Olisi pitänyt olla enemmän toistoja ja/tai yksinkertaisempi koeasetelma.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #31 : Tammikuu 13, 2015, 13:16:43 ip »

Väittäisin, että tarvitset kaverin, joka voi hoitaa baristahommat. Myllyn säädön saanee vakioitua niin, että se menee oikein joka kerta. Mutta jos valmistat kahvin itse, niin silloin kyllä aina tiedät lämpötilasta, että kumpi on kumpi.

Olen tätä pyörittänyt päässäni ja en ole päässyt tämän saman ongelman yli.

Mutta jos joku muu tuottaa shotit, vuorot arvotaan ja toistoja on riittävästi, niin lopputulos lienee ihan hyvä. Jää sitten tulevaisuuteen tämän testaus.

Lainaus
Oma kokemukseni on, että toistoja tulee helposti liian vähän. Siksi tuollainen järjestely, että on yksi maistaja, on itseasiassa aika hyvä. Toki tuloksen yleistyvyys on heikompi, mutta saa ainakin jotain näyttöä omista makunystyröistä.

Omaa makua olikin tarkoitus testata, joten edustavuus ei ole ongelma.

Lainaus
Ja se on myös hyvä, että koeasetelma on yksinkertainen eli kahden ryhmän vertailu. Voisit tähdätä esim. 10 shottiparin vertailuun. Välissä tietysti vähän taukoa, pientä syömistä jne. Ja kannattaa sylkeä...

Joo. Hyvin samaa mieltä asiasta.

Lainaus
Aikoinaan vertailtiin myllyjä muistaakseni niin, että pelissä oli kolme myllyä ja maistajia useampia, eli shotteja piti tehdä aina useita. Koko päivä väännettiin, toistoja saatiin ehkä tyyliin kaksi ja lopputulos oli, että ulos tuli lähinnä satunnaista vaihtelua. Olisi pitänyt olla enemmän toistoja ja/tai yksinkertaisempi koeasetelma.

Joo. Luin sen ketjun. Kiintoisaa jusstua juuri koeasetelmasta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

martti.

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #32 : Tammikuu 13, 2015, 18:59:41 ip »

Pienimuotoinen testiohjelma on alkanut osana joka-aamuista, kahden maitokahvin valmistusta.
Vakioidut tekijät kussakin kahden valmistetun kahvin kokeessa
* kahvilajike, paahtoerä, kahvin säilytysolosuhteet
* kahvimäärä 0,1g tarkkuudella
* mylly ja jauhatuskarkeus
* sihti (käytössä kaksi VST:n 15g sihtiä, eli vakioit VST:n valmistustarkkuudella)
* sihdin täyttö ja tasoitus niin hyvin kuin itse pystyn manööverit toistamaan
* tampperin käyttötapa, näppituntuman tarkkuudella
* kahvikoneen asetukset, ml esiuuton pituus

Riippumaton muuttuja: käytetty tampperi 1. Pullman Barista VST ja 2. Pullman Pergtamp
Riippuva muuttuja: kahvimäärä, joka valuu 30s aikana

Hypoteesi: hitaampi valuminen, eli vähemmän kahvia tuossa tavoiteajassa on merkki tasaisemmasta virtausvastuksesta ja tasaisemmasta uutosta

Baristan työvirheiden vaikutuksen minimointi edellyttää useiden kokeiden tekemistä, joten tovi tässä menee ennen kuin johtopäätöksiä pystyy tekemään.


Kirjattu
"Vaikuttaisi siltä, että täydellisyyttä ei saavuteta silloin kun ei enää ole mitään lisättävää, vaan silloin kun ei enää ole mitään poisjätettävää"
 - Antoine de Saint-Exupéry

martti.

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #33 : Tammikuu 25, 2015, 12:02:35 ip »

Kokeilun tuloksia 12-25.1 väliseltä ajalta, yhteensä 11 koetta:
- Pullman VST valuu hitaammin: 2 kertaa
- Pergtamp valuu hitaammin: 7 kertaa
- Tamppereilla ei havaittavaa eroa: 2 kertaa
- Silmämääräisesti arvioituna sihdin reuna-alueella kahvi tasoittuu Pergtampilla aavistuksen paremmin

Johtopäätökset:
1. Tamppereiden välinen ero ei ole suuri, mutta selvästi havaittavissa
2. Muut muuttujat ovat helposti merkittävämpiä

Pergtampilla ei korjata espressouuton muita ongelmia, mutta tamppaukseen se on mainio työkalu.



Kirjattu
"Vaikuttaisi siltä, että täydellisyyttä ei saavuteta silloin kun ei enää ole mitään lisättävää, vaan silloin kun ei enää ole mitään poisjätettävää"
 - Antoine de Saint-Exupéry

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #34 : Tammikuu 26, 2015, 17:09:08 ip »

Jos ajatellaan, että kaikki kolme lopputulosta ovat yhtä todennäköisiä, niin p=0,1315 (eksakti multinomiaalinen testi). Jos unohdetaan tasapelit, niin p=0,1797 (eksakti binomiaalinen testi). Eli tulokset eivät vielä merkitseviä, mutta suuntaa antavia varmastikin. :)

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)